Ritka, de agresszív daganat a szem melanomája

2016.08.03. 17:03
szem_latas_barna_szempilla_nő625x400

Rendkívül agresszív, gyors áttétképződéssel járó rákos elváltozás a szemben kialakuló melanoma.
Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú látószervet érintő daganat. Ugyanakkor, ha időben felismerik a kóros elváltozást, akkor az jól kezelhető.

 

A melanomát a köztudatban alapvetően a bőrrákkal azonosítják, a szemben ritkábban alakul ki a daganatos elváltozás, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján például évente 25-30 páciensnél diagnosztizálják. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az SE Szemészeti Klinikájának igazgatója kiemelte, általában elhanyagolt esetekkel találkoznak, amelyeknél már csak a szemgolyó eltávolításával lehet megfékezni a daganat véráramba kerülését és más szervekre való átterjedését. A kóros elváltozás több helyen kialakulhat, így az íriszben, a sugártestben és a retinában is, utóbbi a leggyakoribb eset.
A szemben lévő melanomát leggyakrabban szemészeti vizsgálat során fedezik fel. Az elváltozás szemfenéki vizsgálat során, pupillatágítással szűrhető ki. Kívülről látható elváltozás ugyanis nem, vagy csak elvétve alakul ki a szemhéjon vagy a retinán. Árulkodó tünet lehet a fokozódó látásromlás, a torz látás vagy látótér kiesés, tágabb erek, de jelentkezhet szemfájdalom, esetleg barna folt a szem falán. Szinte kivétel nélkül csak az egyik szemnél fedezik fel a melanomát.
A daganat kialakulásában az előrehaladott életkor mellett fontos rizikófaktor a családi halmozódás, a világos szem- és bőrszín, valamint a fokozott UV-sugárzás. Dr. Nagy Zoltán Zsolt azt mondja, 50 éves kor felett évente fel kell keresni egy szemorvost, aki a szemfenéki, pupillatágításos vizsgálat során nemcsak daganatos elváltozást fedezhet fel, de például szürkehályogra vagy szaruhártya-problémákra is fény derülhet.

A korai felismerés azért fontos, mert ez növelheti a kezelés hatékonyságát és a látásélesség megőrzését – hívta fel a figyelmet a klinikaigazgató. A kezelési lehetőségek a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függőek. Enyhébb esetben szóba jöhet lézerkezelés, kontakt besugárzás vagy a daganat kimetszése. Későn felismert, nagyra nőtt rosszindulatú daganat kezelése csak a szemgolyó műtéti eltávolításával lehetséges.

Az eltávolított szemgolyót ma már esztétikus, nem feltűnő protézissel tudják pótolni, ugyanakkor a szemben kialakuló rákos elváltozás kifejezetten agresszív, ezért könnyen okozhat áttéteket, ami jelentősen rontja a túlélési esélyeket – figyelmeztet Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Ugyan a nap káros sugarainak nincs annyira direkt roncsoló hatása a szemre, Dr Nagy Zoltan Zsolt SE szemesz_klin_ig_keretmint a bőrre, érdemes nyáron gondoskodni a szem megfelelő védelméről is – tette hozzá a klinikaigazgató. A jó napszemüveg kiválasztásánál fontos szempont, hogy a lencsék minél jobban rásimuljanak az arcra, így ugyanis oldalról is védelmet kap a szem.
Az UV sugárzás elsősorban a szaruhártyában és a szemlencsében okoz elváltozásokat. A retinát akkor éri jelentős károsodás, ha valaki például teljes napfogyatkozás esetén percekig belenéz a napkoronába.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: Semmelweis Egyetem

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close