Újra nekifuthatunk! A HCV gyógyítható lett, csak legyen rá pénz

Téma címkék:
2014.09.29. 12:11
Hunyady199x300

Mindenki, aki még nem gyógyult meg HCV fertőzéséből, menjen vissza kezelőorvosához konzultálni, az is, aki nagyon rossz állapotban van – hangsúlyozta Hunyady professzor a VIMOR szeptember 20-i eseményén – ugyanis karnyújtásnyira vannak az új terápiák, melyekkel sikert lehet elérni szinte mindenkinél. Ezek a terápiák azonban nagyon drágák, így adásukat továbbra is az ezeknek megfelelően kibővített prioritási indexhez kötik az új szakmai ajánlásoknak megfelelően. A teljes kép még kialakulóban.

A különböző új hatóanyagokról – melyek közül vannak Európában már törzskönyvezett, és befogadásra váról szerek egyaránt – összességében elmondható, hogy interferon nélküli kombinációban is adhatóak, legtöbbjük ribavirinnel és anélkül is egyformán hatásos, mellékhatásuk pedig elenyésző. Emellett a gyógyulást legtöbbjükkel rövidebb idő alatt el lehet érni (3 hónap), és valamennyi készítmény szájon át szedendő. Vannak közöttük, amelyek azoknál is szinte biztos gyógyulást hoznak, akiknél a Magyarországon jelenleg adható kettes vagy hármas kombináció nem hatott, és előrehaladott cirrhosisos betegek is elvileg gyógyíthatóvá válnak. Az interferon mentes kombinációkkal a májátültetésre váró (B stádiumú) cirrhosisos betegek véréből is szinte biztosan ki lehet irtani a vírust, így elkerülhető, hogy az új szerv rövid időn belül megfertőződjön (sofosbuvir +ribavirin kezeléssel végeztek ilyen vizsgálatokat).

Hunyady professzor elmondta: a HCV fertőzés teárpiáját elméletben megoldottnak tekinthetjük, ám a finanszírozás a világon mindenhol gondot okoz olyan mértékben, hogy nem lehet egyszerre mindenkinek megadni a leggyorsabb és legkevesebb mellékhatással bíró terápiát. A szakma képviselői azonban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ember meggyógyulhasson, ám a prioritási lista, amiről lapunk is többször beszámolt már a hármas kombinációs terápia kapcsán (telaprevir, boceprevir) továbbra is él – bár a szakmai irányelvek új kezelésekhez igazodó változásaival párhuzamosan ezt is kibővítették az illetékes orvosok.

Kevesen könnyedén, vagy sokan nehezebben
Az OEP egy adott évben egy bizonyos összeget (2014-ben 6 milliárd Ft-ot) biztosít a HCV fertőzöttek kezelésére, tehát lehet úgy dönteni, hogy a lehető legtöbben meggyógyulhassanak (ez van), és lehet úgy is, hogy csak 200 embernek adják meg a gyógyulás esélyét, de őket a legkorszerűbb terápiában részesítik. Hunyady professzor előadásából kiderült, ő és kollégái mennyire szeretnék, ha mindenkit a lehető leggyorsabban, mellékhatás nélkül, interferon mentes kombinációval gyógyíthatnának meg. A közeljövő azonban nem ez – viszont az igen, hogy akit az olcsóbb kombinációkkal nem lehet meggyógyítani, azok megkaphassák akár a legkorszerűbb készítményeket is. A szakma ezen fáradozik.

(RA)

ungarjohanna
#19242 ungarjohanna hozzászólása: 2014.09.30. 21:05

Professzor úr!
Köszönjük a bíztatást,már várjuk a gyógyulást. Kérdezném, aki januárra van visszarendelve az is jelentkezzen konzultációra?
üdv Johanna

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close