Miért nem adnám vissza a cukorbetgségemet?

Téma címkék:
2009.04.19. 07:33

Kezdve ókortól napjainkig, amikor kiderült a diabom, azt sem tudtam eszik-e vagy isszák. Semmit nem tudtam a cukorbetegségről.

Addig rendszertelenül éltem, ha éhes voltam ettem, ha nem, akkor akár egy napig sem ettem egy falatot sem. Ha jött az éhség, akkor viszont válogatás nélkül befaltam mindent, amit megkívántam.

Na el lehet képzelni, hogy egy ilyen életvitelbe milyen döbbenetet okoz a cukorbetegség diagnosztizálása. Az első letargia után egy napig nem tudtam megszólalni, ha rámnéztek, én csak elbőgtem magam. Még azon az első napon is, amikor a leendő, de azóta is meglévő diabetológusommal találkoztam. (Nem diabetológián diagnosztizáltak.) A kórházi tartózkodás első napjaiban kezdtem felfogni, mit is mondott az orvos. Mától kezdve rendszeresen kell étkeznie, minden élelemnek tudnia kell a CH tartalmát, és élete végéig inzulin injekciót kell magának adnia.

Szerencsés voltam, mert a kórházban mindjárt a második napon szakképzett dietetikus vett a szárnyai alá a többi frissen felfedezett cukorbeteggel együtt. Ott kezdtem megnyugodni, mert amit a dietetikus mondott a diétás étkezésről, egyáltalán nem tűnt úgy, mintha egy cukorbetegnek éheznie kellene, vagy vége lenne az életének. Szinte már vártam, hogy a frissen szerzett tudásommal, és a sebtiben vett diétás szakácskönyvvel “megtanuljak” újra főzni.

Az orvosom is nagyon segítőkész volt a kórházi tartózkodásom alatt, minden kérdésemre türelmesen válaszolt. Mivel felismerte, hogy hamar “magamhoz” tértem, és érdekel a saját betegségem mibenléte, és kezelése, könyveket adott kölcsön, hogy a kezdeti tudatlanságon felülkerekedjek.

Életem első inzulinját éjszaka kaptam. A doktor kiadta a nővéreknek, ha a cukrom felmegy 17 fölé, akkor adják be az első inzulint. Ez éjszaka volt. Jöttek is  nővérkék, és felkeltettek, hogy: figyuka, megkapod az első szurit. Másnap mesélték, hogy bambán felnéztem, és azt mondtam, hogy: oké. És már aludtam is tovább.

A kórházi tartózkodás után az első diabetológiai szakrendelésre amikor elmentem, meglepve láttam, hogy rengeteg ember csücsül a váróban (külön váró volt kialakítva a diabosoknak), és beszélgetnek egymással. Szinte fel sem tűnt, hogy én oda beléptem. Körülnéztem, és csak ámultam, hogy ez a sok ember mind cukorbeteg? De hiszen nem is látszik rajtuk! Ezek szerint rajtam sem látszik?

Időközben egyre több ismeretséget kötöttem, barátságok szövődtek, és én egyre “okosabb” lettem a saját betegségemet ileltően. A diétát megtanultam, az ismerősök által rengeteg konyhatechnikai fortélyt lestem el, és tovább nőtt a dabos ismerőseim, barátaim listája.

Később csatlakoztam egy cukorbeteg internetes csoporthoz, ahol még több ismeretségte tettem szert. Rengeteg barátom lett. A közösség révén, és diabos ismerőseim által pályáztam egy diabétesz edukátor képző tanfolyamra, amit 2008-ban el is végeztem.

Imádom, és élvezem a közösségi munkát, imádom, hogy ennyi nagyszerű barátom lett. Jó érzés, ha hozzám fordulnak tanácsért, és én segíthetek, ezáltal én is tanulok, fejlődöm. Akár a diétát, vagy kezelést illetően, akár egy frissen felfedezett cukorbeteg kezdeti nehézségeit kell leküzdeni, mindig számíthatnak rám.

Mindezt nem nem tapasztalhatnám meg, ha nem lettem volna cukorbeteg. Az életem továbbra is rendszertelen lenne, és nem lennének a diab által megszerzett ismerőseim, barátaim.

Hát ezért nem adnám vissza a diabomat, mert akkor ezeket is vissza kéne adnom.

Kata

 

#374 vighkata hozzászólása: 2009.08.27. 15:41

Ha jól emlékszem egy héttel későbbre beszéltük meg az időpontot. Megbeszélés történt, adatfelvétel, és a szenzor felrakása. A következő héten pedig újra találkoztunk, amikor a szenzort a doktor úr levette, és e-mail-ben kaptam meg a kiértkékelést. Menet közben minden felmerülő problémára telefonon tartottuk a kapcsolatot.

Egyáltalán nem zaklattál, bármi kérdés van, jöhet.

Kata

#373 hugo hozzászólása: 2009.08.26. 17:23

Köszönöm szépen :) Akkor holnap telefonálok is! Nagyjából nem tudod mennyit kell várakozni egy időpontért? Bár ezt ugyis megtudom holnap, nah meg a részleteket is!

Köszi még1szer, s nem ígérem h nem “zaklatlak” majd még a kérdéseimmel :)

#372 vighkata hozzászólása: 2009.08.26. 14:13

Természetesen be lehet jutni Fövényi tanár úrhoz. Az alábbi telefonszámon kell időpontot kérni.

Fövényi tanár úr a mért cukértékek alapján javaslatot is tesz az inzulin adag módosítására, a szenzoros eredmény kiértékelése után újratitrálja a párod adagját, de javaslot tesz az esetleges inzulin váltásra is, ha úgy látja jónak. Arra is tud tanácsot adni, hogy érdemes-e penes kezelésről pumpás kezelésre áttérni, mert labilis a cukoranyagcsere. Ha szükséges, akkor valószínű kezelő orvost is tud ajánlani.

Mivel én Fövényi tanár urat személyesen ismerem, így bátran merem ajánlani, a legjobb kezekbe kerültök.

Mindenképpen várom a fejleményeket, hogy mikorra kaptok időpontot, és milyen eredménnyel zárul a szenzorozásotok.

 

#371 hugo hozzászólása: 2009.08.26. 13:33

Szia Kata!

Huhh nagyon is :)) Az a problémám, h nekem a párom cukros s nem én 1éve, s most nincs orvosunk. Épp orvos keresőben vagyunk, ami elég nehézkesen megy :S Fövényi professzorhoz valahogy még be lehet jutni? Vagy nem tudnál esetleg vkit pesten ajánlani, aki kezelésbe venné végre normálisan a párom, mert horror értékeket mérünk. Ő napi 4szer szúrja magát. Már tárgyaltam a Medtroniccal, de ők elküldtek minket azért amiért nincs orvosunk :S A szenzort nagyon szeretnénk m párom 2-szer 2 hetet feküdt ben ( egyszer a Jánosba, ahova soha nem megyünk vissza, botrány:S ) aztán a Szt. Imrébe ami nagyon jó volt, de nem tudják őt vállalni…akkor szépen be is állitották, ami tartott 2 hétig, azóta meg 12-20as értékeket mér :S

#370 vighkata hozzászólása: 2009.08.26. 12:38

Látom a link nem aktív, másold be a címet, a Medtronic oldalára jutsz, ezernyi infot találsz.

 

Még egy link, itt látványosabb, ezt is be kell másolnod: http://diabetesonline.hu/2008-julius-augusztus/az-intenziv-inzulinkezeles-iskolaja-10.html

Kata

#369 vighkata hozzászólása: 2009.08.26. 12:34

 

Szia Hugo!

Szívesen segítek a szenzorral kapcsolatban. Nekem a Péterfy kórházban Dr Fövényi József tanár úr helyezte fel a szenzort, nála lehet jelentkezni a mérésre.

Itt egy kis info: http://www.medtronic-diabetes.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek.html

 

A Péterfy Sándor utcai Kórház Diabetes Szakrendelője a továbbiakban is felajánlja szolgálatait a Guardian RT típusú 3(+4) napos folyamatos vércukormérő szenzor vizsgálatra. A szenzor költsége 10000 forint, ennek felét Alapítványunk fedezi, a szenzor felhelyezését, levételét és a beteg oktatását térítés nélkül végezzük. A vizsgálatra jelentkezni lehet kedd délelőtt és szerda délután dr. Fövényi József főorvosnál a következő telefonszámon: 06-1-461-4734.

Remélem tudtam segíteni. Jó szenzorozást.

Kata

#368 hugo hozzászólása: 2009.08.26. 07:53

Szia Kata!

Bocsi, hogy így ismeretlenül, de ha lenne pár perced felvennéd velem a kapcsolatot a szenzoros cukormérő kapcsán? Előre is köszönöm: Hugo

Sajnos itt nem találtam meg, hogy lehet-e üzetet küldeni ami nem hozzászólás, igy majd ezt a cikkedet nézem sűrűn :)

#367 vighkata hozzászólása: 2009.04.30. 12:34

Erzso!

Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Szeretettel gondolok rátok, és kívánom, hogy a lehető legkisebb fájdalommal éljétek meg ezt a nehéz időszakot.

Kata

#366 erzso1228 hozzászólása: 2009.04.29. 14:33

Sziasztok!

 

Mindenkinek szép napot kívánok, remélem mindenki jól van és rendben a diabja, és más jellegű eü. problémája.

Srácok! Lehet egy időre kivonom magam a levelezésből, nem haragszom senkire csak az APUKÁM Tüdőrákos  és most magamba vagyok roskodva és tudom, hogy nem tudtok segíteni, de kérek mindenkit aki imátkozni szokott, tud, mondjon el egyet az apámért, hogy meggyógyuljon.

Köszönöm Nektek Erzso1228

#365 vighkata hozzászólása: 2009.04.29. 08:37

No hát vagyok ám, csak elhavazva. Vadul szenzorozok, és vannak “meglepetések” és bőven tanulságok. Egy nap a szenzor 280 cukormérést regisztrál, és mutatja a változó cukiszint változás irányát, nem csak az értékét. Konzekvencia máris van.

 

Temélem ti flottul vagytok, és mindenkinél minden oké a cuki és egyéb területén.

Üdv: Kata

#364 erzso1228 hozzászólása: 2009.04.21. 19:06

Szia Kata!

Szorítok, hogy minden rendben legyen. Kérlek menetközben jelentkezz, ha időd engedi, hogy vagy, mint vagy?

Üdv: Erzso

#363 vighkata hozzászólása: 2009.04.21. 16:04

Szia Erzsó!

Na akkor egyformák vagyunk, én is biztos vagyok a gondolat, főleg a pozitív gondolat erejében. A cukromat én is magam állítom, de néha a természet közbeszól. Elég gyakran alakul ki időleges inzulin rezisztencia, és ennek az okára még találtunk rá. Sejtések vannak, de sejtésekre nem lehet építeni.

Holnap fel lesz rám helyezve egy folyamatos glukoz monitor. Ez a kütyü 8 napon keresztül 3 percenként méri a cukorszintet, riaszt, ha a beállított célértéken kívül esik a cukiszint. A 8. nap végén diagram készül. Volt már rajtam ilyen kütyü, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy voltak meg nem érzett hipok, éjszaki és nappali egyaránt. Talán most is kapunk választ néhány turpisságra.

Arra mindenképpen jó, hogy újratitráljuk a beállításaimat.

Kata

#362 erzso1228 hozzászólása: 2009.04.20. 17:16

Szia Kata!

 

Köszönöm, hogy válaszoltál. Meg fogom találni az útját, hogy ezt a tanfolyamot elvégezhessem. Hinned kell abban ,hogy Te is be tudod állítani önállóan a cukrod és menni fog. Nem vagyok elvont, de hiszek a gondolat erejében és vonzás törvényében. Mindent amit jónak ítélek, próbálom pozitívan fogadni, megélni.

Köszönöm a barátságot, időven én sem bővelkedek, 36 órákat dolgozom egyhuzamban, utána pedig nagyon, de nagyon örülök, ha meglátogatjatom hosszabb- rövidebb időre az ágynak nevezett valamit.

Üdvözlettel: Erzsébet

#361 vighkata hozzászólása: 2009.04.20. 16:53

Szia Erzsébet!

A diabétesz edukátor tanfolyam elérhetősége: http://www.jdh.hu/

Minden év tavaszán van a következő tanfolyam, a pályázati feltételeket megtalálod az oldalon. Érdemes elvégezni, csak hasznára válik az embernek. Sok sikert hozzá.

A cukrod irígylésre méltó, ez enyém közel sincs ennyire egyensújban. A barátságot szívesen fogadom, de előre elnézést kérek, néha időhiányban szenvedek.

Üdv: Kata

#360 erzso1228 hozzászólása: 2009.04.19. 08:47

Szia Kata!

Érdekelne a tanfolyam amiről említést tettél, szívesen elvégezném ha mód és lehetőség lenne rá. Én is valahogy úgy éltem mint Te és meghozta a diabot. Én ugyan nem vállaltam a kórházi beállítást, inkább  a mindennapi életvitelbe próbáltam megoldani, hogy a normál értékre visszahozzam a 15-ös cukromat. nem egész egy év alatt, – nem orvosi segítéséggel – normál értékre tornáztam a dolgot, amin az orvos elcsodálkozott és egy darabig én voltam  a diabosok példaképe. Jelen pillanatban is 4,2-től étkezés után 8 max. 8,5-ig fut a cukrom.

Ha nem veszed rossznéven, ismeretlenül is szívesen fogadom barátságod, leveleid.

Üdvözlettel: Erzsébet

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close