BPPV-m története

Téma címkék:
2009.11.01. 13:08

Sziasztok.

38 éves vagyok és egy idősek otthonában ápolónő.Sajnos kb. 5 héttel ezelött beütött a ménkű hozzám is.Hajnalban arra ébredtem,hogy wc-re kell mennem és ahogy felkeltem az ágyról már zuhantam is vissza mert olyan szédülés tört rám és vele együtt a hányás is,hogy azt hittem itt a vég.Becsuktam a szemem de akkor is volt és borzasztó hányingerrel járt.Felkeltettem a férjem és kértem menjen be a munkahelyemre és hozzon rr mérőt és vércukormérőt.A vérnyomásom 150/130 volt.Bevettem gyorsan egy rr csökkentőt/egyébként sosem volt magas mindig is az volt a baj,hogy alacsony./A hányás nem jött többet de a szédülés megmaradt. Teljesen mindegy volt hogy feküdtem mit csináltam csak forogtam és forogtam. Olyan volt mintha valaki letépte volna a fejem és avval labdázott volna. De. kihívtuk az ügy.orvost aki mindenfelé huzigálta az ujját meg egyensúly vizsgálatot csinált aminél persze a férjemnek kellett elkapnia és azt mondta szervi bajom nincs de ha gondolom kihívja a mentőt de ezt otthon is kitudom pihenni. Nahát én nem bírálom felül egy orvos döntését majd kipihenem.

Du.-ra annyira rossz lett, hogy mondtam a férjemnek fogjunk egy zacskót és irány a kórház saját kocsival. Az út borzalmas volt odáig pedig igen óvatosan vezetett. Ott mindjárt a sűrgősségi onnan a neurológia. Kaptam infúziót benne Cavintont aminek értelme nem volt de tiltakozni sem volt erőm. Azt mondták biztos vírus támadta meg az egyensúlyi szervemet a fülemben. Aznap semmit sem csináltak velem. Másnap átküldtek a gégészeti szakrendelőbe ahol a Dr.nő megcsinálta az Epley tornát és akkor kezdődött csak igazán a borzalom. A jobb oldalnál annyira forgott minden,hogy 3-an fogtak le mert azt hittem leesek az ágyról és úgy beléjük martam.A bal oldalon semmi lefelé semmi és akkor egy hirtelen mozdulattal felültettek majdnem leestem az ágyról mert annyira elszédültem és kihánytam mindent sugárban.Olyan rosszul lettem utána hogy azt hittem itt a vég és nem bírom tovább. Erős egyéniség vagyok életemben talán 10x sírtam de most elsírtam magam.

Mindennap át kellett mennem erre az Epley tornára és a 4-dik alkalommal már nem volt a forgószél és a hányás.6 infúziót kaptam benne mindig az elmaradhatatlan Cavintonnal és egy hét után hazaengedtek.A forgószél már nem volt de reggelente nagyon szédültem és hányingerem volt.Du.-ra mintha elvágták volna.Továbbra is be kellett mennem a tornára de nem volt gond.3 hétig voltam táppénzen és csinálom itthon naponta 3x a tornát és szedem a Betagen 24mg.

Utána néztem a neten ennek a betegségnek és azt kellett sajnos mindenhol olvasnom bármikor bármitől visszajöhet.Na ettől úgy elkeseredtem,hogy állandóan sírni tudtam volna mert én ezt mégegyszer nem akarom átélni. Úgy döntöttem nem elégszem meg ennyivel. Írtam Németországba pár ismerősömnek nézzenek utána kint nincs-e valami gyógymód.

Van egy műtét ami abból áll, hogy egy lemezt beültetnek a félkörívjáratba ezáltal elzárják az utat a leszakadt kristályok elöl,hogy bejussanak az egyensúlyi szervekhez. Aki esetleg utána nézett ennek a betegségnek tudja miről írtam. Voltam pécsen a Dr.Pytel József prof.-nál és ő alaposan kivizsgáltatott a gégészeti klinikán. Kiderűlt a Bera vizsgálatnál a bal oldalon nem volt jó az eredmény ami mivel egyensúlyi szervekről van szó átsugározhat a jobb oldalra ahol nekem a szédülés volt. Megyek Mr-re és bízom benne ettől rosszabbat nem fogok hallani.

Egy pár jótanács:magasított párnán aludjatok,ha felkeltek az ágyról ne oldalt hanem elötte feküdjetek a hátatokra és csak azután lassan emelkedjetek fel és utána keljetek fel. Naponta 3x az Epley torna nem bonyolult és 1-2 perc alatt meg van. És vizsgáltassátok ki magatokat. Remélem tudtam segíteni egy kicsit és kitartást mindenkinek. Nem szabad elkeseredni bár nekem sem megy mindig de igyekszem pozitív lenni. Ha másképp nem megy sírjátok ki magatokat nyugodtan higyjétek el megkönnyebbültök. Sok szerencsét mindannyiunkan:Ildi.

#755 Loci hozzászólása: 2009.11.02. 14:55

Szia Vadkaland.Hát ez tényleg vad.De igen sajna még mindig szédülök néha pedig már 6-dik hete húzom.És akkor amikor fordulok.Persze elfeledkezek róla,hogy figyeljek magamra és néha hirtelen fordulok.De ez nagyon hamar elmúlik de néha hányingerem is lesz tőle.De az is hamar elmúlik.Amint a gerinced engedi csináld a tornát pár másodperc és evvel ha le is szakadnak a kristályok szétroncsolhatóak és nem kerülnek be az egyensúlyszervekhez a fülben.Én is olyan lettem mint egy lajhár és az ágyból felkelés majd egy perc ami normál körülmények között pár mp lenne.Éjjel ha felébredek,hogy ki kell mennem wc-re alig merek felkelni mert félek jön a szédülés.Borzalmas.Fiatalok vagyunk még ahhoz,hogy így ilyen félelemben éljünk és én nem is tudom elfogadni.Remélem hamarosan lesz valami megoldás erre is.Minden jót neked és mindenkinek aki ebben szenved.Szia.

#754 Loci hozzászólása: 2009.11.02. 14:47

Szia Ducinea.Én két hétig abszolut nemtudtam sem a jobb oldalamra sem a hátamra feküdni.A bal oldalam már annyira elzsibbadt,hogy azt hittem decubitusom lesz.Az agyam teljesen átcsúszott a bal oldalamra vagyis így éreztem és mindenem fájt.Nagyon lassan próbálkoztam és mindig centiről centire haladva feküdtem a hátamra és fordítottam a fejem a jobb oldalra és egyszer csak nem szédültem már.Most még van néha szédülésem és elhúz a fejem néha jobbra de az már messze nem olyan mint az elején.Ez már a 6-dik hete és igazán kezdem unni.És sajnos azt kell tapasztalnom,hogy igen csak népbetegségről van szó és nem nagyon fordítanak figyelmet rá,pedig ha egy pár orvos is beleesne biztos nem így lenne.Hihetetlen,hogy manapság szédülésre nemtudnak semmit kitalálni.De nem adom fel.Tovább kutatok és amint van valami megírom ide mindenkinek.Szia.

#753 ducinea hozzászólása: 2009.11.01. 19:25

Szia!

Jelenleg én is ápolónővagyok egy idősotthonban, és magam is írtam ide történetet. Nagyon megdöbbentett, hogy az alapokon: iszonyú forgó szédülés minden mozdulatra, és az ehhez társuló félelemérzésen kívül mennyire másként tör rá, és mutatkozik meg mindenkin ez a fránya kórság. Ha van kedved még írni a fejleményekről, akkor kíváncsian várom!  Remélhetőleg nem találnak nálad “rosszabbakat”. Én nem tapasztaltam jobbnak a hanyattfekvést az oldalfekvésnél, ill. az oldalról felemelkedés nekem kicsit jobb, de az fontos, hogy nagyon lassan tegyem, hogy hamarabb alkalmazkodjak a pozícióhoz. Jobbulást!

#752 vadkaland hozzászólása: 2009.11.01. 17:04

Szia!

Jelenleg is szédülsz, ha elfordulsz oldalra, vagy elmúlott teljesen? Én már több, mint 2 hete szenvedek ettől, az epley manővert sajna nem tudom csinálni , mert műtötték nemrég a gerincemet. maradt a betaserc 24mg,  Ha fenn vagyok abszolút nem szédülök, csak ha fekve oldalra fordulok, de ha ezt lassan teszem, akkor sem jön a roham, csak enyhe szédülés.

Jobbulást!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close