BPPV

Téma címkék:
2009.11.21. 15:06

Sziasztok.Leírtam már egyszer a történetemet nekem is BPPV van. Én az a fajta vagyok aki nem nyugszik bele a dolgokba pláne nem az ilyen “kellemes” helyzetekbe.Kicsit kutakodtam amerikai oldalakon és láttam videókat is. Sajnos tényleg nincs rá semmi olyan megelőzés ami mindenkinek jó lenne, de van egy kis szerkentyű amit DizzyFixnek hívnak. Ez egy műanyag kis labiryntust unánozó baseball sapkára feltehető valami ami az Epley torna közben mutatja,hogy merre mennek a kristályok ha leszakadtak. Ezáltal tudjuk ellenőrizni jól csináljuk-e a tornát és így összetudjuk törni a kristályokat mielött bejutnának az egyensúlyi központba és a szédülést előhoznák. Nemtudom érthetően írtam-e le.

Ha valaki utána szeretne nézni akkor üsse be a Googleba ezt a nevet és megtalálja ott. Én most írtam németbe egy barátomnak nézze meg kapható-e náluk és ha igen mennyiért. Mert persze Magyarországon nincs. És ami még fontos,hogy legalább 45 fokos szögben legyen a párnánk éjszaka és úgy aludjunk így nem tudnak bejutni a számukra oly kedvező központba a kis aranyosak. Nekem már két hónapja volt és bizony néha még mindig megy a fejem és rossz az egész közérzetem tőle. Nemtudom mikor lesz vége de nagyon utálom már. Ez most már életem végéig így lesz? Nektek teljesen elmúlott vagy ti is így jártatok? Van olyan nap amikor kimondottan jól vagyok de van mikor egész nap kilengéseim vannak és nem stabil a járásom sem.

Most elkezdtem B vitamin mixet szedni mert javítja az agy idegsejtjeit is.A Betagent abba hagytam mert úgy levitte az amúgy is alacsony vérnyomásomat,hogy már attól is szédültem.Remélem segíthettem egy kicsit. Sziasztok.Lóci.

#18923 laacika hozzászólása: 2014.08.26. 19:38

10. hete szenvedek a BPPV-vel,a gyakorlatokat nem csinálom mert nagyon rosz,félek tőle!!
Elvileg azt olvastam a neten hogy kezeletlen beteg kb 10 hét mulva javul.Itt az ön lapján olvastam hogy a levált mészkristályok el fognak oldódani a belső fülben lévő folyadékban.
Legyenszives ha tud valamit mondani a gyógyulási időre kérem irja meg nekem!!
Előre is nagyon szépen köszönöm profeszor úr!!

#858 ildiko710713 hozzászólása: 2014.04.07. 15:20

Szia Molnárka!Én eü.-i dolgozó vagyok tehát kicsit képben vagvok a dolgokkal.Amikor előszőr előjött akkor voltam egy hétig kórházban és kaptam az infúzió kúrát amit akár a kútba is dobhattak volna mert erre nem használ.Van olyan amikor igen de az a nyaki csigolyák elmeszesedése miatt van ami szintén okozhat szédülést bár nem ennyire komolyat.Erre csak a torna van.Én már elég rég írtam ide és meg kell mondanom /LEKOPOGOM/ nekem azóta sem volt semmi.Tudod sokszor nem is BPPV ha nem Meniere szindrómája van a betegnek csak még nem teljesen ismerik fel a tünetek alapján mert mindkét betegségnél szinte ugyan az csak a menierenél nem segít a torna.Annál több a roham és bár mikor jöhet míg a BPPV általában éjjel fekvésnél jön elő.Én ezt a szerkenytyűt végül is nem vettem meg mert úgy gondolom csak pénz kidobás.Viszont azóta is meg emelt párnán alszom és lehet ez segít.

#857 molnarka hozzászólása: 2014.04.07. 07:02

Szia Lóci!

Nekem azt mondta  aneurológus, hogy a szédülés tornát csinálnom kell (ledöldi egyik, majd másik oldalra ágyon, 30 mp, majd felülni 30 mp. 5*egyik oldalra *másik oldalra, naponta 2-szer. Ezzel kitoltam 1,5 hónapra a következő “rohamot”. A doki szerint ha csinálom a gyakorlatsort, akkor ritkábban jön elő a szédülés, de előjön, ha nem csinálom, akkor a korral együtt egyre gyakrabban. Ez a dizzyfix érdekes, már néztem a neten, Angliában lehet kapni. Engem nem győzőtt még meg… Infúzió (pl. Notropyl) kúrát nem emlegetett az orvos neked?

#856 ildiko710713 hozzászólása: 2009.11.22. 11:25

Szia Kékcsillag.Minden elismerésem a tiéd,hogy egy ilyen betegség mellett mersz úszni.Én attól félnék,hogy belefulladok a vízbe ha hirtelen elkapna a szédülés.Ami nem azt jelenti,hogy ezek után nem megyek vízbe csak maradok a lemártózásnál és ennyi.Olyan megosztottak ezek a dolgok,mert valahol azt olvastam nem szabad forgatni a fejet te meg ezt teszed.Én hátra sem merem fordítani mert akkor is jöhet.Ez a szédülés valami borzalom kiváncsi vagyok azok az orvosok akik azt mondják evvel együtt kell élni érezték-e már mert azt hiszem nem.Ha nekik is lenne biztos másképp állnának hozzá.A párna egyébként tényleg jó így mert Amerikában is ezt javasolják,így kissebb a lehetőség,hogy bejussanak a félkörív járatba és szédülést okozzanak.Ha te is nézted a DizzyFixet akkor láttad van ennek egy útja ami által bejutnak oda ahova nem kéne.És ha mi ezt ki tudjuk küszöbölni akkor van esélyünk,hogy elkerüljük ezt a csodás élményt.Én nem vagyok orvos,de annyit tudok,hogy a Nootropil nem segít ezen.Semmi köze a fülhöz,hanem inkább időseknek adják.Hidd el tudom mert idősek otthonában vagyok ápolónő.De persze ez a te életed a te döntésed.Tudom az ember ilyenkor mindent kipróbál és megtesz hátha jobb lesz és mégsem.Te nem csinálod az Epley tornát otthon?Én igen naponta 2x és ezért is szeretném megvenni a szerkentyűt mert avval biztos,hogy jól csinálom.Ma pl. semmit sem érzek teljesen jól vagyok de ez nem mindig van így.Ja és még valami.A Betasercet sem szabad hosszútávon szedni ugyanis az csak tüneti kezelés.Az igazi bajon nem segít.Csak azért mondják,hogy szedjük mert nem tudnak már mit kitalálni mert nem tudnak segíteni.Én amióta abba hagytam nem szédülök annyira mert nagyon levitte a vérnyomásom.Egyébként olvastam a történetedet és mindenkivel együtt érzek mélységesen aki átélte már ezt.Sajnos nagyon sok ismerősömnek van és mindenkinek visszajött már.Hol erősebben hol gyengébben.Remélem nemsokára lesz megoldás.Van egy műtét is de sajnos csak 1% gyógyult meg tőle ezért nem is csinálják csak annak akinek legalább egy éve folyamatos szédülése van és halláskárosodással jár.Azért folyamatosan érdeklődöm amerre csak lehet és ha van valami mindenképp megírom majd.Sok szerencsét és kitartást mindannyiunknak.Lóci.

#855 kekcsillag9 hozzászólása: 2009.11.22. 02:21

Szia Ildikó. Én is leirtam már a betegségem történetét. Én most jutottam el az 1 éves évfordulómhoz és kb. 1 hete vagyok csak jobban. Egyedüli dolog, ami egy kicsit segitett az az uszás volt. Naponta kétszer usztam kb. 45-45 percet.Én is láttam a DizzyFix nevezetü szerkentyüt. Van saját oldala, ahol meg lehet rendelni, ha jól emlékszem 150 dollár.Amerikából elküldik bárhová. Én már meguntam az orvosokhoz járást. Már tul vagyok a B-vitamin injekció kurán, az sem segitett.1 éve folyamatosan szedem a Nootropilt, Betasercet stb, és minden egyebet, ami ebben a betegségben megszokott. Nem akarom senkinek sem elvenni a kedvét, de nekem 1 év óta nincs egy napom se, amikor teljesen jól lennék. Persze már nem szorulok kórházi kezelésre, már egyedül mer a férjem hagyni, már csak ritkán esek be a zuhanyzóba stb. A hires szédülésspecialista Szirmai főorvosnő irta egy internetes oldalon, hogy sajnos ez  a betegség rontja a beteg életminőségét, bár együtt lehet vele élni.Hát én kb. ezt érzem. Szóval nagyban romlott az életminőségem, de együtt kell vele élni. Én sem értettem, hogy a 21-században, amikor génmanipulációs mütéteket hajtanak végre, akkor evvel a szédüléssel nem lehet mit kezdeni?Most nekem is egy uj reménysugarat adtál a 45 fokos párnával, majd kipróbálom. Nekem főleg lefekvésnél és felkelésnél jön a pár másodperces erős löket. És persze átitatja a napjaimat a félelem, hogy mikor jön megint az az erős , semmihez sem hasonlitható szédülés. Ha nem állna mellettem egy támogató, megértő család, aki időnként lelket önt belém, mert nem tagadom, hogy a betegség nagyon elkeseritett, akkor valószinüleg idegosztályon kezelnének, depresszióval. Szóval a mozgást, a fejtekergetést nagyon tudom ajánlani. Én még bukfenceztem is a medencében. Akkor nagyon rossz volt, hirtelen azt se tudtam, hogy hol van a lent és a fent, de utána jobb. A DizzyFixnek pedig ha megkeresed a saját oldalát, ott megrendelheted a kis szerkentyüt. Erőt, kitartást kivánok neked és minden betegtársunknak.

#854 ildiko710713 hozzászólása: 2009.11.21. 19:21

Szia Ducinea.Furcsállom,hogy ezt írtad nincs meg még a pontos diagnózisod.Mármint orvosi részről gondoltam.Ugyanis ha valakinek BPPV-je van az az Epley tornával azonnal kimutatható és az is melyik oldalon van.Nekem a tornánál azonnal jött a jobb oldalra a szédülés és a nystagmus ami a szem mozgása arra az irányba ahol van a leszakadás.A B vit. meg azért kezdtem el szedni mert a B12 vit jó a szédülésre és a többi is az agy serkentésére és a depresszio megelőzésére.Mert ha ez továbbra is így megy lehet az leszek.Nekem eleinte nagyon rossz volt párnán aludni de mostanra már megszoktam.Igaz így kikészül a derekam de azt hiszem ez így jobban megéri.Én azért tovább keresgélek megoldások után mert nehezen fogadom el,hogy semmi gyógymód.Nagyon sokan vagyunk ezzel és hasonló problémával előbb utóbb csak kitalálnak valamit.Szia.

#853 ducinea hozzászólása: 2009.11.21. 17:06

Hát Lóci, én már 24 éve, hogy az első szédülési rohamomat tapasztaltam. Eleinte egész gyakran előjött, aztán volt, hogy két évig sem volt nagyobb… de kisebb “kilengések” gyakran vannak, voltak. Nem mondhatom el, hogy egyik, vagy másik bogyó sokat használt volna, sőt, tulajdonképpen nem is lett abszolút diagnózis felállítva.  Még mindig nem tudom, hogy a néhai háziorvosném gyanúja, miszerint screlosis multiplexem lehet, vajon fenn áll-e, mert egyik ideggyógyász se vette elég megalapozottnak a gyanút arra, hogy elküldjön egy lumbálásra.

Ez a párnás dolog lehet, hogy jó… majd kipróbálom. De asszem, ezzel, meg még pár dologgal már hűségesen együtt fogok élni amíg fel nem dobom… :-P

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close