Hová forduljak a problémámmal? Ez is Bppv?

Téma címkék:
2009.12.03. 10:04

Két napja, hajnalban arra ébredtem, hogy forog velem az ágy. Sajnos azóta sem lettem jobban. Jobb oldalra egyáltalán nem tudok fordulni, mert mérhetetlenül szédülök. Most már sajnos ha lenézek, vagy ha felnézek néha akkor is elkap a szédülés, tehát még be sem tudom határolni, hogy mitől . Két éve már ugyan igy decemberben voltak ezek a tüneteim. Vizsgáltak is rá, de nem tudták megállapitani, hogy mitől van. Az volt az érzésem, hogy nem is vesznek komolyan. Először azt mondták, biztosan virus. Utána ráfogták, hogy ideg alapon van. Akkor két hétig tartott és amilyen hirtelen jött el is mult. Szeretném tudni, hogy hová forduljak a problémámmal, ahol végre megállapitják, hogy mitől szédülök.

#885 ildiko710713 hozzászólása: 2009.12.07. 18:48

Kedves Piroska.

Köszönöm,hogy válaszoltál.A szédüléssel kapcsolatban lehet,hogy igazad van.Mert a szédülésem nekem is úgy kezdődött,hogy reggel felébredve felkelés közben már zuhantam is vissza az ágyra és onnantól se kép se hang.Ez a mostani nem olyan erős de nemtudok olvasni mert elkezdenek jojózni a szemeim és lefelé sem tudom a fejem fordítani mert akkor is szédülök.Nem forgószél de hunyorítanom kell amíg el nem múlik.De ez is csak azóta van mióta volt a forgószeles.Tehát biztos összefügg a kettő.És ilyenkor hányingerem is van.Kb. 10 percig tart és ha lefekszek elmúlik.Nem igazán értem mi ez.Soha életemben nem volt fejfájásom és beteg sem voltam.Tehát nem nyúlik vissza valami régi dologra.Ilyenkor olyan ,hogy legszivesebben levenném a fejem és eldobnám messzire.Nem reggel jelentkezik hanem napközben.Van olyan nap,hogy semmi van,hogy 3-4 órát is tart.Van,hogy de.van hogy du.De elrontja az egész napomat.Tudod nem olyan egyszerű elmennem a Dr.nőhöz mert Mohácson lakom és az épp az ország másik oldalán van.Mivel azóta nem merek vezetni összekell hangolnom a férjemmel,hogy ő se dolgozzon.Egy teljes napot kell rászánnunk és jönnek az ünnepek.De ha nem változik mindenképp januárban bejelentkezek hozzá.Azért köszönöm a leveled.Azért sem jó valami mert mások azt írják hogy hirtelen elmúlik ahogy jön meg,hogy csak 2-3 hétig tart.Én meg majd 3 hónapja kínlódok.Remélem hamarosan jobb lesz mert már kezdek elkeseredni.Azért köszönöm.Szia.

#884 pircsi hozzászólása: 2009.12.07. 14:48

Kedves Lóci!

Megkaptam az e-mailedet. Én olyan információt tudok nyujtani, hogy a szédülésnek kétfajta verziója lehet. Az egyik, amely reggel jön rohamszerűen fölkeléskor az ágyból, és visszazuhansz. Ezt úgy gondolom, úgy hívják, hogy helyzetváltozással járó szédülés, hivatalos neve BPPV.- Ez a fajta szédülésem volt nekem tavasszal, amit az epley manőver tornával lehetett gyógyítani. Milyen tornagyakorlatokból tevődik össze? Röviden összegezném, hanyatt fekve ágyadon lógatva a fejedet először a plafont nézd egy pontba fókuszálva, majd forgasd a fejedet balra majd jobbra. Ezt egymás után 3 szor ismételd meg, és rögtön felülsz. Ilyenkor szokott erősödni a szédülés, és egy pontra fókuszáltam, míg el nem múlt a szédülésem. Volt amikor hányingerrel párosult, ilyenkor Daedelont vettem be. Nincs időhöz kötve, addig kell csinálni, míg a szédülés el nem múlik. Ha elfáradsz, akkor abbahagyod, majd kezded újra a gyakorlatokat, de az interneten van erről tájékoztató kis torna, ugyanez, amikor az orvos végzi. A youtube on is van pár videó, hogy hogyan kell a gyakorlatokat csinálni, de mint írtam több alkalommal. A másfajta szédülésre nekem a Dr Szirmai Ágnes docensnő egyensúly-fejlesztő tréningprogram füzetet adott (szédülő betegek számára) címmel, amit kifejezetten ő írt. Ezt csak személyesen tudod megkapni, mert ő a vizsgálata után adta nekem is ezt a kis füzetet, amibe ezek a szédülésre való gyakorlatok vannak. Ez nincs fent az interneten. Mik szerepelnek benne? Az egyensúly tornagyakorlatok:

fekvőbeteg gyakorlatai
ülőbetegek gyakorlatai 
fennjáró beteg gyakorlatai
Jóindulatú helyzeti szédülés speciális gyakorlatai, ami nekem is volt.

Ezek szerepelnek benne. És ugyanaz a tornafelépítés, mint az epley manővernél, csak könyökölve, ülve, állva kell elvégezni ezeket a gyakorlatokat. Én ezt a kettőt együtt végeztem, körülbelül fél óra. Remélem, hogy a tájékoztatásom eredményt hoz, és kívánok mielőbbi gyógyulást. Amennyiben nem sikerül, érdemes felkeresni a docensnőt, mert egy vizsgálat után pontosabb diagnózist tud felállítani.

Tisztelettel: Piroska

 

 

 

 

 

#883 ildiko710713 hozzászólása: 2009.12.05. 17:15

Kedves Piroska.

Olvastam leveled és azt szeretném kérdezni te milyen tornát csinálsz?Mert én is csinálom az Epley manővert itthon 3x de az enyém nem 10 perces.Kb.2 perc alatt meg van.Légyszives írd le nekem mert kiváncsi vagyok rá.Ugyanis nekem több mint két hónapja volt és még néha nagyon érzem.Nem a forgószél de mozdulatokra van kilengésem.Most írtam a Dr.nőnek/Szirmai/ aki azt írta vissza lehet,hogy másik körívjáratba is eljutottak a kristályok forgassam a fejem és akkor jobb lesz.Én mindenhova forgatom de nem érzek szédüléstVan nap,hogy semmi bajom van hogy alig lézengek mert legszivesebben leszedném a fejem és eldobnám.Kiváncsi vagyok az ön tornájára.Köszönettel:Lóci.

#882 pircsi hozzászólása: 2009.12.04. 18:39

Kedves Jutka!

Olvastam az e-mailjét, és segíteni szeretnék Önnek a problémája megoldásában. Én is ugyanezzel a kellemetlenséggel járó betegséggek küszködtem ebben az évben tavasszal, orvostól orvoshoz jártam, de sajnos a betegségemet nem tudta senki diagnosztizálni. Kaptam különböző infúziós értágítókat, amelyek szintén nem segítettek az effajta szédülés gyógyításában. Hála Istennek most már kigyógyultam ebből a kellemetlen betegségből. Hogy hová forduljon? Én Budapesten jártam Dr. Szirmai Ágnes docensnőnél, aki az effajta szédüléses betegségeknek az atyja. Nagy szakmai tudás van a háta mögött, és sok beteget gyógyított, többek között engemet is ő gyógyÍtott meg. Erre a betegségre kifejezetten csak a torna javasolható, gyógyszerrel nem igazán gyógyítható. A torna neve Epley-manőver, amit naponta 3-szor 10 percig kell végezni egy speciális  fejtornával, amit ő fejlesztett ki. Ha a google keresőbe beírja a nevét (Dr Szirmai Ágnes), van honlapja, ahová Ön írhat e-mailt, és Ő válaszol a kérdéseire, és tanácsot ad, hogy mit tegyen, vagy a vizsgálatot javasolja, ami bejelentkezés alapján történik, de a honlapján ott van a rendelési idő, az egyetem címe és elérhetősége. Vagy esetleg a magánrendelése, ahol Önt két héten belül tudják fogadni Budapesten. Én nála jártam, meggyógyított, erős kitartás kellett hozzá, mert erősödött a szédülés a fej forgatásától, amely mellé még hányinger is párosul, így ajánlotta hozzá a daedelon tabletta szedését+kedélyjavító gyógyszert. Ha rendszeresen végzi a tornagyakorlatot, akkor 2-3 nap alatt kigyógyul belőle, mert a fülben levő ívjáratokban a kalciumkristályok leválnak, felszívódnak, és ezután elmúlik a szédülés, de ehhez erős kitartás kell, akármilyen erős is a szédüléses roham, ami reggelente jön elő. Ebből ki lehet gyógyulni. Remélem tudtam Önnek segíteni, jó egészséget, és kitartást kívánok! Piroska

#881 ildiko710713 hozzászólása: 2009.12.04. 12:21

Kedves Jutka.

Igen sajnos magának is BPPV-je van mint oly sokunknak.Teljesen mindegy hova megy mindenhol azt fogják mondani semmi baja vagy idegi alapon van.Nekem is ez van.Kb. 2 és fél hónapja kezdődött és még mindig érzem naponta többször is.Ha beüti a Googleba ezt BPPV akkor kidob nagyon sok oldalt ahol utána tud nézni mi ez a betegség.Az Epley manőver tényleg jó mert én is csinálom mindennap 2x reggel és este nem bonyolult.Igaz ettől még szédülök és néha annyira megy a fejem hogy dolgozni sem tudok de legalább nincs az a forgószél ami először.Ez azért jó mert ha esetleg elmozdulnak a kristályok a fülben evvel a tornával összetudjuk törni őket mielött bejutnak az egyensúlyi központba ahol csinálják a balhét.Nemtudnak sajnos segíteni rajta nincs végleges gyógymód.Én is voltam MR-en ami hála istennek negatív és minden más vizsgálat is jó lett.És igen bármikor visszajöhet elég egy rossz mozdulat.A neten nagyon sok minden le van írva a betegségről is és az Epley tornáról is.Egy két segítség amit a professzorom is ajánl:Kb. 45 fokos szögben legyen a párna és úgy szabad csak aludni és ha felkel az ágyból akkor ne oldalt tegye hanem először lassan forduljon a hátára és óvatosan üljön fel és csak úgy keljen fel.Nekem is jobb oldalt volt és én sem tudtam két hétig a jobb oldalamra feküdni és a hátamra sem.Sajnos nagyon sokáig fog tartani.Minden jót és vigyázzon magára.Lóci.

 

#880 edina8790 hozzászólása: 2009.12.03. 11:17

Kedves Jutka!

Ezzel a próblémával sajnos nincs egyedül.Én úgy gondolom Ön is a BPPV-betegségben szenved, másnéven Benignus parox. pozicionális szédülés.Nálam is igy kezdődött reggel felkelésnél ugy beszédültem,hogy nem tudtam hírtelen hol vagyok.Először a háziorvoshoz fordultam és ö elküldött a Fül-orr-gégészetre mert a fülhöz kötötte ezt a szédülést.El is mentem ott megvizsgáltak és tovább küldtek a neurológiára vagyis az ideggyógyászatra.Először nagyon megilyedtem hogy az ideggyógyászatra küldtek hiszen nem voltak ki az idegeim és semmi problémám nem voltI.Itt állapították meg ezt a betegséget BPPV-amit nálam is megállapítottak.Ezután elküldtek egy koponya MR-re és ott sem találtak semmi elváltozást.Tehát szembesülnöm kellett azzal hogy ez  a szédülés bármelyik hónapban, bármelyik nap újból előjöhet .Mikor minden vizsgálaton túl estem azt mondta nekem a doktornő ha legközelebb is előjönne ez  a szédülés el kell végezni egy bizonyos “Epley manővert” amit a kórházban végeznek el de interneten is hozzá férhető és el is végezhető.De inkább egy hozzáértő  végezze el.Én azt tudom önnek tanácsolni,hogy elösször is nézzen utána ennek a betegségnek az inerneten és utánna menjen el az orvoshoz.Minden jót kívánok,Üdvözlettel: Szabó Edina

#879 cryply hozzászólása: 2009.12.03. 11:10

Javaslom neurológus szakrendelés felkeresését!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close