Borderline vagyok, szorongok és pánikolok

Téma címkék:
2010.07.25. 12:18

 

Helyzeteim felett nem érzem, hogy kezemben lenne a kontroll. Sokszor előre félek, amely több kárt is okoz. Így át kell gondolnom, ha adódik egy lehetőség majd, hogy felvesznek valahova dolgozni, hogyan is fogom megoldani. Hogy fogok munkahelyemre bejárni? Nem jelenek meg összejöveteleken, bulikon, rendezvényeken, nem élek társasági életet. Ha mégsem fordulok vissza, hanem vállalom, akkor kellemetlen melegség tölt el, és nehezen kapok levegőt addig, míg a társaságból ki nem vonom magam. Ott is megtalálom a félelemre való okot, ahol logikátlan.

Szorongok. Kényszerítem magam olyan helyzetekre, amelyek elől elmenekülnék, szándékos módon bennük maradok, azért, hogy megpróbálhassam legyőzni őket, hogy magatartásom (és gondolatmenetem) változásra/változtatásra késztessem. Az osztályba későn értem, s hogy ne keljen a sorok közt bemászni, leghátulra ültem- ahova egyébként nem szoktam. Senki sem zavart és senki se látott, csak a velem egy sorban ülők, de ők barátságosan köszöntöttek. Mégis melegem lett, mert valami olyanféle érzésem támadt, hogy nem tudok megszólalni. 40 percet maradtam, aztán hazajöttem. Nem bírtam tovább.

Amikor több emberrel vagyok egy térben, nem tudok enni, inni is nehéz. A mosdóba is akkor megyek ki, ha már nem megy visszatartani. Nem merem a fejem se megvakarni, mert félek, hogy azt hiszik, nem mostam hajat –holott folyton dicsérik formás frizuráim. Egyáltalán nem tudok természetesen viselkedni, annak ellenére, hogy sok ember nagyon bír engem.

Mindez most már akadályoz mindennapi életvitelemben, teljesítményeimben. Ezért keservesen küszködöm legyőzni. Eltökélten hiszem, hogy le tudom, de ez semmit sem tesz könnyebbé.

Olykor oly annyira kétségbe esem, hogy elfeledem, harcban kell állnom önmagammal, különben azt a kis kontrollt is elveszítem, ami pislog, és butaságot teszek. Nagyrészt ekkor vágom tönkre kevéske emberi kapcsolataim. Ekkor semmi sem ér semmit. Napokra a szobámba zárkózom a sötétbe és nézegetem a falat, a redőnyön átszűrődő fényeket. Semmihez nem marad kedvem, csak sajnálkozom. Ekkor vagyok a legmagányosabb és felsorakoztatok minden létező negatívat –nem csak az életemből.

Máskor meg kész vagyok mindenre, hogy győzzek magam felett, rengeteg energiát érzek magamban duzzadni. Nem állíthat meg senki és semmi, boldog akarok lenni – határozom el, de ezt könnyű letörni, percek alatt átfordulhat.

Előre félek a kudarctól már akkor, amikor még szóba sem kerülhet az. Egy emberi kapcsolatom sincs megfelelően ápolva. Mindenkit sorra veszítek el. Rengeteg düh él bennem, szeretnék megszabadulni tőlük, nélkülük tudom, fantasztikus ember lennék. Nem hagyom a múltat, nem tudom átlépni, kínoz, én vagyok tudom, ki nem enged a múltból szabadulni, de e tudás nem sokat ér.

Zavar a sok lelki sérülés, amelyeket gyerekként nyakaltam be. Felnőttként nem tudok velük mihez kezdeni, ez a legnagyobb- és lényegesebb igazság. Mintha még mindig egy szerető családtagra várnék. Megrekedtem, biztonságérzetem nem alakult ki. Ez az egész olyan, mintha egy ördögi kör játéka lennék. Az utóbbi időben csak mélyebbre zuhantam, pedig még pszichológushoz is fordultam. Azért, mert nekem kell megoldanom, magamban csak én győzhetek, más nem teheti meg bennem, de rá kellett jönnöm, egyedül csak elkavarodom. Mivel a dolgokba egyre inkább csak belegabalyodtam, gondoltam ideje már szakértőhöz fordulnom. Meg azért, mert már régóta rettegek attól, hogy megőrülök.

Apámból az őrületet az alkohol hozta ki. Határtalanná lettek félelmei, már nem tudta uralni őket, tönkretette saját életét, másokét megkeserítette. Félt, hogy üldözik, hogy leskelődnek utána, hogy figyelik őt. Este felküldött a kertbe, meg kellett néznem, nem-e bujkálnak a bokrok közt emberek, akik ártani akarnak neki. Ő volt 50 éves körül, és engem küldött fel, egy gyereket, mert annyira rettegett. Szükség volt neki többször elmondanom, hogy nem láttam fent senkit, míg végre elhitte. A házban leveleket rejtett el különböző helyekre azért, hogy találják meg, ha ő netán meghalna, hogy nehogy ne derüljön ki az igazság, az, hogy őt egykor üldözték. Mindenhol nyomokat, bizonyítékokat keresett, a világ, amelyben élt, nem a valóság volt. Visszagondolva, nagyon magányos lehetett, nagyon egyedül. Bolond címkét kapott úgy, hogy senki sem bánta. Valójában senkit nem foglalkoztatott, járkált az utcákon egy megbolondult férfi, ennyi volt. A válasz, hogy az esze elment, elegendő lett, így mellékessé vált tudni azt, hogy érzi magát. Egyszer láttam sírni. Kitódult belőle az érzelem, nagyon hírtelen és nagy sebességgel. Azért sírt, mert nagyon szeretett. A káosz eltartott egy ideig. Majd láthatatlan lett beteg, csak a halála előtt 2 nappal derült rá fény. Előttünk élt, én láttam, ahogy egyre jobban összemegy az, aki a legjelentősebb volt egész addigi életem során. Mégsem vettük észre, hogy előttünk haldoklik. Halála előtt egy héttel láttam, ahogy inget cserélt. A teste iszonyú vékony volt (csak a kis pocija domborodott, az mindig tele szeretett lenni). Bizonyosan már régóta soványan mászkált, de én sem tudtam róla. Csak akkor kezdtem el foglalkozni vele, amikor már késő volt, de akkor is annyira kétségbeesetten, hogy nem helyesen tettem. Amikor kórházba került, meglátogattam és az orvos odasúgta, hogy meghalhat, de én nem fogtam fel, hogy ez lehetséges lenne. Apu elmondta nekem, hogy elfogyott a gyógyszer, amit csontritkulásra szed, mire én erősködtem, hogy mondja el az orvosnak is, írnak fel. Ő rám förmedt, hogy ne ezzel foglalkozzak. Elindultam hát kifelé. Az utolsó, amit édesapámnak mondtam, az szó szerint ez volt: „Örülj, hogy valaki legalább leszar.” Erre ő rám mosolygott, miközben én kiléptem a betegszoba ajtaján. Másnap délelőtt bemehettem volna, de gondoltam, majd délután. Délben már őt sirattam. Nem tudom, ezt fel lehet-e valaha dolgozni. Most úgy gondolom, édesapám jelentősége életem végéig be fog folyásolni. A küzdelmet is azért kezdtem el, mert nem akarok úgy összemenni.

Próbáltam elnyomni, elfelejteni, semmibe venni, kicsinek értékelni, de nekem a múlt folyton visszaköszön, s ezért nem tudok ’normálisan’, ’mindennapian’ élni. Szabályosan rettegek attól, hogy megőrülök, sőt, lesem, hogy jelentkeznek-e már rá jelek.

Előbb megpróbáltam kibeszélni magam, hátha segít. Kibeszéltem egy embernek, nem segített, ezért kibeszéltem még egynek, aztán még egynek és sorozat lett belőle.

Szomorú vagyok, ezt a szomorúságot furcsa módon Mária szomorúságának mértékéhez hasonlítottam -egyértelmű, hogy honnan tudnám, miféle szenvedés lehet az és e hasonlatnak semmi értelme- de akkor is ahhoz hasonlítom, bármennyire reálatlan. Kétségbeesett vagyok, mert néha csak kapkodok ide-oda, menedéket keresgélve és megoldásokat. Életuntságom már nem kérdéses. De legfőképpen magányosnak érzem magam.

 

 

#2262 Dzsen hozzászólása: 2010.09.21. 23:31

Kedves Holy77,

hozzászólásod nagyon tartalmas (ezt nem azért írom, mert zavarna, sőt, nincs ilyenről szó) és érdemben szeretnék felelni, ezért most nem teszem meg.

Rég távol voltam a géptől… csak úgy, mint az élettől. Tegnapelőtt még alig éltem. Valahogy ma sem vagyok ‘gondolatmentes’, ennek is az órának a perceiben összeomlott valami, ami lehet, hogy fontos volt. Mindenesetre szaggat és bánt kegyetlenül. Tegnap nem sok tartott vissza, hogy olyat tegyek, melynek következménye visszafordíthatatlan – s nem magammal. Természetesen én nem vagyok olyan, aki tegnap voltam, de 1 hét úgy zuhant rám, mint a pokol. És most, ez órában lehet – még nem tudom, hogy igaz -e, elvesztettem valakit, akiről nem tudom mit jelentett. Képtelen vagyok vele bánni, mindig vádol, okol, megfojt a szeretetével, nem ismeri el ha ő hibázik, csak az létezik, hogy én mondtam ezt, én mondtam azt, én hibáztam, én bántottam, kihasználtam, becsaptam. És igazat írok: most valóban ártatlan vagyok. Nem játszottam vele. Vádjait nem tudom mért akasztotta rám. De járt pszichológushoz és úgy vélem, még szüksége volna rá, de ő ezt nem látja be. Azt mondja, ő nem ‘beteg’. Meguntam, hogy mindig újjal mutogat rám. Vannak hibáim, de jó ember vagyok, és ő képes elhinni, hogy még szívem sincsen. Nem fogom ezt fel. Mindeközben akar engem. Hogy maradhatnék így a barátnője? Lányról van szó. Nem is tudom, hogy jön ez ide. Már csak fenyegetőzik és kiabál a telefonba, így én azt kikapcsolva tartom, s ezért azt mondja, nem értek semmit, nincsen szívem, szinte én vagyok az ördöge. Én nem tudlak téged ráenni, hogy nekem higyj, nincs okod rá, nem is akarokráenni senkit. Nem is tudom mért írtam ide, hisz nem ide való talán és nem is ezt akartam felelni. Csak úgy jött. Éppen ez bánt. Ez a lány. Azt mondja lelkileg zsarolom. De hogy, ha kikapcsolom a telefonom és se hívom se írok? Monjátok el, árulja el valaki, mivel zsarolom? Ő viszont annál inkább zsarol. Foggal körömmel tiltakoztam, hogy kölcsönt adjon de akaratoskodott és mi nagy bajban voltunk. Mondtam neki, nem tudom viszaadni, csak novemberben, mert miatta akkora számlám lett – mert éjszaka felhívott, hogy segítsek rajta, mert Dunakeszin van és a barátnője bántja s ő a mosdóba zárkózott. Mit tehettem, visszahívtam, aggódtam és kérleltem, menjen haza. Ebből nekem 20ezer ftos számlám lett. Ezért megkérdeztem tőle, hogy megfelelne -e az neki, ha novemberben adom vissza, mert októberben a telefonszámlát kell kifizetnem. Ebbe ő beleegyezett minden mellékhatás nélkül. Ám de, miután úgymond összevesztünk, mert folyton piszkált, követeli a visszafizetést októberre, ami leheteten. És azt mondja, ebben egyeztünk meg. De ez nem igaz, más is tudja ezt tanúsítani. És most olyan, mint egy kiéhezett, kiélezett kaktusz. Volt ő minden, borderlántól kezdve akármi. Rosszul esik az, amilyenek lát, az, hogy elhizi, hogy én kihaszálom és nincs szívem, minden rosszul esik, aminek elmondd, mert semmi nem igaz belőle. Tudjátok mit utálok? Azt, hogy rosszul esik, holott most én vagyok, aki nem hibázott. Idegesít, hogy érdekel, hogy hogy hiheti el rólam, hogy én vagyok maga a kegyetlenség. Nem értem. Tudatlanul vagyok ez előtt.

Ne haragudj Holly77, hogy ezeket írtam, de nem vagyok jól, ezért nem akarok felelni most neked. Mert amit írtál, érdekel, amit írtál, mind jelentős, és szeretnék s fook is rá felelni. És jó, hogy leírtad. Én nem is tudom mért írtam le ezt a hülye történetet. Én csak, hírtelen vagy nem hírtelen, de olyan és annyira magányos vagyok. Az ezelőtti s az eheti hetem pokol, olyan dolgokat éltem meg, melyek em az én koromhoz valók.

Elnézést, ha írói álmomhoz képest formátlanul fogalmaztam és írtam. De éjjel van. Kivel beszélgethetnék most? Kivel ehetnék meg egy tál meleg kínai levest? Méyen szoorú vagyok, hogy az emberek hogy fajúlhatnak el. Nem azk, akik a pszichiátrián vannak. Hanem azok, akik kint járkálnak. Olyan jóságosnak tűnt – féltem is ettől, mert éreztem, hogy túl szép, hogy túlértékel, hogy szinte bálvány vagyok, ami sosem szerettem lenni, undorodom az ilyesmitől. És tegnap valaki alapos leckét adott abból, hogy egy életre megtanultam azt, a bálvány ellen fordulnak a legagreszívabban, ha az egyetlen szót is ejt, ami a bálványozónak nincs kedvére.

Igazad van, zavarnak a nyomok a karomon. Úgy érzem, sosem tűnnek el. Értek minden szót, amit leírtál, éppen ezért felelek nem ma. Mert érdemben akarok feleli, semmitsem kihagyva. És éld meg azt a 33 évet, mert tudnod kell, mit felelek, mert te elmondtad nekem és én felelni szeretnék neked.

(mai hozzászólásaimban bizonyosan sok a helyesírási hiba, bárhol is szóltam hozzá – utóbb majd korrigálom, viszaolvasom, ma valahogy, nem írónő vagyok)

 

Dzsen

#2261 holy77 hozzászólása: 2010.08.03. 22:16

..kedves Dzseni..!

..33 éves leszek nemsoká’,ha megérem….

kb..egy hónapja kerültem szakemberhez,ki az első többórás beszélgetés után felállította a diagnózist…borderline személyiségzavar…azt se tudván az mi,vagy mi fán terem….ráhagytam…magamban rengeteg elképzelésem és saját diagnózisom volt a betegségemről…mert hisz egy olyan helyzetben,periódusban kerültem pszihiáterhez…amit senki ember fiának nem kívánok…az életem..teljesen,és szó szerint teljesen tönkre ment,minden létező és elképzelhető értelemben………ezzel szemben én megvoltam győződve mindaról,hogy van egy szenvedélybetegségem,ami társult egy gyenge akarattal…egy túlérzékeny személyiséggel…és ez a legfőbb bajom…ezzel tettem tönkre az életem…..

..az elmúlt hetekben kezdett el komolyabban foglalkoztatni,mert sajnos öngyilkossági kisérletem miatt hónapokig kórházban feküdtem ls műtétek sokaságán estem át…hogy mi is az a borderline….pokol,,,,és annak is a legsötétebb bugyra….akkor pedig talán méginkább,ha van még tudatod mi képes átlátni…képes a normális gondolkodásra…és azt hiszed a lustaságod a fájdalmad,az önmagad siratása mindaz ami visszatart mindattól,hogy közben kilépj,túllépj ezen az egészen…magyaráznád mindenkinek…az egész életed és olyan mintha senki se értene meg igazán…..szívem szerint azt kívánnám a sok embernek ki tudom jó szándékkal próbálnak életben tartani….bujjatok a fejembe ,éljétek át percről percre azt ami bennem zajlik…s talán még akkor sem biztos,hogy értenétek….

szembesülés….az katarzis volt…mikor utánna olvastam millió helyen a betegségnek….ahogyan rá kellett döbbennem,hogy évek óta olyan súlyos beteg vagyok,s senki se látta…hisz én farcoltam magam…ezt amúgy is csak egy ostobaságnak tartom…tudom nem érthetem…de ha valaki megakar halni,merje mélyen belevágni azt a kurva pengét a kezébe…ne karistolja össze a bőrét feleslegesen,főleg,ha egy gyönyörű nő…nincs ereje? ne is tegye akkor…hisz hülyeség azt írni akarja….én sajnos minden tünetét produkáltam a bordeline-nak–ivétel nélkül mindet…az elmúlt tíz tizenöt évemet már így éltem….s a legszörnyűbb,hogy azt hittem…kurva jól élek…sok problémával igaz az életben…amihez viszont elég ügyes..rafkős…bármily jelzővel illethető vagyok…de mindíg mindent megoldok….óriási színész voltam…és akkora nagyot alakítottam,,hogy leginkább…önmagam csaptam be….

az elmúlt három-négy év—a vég—az elmúlt egy év…a határtalan önpusztítás minden lehetőség elvágása az általam talán mindíg is annyira vágyott normális életnek…az elmúlt 4hónap a katarzis…a végső összeomlás…..

…olyan..és nem az első öngyilkossági kisérlet…ami abból áll,hogy nézem ahogy pengével megkarcolt bőr alól folyik a piros vér….hisz ti is tudjátok…nem lehet a farcolásba belehalni…ne tegyétek elcsúfítjátok magatok…nem akarsz élni légy határozott,s nem azt mondom,hogyha elég gyáva vagy,hogy elfuss a problémáid gondjaid érzéseid érzelmeid elől,ha elég bátor vagy vágj egy mélyet…artériásat…,hogy spriccoljon..és ne csordogáljon..és pár perc múlva ugyis elájulsz,ha nem dolgozik benned az életösztön s nem akarod megmenteni magad….szóval ki ijet tesz nem szerintem suicid hajlam.,,,nagyon beteg és szörnyű lehet…de annyira vágyik közben élni…mit én már elképzelni sem tudok….

….én nem tudok már élni ezt érzem,s mikor megtettem amit csináltam…ennek teljes tudatában voltam…..büntetésképp kaptam a sorstól…vagy bárkitől..hogy életben maradtam..és már nem az első alkalommal….”enyhén”nyomorék lettem….s mindenkit,s mindent mit eddig volt….maga az életem elvesztettem …kivéve a családom…..

…..a felismerés az egyik legszörnyűbb dolog…felismerni,hogy miket,s ahogy cselekedtem…azokkal a dolgokkal…egy örök bezártságra vegetációra ítéltem magam szüleimnél…kik…sose érdemeltek volna ilyen szenvedést mit nekik is okozok mindezzel…..

üvölteni,sírni…és beenyúlni a fejembe kitépni olyan gondolatokat,érzelmeket…miket a józan eszemmel tudok,hogy nem azon kellene,hogy járjanak az agytekervényeim….ez volna jó…törölni…érzéseket…emlékeket..fájdalmakat….nem feldolgozni…törölni….

kurva szar érzés…megérteni…vagy legalábbis átérezni mit érezhet az az “őrült” beteg…ki fel alá járkál a zártosztályon…ua azt mondogatja…feri a fejét kézzel…vagy a falba…mert kínozza gyötri egy gondolat,egy kép,egy emlék….és nem tud mit tenni….nem tudja kiűzni a fejéből…..rettegek tőle.hogyy egszer eljutom én is eddig az állapotig mert a rögeszmém megvan…ami ráadásul nevetséges egy normális gondolkodású nem borderlines ember szemében….de nekünk egy érzés egy gondolat   egy ragaszkodás valamihez mi eltört és tudatában vagy vele,hogy nem lehet összeragasztani…hogy megsebeztek…ugy ahogyan te milliószor tetted másokkal…de most veled tették…és ez számodra feldolgozhatatlan,túlléphetetlen…….és kitölti minden rohadt ébren töltött percemet…..

…milyen volt az elmúlt 33 évem?

egy pár hónappal ezelőtt erre talán ugy válaszoltam volna…sikeres voltam mindenben…habzsoltam az életet,szerencsés…jó munkaerő,kíválló és olyan ember kit vagy nagyon szeretnek…vagy csak irigyelnek mások….mindenem megvolt…mit ennyi idősen az emberek több mint fele álmodni sem mer…….stb…olyan dolgokon mentem át mit ti “normális ” emberek,ha száz évig élnétek,se tudnátok,se lehetőségetek se lenne,s talán nem is akarnátok…se meg,se átélni….s ,ha mesélnék…mégis csak irigykedve hallgatna bárki….

 

…most…azt mondom….egy elbaszott…rohadt jó színész által eljátszott 33 évem volt….,s mivel színdarab volt…semmi sem maradt belőle…csak a keserű vaóság a katarzis után….,hogy a “jelmez” álarc nélkül…egy szerencsétlen beteg roncs…ki visszanéz a tükörből ma már rám….

#2260 Dzsen hozzászólása: 2010.07.29. 20:13

Sziasztok,

köszönöm, hogy hozzám szóltatok. Kedves Gabi, már 5 orvossal próbáltam, a mostani pszichológusom most fogom otthagyni, mert se jegyzetel, se semmi, de hónapok után is képtelen észbentartani életem szereplőit – nemhogy egyebet. Felkerestem egy másikat, de egyáltalán nem fűzök hozzá reményeket – de csak megteszem, elmegyek hozzá, csak mint kötelességként, vagy csak mint helyes cselekedetként – de nem hiszek benne már.

Kedves Nita, sosem voltam bulizós típus, inkább mozi – az nagyban – színház és stb. Nem akarok begubózni, de jelenleg – egy ideje – más nem megy.

Ideje lesz megírnom a jelent, hogy már hozzám sem lehet érni – következő történetem ezt fogja felölelni, azt hiszem. Megpróbálom megfogni miként értem el eddig..

Dzsen

#2259 gabi1 hozzászólása: 2010.07.29. 12:18

Szia! Ne csüggedj! Van rá orvosság, csak olyan orvost kell találni, aki hisz a pánikbetegségben. Én már nagyon régóta érzem, de csak nemrég szedek rá gyógyszert, de már is kicseréltek. Antidepressuánst kell szedni és elmúlik minden bajod. Sok sikert! Egyedül nem fogod tudni lekűzdeni, csak egyre jobban elhatalmasodik rajtad.

#2258 Nita hozzászólása: 2010.07.28. 09:59

szia.

nem szabad szerintem begubózni,bár szinte én is ezt teszem.

ritkán megyek bulizni mostanság..

de tudod,mindig könnyebb tanácsot adni,mint magamon segíteni;)? korod,?férj/pasi?  pusszi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close