Még a sarokban is összetömörödve

Téma címkék:
2010.07.25. 12:17

 

Többször ijedek meg, mint amennyiszer az valóban szükséges volna. Nem beszélve arról, hogy mérsékét felfokozom. Kis dolgok megijesztenek, nagyobb dolgok meg az őrületbe kergetnek – érzem így. Szükségtelen félelmeim olyan eseményektől is elzárnak, amelyeket az átlagember természetesen él meg, vagy szükséglete van rá ahhoz, hogy megtartsa önbecsülését, presztízsét, emberi mivoltát.

Beijedek, mikor emberekkel teli terembe vagyok kénytelen belépni. Ebben még nincs semmi kivetnivaló, sokakkal előfordul, főleg/mármint ha első alkalom. Új emberek, új ismerkedések és megint egy lehetőség a bemutatkozásra. Az én esetem úgy szól, hogy már fél éve tartozom a terem tagjai közé, és ebből naponta történet, hogy megállok az ajtó előtt, majd többször ismételgetem: „Menj be! Menj már be! Gyerünk, indulj! Butaság, amiért félsz, menj már be! Győzöl, ha átlépsz azon az ajtón! Jót tesz, ha belépsz! Indulj már meg!” Úgy fogom fel, akár egy játszmát.

Néha kikényszerítem magamból, hogy megtegyem. Utána elégedett leszek, mert átélem, mennyire jó, hogy megtettem. Ám van úgy, hogy hiába vagyok már benn, elönt a hőség, kellemetlen érzések tőrnek rám, nem kényelmes már maradnom és csak azon jár az eszem, hogy mikor léphetek le. Legtöbbször visszafordulok. Hazamegyek. Ide a ’menekülés’ kifejezés jobban illene talán. Mért nehéz belépni egy terembe, ahol senki sem ismeretlen, és valójában senki se bánt?

Tulajdonképpen ténylegesen butaság az, amitől félek (bár nem tudom pontosan, mitől is félek vagy kéne félnem), fogalmam sincs arról, mért annyira nehéz belépni egy terembe, hiszen az ember nap mint nap termekbe/szobákba lépked és ajtókat nyitogál. Ráadásul ez a terem az osztálytermem, ahol már mindenkivel beszélgettem. Számomra logikátlan, mért ’kell’ ezzel küszködnöm és éppen ez okból hol butaság, hol nevetséges.

Előbb a lányokat sokkal szebbnek véltem, mint magamat, s ettől voltam kevesebb. Aztán észrevettem, hogy nincs annyi mindenem, mint másoknak, csupán szükségleteimmel vagyok felszerelve. Majd ugyanannyi eséllyel rendelkezve véltem úgy, hogy nem rendelkezem ugyanazon lehetőségekkel, s ezért bár törhetetlen próbálkoztam, előremenetelem keservesen haladott. Azért, amit elértem, megbecsültem, de talán nem eléggé, vagy csak nem fejlesztettem tovább, avagy elfeledtem rájuk emlékezni, nem is tudom pontosan.

De ma értem, nem butaság, hogy azon az ajtón nagy erőfeszítések árán tudok csak belépni. Hanem életem egy olyan fontos részlete, amellyel foglalkoznom kell. Amelyet meg kell oldanom. Szükséges tudom hozzá, hogy mért lehet ez gond. Megtalálnom az okot, hogy aztán megtalálhassam azt, hogyan oldhatnám meg. Nem bújhatok többé előle. Észrevettem, hogy van valami, ami többször beválik.

Rádöbbentem, hogy lefekvés előtt arra gondolok: jaj, holnap el kell indulnom, be kell mennem és végeznem a dolgom –talán azért járom e köröket végig, hogy fel tudjak készülni a holnapra, de ezzel pont az esélyem veszem el. Majd mikor felkelek: be kell mennem, túl kell élnem, el kell indulnom – vehetnéd úgy, késztetem magam, de ellenkezőleg, ezzel csak nehezebbé teszem mindennapjaim. Nálam beválik, ha nem gondolkozom ilyesmiken. Lefekvés előtt szépre, pozitívra kell irányítani a gondolatokat, ez nehéz, de nem lehetetlen. Felkeléskor meg nem szabad megkérdezni, hogy elinduljak-e. Egyszerűen felkelek, nem kérdezek, nem számítok ki semmiféle lehetőséget, elkészülök és elindulok. Nem adok időt és alkalmat magamnak arra, hogy megijedjek, hogy szorongani kezdjek. Erőfeszítés irányítani gondolatainkat, nem lehet a negatív szálakat csak úgy arrébb tolni, beszivárognak. Figyelnem kell a fejemben lévő gondolatokra, hogy ez ne forduljon elő, és egyszerűen el kell hessegetnem azt, ami ártalmas. Mindazt, ami önértékelésem aláássa. Idővel megszoktam, hogy negatív erejű értelmek uralják el az elmém, tehát hozzászokhatok ahhoz is, hogy ezt ne engedjem meg, hiszen egyik sem valóság. Értelmetlenség úgy elaludni, hogy előtte felébresztem félelmeim.

Aztán gúnyolódtak rajtam sokan, ma már ezt nem hagyom, de akkor ez is egy lépés volt oda, ahonnan most annyira igyekeznék kifelé -gondolom így. Kiközösítettként kevesebbet jártam be. Tanulmányi eredményeim jócskán megromlottak. Majd egyenesen féltem már átlépni a küszöböt a terem és a visszavezető út között. Lehetséges, nem akartam vállalni, hogy amivé tettem magam, úgy bántak velem, bizonyosan megpróbáltam elkerülni a fájdalmakat. Nagyrész, a depresszió azért alakul ki, mert az ember elkezd menekülni. Nem akarva vállalni a fájdalmat. Sokszor olyanokat szerettem, akiket tévesen ítéltem meg, s lettem időről – időre áldozat. Ma ki nem állhatom ezt a szót: áldozat és el sem tudom képzelni, hogy lehettem az. E bekezdés most olyan lett, mintha minden az én hibám volna, ám tudom, ezt sem szabad hinnem, nem is teszem, csupán annyi tény, a folyamatokat ma már én folyásolhatom be, ma már tényszerűen az enyém, amit ’főzök’. Sokat rótt szociális hátterem és nevelésem rajtam. Hogy már nem vagyok kisgyerek, választani tudok, milyen akarok lenni, mit elfogadni és megtagadni, reálisabban megítélni, mennyire vagyok jó, avagy rosszabb. Gyerekként azonban nem volt erre lehetőségem.

Ma oda fajult, hogy a küszöb már nem egy terem és a hazaút választóvonala. Sűrű, hogy az utcára sem tudok kilépni. Kívülállóként olyan beütésű ez, mintha félnék az emberektől, de én ezt túlzásnak vélem. Másként fogalmaznék. Sokkal inkább igaz, hogy mérlegeléseiket, hozzáállásukat nem tudom elfogadni, s hogy nemigen akarok közéjük tartozni, a társadalom részét képezni. Csalódtam. Társadalom.. sokkal többet el tudna érni, mint amennyit ma látni belőle, nagyobb erővel rendelkezik, de butaságokra fecsérli, vagy éppen semmire. Bár vannak csodák.

Az ember intelligens, dönteni tud, hogy boldog akar lenni. Elégedjek meg azzal, hogy van tető a fejem felett, és egészséges vagyok? Nem tudok. Ez számomra túl kevés.

Bíznom kell magamban. Abban, hogy elhatározásom végig kitart. Nehéz helyzet, mert lelkem nagyobb része nem akarja magát kitenni a rám váró viszontagságoknak. Csak egy szikra szólalt meg bennem. De hát, ha mások nem is, legalább az ember maga vegye észre, ha teste és szelleme segítségért kiállt. Legnagyobb ellenségem a saját gondolataim. Talán neked is. Olyan fogalmakat takarnak, amelyek töltve vannak fájdalommal és dühvel, és amelyek által egyre kevesebbé válok önmagam számára. Egyfolytában azt keresgélem, mért élek, mért létezem, mi az értelmem és nekem is juthat-e fontos feladat, s megszeret-e valaki. Ezekre keresni a választ azonban önmarcangolás. Egy depressziós ember mindig arra jut, hogy egyedül van. Figyelnem kell minden gondolatom. Uralkodnom szükséges rajtuk, különben felemésztenek. Észre sem veszi az ember, hogy éppen negatívra gondol, ha elfelejt figyelni.

 

#2257 KBalazs hozzászólása: 2010.08.09. 23:38

Sziasztok!

Balázs vagyok.21 éves srác.Mondjuk azt,hogy olyan pánikbeteg,aki már meggyógyult,de időnként vannak még kisebb szorongásai.

Nem ajánlom senkinek az idegrendszerre ható gyógyszereket,nyugtatókat illetve a kedélyjavítókat,antidepresszánsokat…Egyrészt,mert hozzászoksz,másrészt a millió mellékhgatásuk miatt.

Én ezen nézetemből adódóan addig kerestem,míg találtam.

a neve:MOKSA ELIXÍR…………..egy homeopátíás elven működő CSODASZER,ami több ezer-10ezer embernek bizonyított az országban,ez egy magyar újdonság.Volt szerencsém személyesen is megismerni a drága feltalálókat….de nem is húzom a szót,ezt nézzétek meg: http://agykontroll.hu/videok

nem kamu…egyébként minden ilyen fórumra csak azért regisztrálok,hogy drága testvéreimnek segítsek,akik kilátástalanok,nekem is voltak iszonyatos élményeim a pánikbetegséggel kapcsolatban….

#2256 Dzsen hozzászólása: 2010.07.29. 20:42

Kedves Inez, köszönöm, hogy hozzám szóltál, válaszod kissé megrendített s tetszik az, ahogy fogalmaztál. Közben jólesik, hogy írásom pozitívan véleményezted az érzelmek és gondolatok megragadásáról, akkor vagyok elégedett, ha nem csak érthető vagyok, de a tartalom, amit közölni kívánok, képes elérni az ember szívéig – mindig az az álmom, hogy ilyen ‘ hatalommal ‘ tudjak krimit írni vagy akár verset. Többen írják, hogy nagyon hasonlókat élnek át, mint én.

Szia Octane, köszönöm bíztatási hangod! Jó érzés bennem, hogy soraim így eljutottak érzékszerveidig, remélem, mások is így olvasnak majd – vagy azt, képes leszek hasonlóan vagy kifinomultabban írni. Bizonyosan jó ötlet a hasonlók találkozása.

Másoknak is üzenem: Hiszen nem megyünk hisz nincs kedvünk – noha menni szeretnénk, mert valahol igenis van vágyunk, nem teszünk, mert leblokkolunk – és itt a bűntudat érte – pedig szeretnénk, hogy minket is elismerjenek valamiért, hogy valamihez értünk és hasznunk van, helyünk ahonnan hiányoznánk, hogy elértünk valamit – mert hiába ilyen és olyan hajlamok, valamiért itt vagyunk ezen az oldalon – miért? Mert tudat alatt – ha tudat alatt is – de élni akarunk-. Csak elfelejtjük, amikor az a bizonyos a hatalmába kerít minket – az a bizonyos, mely megszűntet megannyi vagy minden életérzést. Hatása alatt nem érezzük, hogy lenne kedvünk vagy vágyunk bármire is vagy bármiért. – De ha ezt átvészeljük, akkor újra és újra felébred bennünk az érzés, melyet vágyakozásnak nevezek, – vágy hogy mosolyogjon valaki ránk, vagy várjon minket valahol, hogy újra képesek legyünk úgy takarítani vagy könyvet olvasni, mint régen, hogy ki tudjunk lépni a kapun és végigsétálni szorongások és negatív gondolatok nélkül. A vágy az életre. Ne felejtsd el akkor, mikor magad alatt vagy, hogy mi történik, ha egy-egy gödröt átvészelsz – ne feledd, hogyha átvészeled, felébred benned a vágy – és vágyainkra való emlékezésünk adjon elég erőt ahhoz, hogy előre haladjunk, ezt kívánom mindenkinek!  Igen, érzem én is, hogy nincs remény, igen, nem tudok sokszor még a szobából sem kimenni, saját foglyom vagyok, igen, vágyam támad a halálra vagy arra, hogy pengével hasítsak végig többször a bőrömön – és ez ne most elkezdődött. De nem írhatok olyat, hogy ezt akarom választani, vagy hogy én ilyen volnék. Hiszen valamiért itt vagyok ezen az oldalon. Itt és írok s te ugyanezért a valamiért olvasod soraim éppen. Érted? Azt mondom, tarts ki, azt mondom, hiába vagy teli negatív érzetekkel, valahol benned tudtod nélkül, tudatod mélyén és lelked rejted zugában élni akarsz, ’ meggyógyulni ’ és haladni. Valamiért csak olvasol. S én valamiért csak írok s olvaslak téged. Szeretném ismerni a történeted, egy másik ember vagy, egy társam a világból, nem vagy teljesen egymagad. Igen, a harcod önmagadban csak egyedül, a legteljesebb magányban kell megvívnod, mert nem teheti meg más, csupán mankókat adhat. A küzdelmed egyedien te éled át. De érzésben nem vagy egyedül – én is ugyanúgy kínlódom attól, amitől te és még sokan mások – tudjuk egymásról, hogy különösen megfogalmazott érzéseink és gondolataink mit jelentenek, akkor is, ha önmagunkban ellentétesek is azok. Vívódunk, ezért ellentétesek. S tudod mért vívódsz? Mert győzni akarsz! Azt kívánom, hogy győzz!

Dzsen

#2255 Octane hozzászólása: 2010.07.26. 18:36

“Előbb a fiukat sokkal szebbnek véltem, mint magamat, s ettől voltam kevesebb. Aztán észrevettem, hogy nincs annyi mindenem, mint másoknak, csupán szükségleteimmel vagyok felszerelve”.:D(pedig szép barátnőim volatak mindig és sokan biztattak h jol nézek ki,de mégis:()

 

Dszen!Szerintem írónak 1000000000000000000000000000000000000%hogy nem vagy hasztalan!!!!!(Szerintem másnak sem nem tudom elképzelni hogy aki ilyet tud írni és így az ne legyen képes bármire!!!!!!!!!!)Valami elképesztő mennyire érzem amit írsz, a fájdalmat a szavaidban, nagyon megérintettél ezzel!!Jo lenne majd valamikor egyszer találkozni veled- veletek!! Majd kialakul minden csak kapcsolatot kell teremtenünk egymással!!!ezt mindenkinek irtam aki ilyen és együttérez velünk!!!

Inez
#2254 Inez hozzászólása: 2010.07.26. 13:21

Kedves Dzsen!

Bár segíteni nem tudok, de leírni azt igen, mennyire jól meg tudod fogalmazni az érzéseket a gondolatokat, mintha az elmémbe látnál…Ugyan én be merek már lépni szobáka, helységekbe, de a magány, a folytonos negatív gondolatok amik felemésztenek, ahogy lesüllyedek a mélybe, ahogy átitatódok velük teljesen, ezek annyira ismerősek. A küzdelem, hogy ‘normális’ dolgokon járjon az eszem, és ne kalandozzak el megint a sötét nyugtalanságba, vagy akár szürke masszába…És igen valamiért kevés a ‘jó életem’, van mit enni, van hol lakni, van mellettem valaki, de valami mindíg hiányzik, valami mindíg nem az igazi, valami mindíg fáj, vagy csak unom, nincs olyan, hogy pont jó…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close