Valamit tenni kell

Téma címkék:
2010.07.25. 12:20

 

Sok pszichológiai könyvet olvastam már, nehéz kiválasztani a megfelelőket. Annyira egyének vagyunk, hogy talán nincs is ilyen könyv és nem is lesz. De a problémák, amelyek az emberben húzódnak, legyenek bármily egyediek, rengeteg embert érintenek, ez a világból is egyre jobban látszik, leginkább a fiatalságon.

Bajban vagyok, megértettem, talán ez a kezdeti lépés. Most szeretném megtudni, hogy mért vagyok bajban, mitől és azt, hogyan tudom megoldani. Ezért kipróbálom a tanácsokat, amelyekkel csak összefutok és lejegyzem hatásaikat. Persze mindenkinek nem lehet ugyanaz a gyógymódja, de több gyógymód is van, nem is volna elég egy annak, aki depresszióból, szorongásból akar kikecmeregni. Próbálkozz! Valamit tenned kell!

Tudomásul vettem, hogy depressziós vagyok, hogy szorongok. De élni szeretnék. Ám ehhez önküzdelembe kell kezdenem. Legyőznöm önmagam. Az ajtókat nekem kell kinyitnom, más nem teheti meg. Úgy gondolom, hogy nekem mindezt végig értenem kell és tudnom. Nem elfelejtenem. Ez a küzdelem nagyon nehéz, sokszor magamra maradok benne és ezzel is szembe kell néznem. Tudnom azt is, hogy vannak napok, amikor úgy hiszem, győztem. Aztán másnap egy pillanat alatt ott tartok, ahol a küzdelmet elkezdtem. Ugyanabban a sötétben, és hangtalan gödörben, egyedül és ez Bármikor megtörténhet. Sok munka kimászni a fényre, hogy aztán élvezettel sütkérezhessek a napon. Talán sok sírás.

Először is, változások kellenek, amelyekhez azonban nincs erőm. De van elég elszántságom hozzá, mert élni akarok. Emlékeznem kell arra, mennyire elszántan kezdtem bele a küzdelembe.

 

„Amikor az ismeretlen tengerre merészkedünk, vakon megbízunk vezetőinkben, mert hiszünk benne, hogy többet tudnak nálunk.” /Paulo Coelho

 

Elmentem pszichológushoz. Úgy gondoltam, a szakértelem majd visszarángat az útra. De csak azt akarta, hogy találjam meg Istent. Nekem megvan a saját vallásom, semmi bajom másokéval. A lényeg, hogy nem azt kaptam, amiért mentem. Ilyenkor egyszerűen tovább kell állni.

Elmentem egy másik pszichológushoz. Meghallgatott, aztán átirányított egy másikhoz.

Hát oda is elmentem. Nem kell talán túlzottan részleteznem, hogy mindeközben a bizalmammal folyt a játék. Hát ezúttal szakértelmet kaptam, egyetlen beszélgetés alatt. Tovább is álltam. 4-5 próbálkozás után találtam egyet, akivel viszonylag most jól állok. Bár viszonylag – de ezt arra fogom, hogy egy héten csak egyszer találkozunk. Viszont reálisnak találom, úgy érzem, érti, miről beszélek és figyel.

Tehát már 4x feladhattam volna. Meg is fordult a fejemben. De nem tettem. Nehéz volt, mert úgy éreztem, hogy ide – oda dobálnak és nem vesznek komolyan. Őszintén szólva cseppet sem éreztem magam embernek. Megpróbáltatás volt. Még nem tudom, hogy a mostani pszichológusom eredménnyel párosul-e. Egy ideje nem is járok hozzá. Mert úgy éreztem, hogy akadtak olyan dolgok, amelyeket már nem akartam újra és újra kimondani. De úgy jöttem el tőle, hogy tudtam, nem fogom a kezelést abbahagyni. Most ideje visszamennem. Elnevezem őt most L –nek.

Nehéz megtalálni a megfelelő embert. A kudarcok mélyen érintettek. Megviseltek. Arra határoztam magam, ha nem találok mihamarabb valakit, aki segíthet, akkor nem tudom folytatni a küzdelmet életben maradásomért. Annyira szenvedtem, hogy el sem tudtam menni L-hez, csak írtam neki egy levelet, mire felhívott, adott időpontot és nem dobott arrébb. Akadtak gondjaink, volt, hogy érzelmileg nekitámadtam. Először inkább nehezebb volt és megviselt a kezelés, mintsem bármit is könnyebbé tett volna, de mindez vezetett a felismerésig. Utána sokszor úgy jöttem el tőle, hogy értékesnek éreztem magam. Ez mindig kitartott 2 napig. Egyetlen problémám, hogy két alkalom között 6 nap telik el, ami alatt sokszor összeomlok.

Alapjában véve mosolygós vagyok. Külsőre úgy tűnik, semmi problémám, pozitív, jó kedélyű és boldog vagyok. Mindenkinek van álarca, melyhez előny és hátrány egyaránt társul. Én bízom abban, hogy nekem sikerülni fog. Fontos is, hogy bízzak ebben.

Kell valami, ami kiközvetíti érzelmeidet. Szerezz be egy naplót és írj ki mindent, hogy uralni tudd és ne az uraljon téged. Én rajzolni szeretek és írni, mely tevékenységek alatt felszínre kerülhet, mért vagyok depressziós. Mások ugyanezt teljesíthetik táncban, zenében, sportban vagy akár kertészkedésben. Kibújik a szeg a zsákból: az, hogy mik is zavarnak éppen.

Készíts listát mindarról, amivel szereted magad elfoglalni, és szakíts rájuk időt!

Tulajdonképpen a depresszió nem különleges betegség. Igen gyakori, csak különféle ütemben és nyomásban. De bárkit elérhet. Akit elér, az nem hibás. Talán a legrosszabb az egészben a mélységes magány érzése. Az, hogy úgy élem át, túlságosan egyedül vagyok, elszigetelt. Vannak dolgok, amelyeket előidézek akaratlan, és nem látom, csak amikor már végbe mentek, ekkor viszont belekerülök egy kényszerhelyzetbe, ami egyenes út a zuhanáshoz. Az emberek szégyenkezve beszélnek a depresszióról és ameddig tudják, addig tagadják. Annál rosszabbá válik. Én nem szégyellem, nincs rajta mit. Átélése alatt olyanok kezdek foglalkoztatni, amelyekre talán sosem figyeltem volna fel. Fontos lett az is, hogy tudjam, mi az élet értelme és mi a halálé, hogy mért vagyunk. Miközben ezekre keresgéltem a válaszokat, egyre lejjebb jutott önértékelésem. Állandóan az az eredmény jött ki, hogy hasztalan, értéktelen, reménytelen, csúnya, ostoba és mihaszna vagyok, akire senkinek sincs szüksége. Némelyik érzés még mindig kavarog bennem, érzem, miközben írok róluk. Igyekszem belül megcáfolni őket. Mert értékes akarok lenni (valójában mindenki az, én is, csak még nem tudom érezni). Szeretném, ha valakinek szüksége volna rám, valaki várna rám, s hogy ne csak ő mentsen meg, hanem én is felemeljem. Legyen akár egy valaki. Legyenek akár többen.

A depresszió nálam a következőkben nyilvánul meg leginkább: félelem, kétségbeesés, ingerlékenység, visszafogottság, elzárkózás, visszahúzódás, sírás, düh, túlzásba vitt hangulatingadozások, bűntudat, túlérzékenység, reményt vesztés, alkalmatlanság érzése, késő órákig való fennlét, szorongás, lesüllyedt önértékelés, iszonyú magány. Amit azelőtt értelmesnek véltem és igyekeztem fejleszteni, az már értelmetlen lett és felesleges, értékét vesztette. Idegen vagyok ezen a Földön. Legszívesebben semmivé válnék, láthatatlanná, levegővé. Ha rád is nagy részben igaz, hát lásd, nem vagy egyedül. Nem tudod, hol élek, ki vagyok, de már tudod, hogy létezem és nem vagy egyedül.

Mindebben az a legnagyobb negatív, hogy erről a külvilág nem tud, mindezt nem vonja le, miközben színes ruháimban megjelenek mosolyogva, így elvárja tőlem a mindennapi teljesítményt és megfelelést. És ha megosztanád, hát senki sem időmilliomos.

Tudom, mi okozhat kis örömet, neked is, nekem is. Először is legyél süket, ha valaki azt hajtogatja, hogy szedd össze magad, és tedd a kötelességeid. Nem tudja, mire kér. S ezzel csak letaszít onnan is, ahova nehezen ebickéltél, mert csak az tudatosul benned, hogy még erre sem vagy képes. Ne várj el magadtól elsőre nagy falat feldolgozását. Előbb apránként menjünk. Először én is nagy iramba kezdtem, de rájöttem, semmi értelme. Ott keresgélj, ahol nem fogy el a bíztató szó. És ott, ahol bőven van ölelés, mert szükséged van rá. Nehogy hallgass arra, aki bolondnak nevez, csak mert viselkedésed lefutott a normális sínekről.  Bárkivel előfordulhat.

Jelenleg nem látok semmi kapaszkodót, amit el tudnék érni. Furcsa mód, ez az iromány jutott most eszembe segítségnek, igaz, még nem tudom, mért és miként. Ez most az első lépésem. Kezdetnek jó nekifutás volt, hogy több könyvet is elolvastam. Nehéz jó könyvet találni a pszichológiában. De akadt, ami tényszerűen a segítségemre volt és van. Előbb M. Scott Peck: A járatlan út c. könyvét említeném, majd Sue Atkinson: Kiút a depresszióból. Ez utóbbi jó tanácsokkal látott el és megértve éreztem magam. Ezeket a tanácsokat fogom sorra kipróbálni. Meglátjuk, beválik –e.

Vannak, akik azt fontolgatják, hogy levetik magukat a szikláról. Mások csak ücsörögnek a szélén és tehetetlen mérlegelik, hogyan kerültek oda és mitévők legyenek. Én szeretnék feljutni.

 

 

#2272 Dzsen hozzászólása: 2010.09.22. 18:38

KBalázs, légyszíves, megkérlek, ne nevezd az itt lévő embereket nyomorultaknak! Ha voltál valaha a helyzetükben, akkor most nagyon rossz képet festesz magadról kijelentéseddel és kitűnik, hogy gondolatmeneted nem fejlődött sokat az állítólagos gyógyulásod alatt.

#2271 KBalazs hozzászólása: 2010.09.22. 08:42

láttam,hogy fikáztak engem ezen iromásaimért

Először is a gyengébbek kedvéért NYOMATÉKOSAN ELMONDOM,hogy nekem nincs ebből semmi hasznom az ég világon….én csak olyan nyomorultakon akarok segiteni,mint amilyenek itt vannak…..én meggyógyultam,akkor mit érdekel engem a többi ember??igy fogná fel egy átlagos magyar….akkor ezennel én is beállok a sorba,akivel eddig is beszéltem az meg tud keresni az e-mail cimemen….le is törlöm magam innen a fenébe :D mert csak a fikázást kapom….jobbulást kivánok….szedjétek csak a nyugtatókat….igy sincs elég pénze a gyógyszeriparnak :)  ha valaki netán gyógyszermérgezést kap,akkor nézze meg amit anno irtam….

 

Akinek tudtam segiteni,annak nagyon örülök.

Puszi!Sziasztok

#2270 Dzsen hozzászólása: 2010.09.21. 22:01

Kedves

Zsoltiii333, hozzászólásod újra szívmelengető, köszönöm. És legyen úgy, találkozzunk ott :)

 

r001 – Igyekszem, nem rég buktam el, tegnapelőtt még alig éltem (nem sajáltatásért, minek kéne az, csak az igazság a fontos). Olyan könnyű elbukni, ha csak felállsz, de nem biztosítod be magad. S ha bebiztosítod magad, olyan könnyű annyira bebiztosítanod magad, hogy rádöbbensz, elzártad a világtol önmagad. Igyekszem. Azt nézem ma éppen, hogy milyen sokan vagyunk ezen az oldalon. Nem tudom eldönteni, hogy ez szomorú, vagy valami, ami végre van számunkra is.Valaki itt valami gyógyszert reklámoz, szinte minden írásomhoz belinkelte ( és biztos nem csak én mondhatom ezt el )- de ez nem ennek a függvénye és örülök, hogy senki sem reagált rá (rajtam kívűl, amit azért tettem, hogy tdassam, nincsen ínyemre. Aki tudja miről van szó, csak az nem reagál rá. Szedek nyugtatót de nem rendszeresen, ha tehetem, nélkülözöm, bármennyire fáj is. Nem fogom kűzdelmem káprázatokkal helyettesíteni. Ha győzök, én győzök, s ha én, akkor állva maradok. Ha egy szer visz győzelemre, felállok, de vissza is zuhanok. Ez nem azt jelenti, hogy ne vedd be azt amit be kell venned, ha érzd, hogy másként nem menekülsz – én is beveszem olyankor. Csodaszer? Mi ez, Grimm mese? Csoaszerek nevezve valamit nem lehet komolan venni. Itt pedig komoly dolgokról van szó. Ne függjetek, hanem határozzatok. Én ezt mondom. De a világ oly különös, döntsétek el ti magatok, én is utána szoktam járni olyan dolgoknak is, amelyeket nem veszek komolyan. A tudás sosem árt – csak egyes körülmények között.

 

Dzsen

 

Furcsa, 1 héten át alig léteztem, magányos vagyok, barátaim – nos mit mondjak? – elüldözöm ha nem is akarom. Különös, menyien vagyunk itt, mégsem találkozunk. Bár találkozhatánk néhányan. Lehet, nem is volna szebb ovosság. Nem volnál úgy más, hogy mutogatnak rád. És megismernélek és megismernél – írom ezt mindenkinek. Szomorú vagyok most. Nagyon. Olyan, mintha fonalakon függene az életem. Meg kell tudom, mi vár rám, ezért nem adom fel. Tudni akarom, tudok -e győzni. Érti ezt valaki?

#2269 r001 hozzászólása: 2010.09.15. 15:48

Szia Dzsen!

Kívánok Neked kitartást!

 

 

#2268 KBalazs hozzászólása: 2010.08.09. 23:35

Sziasztok!

Balázs vagyok.21 éves srác.Mondjuk azt,hogy olyan pánikbeteg,aki már meggyógyult,de időnként vannak még kisebb szorongásai.

Nem ajánlom senkinek az idegrendszerre ható gyógyszereket,nyugtatókat illetve a kedélyjavítókat,antidepresszánsokat…Egyrészt,mert hozzászoksz,másrészt a millió mellékhgatásuk miatt.

Én ezen nézetemből adódóan addig kerestem,míg találtam.

a neve:MOKSA ELIXÍR…………..egy homeopátíás elven működő CSODASZER,ami több ezer-10ezer embernek bizonyított az országban,ez egy magyar újdonság.Volt szerencsém személyesen is megismerni a drága feltalálókat….de nem is húzom a szót,ezt nézzétek meg: http://agykontroll.hu/videok

nem kamu…egyébként minden ilyen fórumra csak azért regisztrálok,hogy drága testvéreimnek segítsek,akik kilátástalanok,nekem is voltak iszonyatos élményeim a pánikbetegséggel kapcsolatban….

#2267 Zsoltiii333 hozzászólása: 2010.08.08. 21:51

ez az iromány teljesen összeszedett és átlátható szerintem nagyon jól érthetően írtál és igen nem vagy egyedül nagyon durván hangzik ez mástól de igen pontosan tudom mit érzel és a csúcson találkozunk ;)

#2266 Dzsen hozzászólása: 2010.07.29. 20:07

Kedves

Emcsike, nem vagy egyedül, csak nagyon nehéz rálelni olyan társaságokra, ahol valóban létezni tudsz úgy, hogy önmagad vállalni tudod s nem kell álarcok mögé bújkálnod. Én is itt vagyok, hozzám is bármikor írhatsz.

Octane, látod? Át tudjuk érezni egymás kínjait – nem mint másolatot, sajátunkként átélve nehéz elképzelni, hogy önmagunkon kívül érthet mindabból bárki bármit is, ami bennünk forog. Pedig amit átélsz, ami benned van, abból nem csak neked jutott – persze ez nem vigasz, de adhatunk egymásnak támaszt, vagy információt, lehetünk egymásnak és ez is több a semminél.

Ikszypszilon, köszönöm jókívánságaid, hasonlót kívánok!

Figyeljetek, ami összetarthat minket az nem a legszebb, de bármivé alakulhat, kiköthetünk a megfelelő elágazásnál, azt kívánom Nektek, hogy amikor erre sor kerül, legyen elég erőtök kitartani és arra az útvonalra lépni, ahol elérhettek valamit, amely egy időre elégedettséggel, vagy sikerélménnyel tölt el titeket – s ha bucka jön ne felejtsétek el az érzést felidézni, azért, hogy vágyjatok rá újra s ennek a vágynak a léte vezessen titeket vissza a megfelelő útra.

Dzsen

#2265 Ikszypszilon hozzászólása: 2010.07.27. 11:11

Szia !

Én azt kívánom Neked, hogy hamarosan az új ” történeted ” címe az legyen:

CSÚCSON VAGYOK !

Sok szeretettel:

Ikszypszilon

#2264 Octane hozzászólása: 2010.07.26. 18:13

SziaDzsen! én abszolút veled vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nem minden igaz rám de a 80-90% igen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#2263 emcsyke hozzászólása: 2010.07.26. 15:50

Tüneteim hasonlóak iszonyú magányos vagyok , férj gyerek szülim mellett
Szorongok és napi szinten sírok,

Szedtem andti depit  szedem szorongás oldót

NAgyon szeretenék embeke közé menni  de nincs hová

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close