Az élő halott

Téma címkék:
2010.08.30. 01:48

Több mint egy éve súlyos pánikbeteg vagyok. 16 évesen jelentkezett nálam elöször, de akkor egy fél év alatt lekűzdöttem és boldogan élhettem tovább…vagyis 4 évet. 20 évesen ismét kiújult rajtam a betegség. Reméltem, hogy mint korábban most sem tart tovább pár hónapnál, de nem így lett. Szép lassan a betegségnek köszönhetöen tönkrement az életem. Egy életvidám, fiatal lányból átmentem egy zomivá. Nem tudtam egyedül közlekedni, ezért otthon ültem. Féltem bárhova elmenni, hogy nehogy megint rosszul legyek. Azelött ilyen gondjaim nem voltak, én voltam a buli lelke. A clubokban nyitástól zárásig buliztam. majd hajnalban haza buszoztam. De ez többé nem lehetett így.

Hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem olyan, mint a nátha, hogy suliba nem, de bulizni el tudok menni. Rosszul lettem a meleg, zsúfolt helyeken is…vagyis az összes szórakozóhelyen. Ekkor döntöttem úgy, hogy orvoshoz fordulok. A házi orvos felírt nekem Xanaxot, amitől az információ csiga lassúsággal vánszorgott az idegeimen. Mint egy drogos… Majd kaptam beutalót egy kerületi ideggondozóba, de a főorvos több mentál gondokkal kűzdött, mint én, ráadásul mindenki csak a gyógyszeres kezelést választotta. Ennek egyáltalán nem örültem, mert szerintem 20 évesen nem kéne pirulás tubussal mászkálnom. Úgy döntöttem, keresek mást. Sajnos a pszihiáter, akihez mentem szintén a gyógyszeres kezelést javallotta. Nem vállaltam be, és ott hagytam. 2 hónapra rá egy nyaralás során idegösszeomlást kaptam és haza kellett hozni.

Akkora jutottam el arra a szintre, hogy nekem mindegy hogyan, csak legyen ennek vége. Ekkor kezdtem el szedni a Rexetint. A gyógyszerről, a hatásairól, és főleg a mellékhatásairól hadd ne beszéljek. A kínok nem embernek valók. Ekkorra féltem: alul/felüljáró, híd, alagút, autópálya, lift, mély/teremgarázs, pince, budai oldal, bevásárlóközpontok, busz, villamos, metro, hév, vonat, gyorsaság, magasság. A Rexetinnel “újra tanultam járni”. Sikerült garázsba mennem, bevásárlóközpontokba, buszozni (csak buszozni), felül/aluljárózni, hídon, alagúton (mindkettő, ha nem túl hosszú), autópályán menni. De ez még mindig nem volt az igazi, hiszen szórakozni nem tudtam igazán, és a Rexetinre úgye nem is ihattam. Ráadásul a metro egy elég necces pontja maradt az életemnek, ami köztudottam gyors és egyszerű közlekedés. Sok barátom otthagyott engem, amikor mondtam, hogy én nem mertrozok, hanem megyek egy kerülőt. Erre mindig csak annyi volt a válasz, hogy akkor ott találkozunk. Ezért egy idő után nem mentem sehova, hiszen egyedül kellett volna. Egy évig szedtem a Rexetint, majd 2 hónap alatt sikerült leszoknom róla. A betegségem nem múlt el, nem is enyhült nagyon. Sok félelmem elmúlt, de lettek helyette újak. Nem tudom a korosztályomnak megfelelő életet élni és ez nagyon frusztrál.

Egy torznak érzem magam, és, hogy senki nem ért meg igazán. Nagyon örülnék, ha végre találnék megoldást és sikerülne ezt legyőznöm.
Könyörgöm valaki segítsen!

#2764 Rainy-morning hozzászólása: 2010.08.30. 14:06

Szia! Sajnálom, hogy te is ilyeneken mész keresztűl, én is hasonlóképpen vagyok minden nap. Én most gyógyulgatok a meniere betegségemből( ez nem pszichés betegség) és ez miatt kialakult pánikbetegségemből is próbálok kijönni és már vannak sikerélményeim, folytatom tovább :-). Szívesen beszélgetnék Veled, sok embernek segítek, Neked is szeretnék! Írj a   panikbetegseg@freemail.hu   email címemre. Megadom msn címemet is majd ott. Jobbulást! Szia.

#2763 KBalazs hozzászólása: 2010.08.30. 14:04

Egyébként abban igazad van,hogyan lehet elnyomni a pánikrohamot,ezt meg is tanulja az akinek régóta van,de meggyógytani vagy nem tudja,vagy csak nagy erőfeszítéssel pl.:meditáció,agykontroll stb

a nyugati orvoslás,hogy “kezeli” a pánikbetegséget?

nyugtatók,antidepresszánsok stb.ezekkel csak mintegy megbénítod az agy egy részét,de a betegség gyökere ,még benned van…csak a tüneteket kezelik,nem az igazi okot.

Paracelus mondta,hogy :” Az ember legnagyobb gyógyszere,az ember maga.”

#2762 KBalazs hozzászólása: 2010.08.30. 13:49

Szia!

Két agyféltekénk van.A tudatos bal,amit logikus agyféltekének is hívunk.És van a jobb,amit tudatalattinak hívunk.Tudatalatti elménkben kb 10ezerzer több információ tárolódik,mint a a tudatos elménkben.Ezek többnyire emlékek,amik nem csak képbeli emlékek,hanem érzések,szavak,gondolatok stb.Minden ember életében 64 féle archetipikus élethelyzet van kortól,nemtől,korsztálytól,történelmi időtől függetlenül…ilyen élethelyzet pl a gyász,ennek van egy egészséges feldolgozása..illetve van olyan ember,aki nem tudja feldolgozni,nem tudja magát túltenni rajta,benne ragad ebben az élethelyzetben olyan pszichés betegségek alakulhatnak ki nála mint pl depresszió vagy pánikbetegség.

Pánikbetegséget okozhatja kimerültség,valakinek  elege van mindenből,sok stressz éri,munkahely,családi problémák stb. és ezek ha elérnek egy olyan szintet,akkor lavinaszerűen :) alakul ki.

Minden ember más,mindenkinek más a lelki világa,ezért nem lehet beskatujázni a pánikbetegséget,hogy ezért,meg ezért alakult ki.Van olyan,akinél szülés/mármint olyan anya/ után alakul ki,van akinek azért,mert elveszít valakit…nekem pl azért alakult ki,mert voltak családi problémáim is,nagyon súlyos anyagi problémák,betegség,álmatlanság,egyetemi stressz és tádámm:kialakult a pánikbetegség…és ez mind egyszerre

Szóval mindenki maga tudja,hogy milyen lelki blokk miatt alakult ki.Ha nem tudja akkor sincs gáz…van egy szer,ami lefedi ezt az említett 64 élethelyzet és rezgésszinten segít feloldani a lelki blokkokat…nem akarok reklámozni,mert múltkor is az admin kitörölte a levelemet,de ha bővebben tudni akarsz róla,akkor nézd meg ezt a honlapot:

http://agykontroll.hu/videok  itt rögtön meglátod az első videó az….

azért is van nehéz dolgom így a magyarázkodás terén,mert kb 8hónapja napi szinten foglalkozom ezekkel a dolgokkal és olyan alapismeretek kellenek hozzá,amik nélkül nem lehet igazán megérteni…és saját tapasztalatból mondom,hogy lehet le tudod küzdeni,de a csírája még benned van…nekem is volt olyan időszak,amikor eltűnt,de amint valami lelki trauma,stressz ért…minden ok nélkül kiújult…és a legváratlanabb helyzetekben

Nem vitázni akarok,mert több 100ember tapasztalata által tudom,hogy ezért van a dolog,de mivel itt nem reklámozhatok semmit,ezért nem is írok le smmi olyat.De szívesen segítek mindenkinek,ha ír e-mail-t ,címem:kuzmosbalazs@freemail.hu

Ide is csak azért regiztem,mert meg akarom osztani a sorstársaimnak a gyógyuláshoz vezető utat :)) én egyébként semmilyen gógyszert nem szedtem rá soha,tekintettel a hozzászokásra .és a millió mellékhatásra :S

Üdv.:Balázs

#2761 Heffi hozzászólása: 2010.08.30. 12:03

a korábbi mondókámból kimaradt a lényeg. Tehát azért mert visszaméssz a probléma gyökereihez, attól még nem biztos hogy sikerül megoldanod az egész betegséget. A pánikbetegség egy hosszú folyamat eredménye. A korábbi példámból ki indulva, ha az első pánikrohamodat csak egy átmeneti rossz kedv okozta, akkor nem sokre méssz vele ha ezt szemlélteted a beteggel. Attól ő még nem tanul meg a félelmeivel együtt élni.

Az elöbb a lavinához hasonlítottam ezt az eseményt. Tehát olyan, mintha a több tonnás lavinából kivennéd a hógolyót ami az egészet indította, azzal már nem sokra méssz, hiszen a felgyülemlett hó tömeg attól még ott marad, és létezni fog.

A félelmeket, pozitív élményekre kell lecserélni. Ez a probléma megoldásának a kulcsa véleményem szerint.

#2760 Klau hozzászólása: 2010.08.30. 10:38

Sziasztok!

Írjatok nekem is, a címem vvclaudia@citromail.hu

 

Ha tudtok segíteni, azt nagyon szívesen veszem!

 

Klau

#2759 Heffi hozzászólása: 2010.08.30. 10:11

Szia Balázs! :)

Lelkitőrés? Definiálnád ezt nekem? Ugyanis az én életemben semmi ilyen nem történt emlékeim szerint.

Én valahogy úgy képzelem el a pánikbetegség mechanizmusát, hogy az embernek van egy rosszabb időszaka. Lehet ez bármilyen apró dologtól, akár a rossz időtől, egy rossz filmtől, vagy egy kisebb kudarctól is a munkában, fáradtabb a sok munkától, stb. Az ilyen érzelmi alap hangulat remek táptalaja annak hogy az ember kissé elveszítse a kontrollt az érzései felett, és ekkor törhet rá a pánik. Mivel ez a pánik érzés elég intenzív, és mivel az ember nem tudja mire vélni, ezért asszociációt sző a félelem, és az adott környezet között. Pl ha buszon tört rá a pánikroham, akkor elraktározza magában hogy buszozás >> pánik >> NE MENJ ODA! és kb ekkor indítja el az ember magában a lavinát, mert sajnálatos módon így szükiti le a pánikbeteg a saját “biztonságos” környezetetét, mert ezután ha a metrón lesz pánikrohama, akkor oda se megy többé, és ez így folytatódik késöbb az összes helyszínnel, élet körülménnyel. Így zárva ki magát a normális életből.

A logikus cselekvés annak kellene lennie, még ha rohadt nehéznek is tünik, hogy próbáljunk meg szembenézni ezekkel a fiktív félelmekkel, és bebizonyítani magunknak azt, hogy semmi félni valónk nincs igazából. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha rákényszerítjük magunkat pl a buszozásra, metrózásra, stb-re ahol átéltünk már pánikrohamot. Persze közben nem szabad azon agyalnunk hogy: jajj, nehogy rám törjön a roham megint! hanem valahogy el kell terelnünk a gondolatunkat, akár mp3-at hallgatni közben, vagy bámulni kifelé a buszból embereket nézegetve, miegymás. Ha egyre több pozitív élmény éri a pánikbeteget, hogy ő megtudta ezt csinálni, és még sem történt semmi baj, idővel ugyanígy megteheti ezt az összes félelmet okozó körülményben is. Ezután szép lassan elhalad az a nyomasztó érzés ami folyamatosan kiváltja ezeket a rohamokat, és biztonsággal visszatérhet a normális életbe.

#2758 KBalazs hozzászólása: 2010.08.30. 09:51

Szia Heffi :)

nagyon jó ötlet,hogy lefoglalod magad,tényleg így kell…csak van egy kis probléma sajnos: a pánikbetegség egy hatalmas leki törés miatt alakult ki,ami mindaddig benne van a tudatalatti elmédben,míg fel nem “oldja” valami,ebben szeretnék segíteni,mint meggyógyult pánikbeteg :D

#2757 Heffi hozzászólása: 2010.08.30. 09:32

Szia!

A leírásod alapján sok mindenben magamra ismertem. Nekem olyan erős volt a félelem hogy már a ház elé se szívesen mentem le, mert attól féltem hogy össze esek az utcán, és mi lesz akkor, stb… már a közértbe elmenni is külön expediciónak számított. A kapcsolatom is kezdett megromlani emiatt a barátnőmmel, hiszen aki nem pánikbeteg, nem tudja azt felfogni h mennyire rossz az neked is, hogy mennél te mindenfelé , csak éppen nem tudsz… Na de a lényeg, hogy elégé benne voltam ebben a pánik betegségben. Voltak napok mikor az ágyban fekve fogtam a fejem, és próbáltam helyre rakni a gondolataimat, mert attól féltem hogy megfogok őrűlni. Tehát már ki sem kellett mennem az utcára, otthon is voltak a tünetek.

Nekem igazából az segített a tünetek enyhítésében hogy egyretöbb pánikbeteget ismertem, és mikor a tüneteikről meséltek, rájöttem hogy igazából mennyire triviális dolgok ezek… Hiszen csak a “képzeletünk” szórakozik velünk. Mostanában ha utazok pl buszon, és érezném hogy kezdődik a roham, már oda se figyelek rá. Előveszem a telefonomat és játszok valami bugyuta játékkal. És minnél több ilyen átvészelt utazáson esek át, annál enyhébb a késztetés h pánik rohamom legyen. Szóval ez az amit neked is meg kell próbálni, valahogy ráerőltetni magadat hogy szembenézz a félelmeddel, mert mikor tudatosodik benned hogy a félelmed csupán fikción alapul, akkor idővel nem fogsz félni semmilyen tereptől. :)

#2756 KBalazs hozzászólása: 2010.08.30. 09:19

Szia Dorka!

Mivel itt nem lehet reklámozni,ezért szeretném,ha megkeresnél IWIW-en

A nevem Küzmös Balázs…volt pánikbeteg,segíteni szeretnék,mert szörnyű,amiket írtál,én is átérzem,hiszen egykor benne voltam…van egy természetes gyógymód,ami mindenkinek segít feloldani a lelki problémákat…kb 10ezer magyar emberen segített már:köztök alkoholista,daganatos,PÁNIKBETEG,depresszió,ízületi gyulladás…stb.ez azért érdekes,mivel ezeken elvileg csak gyógyszeresen lehet segíteni.illetve a daganatból “elvileg” nem lehet kigyógyulni…fodulj bizalomma hozzám,egyébként azért volt nekem is meghökkentő,mert orvosi egyetemre járok és ott látom,hogy mindent gyógyszerrel akarnak kezelni…Üdvözlettel:Küzmös Balázs

msn-címem:hunor189@hotmail.com

#2755 Adelka hozzászólása: 2010.08.30. 07:26

Szioka.. hat sajnalom, hogy igy vagy te is, szerintem  is nagyon ronda betegseg ez de van akinek mas betegsege van roszabb vagy nem de mindenkinek van valami problemaja, en sokszor gondolkodom ,hogy lehet meggyogyulni ebbol de azt hiszem sehogy csak enyhul meg kimarad majd ujra valamiert eloall .En is mar 4 eve huzzom hol ijobb hol roszabb sokszor megunok mindent,aztan kezdem elorol mert hat ez van…..sok erot kivanok neked es kitartast !!!!!!!!!!!!

#2754 Dream-1 hozzászólása: 2010.08.30. 06:50

Szerintem a pánik betegségek gyógyszeresen nem gyógyíthatók, csak a tünetek nyomhatók el, de ennek nagyon nagy ára van, mint ahogyan te is tapasztaltad..Természetgyógyászattal a betegséget kiváltó okok feltárhatók, és maga az ok szüntethető meg, azáltal, h ismertté vált..Keress meg, és levélben megbeszéljhetjük a továbbiakat..Az elérhetőségem hozzáférhető, de ide is leírom: dremak@vipmail.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close