Epley manőver.

Téma címkék:
2010.11.25. 09:52

 

58 éves vagyok. 2002-ben fiam autóbalesete utáni napon jelentkezett nálam  ez a forgó szédülés, amit ha valaki nem élt át, el sem tudja képzelni, milyen félelmetes. Engem is kivizsgáltak nem találtak semmilyen komoly problémát. Én elkezdtem utána kutakodni az Interneten, hogy mi lehet ez.. A neurológus mondta egyedül, hogy a átélt izgalom, (sokk) – amit a baleset  híre okozott – válthatta ki ezt a szédülést. Többen írnak arról, hogy bizonyos fülben lévő kövecskék elmozdulása okozza a problémát. Szerintem is így van. A hirtelen jött “sokk” miatt a szervezetem megrázkódott, összerándult. Lehet , hogy nevetségesen hangzik, de nekem egy elfogadható magyarázat. Nagyon sokára nyugodott le a szervezetem. Hónapokig kellett arra figyelnem, hogy merre fordítom a fejem, mert bizonyos helyzetben újra rám tört az a pokoli szédülés. De akkor már tudtam kezelni a problémát, nem ijedtem meg annyira, mint az elején.

De a lényeg, hogy rátaláltam a megoldásra. A lentebb leírt egyszerű tornagyakorlattal csodálatos módon 2-3 nap altt az idén nyáron újra jelentkező szédülésemet elmúlasztottam teljesen. Ha megint jelentkezik, akkor is ezt fogom tenni. Szerintem egy próbát mindenképpen megér. Több külföldi irodalom is erre esküszik.

Különben nekem ez év február óta van fülzúgásom. Hogy köze van-e a korábbi szédülésemhez, vagy sem, nem tudom.

Epley manőver.

Ha a fülkövek (otolithok) kimozdulnak megszokott helyükről az egyensúly központban, az szédüléshez vezethet. Az Epley manőver ezeket a köveket hivatott visszamozdítani a megszokott helyükre és a szédülést megszüntetni.

1. A manővert ülő helyzetben kezdik. A manővert orvosnak, vagy gyógytornásznak ajánlott végeznie.

2. Először az orvos gyorsan lefektet a hátunkra a fejünket elfordítva az érintett oldalra 45 fokos szögben. A fejet ebben a helyzetben tartják 30-60 másodpercig, a szemmozgás (szemtekerezgés-nystagmus) és a szédülés szerint. Valószínű, hogy az első 10 mésodpercig szédülés fog jelentkezni.

3. Ezután az orvos a fejet a másik iránybe fordítja 30-60 másodpercig, ami szintén szédüléssel járhat. 

4. Az orvos még mindug ugyan abba az irányba továgg fordítja aegész testet és a fejet 45 fokkal, hogy az orrunk 45 fokban a föld felé mutat és az oldalunkon fekszünk. Ebben az állapotban is 3ö másodpercig kell maradni és ez is egy szédülési hullámmal járhat. 

5. Végezetül az orvos felültet minket. Nagyon gyakori az erős szédülés ezen a ponton, ami 15 másodpercig tarthat és az orvos segíteni fog, hogy ne dőljünk el és ülve maradjunk. Maradjunk ülve kb. egy percig a fejünkel kissé előre bakva.

6. Ezt az egés folyamatot még kétszer megismétlik.

7. Ezekután a manőverek után a szédülés 30 százalékban visszatér és a folyamatot meg kell ismételni.

#3343 BOTI hozzászólása: 2011.11.03. 09:09

Kedeves ismeretelen (volt) sorstárs!

Kezdő vagyok (pár hete jelentkeztek először a BPV tünetei(64 éves vagyok). Most gyógytornára járok, és fizikoterápiára.

Kérdésem az lenne, hogy azepley manőver egyedül végezhető-e, vagy orvos(gyógytornász) segítsége kell.

Először úgy érzem nekem kellene segítség.

Tudnál-e orvost ajánlani? (Akinek gyakorlata van ebben.)

Előre is köszöünöm a segítségedet.

BOTI

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close