PCOS – m van

Téma címkék:
2011.01.26. 11:42

Kedves Olvasók!

Végigolvatam az itteni történeteket és megnéztem a kapcsolódó video file-t is (utóbbin kicsit mérgelődtem is, de erről később).

Az én történetem nem nyúlik vissza olyan régre, de szerencsém is volt, hogy azonnal jó kezekbe kerültem, amikor felmerült BENNEM a betegség gyanúja. 2009 júniusában egy barátnőmmel folytatott beszélgetés kapcsán (szintén érintett és akkor már majd 3 éve szerettek volna babát a férjével) ütött szöget a fejemben a gondolat, hogy valami nem stimmel velem. Az elmúlt 1 évben 10 kilót híztam, ciklusaim mindig is voltak, de soha nem szabályos hosszúságúak (max. 50 napos), mellbimbóm körül és a hasamon szőrszálak jelentek meg, erősen szőrösödött a bajszom és a lábujjperceim. Barátnőm tanácsára felkerestem azt a magánklinikát, ahova ő is járt kezelésre, mondván, hogy mi baj történhet, maximum elküldenek, hogy éljek egészségesebb életet és fogyjak le (valahogy, mert addig akármit próbáltam ki, nem ment).

2 hét múlva kezemben volt az eredmény és megerősítette az addigi gyanúmat: bizony PCOS-m van, a petefészkeken az UH monitorja szépen ábrázolta a szőlőfürt-szerű cisztákat. Újabb 2 hét múlva felírta az endokrinológus a metformint, elmagyarázta a szénhidrát diéta alapjait és utamra bocsátott. Július végét írtuk ekkor, 5 kilótól megszabadultam az emberfeletti akaraterőt követelő diétával, majd a metformin segítségével újabb 5 kiló lement október végéig. Örültem nagyon, a ciklusaim kezdtek normális kerékvágásba állni, de a kontrollvizsgálatokon kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködés is társul az alapbetegséghez, szerencsére nem autoimmun, így hormonpótlással (életem végéig) klasszul helyre lehet hozni mindent. Kezemben az új recepttel megint útra bocsátottak és mondták, hogy ha esetleg netán gyermeket szeretnénk, akkor egészen nyugodtan próbálkozzunk, minden esély megvan a természetes fogantatásra. Ez már novemberben történt, a pajzsmirigy hormon hatására a kilók újra olvadni kezdtek rólam, meg sem álltam mínusz 17 kg-ig. Az ismerőseim nem győztek dicsérni, hogy milyen jól nézek ki (tinédzserkori versenysúlyomnál voltam ekkora már), családtagjaim is örömmel figyelték a beállt nagy változásokat.

2009 november végén aztán eldöntöttük párommal hogy babát szeretnénk, egyelőre nem kértünk a peteérést elősegítő stimuláló szerekből. December 16-án reggel fura érzéssel ébredtem. Az akkorra már 30 nap körülire beállt ciklusom 29. napján megcsináltam egy terhességi tesztet és néhány perc elteltével ott volt a második csíkocska. Az első trimeszterben szükséges progeszteron hormonpótláson kívül szinte problémamentes terhességet követően 2010. augusztusában megszületett az én gyönyörű és egészséges kislányom. 18 kg-ot híztam a terhesség alatt, sajnos ebből 10 megmaradt és a szoptatás alatt további 4 rám rakódott. Most kezdtem el ismét a metformin szedését és bízom benne, hogy nyárra már két részes bikiniben mehetek a strandra a csemetémmel :)

A csatolt videóban elhangzottakon pedig azért mérgeltem fel magam, mert – bár minden tiszteletem Czeizel tanár úré – nekem úgy tűnt azt akarja sugallni, hogy az ékrezekció és a laparaszkópos beavatkozás nem elkerülhető a policisztás ováriumok esetében. Én vagyok rá az élő példa (és barátnőim közül még legalább ketten ugyanígy), hogy nem feltétlenül a műtét a megoldás. A megfelelő endokrin kezelés ugyanúgy hatásos lehet. Egy biztos: műtétre csak a legvégsőbb esetben szántam volna el magamat, akkor ha minden más segítségével sem estem volna teherbe.

#3990 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.01.26. 20:32

Csibusz ! Nem kéne konfliktusba keveredned, remélem a magatartásod megláttatni szíveskedsz. Az érintett elolvashatja vagy nem, minden az Ő döntése. Ha nem szimpatikus a hozzászólásom, vagy a személyem elfogadom azt, ugyanis nem mindenkinek lehetek szimpatikus.

Béke legyen veled !

 

#3989 kig121 hozzászólása: 2011.01.26. 18:04

Köszönöm mind a kettőtöknek ;)

#3988 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.01.26. 17:35

Ha bizonyos betegségfajtára gyanakszik, akkor kétségeit ne veled ossza meg, hanem orvossal ! Minden tünetről nekik kell beszámolni, hiszen ez  a segítség! Köszi, hogy megírtad a címet!

További szép estét kig121 :) !

#3987 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.01.26. 16:46

Kedves kig121 !

Fórum – PCOS-Petefészek ciszta műtét után sikerül a baba?

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=16763

Olvasgasd, hátha segít, míg nem tudod a klinika címét.

#3986 kig121 hozzászólása: 2011.01.26. 14:10

Szia Csibuc

Esetleg elárulod ennek a magánklinikának a nevét?
Párommal már 2-3 éve járunk kivizsgálásokra de egyik orvos se adott érdemi megoldást.
Kaposváron a nőgyógyász magánrendelésen azt javasolta, hogy 6 hónapig hőmérözze magát. Viszamentünk fél év után majd kiderült, hogy 6 hónaon keresztül rosszul mértük, mert ugyanabban az időben kell mérni max 5 perc eltérésel, meg hasonlók.

Közben az is kiderült, hogy magas a proaktin szintje, amit egy kis mikroadeoma okoz a hipofzisiben, magyarul agyalapi daganat, de az MR vizsgálaton ezt nem vették észre. Neten olvasva jöttünk rá, hogy a megemlkedett proaktin szintet mi okozhatja, majd elmentünk Pécsre, ahol kiderült az MR-enb lévő kisdaganat.

Aztán 4 óra leforgása alatt vértvettek a feleségemtől, volt hövelyi ultrahang is, amin látszódott a PCOS petefészek. Doki mondta, hogy átjárhatósági műtét lesz és a cisztákat leégetik. Laporoszkópiás műtét lett, ahol kiderült, hogy mind a két petevezető zárva volt, de csak a bal oldalit tudták megnyitni. Csodák csodájára a ptefészek pedig gyöngyörű volt.

Ez volt tavaly márciusban. Azóta semmi érdemi dolog nem történt. Lszámítva hogy novemberben leálltunk a gyógyszer szedésével és most elmentünk vérvételre. Ennek az eredményét várjuk most is.

A tüneteket viszont PCO-ra utalnak. Hirtelen 20 kg hízás, szörösédes az alakron és a combokon.

Előre is köszönöm a segítséget. Feleségem Bromocryiptint kapott.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close