Igenis, van kiút – minden rajtad múlik

Téma címkék:
2011.02.27. 14:03

Ezt a történetet elsősorban rabbinak köszönhető, hogy leírom… tanulság legyen mindenkinek, aki küzd valamivel, valami ellen, küzd a gyógyulásáért, küzd egy tiszta saját maga kontorrlálta és alakította jövőért.

Kamaszkoromban, amikor bekerültem a gimibe, ott változott meg az idill…új – akkor azt hittem – barátok, haverok, bulik, és egy idő után a drog is. Ciki volt ha nem teszem…nem kellett volna.. .Nem írom, milyen, mert nem szeretnék tippeket adni senkinek, de volt köztük kemény is. Romlott a tanulás, suli mellett dolgoztam, hogy meg tudjam venni ezeket. Volt, hogy loptam is a szüleimtől… szégyellem nagyon mostmár, de akkor nem érdekelt. Eleinte nem vették észre, de azt hiszem egy idő után igen. Elkezdtek tiltani, nem engedtek el sehova. Jöttek a dührohamok,hisztik, fenyegetőzés, a zsarolás részemről, hogy akkor majd elmegyek és nem jövök vissza…stb. Azt hiszem nagyon nagyon szenvedtek miattam…de engem csak az érdekelt, hogy legyen másnapra. Elszöktem, aztán haza, majd megint el…ha nem engedtek, valamelyik haver hozott nekem azzal, hogy a leckét hozta. Utolsó évben pár óra híján megvolt annyi hiányzás, hogy alig engedtek érettségizni… de jó szarul, mégis csak sikerült. Szóval, elszöktem, pénzért, aztán már csak drogért csináltam olyan dolgokat, amire most nem vagyok büszke… reggel jártam haza, úgy néztem ki, mint egy zombi, este fel kellett kelnem, hogy meglegyen a napi… volt egy barátnőm, együtt lógtunk…nem dolgoztam már, vagyis nem úgy, ahogy rendes, tisztességes emberhez méltó és kötelesség…csak az éjszaka, a züllés, a pasik, és végül, a “jól kiérdemelt” anyag.

20 éves voltam, amikor megtörtént az, amiről a hsz-ban írtam. Az a valami, ami rádöbbentett, hogy most vagy soha. Egyik este mentem a barátnőmhöz. Nem nyitotta ki az ajtót… soha többé… én találtam meg… meghalt, mire kiértek a mentők… a kezeim között… nem tudtam rajta segíteni… remegtem, sokkot kaptam, vagy hisztiztem, nem tudom, kaptam valamit, azt hiszem, és arra tértem magamhoz, hogy kórházban vagyok… nem tudtam hol, nem tudtam mi történt, és nem tudtam akkor hogy miért, kiesett minden… egyik BP-i pszichiátrián… kábultan… és halottan lelkileg…

Két-három-négy… nem tudom hány napig… anyuék jöttek, sírt, apu zokogott, de nem estek nekem, és nem hibáztattak… ekkor döbbentem rá… nem ez a helyes út, nem ezt érdemlik tőlem, és hogy most kiszállok… és jött a pokol… szakember hegyek, jótanács hegyek, pszichológus, pszichiáter, ilyen meg olyan foglalkozások, amire nem akartam elmenni, de akkor azt mondták, nem működöm együtt, dühöngtem, ordítottam, verekedtem, hogy csak hagyjanak egyedül megbírkózni a démonokkal…gyógyszer hegyek, amitől rosszabbul voltam, mint a drogtól, lekötözés, szánalom. Két hét alatt fogytam 12 kg-t. Ágyhoz kötöttek, megalázó volt, éjszkakánként ordítottam a fájdalomtól, szó szerint a hajam téptem…mert fizikailag fájt. Élveztem, hogy kárt teszek magamban. Ugyanakkor Két dolgot láttam…a szüleim arcát, és a halott barátnőmét. Akkor megfogadtam, hogy soha, de soha többet nem adom ki a kezem közül az irányítást. Majdnem elveszettem magam, az életem, és kimondhatatlan szerencsém van, hogy nem engedték el a kezem, amikor zuhantam. Imádott, de sajnos kicsi koromban meghalt nagyapám arca volt velem a legnehezebb időszakban. Ő az én őrangyalom, Isten őt küldte, hiszem és tudom. De azt is, hgy mindez azért sikerült, mert ÉN AKARTAM…mert mindenkinek magának kell akarni, legyen az pánikbeteg, depressziós, vagy mittudoménmi, vagy drogos…ha jobban vagy, találni kell egy célt, és azért, ha bele döglünk is, küzdeni. Kifogások pedig nincsenek…itt nincsenek… kötelességünk, kötelességünk hasznos tagjai lenni a társadalomnak, és magunk iránt is… kötelességünk, hogy szüleinknek, gyermekeinknek, párunknak, férjünknek, felelségünknek – kinek mi van – megmutatni, hogy még ha hibáztunk is, megoldottuk, és rendbe tettük az életünk, hogy nem szenvedjenek miattunk.

Piszkosul nehéz…de nem lehetetlen…fejben kell eldönteni, és ha kell, négykézláb mászva is, de elérni a célt. Sok és hosszú, piszkosul hosszú idő. Volt, hogy hónapok múlva is mentem volna, ilyenkor kértem anyuékat, hogy zárjanak be. És akkor elmondhatjuk, hogy igen, sikerült. Mindig lesznek hullámvölgyek…és mindig lesz olyan, amit meg kell oldanunk… egyedül… drogok nélkül… pia nélkül… cigi nélkül… emlékszem, anyuék első kérédése az volt, amikor már magamnál voltam egy kicsit, hogy “hogy segítsünk?”…erre azt mondtam úgy, hogy nem segítetek, csak fogjátok a kezem…mert ezt az utat nekem, neked kell egyedül végigjárni, nekem, neked kell egyedül rendbehozni… mert én, te okoztam, okoztad… Ma már gyógyszert sem szedek… még fájdalomcsillapítót sem:))) úgyanúgy hagytam el őket, mint a drogot. Volt pánikroham…inkább hisztiroham, volt, hogy fájdalmat okoztam magamnak, volt, hogy megpróbáltam véget vetni az életemnek, inkább, csak hogy ne nyúljak ismét a droghoz…de mindig volt valaki, aki visszarántott… az őrangyalom…mindenkinek van…csak meg kell találni, úgy, hogy nem csak saját magunkkal törődünk önző módon, hanem odafigyelünk a külvilágra, a rezgésekre, és akkor meglátod, ki az…

Folyt köv, és most is sírva fakadok, ha visszagondolok erre…NE NYÚLJATOK SEMMIHEZ, SE GYÓGYSZERHEZ, SE DROGOKHOZ!!!!! Mert nagyon nehéz, pokoli a szabadulás…és ára van…nagyon nagy ára, amit életed végéig fizetsz!

#4794 rabbi hozzászólása: 2011.04.01. 14:24

Igen.Engem is erdekel!Mi tortent a drogok letisztulasa utan?Probaltak-e visszarangatni a regi”baratok”?Hogyan tudtal ellenallni?Voltak-e kinzo vagyak kesobb a drogok utan,es hogyan vedted ki azokat?Vannak-e marado serulesek benned ,amiket a droghasznalat eredmenyezett?Kerlek ird meg!Szeretettel:Rabbi

#4793 abigel hozzászólása: 2011.04.01. 10:10

Szia jendre,

köszönöm hozzászólásod. Igen írtam, hogy folytatom történetem, és ha van aki várja, ígérem, hamarosan:)))). Köszönöm az érdeklődést, törődést!!!

A

#4792 jendre hozzászólása: 2011.04.01. 09:33

Azt írtad a végén, hogy folyt. köv. Mikor jön?

#4791 abigel hozzászólása: 2011.02.28. 11:55

Kedves Mindenki:)))

voltam pszichiátriai zárt osztályon…borzalmas volt, de itt sztem majdnem mindeggyikünk volt már ott. Természetesen vannak olyan betegségek, amit rabbi is írt, pl a diab, ami elképzelhetetlen gyógyszer nélkül. Vagy a skizofrénia, ami szintén, de emellett manapság sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a pszichés kezelésre…már ha a beteg IQ-ja ezt lehetővé teszi. Fontos nekik, hogy éltvezetési mintákat tabuljanak…de ehhez, mint írtam, kell a beteg is. És bizony – sajnos – ilyen állapotban tényleg elengedhetetlen a gyógyszer. DE! Én a pánikbetegség közösséghez csatlakoztam, ha jól emlékszem, azt pedig szorongás, depresszió…váltja ki, aminek megvan az oka, és nem a szervezet valamely szerve működésének megváltozása okozza. Ez egy pszichés változás, bár nem jobb, sőt rosszabb, mint a szervi…Ilyen esetkre szeretnék én tanácsot, segítséget adni, hogy ebből igenis van kiút!!! Gyógyszerek nélkül is! A kitartás fontos, és az is, hogy elfogadjuk, soha, de soha nem lesz olyan gyógyultként az életünk, mint előtte, de sokat tehetünk, hogy hasonló legyen, és ne az legyen a cél, hogy mikor veszem be a köv tablettát. Annyira rövid az élet, annyira gyorsan elszáll, és nem erre kellene emlékeznünk öregkorunkban. Át kell lépnünk a gátakat, hogy ott legyünk, ahol szükség van/lesz ránk. Remélem, egyszer lesznek unokáim…gyerekeim vannak:)))…és nemtehetem meg velük, hogy újra elhatalmasodjon rajtam a rossz…ők adják az értelemt, és az rőt a szüleim mellett…nem erről akarok nekik mesélni…vinni őket ide-oda, boldoggá tenni, hogy úgy emlékezzenek rám, mint ahogy én emlékszem a szüleimre, nagyszülimre….

#4790 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.02.28. 04:53

Kedves Abigél !

A végén kezdem.

Igen, vizsgáltam a betegségem mint természetgyógyász. De sem ez, sem az idealista megközelítés, nem hoz eredményt….Szeptember közepe óta szedem a gyógyszereket, a gyógyulás nem megy egyik napról a másikra. Kedves pszichiáterem egyben pszichológusommal és az én kitartásommal / még gyógyszerek mellett, kevés adagban/, hamarosan a gyógyulás utjára lépek. Ha esetleg kétségeid vannak egyes pszichiátriai betegségek során alkalmazott gyógyszeres terápiákkal kapcsolatosan, akkor lépj be egy pszichiátriai osztály zárt részlegére, ahol eredményeket fogsz látni. Ott ugyanis olyan betegek vannak, akiknek szükségeltetik a gyógyszer, pl. skrizofén, paranoid,  stb.tüneteggyüttesinek kínzó fájdalmai miatt, a fejüket ne verjék a falba. De, ha pontos adatokra van szükséged, itt vannak a tagok, hogy őszintén elmondják a véleményüket enyhítették – e a panaszokat a pszichiáterek  gyógyszerekkel, és tartják bennük a lelket.

#4789 rabbi hozzászólása: 2011.02.27. 21:46

Kedves Abigel!

Mint korabban irtam,az oltalmazo,megtarto kezeknek donto jelentosege volt gyogyulasodban.Ilyen nagyapade is.Nem hiszek a meghalt emberek test nelkuli eleteben,de tudom,hogy szellemiseguk lenyunk alkotoelemei.Donteseinket,es eletunk folyasat szamottevo mertekben befolyasolja eletukben rank gyakorolt hatasuk.Ezt a szellemiseget,melyet eltukben rank sugaroztak,nem kell “megidezni”csupan elohivni elmenk leg feltettebb zugabol.Megfelelo koncentralassal akar tarsaloghatunk is azzal.Termeszetesen nem”lelkevel”,hanem a belenk ivodott szellemisegevel….Mas.Az ember alapvetoen egeszseges mind testet,mind szellemiseget illetoleg.Ezt az egeszseget az az egyensuly biztositja,melyet genjeink biztositnak szamunkra.Ha ezt az egyensulyt kibillentjuk “tudatmodosito”vagy a biokemiai egyensulyt befolyasolo szerekkel(drogokkal),az egyensuly felborul,es megbetegszunk.Termeszetesen a tudatmodositas tortenhet a tudatot befolyasolo mas tenyezokkel is,mint felelmet okozo traumakkal,sikertelensegekkel,onertekelesunk elvesztesevel,stb.,melyek szinten letrehoznak bennunk biokemiai,es lelki egyensulyvesztest.Vegyunk egy peldat!Valaki kap egy megrendito ereju pofont,amitol megtantorodik,es elesik.Mivel hozhatjuk egyensulyba,az ellenkezo iranybol meginditott masik pofonnal?Talan.Ilyen a gyogyitas celjara hasznalt drog(tudatmodosito hatoanyag-gyogyszer).A masik megoldas a fele nyujtott kez,amely segitsegevel felallhat.Bizonyos esetekben az egyensulyt biztosito belso vegykonyhank serul(pl.cukorbetegseg),vagy szinte mukodeskeptelenne valik.Ilyen esetekben nincs mas mod,mint-az elozo hasonlattal elve-vegigpofozni az eleten at,de nem gondolom,hogy ez az egyeduli megoldas minden esetben.

#4788 abigel hozzászólása: 2011.02.27. 21:05

Nem az volt a célom, h bárkit megrázzak, inkább felrázzak…hogy az életnek van értelme gyógyszerek, drog, alkohol, cigi stb nélkül is, és hogy ne az legyen a cél, hogy mikor veszem be a köv adagot. A gyógyszer olyan, mint a drog…összetevői révén kis mennyiségben ugyan gyógyszer, de nagyban, hatása mint a drogoké, mivel hozzászoksz, egyre több kell, és a végén nem használ…csak rosszul vagy ha nem kapod meg, és rosszul vagy a mellékhatásaitól…mint a drognál. A pszicihátriai kezelés sajnos nálunk is inkább gyógyszerorientált. Nekem azt mondták az okosok, hogy életem végéig szednem kell, ha normál életet akarok élni. 13 éve nem használok drogot, és 5 éve nem szedem a gyógyszereim. Semmit sem. pokoli néha, még a mai naipg is stresszhelyzetben eszembe jut, hogy lehetne…de NEM…még mindig kínoz, de Nem…erősebbnek kell lennem nála…ezért írtam, hogy életed végéig fizeted az árát…a cigi pl…a nikotin a megfelelő minimális mennyiségben fontos a szervezet működéséhez, nagy mértékben káros, és függőséget okoz, leszokni ua mint a drogról. A kávé, koffein fontos, nagy mennyiségben káros…függőség.Minden drog valahol, ami módosít akár tudatot, akár állapotot. Én senkinek nem azt tanácsolom, hogy azonnal hagyon abba minden gyógyszert, félre ne értsen senki!!!! De! ahhoz, hogy lásd a kiutat, ez fontos, hogy láss egy olyan utat, ahol nem biztos, h a gyógyszerek gyógyítanak meg. Téged meggyógyítottak, kedves Ikszypszilon? Mióta szeded őket? Olvastam, h gyógymasszőr, természetgyógyász…vagy. Mért nem próbálod meg tudásod alapján abból a szemszögből megvizsgálni a begetséged? Létezik-e más megoldás, mint  a gyógyszerek?

Kedves rabbi,kár h ennyi km van közöttünk…folytatom a történetem majd…remélem, sokaknak segítek vele…

keressétek a kezet, amibe kapaszkodhattok, ami sosem enged el titeket, ami mindig ott van, de sosem gátol a gyógyulásban…nekem van…kettő is…apu és anyu…meg egy láthatalan… a nagypapám…

#4787 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.02.27. 20:03

Engem nem rázott meg Abigél története, inkább a barátnője elvesztése. Abigélnek van saját élete, döntése. Döntéseinek voltak súlyai, és döntéseiből újabb döntések nyíltak meg elötte. Ezekből a döntésekből születtek a rosszak, de a jók is Neki, ezen a világon. 

Nem értek egyet azzal, hogy a gyógyszereket drognak minősítitek. Drogok a mértéktelen KV fogyasztás, a cigeretta, és a party drogok.

Az itt írodott történetek, különböző egyének jelen állapotának megfelelően szükségszerű – mielöbbi gyógyulásához orvos-gyógyászati szakember felkeresése. Diagnosztikát / terápiát / kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. nem válthatja fel, egyik itt fellelhető információ, történet, hozzászólás természetgyógyászati gyógymód / alternatív alkalmazás és javaslat sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok – alkalmazások. Csak támogathatják és fokozhatják a fizikai és lelki közérzet javulást, a gyógyulás folyamatát!

Forduljunk  szakemberhez, orvoshoz!

#4786 rabbi hozzászólása: 2011.02.27. 18:29

Kedves Abigel!

Jol atmostad a konnycsatornainkat!Nem tudom van-e olyan kiszaradt sziv,aki meguszta szarazon a torteneted elolvasasat.Tudom nem ez volt a celod,de igen megrazo elmenybeszamolo!…Szerintem a gyozelmed kulcsa ez a mondat volt:<….”hogy segítsünk?”…erre azt mondtam úgy, hogy nem segíetetek, csak fogjátok a kezem…>Baratom,-aki kuzdessz galyarabsagod ellen-kerlek nezz korul,ki az,akit megkerhetsz,hogy fogja(foghatja) a kezed!Ragadd meg ezt a kezet,es kerd ot,hogy maradjon veled ne azert,hogy rangasson,iranyitson,hanem hogy a szeretet meleget kozvetitse abban a nehez idoben.Biznod kell valakiben,mert egyedul szinte lehetetlen kijutni a rabsagbol.Kell valaki,akivel beszelhetsz,amikor gyotor a drog(alkohol,dohany,gyogyszer) hianya.Kivanok mindannyiotoknak eros,szeretetet kozvetito,megtarto kezet!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close