‘ Okos Ember ‘

Téma címkék:
2011.03.28. 09:25

Ki is az ‘Okos Ember’, akinek a beszámolómat szánom?

Akinek életében egyformán szerepet játszik személyiségfejlődése, aki küzd az önállóságáért, aki felelősnek érzi magát élete alakulásáért, aki magabiztos és tudatában van értékeinek, aki tudja, hogy az élet változik az idők folyamán, aki tudja ez csalódást és sok zavart hozhat életében egyaránt.

Nincs nehezebb dolog, mint megváltozni. Nagyon sokan elégedetlenek életüket, megakarják változtatni, de ez csak néhányuknak sikerül. Miért ? A változáshoz szükség van arra, hogy merjünk szembenézni az ismeretlennel és az ismeretlen mindig riasztó. A változásokhoz új viselkedésformákra szükség van, ami eleinte kényelmetlenséget okoznak. Ez olyan, amikor valaki abba akarja hagyni a dohányzást, könnyű róla beszélni, de nagyon nehéz megvalósítani.

Átsegít a változni akarás nehézségein, ha valaki magát a folyamatot, izgalmas kihívásnak tekinti. Taktikai lépés, ha az életet kevésbé komolyan, de értékesen éli. Szemléletet kell elfogadni, hogy az élet, stratégiák és játszmák sorozata és ebben a viselkedési normát a régi játszmáról át kell kapcsolni egy újra. A változás első feltétele, hogy szembe kell nézni mindazon viselkedésformákkal, amelyek kudarcot jelentettek. Második lépés , amikor határozottan le kell mondani a borzongató érzésekről.

A változás miatt érzett örömbe vegyül egy csoda szép érzés. Megerősíti az önbizalmat, az akaraterőt, a személyiség erejét. A változás pozitívabb öntudathoz és tudatosabb életvitelhez vezet.

Meg kell fogalmazni világosan mit akar valaki és mit nem. Ezeket érvényesíteni kell az életben. Minél több a határozottság, minél több önbizalom van egy emberben, annál érdekesebb.

Az ‘Okos Embernek’ nincsenek kétségei affelől, hogy az életében szerzett élményeiért és tapasztalataiért Ő a felelös. Keményen megküzd azért , amire szüksége van. Nem vállalja az áldozat szerepét. Az ‘Okos Ember’ erős, és tud mit kezdeni ezzel az erővel. Pontosan tudja , tennie kell azért, ha valamit megakar valósítani. Az ‘Okos Ember’ szereti önmagát, jól érzi magát a bőrében, szereti a társas emberi kapcsolatot és élményeket. Nem várja ölbetett kézzel az eseményeket, hanem elébük megy. Nem azért, mert benne nincsenek bizonytalanságok, szorongások ( mindenkiben van ) hanem azért, mert eldöntötte, nem ezek határozzák meg életvitelét.

Az ‘Okos Ember’ nem mást okol, ha csalódás éri;  hanem megakarja érteni önmagát, az eseményeket és reakciókat – aztán az élet megy tovább:)

XY.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close