Újra…

Téma címkék:
2011.04.01. 20:49

Sziasztok !

25 éves nő vagyok, pánikbeteg.

félelem

A betegségem kezdetén ( ami mindössze 6 hónapja kezdődött ), voltam pszichiáternél, kaptam gyógyszereket, szedtem őket 1 hónapig, majd egy pszichológus felülbirálván a diagnózisomat, miszerint pánikbeteg vagyok, javasolta a p.áternek a gyógyszerek csökkentését majd elhagyását. 1 hónap alatt le is szoktam mindkettőről.

Most természetes nyugtatót+altatót szedek.

Rohamom tulajdonképpen összesen 3x volt a 6 hónap alatt. Leginkább a szédülés+biztonytalanság érzés a jellemző ill. a szívdobogásérzés ( mivel 100-as volt a pulzusom, a kardiológusom pulzuscsökkentőt írt ki, így már a szívdobogásérzés is megszűnt – tegnapig ).

Tegnap ugyan is a szívdobogásom ill. egy kellemetlen, megmagyarázhatatlan érzés legalább 10x felébresztett, szóval nem aludtam semmit. A fejem ismét fáj…stbstb….ergo kezdődik lassan minden előről.

Járok pszichológushoz, próbálok ultrapozitívan gondolkozni, lefoglalni magam, ami tulajdonképpen sikerül is, mert zömében megakadályoztam a roham kialakulását, ezért volt csak 3 ( csak….az a 3 is éppen elég volt ahhoz, hogy útáljam ezt az egésszet úgy, ahogyan van ).

Megint csak elkezdtem agyalni azon, hogy mi van, ha ez és ez a bajom van, beteg vagyok stb. Pontosan, ahogyan a betegség kezdetén, minden ugyan úgy zajlik. Viszont nem szeretnék áttérni ismét az erősebb, szintetikus gyógyszerekre, maradnék ezeknél a természeteseknél még , ha perill nem is nagyon hatnak.

Nagyon érdekelne, hogy kinek milyen a tapasztalata, ki mit tesz, tett. Komolyan felbőszít a helyzet, egyszerűen nem kérek ebből a betegségből

( másból sem persze… )

Van valaki aki volt pánikbeteg de legalább 5-6 éve tünetmentes?

Üdv. Edina

#5676 Dina861 hozzászólása: 2011.04.09. 10:06

Sziasztok !

Nos tegnap megtörtént a találkozás az új orvosommal.

Őszintén szólva sokkal jobban vagyok, így visszagondolván  arra, hogy mi lenne most, ha mindjárt hozzá kerülök…no lényegtelen, azt kell szeretni ami van.

Úgy érzem innentől már csak jó lehet, és jó is lesz !

Szép napot mindenkinek !

#5675 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.08. 01:50

Szia !

Valójában nálunk az a nagyprobléma, hogy aki nem szedte meg magát 20 évvel ezelött, az “halálra van ítélve”. A gazdagok nálunk, a hitványok. Ami nem azt jelenti, hogy  az a gazdag akinek van  egy csodaszép háza, kertje és gépjárműve Ezek az emberek építési vállalkozokkal kötöttek szerződést, fizetik a hiteleket, de a hónap közepén már alig van mit ennijük. Nos, kitalálták a só emeli a vérnyomást stb , így vigyük fel az árát. Kitalálták, hogy a gyógyszereket az emberek megvásárolják, és anak 90%-át veszik be. Ennek is felviszik az árát. És ez csak a kezdet…

Szép napot kíván: Anita.

#5674 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 16:52

Az egészségügyi dolgozók s arban vannak, de elég fejlett technológiával dolgoznak. A pszichiátria dolgozói, legyen az akár krónikus pszichiátria, ismereteim szerint minden tőlük telhetőt megtesznek. Inkább az orvoslásban, az előjegyzésekkel van a probléma. Sok könyv és információ van idehaza. Mindenki eldönti mely kezelési módot válassza, megy orvoshoz vagy nem, beoltatja magát H1N1 vírus ellen vagy nem stb. Nem erőszakoskodik senki sem. Inkább a betegek későn fordulnak segítségért, ami érthetetlen az orvosok számára, ez nagy baj.

Ha a teszted alapján nincs semmi bajod, azt veheted készpénznek. Ne kombinálj sokat, próbálj otthon úgy berendezkedni, hogy jól érezd magad.

#5673 Dina861 hozzászólása: 2011.04.07. 12:49

Ismételten köszönöm a szavaid !

Nem tudom nálatok milyen cipőben jár ez a terület pszichiátria és úgy általában az egészségügy, nálunk ( Szerbiában élek ), elég gyermekcipőben.

Háziorvos mellett dogloztam hosszabb ideig, nem egy betegünk volt pszichés gondokkal, akiknek hasonló, vagy pont ilyen gyógyszereket írtak fel , a tapasztalat : senki sem hagyta abba a gyógyszerek szedését…feltehetően az orvos hibájából ( nálunk háziorvos gyógyszereket nem írhat fel sem vénykötelest sem anélkülit..csak is szakorvos ..), nálunk az ilyen, hogy így fejezzem ki magam öngyógyítás és egyéb nem gyógyszeres kezelések nem elterjedtek, 6 hónapig nyomoztam  azután, h egyáltalán egy sima…jóga van e itt , igen van egy hálaazégnek….könyvek is alig vannak…ha van  az is főként szerb nyelven, amivel semmi gondom nincs, de azért egy önismereti dologot elsajátítani anyanyelven lehet leginkább. És így… Lesz jobb is !

Szép napot !

ui : teszteket végeztek velem, abból jött ki , hogy az égvilágon semmi bajom, amivel azért nem értek egyet…

#5672 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 11:05

Üdvözletem küldöm Kignek!

#5671 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 11:03

Oh, és igen a munkahelyi követelmények, amikor egy nap 10-15 ügyet letesznek az asztalra és old meg, utána haza mész légy jó anya, apa, feleség, férj. Küzdj meg mindenért. Ez kimerít. Ha nem akarsz résztvenni mégegy vizsgálaton, van talán-talán esély, hogyha szombat és vasárnap korán felkelsz, elmész  pl. Dobogókőre futni, majd Visegrádra úszni, szaunázni, napozni. Ez utóbbira nekem nem volt lehetőségem, sohasem. Aki pedig pszichiáterhez jár, mellkasi szorítással, fulladással, heves szívdobogással, idegösszeroppanással, egyáltalán nem szégyen. Sajnos korunk egyik népbetegsége lett, a pánikbetegség. De jó hír van segítség. Főleg, ha mellette van hit, tisztelet, szeretet.

#5670 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 10:35

Hogy most milyen az intellektusod, a kreatívitásod, az emlékezésed és a problémamegoldó képességed, pszichiátriai teszteket kell kitöltened, ez alapján segítenek.

Vigyázz magadra!

#5669 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 10:28

Kedves Dina!

Én is egészségügyi dolgozó vagyok, tavaly augusztusáig rendszeresek voltak nálam, azok a tünetek amiket felsoroltál. Én szintén xanax száramazékot szedtem, ami tovább erősítette a tüneteim. A xanax, frontin esemény gyógyszer, 6 hónap után ha nem érzel javulást váltani kell. Meg kell keresni a kiváltó okot, kognotív viselkedésterápiával, pszichoterápiával, relaxációval, autogén-tréninggel kiegészítő terápiaként, megfelelő gyógyszer melett, mit a késöbbiekben orvosi felügyelet mellett csökenthetsz, 100%-os gyúgyulás érhető el. Én nem vagyok gyógyszerpárti, de huzamosabb idő után  szorongás, depresszió, pánikbetegség esetén gyógy-szerkémia kell.

#5668 Dina861 hozzászólása: 2011.04.07. 08:19

Szia XY !

Köszönöm, hogy írtál !

Velem az a legnagyobb baj, hogy ( mindazontúl, hogy ma már az internet segítségével bárki hozzájuthat minden információhoz betegségekről sőt még akár orvosoktól is kérdezhet ) egészségügyi dolgozó vagyok, szóval állandóan összekötöm a tüneteket és elméleteket gyártok, amit régen nem csináltam, csak amióta  az első rohamom volt .

Biztos vagyok benne, hogy van lelki problémám, valószínűnek tartom azt is, hogy ez az egész azért robbant ki , mert pár éve már hogy barátok szempontjából magányos életet élek, pedig kifejezetten barátkozós típus vagyok.

Szívem szerint én is úgy gondolom, hogy nem kellenek a szintetikus gyógyszerek, viszont próbáltam 1 hónapon át természetes nyugtatókkal kezelni magam, hogy így mondjam ( persze ez csak tüneti kezelés..az alaprobléma megoldása teljesen más síkon történik ), ennek az eredménye az lett, hogy a tüneteim ( félelem, szívdobogás általános szorongás ) visszajöttek, úgy, hogy most megy ismét a xanax…neki sem örülök, de nem tudok okos lenni. Biztos vagyok abban, hogy szükségem van a mankóra, ahhoz hogy ténylegesen elinduljak azon az úton amelyiken a kiváltó problémát meg tudom szüntetni, mert ha állandóan a tünetek nyomasztanak nem vagyok képes haladni az úton a maximális pozitív hozzáállásom mellett sem. Csak a kérdés az, hogy a manó ki vagy mi legyen.

#5667 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.07. 06:06

Kedves Dina!

Leírásod alapján nincs szükséged szintetikus gyógyszerekre, ‘ Hál Istennek’.

Egy ember sem képes teljes félelem nélkül éni. Bizonyos keretek közt természetes, hogy a magas vérnyomásodtól megijedtél, ez természetes reakció. Ha mégis azt látod, hogy erősödnek a félelmeid, fokozódnak a fizikai tüneteid, csak akkor fordulj pszichiáterhez, ki a továbbiakban kivizsgál. 

Írj, itt mindenki szeretettel és megértéssel közelít hozzád!

#5666 Dina861 hozzászólása: 2011.04.06. 11:35

Sziasztok !

Egyetlen ( najó azért van több is, de… ) dolog van még amit nem tudok eldönteni.

Szintetikus gyógyszerekkel vagy azoknélkül gyógyulni?

Létezik jó megoldás?

Nyilván embere válogatja, nálam még azt sem állapította meg senki, hogy mi a bajom.

A pszichiáterem,5 perc alatt, nem túlzok, az pontosan 5 perc volt állapította meg, hogy agorafóbiám van ( mindezt úgy tette, hogy mondta a magáét, én csak annyit mondtam h így és így hívnak…még csak egy kérdést sem tett fel…viszont akkor annyira meg voltam lőve…féltem, teljesen mindegy volt h mit mondott, csak agyja a gyógyszert végre, h tudjak ÉLNI )- Erre 1 hónap után rácáfolt egy pszichológus miszerint nem vagyok pánikbeteg, sem agorafóbiás mivel arra utaló tünetem nem is volt…(azóta sem) csak egy normál reakció volt részemről az h megijedtem a magas vérnyomásomtól ( ami egyszer volt ).

Most járok pszichoterápiára, ahol a pszichológus egyáltalán nem gondolja h pánikbeteglennék, agorafóbiás teljesen kizárt, egyszrűnek mondható…az előbbiekhez képest lelki problémámim adódtak, keverve pár tényleges betesgéggel amiktől minden ember tartana és normális, hogy féltem félek tőlük…Nos akkor most mivan?

Én viszont nem vagyok jól…..Gyógyulni akartok de nem tudom, hogyan. Kellenek gyógyszerek vagy sem ?! A lelkemben/agyamban rendet kell tenni ez nem vitás, de olyan mértékű ez amihez gyógyszer kell lásd. pl szertotonin szint növelés és a többi….

Ez a dolog, ez hogy fogalmam sincs ,h mi van, és mások se az a mi leginkább generálja nálam ezt az egészet…

#5665 Gigi30 hozzászólása: 2011.04.05. 19:39

Kedves Dina!

Kivánom, hogy minél előbb gyógyulj meg! Remélem, hogy sikerül kilábalnod a betegségből.

Nem jó betegnek lenni, és én sem nagyon szeretek…Viszont el kell fogadnunk, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, viszont csak saját magunk tudunk ebből kimászni. Noha azért hála az égnek, akadnak segítő kezek:)

#5664 Dina861 hozzászólása: 2011.04.05. 13:36

Voltam ismét pszichiáternél, hozzá se megyek többé.

Most 2 xanax mellett egész jól vagyok, aludni is tudok…sanjos h egyenőlre csak ezzel.

Pénteken megyek egy másik orvoshoz…meglátjuk.

#5663 Adelka hozzászólása: 2011.04.04. 14:47

Szia.. hat tudom jol sajnos , hogy a sajat akarat keves de probalom valahogy meoldani kigondolni, sokszor mar nem is tudom mit tegyek, legtobbszor setaok le es fel elfoglalom magam balahogy de ugy is rosz… de muszaj valamit tenem mert ha allok meg   roszabbul vagyok…………..szoval ilyen dolgok…stb ……. kellemes delutant nektek!!

#5662 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 21:27

Egyébként én keresem a szépet is és a jót is és meg is találom, de ilyenkor kénytelen vagyok rá . Csak az agyam jár a betegség körül, azt hittem ez már nem jön elő többé, még is…Hiába teszem, és teszik helyre azt, hogy pl. nincs a szívemnek semmi baja, ilyenkor ez nem ér semmit…amikor valami fáj akkor kész…Pedig az a félős típus sem voltam soha, elég kellemtlen betegségem vlolt/van sinus pilloidális, ami elég sok fájdalommal járt és jár a mai napig, mert 3 műtét után is kiújult, de sosem volt gondom a fájdalommal, de most…minden fájdalom megrémít.

Dolgozni sem tudok már, ápoló vagyok, csak a betegségem óta attól is megrémülök , ha valaki másnak van baja…

#5661 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 21:23

Köszönöm a választ.

Sem meleg sem hideg érzés nincs a vállamban, viszont a végtagjaimban ( orrom is ) hideg mostanában, pedig nem szokott, nem jellemző rám.

Mióta nem tudok aludni, kezdődött ismét az, hogy fájnak az izületeim, izmaim, karom, és most a vállam. Lehetséges, hogy akkor valamiféle izomgöcs eredménye a fájdalom?

A szív kizárható? elnézést, de pánikbeteg vagyok :D

#5660 rabbi hozzászólása: 2011.04.03. 21:17

Kedves Dina!

A fajdalmak rendszerint ket okbol erednek:1.gyulladas;2.keringesi rendellenesseg.A gyulladas lehet sok kulonfele okbol,de azt konnyu kizarni,mert az adott helyen duzzadt,es verbo(voros).Nyilvan a keringesi rendellenesseg(hiany) inkabb hideg erzettel jar.Ez utobbi lehet kovetkezmenye egy gorcsos tartasnak,ami a feszult idegallapotbol ered.(A skizoid hajlamuaknal egy jellemzoen ismetlodo testmozdulat(sor)is szokott elofordulni,es ennek gyakorisaga is okozhat gorcsos fajdalmat.)Minden esetre hasznos a viz.Ha gyulladt izom(testresz)faj,testmeleg borogatas,furdo lazitja,huti a gyulladt testreszt.A keringesi hianyt a meleg furdo,esetleg masszirozo tusolas serkenti.Ilyenkor igen jo hatassal lehet egy masszazs is.A lazitas a termeszetben tudatosan vegzett lazito gyakorlatokkal,es a termeszet szepsegere valo iranyitott koncentralassal is elosegitheto.Keresd a szepet,jot!

#5659 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 20:45

Kar és vállfájdalom lehet a betegség jellemzője?

Sűrűn fáj a karom, mostanában a vállam is…naná, hogy minden eszembe jutott már, hogy mitől fájhat… Volt/van valakinek ilyen tünete?

#5658 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 19:48

Külföldön élek perpill.

#5657 rabbi hozzászólása: 2011.04.03. 19:46

Milyen telepulesen elsz Dina?

#5656 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 17:40

Heló !

Esetleg segítene majd, valamikor, valaki, akinek sikerült ? :) Nem helyettem megoldani, csak többszemtöbbetlát alapon gondoltam. Holnap megyek vissza a pszichiáteremhez, hogy próbáljuk meg ismét egy gyenge gyógyszerrel, mert 4 napja nem alszok , altató mellett. Napközben hárítani nem probláma már, de azt, hogy nem alszok már nem bírom.

#5655 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.03. 17:13

Én meg megyek TV-zni. Jók legyetek aranyoskáim. Puszi:*

#5654 rabbi hozzászólása: 2011.04.03. 17:06

Csakugyan!Most hivott egy ugyfel.Rohanok(gurulok)mesterkedni.

#5653 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.03. 15:51

Ütött az egyetemesezermesterek órája :)

#5652 rabbi hozzászólása: 2011.04.03. 15:38

Neeeem XY!Abigel szinten……”elme doki”Hm,Hm.Talan inkabb egyetemesezermester. ;-)

#5651 Ikszypszilon1 hozzászólása: 2011.04.03. 14:12

Kedves Dina !

Igen van, aki pánikbeteg volt és tünetmentes lett :), Ő rabbi, az elme doki itt az oldalon :D

#5650 Dina861 hozzászólása: 2011.04.03. 14:00

A saját akarat…olykor segít, olykor kevés, nagyon szép dolog az, hogy valamit nagyon akarunk, és teszünk is érte, én képes vagyok hárítani a rohamokat, viszont a betegségem ettől még nem múlik el…pedig akarom, nem is kicsit, és teszek is érte.

#5649 Adelka hozzászólása: 2011.04.03. 07:01

Hat jarok terapiara meg gyogyszert is kaptam de mar nem hasznalok semmit, sajat akarat es ennyi.. de remelem hogy lesz jo ido is………szia

#5648 rabbi hozzászólása: 2011.04.02. 23:07

Egyszer egy borzaszto jelenetnek voltam szemtanuja egy allatkertben.Egy boat etettek egy nyuszival.Az elo nyuszit bedobtak a nagy akvariumba,s az hamar eszrevette a nagy kigyot,de nem futott,menekult,csak gubbasztva remegett.szinte mozdulatlanul varta,hogy a kigyo korbejarja,s vegul egyben lenyelje….Ilyen a mi nyavajank is,es mi is igy reagalunk,csak az a mi szornyunk meg egy embert sem falt fel.A kivalto oktol valo retteges megbenit minket,es olyan tuneteket produkal,mint egy szervi betegseg.Persze,lehet gyogyszerekkel benitanunk eszlelesunket,vagy felelemerzetunket,de mennyivel jobb lenne a kivalto okot megismerni,s rajonni arra,hogy szornyunk Kinaban keszult,es kapcsolo van rajta.

#5647 Dina861 hozzászólása: 2011.04.02. 20:03

Szia mzsolt !

Igazából a félelmeimet már tudom kezelni, mert már tudom, hogy miért jönnek, hogy mi generálja a gondolatokat. Rohamom mindössze 3x volt, mert egyszerűen nem engedem, hogy legyen ( remélem nem is lesz soha többé ).

Amivel nem tudok mit kezdeni, gondolok itt az elmúlasztására, az a szédülés, izomfájdalom, izomremegés, fejfájás, hasi fájdalom és egyebek.

Egyiktől sem félek már, mert szintén tudom miért van, de nehéz így ezekkel élni, a fájdalomból elegem van, a szédülésből is.

Pórbálok én ultrapozitívan gondolkodni, és élni  normálisan, ezek még sem múlnak.

Nem szeretem a nem logikus dolgokat, és ebben elég kevés a logika..ebben az egészben.

Üdv. és köszi , hogy írtál, Edina

#5646 mzsolt hozzászólása: 2011.04.02. 19:55

Szia Edina!

Bizony, Mondhatni tünetmentes voltam 6 évig.

Nevettem saját magamon,hogy lehettem én ilyen buta? stb stb

Nem tudtam elképzelni hogy visszaeshetek,de megtörtént.Igaz már nem úgy ahogyan elsőként, tudom kezelni, és akarom is.

Vannak nehéz időszakaim,annyi mindent írtam már,mondtam,és próbáltam….

Bármikor ránktör a félelem és minden mi pánik által jön, egyszerűen harcolni kell ellene,nem fog történni semmi,ez biztos!!!

Ne engedj a félelmednek ,mert saját magaddal harcolsz!!

Bátran irom mint pánikbeteg

Üdv

 

#5645 Dina861 hozzászólása: 2011.04.02. 19:20

Szia Adelka !

Sajnálom, hogy te is ebben szenvedsz, és azt pláne, hogy már ennyi ideje.

Kezeled magad valamivel? Miket próbáltál ki?

#5644 Adelka hozzászólása: 2011.04.02. 18:24

szia.. hat tunetmentes nem vagyok de 6 eve panikbeteg sajnos, nagyon ronda nehez napjaim meg ejszakaim voltak most azert mar csokent az intenzitassuk kevesebbet  tart  de  sokszor van meg azert.  Kozben azert elmentem dogozni nagy nehezzen vannak napok es orak hogy nem kivanom senkinek amit erzek, aztan egy kis jo is jon…….szoval ez igy van nalam , aztanmasnal nem tudom..?!   kitartast kivanok neked is …..szia jo ejt!!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close