Bppv vagy nem?

2011.06.03. 17:44

Sziasztok !

Olvasgatom egy ideje a történeteiteket, és arra a következtetésre jutottam, hogy nekem nem is biztos, hogy BPPV-m van. A diagnózis szerint igen, viszont nekem soha nincsen hányingerem, és nekem csak ritkán jelentkezik ( szerencsémre ), akkor sem egy bizonyos mozdulat váltja ki. Hogy mi váltja ki a forgószédülést arra még nem sikerült rájönnöm. Egyik pillanatról a másikra, mintha filmszakadás történne, beindul a forgás. ( nem tudom így érthető-e)

No és még nekem van olyan tünetem is, amit egyőtöknél sem olvastam. Amikor szédülök, beveszem a Betasercet, kb fél óra múlva jobban is vagyok. Kb 3 napig rossz a közérzetem, biznytalan a járásom, és gyenge vagyok. Rendkívül furcsa szomjúság szokott ezek alatt a napok alatt gyötörni. Iszok sokat-sokat, mert úgy gondolom, hogy a szervezetem valamiért igényli a vizet. Vagy tisztulok valamitől, vagy valamiért lecsökken a folyadék bennem.

#6429 bagoly hozzászólása: 2011.11.24. 23:11

Kedves Elizaniko!

Szerintem kérdezd meg a doktornőt, érdekes-e tünetmentesen is felkeresniedőt. Itt tudsz kérdezni tőle, mindig nagyon gyorsan válaszol.

http://drszirmaiagnes.hazipatika.net/messages

Javaslom, hogy a jó időszakokban is csináld a napi gyakorlatokat (fejmozgatás, plafonnézés stb.), ha meg éppen kóvályogsz, akkor naponta akár tízszer is. Nem is kell egyszerre sokat. És a számítógép előtt ülve is kiválóan lehet. :) Amikor az ember jól van, hajlamos ráfelejteni a szorgalmas gyakorlatozásra, ez szinte elkerülhetetlen. De amikor jön az első kóvály, érdemes nyomban nekilátni, mert nagyon gyorsan segít. Ahogy írtad, Nálad a kényszertartás (számítógépbámulás, vacsifőzés) a legjellemzőbb kiváltó oka a szédülésnek. Ha megpróbálod elérni, hogy a kényszertartások ne tartsanak egyszerre soká (vagyis gyakran megszakítod őket egy-egy fejmozgatással), lehet, hogy a tünetmentes vagy csak néha kicsit kóválygós hónapjaid száma jelentősen meg fog emelkedni.

#6428 elizaniko hozzászólása: 2011.11.24. 18:17

Köszönöm a válaszokat. Mostanában jól vagyok, tünetmentes. kop,kop,kopp, lekopogom.

Május óta nem jött rám a szédülés. Olyan kicsit kóválygós volt, de szerencsére nem kezdett fogorogni a világ velem. Így szokott lenni, hónapokig semmi, utána hirtelen derült égből lecsap rám, és ismétlődik párszor.

Szerintetek érdemes tünetmentesen is felkeresni Szirmai doktornőt? MÁr csak azért, mert vidékről nem egyszerű manőver egy BP-i dokihoz feljutni.

#6427 bagoly hozzászólása: 2011.11.21. 00:11

Kedves Elizaniko! Vadi új vagyok a csoportban, már biztosan minden kérdésedre kaptál választ, de láttam, hogy erre a június végi leveledre nem reagált senki, pedig fontos dolgok vannak benne. A BPPV-vel jellemzően nem jár együtt fülzúgás, hányinger pedig lehet, hogy csak a nagy rohamoknál jelentkezik, amelyek csak több hónap alatt rendeződnek. A kényszertartásba merevedés (számítógépbámulás, hosszú autóút) jellegzetesen kiváltják a BPPV-szédülést, ezért a szakorvosok azt tanácsolják, hogy a BPPV-betegek legalább óránként szakítsák meg ilyen jellegű tevékenységeiket, és végezzék el a szokásos gyakorlatsort. Beszélgetés közben ugyanígy kialakul a kényszertartás, mert mozdulatlan fejjel figyelsz a partnerre. És néha elég elég néhány perc a kényszertartásból, és máris indul a pörgés. A vacsifőzésnek van egy jellegzetes kiváltó mozdulata: állsz a tűzhelynél vagy az asztalnál, dolgozol, és közben folyamatosan kicsit előre van hajtva a fejed. No, ebből is elég néhány perc, hogy a BPPV rohamra induljon. Szerintem, ha már egyszer megvolt a diagnózis, most is csak ugyanaz lesz, ez a nyavalya nem sokat változik életünk során. Ha megnyugtatna, csak a legjobb helyre érdemes menni, Szirmai Ágnes doktornőhöz. Ha beütöd a nevét a google-ba, mindjárt meglesz az elérhetősége. Ami ennél fontosabb, sőt talán a legfontosabb, hogy csináld a gyakorlatokat naponta többször is, és akkor is, ha jól vagy. Ha jól vagy, akkor ne az Epley-t, hanem azokat az egyszerű plafonnéző, fejmozgató, fotelkörbejáró, törzsforgató gyakorlatokat. Ja, és biztosan láttad már, hogy Szútra is szomjazik. Úgy látszik, ez is lehet a BPPV egyik tünete, ha nem is mindenkinél. Szívből remélem, hogy már jobban vagy!

#6426 elizaniko hozzászólása: 2011.06.22. 18:14

Nem ezek közül egyik sem váltotta még ki a szédülést. zeért is gondoltam, hogy talán nem is bppv. És az, hogy nem zúg a fülem, nincsen hányingerem.

Többször jött elő munka közben. Irodában számítógépet mereven bámulva, de volt, hogy beszélgetés közben, vacsi főzés közben, stb.

Gondoltam, hogy talán valami időjárási jelenség befolyásolhatja, de igazából azt sem tudtam behatárolni. A meleget is jól birom.

Tehát nem tudom mi a fene váltja ki. Mire orvos keze közé jutnék, addigra már nem is szédülök. Van mikor hónapokig nincsen semmi, de van hogy naponta előjön.

Most 3 hete semmi szerencsére. 10 éve voltam vele kivizsgáláson, akkor állapították meg. Szerintetek kivizsgáltassam újra? Ha igen, merre induljak?

Nagyon ijesztő, és rendkívül rosszul vagyok olyankor napokig.

#6425 kig121 hozzászólása: 2011.06.22. 14:24

Jellegzetes módon lefekvéskor, felkeléskor, ágyban forgolódáskor, illetve a fej hátrahajtásakor, például feltekintéskor következik be. Ezek egyike se hozza elő nálad a szédülést?

Érdekes ez a folyadékos dolog amit írtál. Nálam is előfordul hogy bizonyos napokon megiszok 3-4 lietr folyadékot a többin meg 2-3 pohárral csak.

Mióta írtad a történetedet, azóta hogy vagy? Hogy viseled ezt a meleget?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close