Történetem kicsit hosszabban.

Téma címkék:
2012.01.12. 18:47

Régen (8-9 évvel ezelőtt) egyszer csak  azt kezdtem érezni, hogy gyorsabban ver a szívem, és a koponyám bizonyos részei érzékenyek voltak. Azt hiszem itt kezdődik igazán a történet, mert onnantól jó darabig nem mertem a háziorvoshoz sem elmenni, féltem, hogy valamit talál és kórházba kell mennem, jó ideig nem bírtam orvos-kórház sorozatokat/műsorokat nézni sem, ha ilyesmi ment  a tv-ben inkább elmentem onnan. Majd az első ilyen zsibbadásos rosszullét az iskolában ért  2010-ben a nyári szünet előtt, ami el is múlt egy idő után (bementem az orvosi szobába, lefektettek egy időre). Onnan azért elküldtek az ügyeletre, ahol semmi rendellenest nem talált az orvos. 2011 júlis indult el igazán az egész, egyik nap (délelőtt) felkeltem a kanapéról és hirtelen nagyon rosszul kezdtem érezni magam.

Először azt hittem, csak a kialvatlanság miatt megszédültem, ezért lefeküdtem az ágyba, de olyan feszülést, rosszullétet éreztem, hogy nem bírtam lehunyni sem a szemem. Elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, szóltam anyának is, hogy valami nem stimmel, közben hányingerem is lett, hánytam is elég sokat. Aztán mikor nagyon úgy éreztem, hogy nem bírom, kértem anyát, hogy hívjon orvost. A pánikrohamom után két hétig teljesen jól voltam, majd utána kezdődtek a rosszullétek, amik a rohamra hasonlítottak. Halálfélelmet is éreztem, de miután bevettem egy frontint, fél órával később semmi bajom sem volt, elmúlt. Most már egészen más a helyzet, a gyors szívverésen kívül tulajdonképp minden tünet más lett. Gombócérzés a torkomban(fulladástól félek), homályos látás, émelygés/szédülés,  a végtagjaim mintha lefele húznának, nyilaló fájdalmak, savasság érzése nagyon sokszor,  és olyan érzés, mintha elveszteném az uralmat a testem fölött. Van, hogy rámtör az érzés – most mindennek vége, rögtön megáll a szívem. Kilátástalanságot érzek, és attól félek, hogy senki sem vesz komolyan. Még mindig azt hiszem, hogy valami szervi bajom van, és tudom, hogy nem fogok megnyugodni, míg nem vizsgálnak ki teljesen, de én ez ügyben nem tudok semmit tenni, nem beutalóhoz kötött kivizsgálásokon jártam, mást nem tudok tenni. Attól félek nem lesz időben észrevéve a baj. Azt nem mondom, hogy ha kivizsgálnának, és tegyük fel nem találnának semmit, akkor egyből helyrejönnék, megszűnne minden bajom, de akkor komolyan tudnám venni, hogy nekem ez a bajom, ezzel kell megbirkóznom. Mindenki azt gondolja, hogy nem akarok iskolába járni, miközben én lennék a legboldogabb ha újra úgy érezném magam, hogy el tudjak úgy menni, hogy ne kelljen a második óra után hazamennem, mert nem bírom. Hiányolom a közösséget is, de egyszerűen képtelen vagyok végigcsinálni akár csak egy napot is, hiszen itthon is alig bírom. Szenvedek folyamatosan, de ebből mindenki csak azt veszi le, hogy én eldöntöttem magamban, hogy nem akarok iskolába járni. Néha azt kívánom, hogy köhögjek vért, legyenek májfoltok az arcomon, vagy valami kézzel fogható, csak azért, hogy végre komolyan vegyenek és valami történjen. Jelenleg minden napom a túlélésről szól, nem az életről.

Úgy fekszem le aludni, hogy „csak most bírjam ki, holnap majd valami talán változik, megyek orvoshoz, kapok gyógyszert, vagy kivizsgál” és hasonló gondolatok. A legrosszabb érzés ami bennem van a halálfélelmen kívül, az a kétség. Nem tudom, hogy mi  van velem, nekem meggyőződésem, hogy ki kell, hogy vizsgáljanak, de senki nem tartja indokoltnak. Olyankor kívánom azt, hogy csak másodpercek erejéig át tudjam adni másnak azt, amit én érzek.

Hát így… Igazából a pszichiáter kérte, hogy írjam le ezt az egészet, de úgy gondoltam ide is kiteszem, mert itt azért mégiscsak olyanok olvassák, akik hasonlót éltek/élnek át.

 

#8229 efedrin hozzászólása: 2012.02.19. 16:52

Szia Gregory!

Nálam ugyanez a helyzet,csak én szedtem paroxetint 2 évig. Nagyon nezehezen vettek rá,de az állapotom nagyon rossz volt. Nagy nehezen le álltam a gyógyszerrel,egy évig jól voltam és most ugyanott tartok ahol voltam. Nem tudom mit tegyek,még senkinek nem beszéltem így erről,meg senki nem tudja mennyire szenvedek…Te hogy vagy azóta,amióta írtál?

#8228 vkiow hozzászólása: 2012.01.24. 08:55

Szia! Engem sem akart elküldeni a haziorvosom kivizsgalasra, mert megmondta, hogy fiatal vagyok, nincs semmi bajom, holott evek ota voltak rosszulleteim (olykor rettenetes fajdalmak) es rejtelyes tüneteim. Mivel a szük csaladban elöfordult infarktus, termeszetesen kardiologiai problemara gyanakodtam, de engem sem akartak kivizsgalni. Aztan törtent egyszer, hogy az autoban lettem rosszul, nagy sebessegnel, egyedül (en vezettem). Meg tudtam allni, de mar majdnem elajultam. Meglattak es kihivtak a mentöket. Igy derült ki az egesz, mire majdnem felörölt a gondolat engem is, hogy biztosan valami halalos betegsegem, vagy szivrendellenessegem van, de nem tudtam atverekedni a dolgot a haziorvoson. Megcsinaltak minden vizsgalatot, a diagnozis: panikroham, de mivel abban a honapban (inkabb heten) mar sokadik volt, panikbetegsegnek tekintendö. Az orvos javasolta a mar lejjebb leirt megoldasokat. (legzestechnika, aerob sport pld yoga, agykontroll- relaxacios technikak). Hülyen hangzik, de hasznos a papirzacskos technika is. Ha jön a roham, nem tesz jot a friss levegö.

A fallabda szuper ötlet, szerintem a legjobb sport. Es az egyik legintenzivebb. A sok rosszullet pedig legyengit, ugyhogy semmikepp ne kezdjel 1 oraval (2-vel meg föleg ne), ha nem csinaltad soha elötte. Menjel el 2 baratoddal, a rad juto 20 perc pont lefaraszt, de meg kellemesen. Ez az en tapasztalatom. A jogat is probald ki, de olyan oktatohoz menj, aki nem az aerobicorajat hivja ujabban yoganak, hanem a legzestechnikakat is at tudja neked adni. Es ne szegyeld magad, ha rosszul vagy valahol, hagyj ott mindent, allj fel es menj ki. Ha egyedül vagy, es kezdesz rosszul lenni, azonnal hivj fel vkit, akit szeretsz es csak beszelj vele, valamiröl, amit szeretsz. En megbeszeltem 1-2 emberrel, hogy ilyen lehet, sajat “segelyszolgalatot” szerveztem. Sokat segithet.

Es ha nagyon rosszul vagy, hivj mentöt! Es ha nem vagy megelegedve, välts häziorvost. Meseld el az uj orvosnak, hogy mi a helyzet. Es ne felejtsd el, hogy merj segitseget kerni es erröl beszelni is. Nem vagy ezzel egyedül, csak valszeg mas sem beszel rola szivesen, pedig az is levesz egy csomo terhet rolad.

#8227 gregory hozzászólása: 2012.01.14. 18:05

Eni, dodi, vkiow nagyon köszönöm a hozzászólásokat, nagyon jól esett, hogy ilyen terjedelemben megfogalmaztátok a véleményeteket, tanácsaitokat, ezek mindig erőt adnak! Fallabdázni szeretnék/fogok elkezdeni nemsokára, remélem az majd lefáraszt-lefoglal egy kicsit.

Hát sajnos a kezdetektől fogva gyógyszeres kezelés történik, az elején frontin volt, közbe SSRI-vel próbálkoztak, de rosszul reagáltam rá, majd frontinról rivotril-ra váltottak. És mivel én tudatlan csak annyit fogtam fel belőle, hogy szenvedek, és ez segít, nyilván belementem az elején. Ennek a hétnek az elején elfogyott a Rivotrilom és csak pénteken írtak új receptet, nem tudom, hogy elvonási tünet-e, vagy szimplán ennyire kellett a Rivotril, de azon a pár napon keresztül, míg nem volt gyógyszerem, nagyon nagyon szernvedtem. De pszihoterápiára is járok már hónapok óta, csak eddig nem vezetett eredményre, aminek az egyik oka az, hogy nem tudom komolyan venni ezt a betegséget, amíg nem vagyok kivizsgálva. nem tudok előrehaladni benne. A másik, hogy rossz irányból lett megközelítve az egész. Na, de majd csak lesz valahogy.

Köszi mégegyszer, hogy írtatok! :)

#8226 vkiow hozzászólása: 2012.01.13. 11:51

Szia! Rettenetesen rossz most a helyzeted, ketsegtelen. Csak a gyogyszeres kezelessel probalkoztal? Mert ennek föleg ilyen fiatalon, nem hiszem, hogy nagy haszna lenne hosszu tavon. Probalj meg az orvosoddal beszelni, hogy inkabb probalkozzatok a csoportterapiaval, legzestechnikakkal, stb. En elutasitottam a gyogyszeres kezelest (amit az orvos sem ajanlott a korom miatt, bar jo par evvel idösebb vagyok nalad), helyette vannak nagyon jo pszichoterapias kezelesek is, ahol megtanulhatod azokat a technikakat, amelyekkel a kezdödö rohamot jo esellyes megallithatod, vagy a rossz idöszakokat kicsit könnyebben atelheted. A csoportterapia is jo. Es az agykontroll. Kitartast neked!

#8225 19810915 hozzászólása: 2012.01.13. 11:06

Óh, Dodival egyetértek, és a sport is tényleg nagyon jó. Kiadod magadból a fáradt gőzt, és megfeledkezhedsz a gondjaidról. Hajrá

 

#8224 19810915 hozzászólása: 2012.01.13. 11:02

Szia!

Előszöris ne foglalkozz azzal, hogy mások mit mondanak, mondjon bárki bármit, te tudod a legjobban, hogy min mész keresztül. Ők ezt nem igazán érzik át, mert nincs ilyen problémájuk, nincs összehasonlítási alapjuk és nem tudnak veled azonosulni. Ezért nem érdemes őket gyözködni, ez különben is csak még nagyobb feszültséget okoz. Tudom nehéz, de én is keresztül mentem ezen, utána rájöttem felesleges energia pazarlás mások meggyőzése. Ettől kilehet fáradni. Ami a legfontosabb, hogy az embernek mindig saját magának kell bizonyítania, és nem másoknak megfelelni. Inkább próbáld meg kényeztetni a lelked, csak saját magaddal foglalkozni. Teszem azt olvass el egy jó könyvet, vagy menj ki a szabadba és sétálj egy hatalmasat, vagy biciklizz, vagy keress valamilyen hobbit… Keress olyan embereket, akik hasonlókon ment keresztül, ők tudják miről van szó, és hiddel ők azok akik igazán segíteni szeretnének, mert tudják min mész keresztül. Szervi bajod biztos nincs, de az ember agya nagyon furcsa dolgokra képes. Bár nehéz elhinni, ez így van. Nekem is nehéz volt elhinni. Minden nap hányinger, izzadás, remegés, szédülés, bizonytalan járás, a karjaim lezsibbadtak, a nyelvemben csípő érzés- néha még a nyelvem is zsibbadt. Volt olyan nap is mikor belázasodtam, mert teljesen kimerültem. Így mentem dolgozni sok apró gyerek közé, dajka voltam. Majd a pszichológusom megállapította az Agorafóbiát, onnantól kezdve könnyebb volt, mert tudtam mivel van dolgom.

Az első dolog amit megtanultam, hogy a fóbiák, pánik stb. azért alakulnak ki, mert így próbál a szervezeted valami ellen megvédeni. Így hívja fel magára a figyelmed, hogy hahó valami nincs rendben és talán ezen változtatni kéne. Gyógyszert nem érdemes szedni, mankónak jó, de azért nem tanácsos. Én is ezeknélkül jöttem helyre, bár nem 100%-ig, de a tűneteim sokkal enyhébbek és nem tartanak tovább 2 percnél. Sok mindent kipróbáltam, végül megtanultam ezzel együtt élni, elfogadni és azt hiszem nekem ez volt a legjobban bevált módszer. Sokáig tartott.

Írj pánik naplót. Ennek az a lényege, hogy amikor érzed kezdesz rosszul lenni előveszel egy fűzetet beírod a a dátumot és az időt, majd leírod a tűneteket és azt a félelmet ami tényleg kiváltja belőlled. Ez nehéz, nekem se mindig sikerült megállapítani az okot, ezt olykor kiis hagyhatod. Majd, ha jól érzed magad ennek időpontját is írd le.

A többiekkel pedig nem kell foglalkozni, mert csak azt látják, hogy lelépsz nekik meg ott kell rostokollni, inkább mosolyogj rajtuk, és nézd őket egy nagy káposztafejnek, viccesen néznek ki. De azért igyekezz végig ott maradni, végy magadon egy kis erőt. Ha végig csinálsz egy napot azt fogod tudni mondani, hogy igen sikerült, letudtam. Ez növeli az önbizalmad, ettől az önbizalomtós sokkal jobb kedved lesz. Nem lesz zökkenő mentes, de hajrá hajrá! Csak biztatni tudlak.

Nem tudom, hogy van háziállatod vagy sem. De ha van egy kutyusod, akkor sétáltasd meg, játsz vele, akár megfigyelheted alvás közben, hogy milyen nyugodtan szuszog. Az állatok nyugtató hatással vannak az emberre, nem véltelenül alkalmazzák őket pl. értelmi sérültek fejlesztésénél.

Eni

#8223 dodi hozzászólása: 2012.01.13. 09:50

Kedves Gregory!

Ismerős érzések, amikről írsz. Hidd el, ha teljesen kivizsgálnának és nem találnának semmit, akkor is csak ideig-óráig nyugodnál meg, mert a fő probléma a szorongás és a belső félelmünkre keresünk valami racionális magyarázatot. Volt olyan, hogy elmentem orvoshoz, megvizsgáltak és másnap már újra attól rettegtem, hogy valami bajom van, és mi van, ha nem vizsgáltak meg elég alaposan, vagy netán 24 óra alatt súlyosan megbetegtem. De az is gyakori, hogy az egyik orvos megnyugtat, de másnap már teljesen más halálos kórt képzelek be magamnak. Szóval ez orvosi kivizsgálásokkal maximum enyhülni fog, de nem fog elmúlni addig amíg szorongásod nem oldódik. A sportolás, testmozgás egyébként csodákra képes :) Fel a fejjel.

 

 

 

A sportolás sokat segít, ha ki lehet adni a gőzt

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close