Találkozás a cukorbetegséggel

Téma címkék:
2012.01.28. 11:52

Sziasztok!

Az én „megismerkedésem” a cukorbetegséggel 2002 –ben kezdődött. Rendőrnek készültem már gyerekkorom óta, és amikor felvettek a Rendészeti Szakközépiskolába úgy éreztem, hogy beteljesült a nagy álmom! Nem tartott sokáig mert az alapkiképzés (1 hónap) után otthon rosszul lettem és mentő vitt a kórházba. Nem emlékszem semmire. A kórházban tértem magamhoz. 37 volt a cukrom. Mikor szembesítettek az inzulinnal kezelt cukorbetegségemmel és azzal, hogy nem lehetek rendőr, összeomlottam!! Ekkor 22 éves voltam. 1,5 hét kórházi ápolás után hazakerültem. Otthon nem akartam enni, nem akartam beadni az inzulint és teljesen magamba fordultam.
Anyukámmal abban az időben nagyon sokat beszélgettem a betegségemről (eközben rengeteget sírtunk), de kért, hogy vegyek erőt magamon, mert van élet ez után is. Már nem emlékszem mennyi idő múlva, de hallgattam rá és csak előre néztem!
Gyakran előfordult nálam is, hogy nem mertem közelíteni a férfiakhoz és féltem, hogy a barátaim illetve kollégáim furcsa szemmel fognak rám nézni, kiközösítenek! Az első kapcsolatom után tudatosult bennem, hogy ez egy „népbetegség” és miért kellene bárki vagy bármi elől elzárkóznom emiatt!?

2006 –ban ismerkedtem meg a vőlegényemmel (megjegyezném, hogy én szólítottam le az utcán)
Ő többszörös Világ és Európa bajnok fekvenyomó versenyző!
Én, 2007 –ben kezdtem el ezt a fajta sportot, szintén versenyszerűen és egy 62 kg -os lányhoz képest elég szép eredményeket értem el. Több mint 1 éve más irányt vettem és elkezdtem foglalkozni a testépítéssel. Hetente többször járok konditerembe mert szeretnék idén ősszel egy Fitness versenyen elindulni.

Szóval van élet a cukorbetegség után is! Én is szoktam sírni, csapkodni, sőt hisztizni! Vannak olyan időszakok, amikor átkozom a napot, hogy megszülettem, de ilyenkor belegondolok, hogy vannak nálam rosszabb helyzetben lévő emberek. Kaptam az élettől egy második esélyt!! Most már, ha rossz a kedvem, előveszem a „bakancslistámat” és csak arra koncentrálok, hogy miket szeretnék még elérni az életemben! Számomra a cukorbetegség most már csak egy állapot, amivel együtt lehet élni!!!

Köszönöm, hogy megoszthattam veletek a történetemet!

#8414 Moncsi2011 hozzászólása: 2012.03.01. 12:59

Kedves Isabo!

Most tudtam megnézni amit írtál, mert képzeld el, Pestre kellett mennem befeküdni Rácz Professzor vett kézben már a végén. Most jöttem ki a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Osztályáról. Nagyon szépen köszönöm a segítséged! Renkívül örültem neki! Az a kérdésem, hogy Te milyen inzulinon vagy? Mert én lantuson (hosszú), és novorapid ez a gyorshatású, és ezzel 3-szor lehet enni csak! Neked másfajta van? Mert én csak reggel, délben, este ehetek. És persze edzés előtt 20 Ch-t szoktam nyomni, de ezt csak akkor, ha edzek, mert egy órás futásra kell neki, mert végem lenne. Nekem sajnos mellette még van, autoimmun thyreoiditisem, nincs pajzsmirigy, erre gyógyszert szedek, és most a vérnyomásom nagyon alacsony lett. Hány éve vagy inzulinos? Hogy jönnek a hipók? Edzés közben érzed? A baj, hogy ha fekszem nem érzem. Te hogy vagy ezzel? Töröltem leveleket, most már szerintem tudsz oda is írni, nagyon megköszönném,

puszil,

Moncsi

#8413 Isabo hozzászólása: 2012.02.17. 09:40

Szia Moncsi!

Írtam a megodott mail címedre, de visszadobta a gmail.

Az én napi adagom inzulinban és étkezésben a következő:

6:30 12 E inzulin => 7:00 20 gramm Ch

9:30 => 15 gramm Ch,

12:00 10 E inzulin => 12:15 35 gramm Ch

14:30 => 15 gramm Ch

17:15 8 E inzulin => 25 gramm CH
(Mivel edzésem van, így 2-3 egységgel lejjebb veszem az inzulin adagot az orvos utasítása szerint, tehát 5 vagy 6 E inzulint adok be. Elég pörgősek és 1,5 órásak az edzéseim! Hétfő- láb, kedd – felsőtest, szerda- pihenő (most már), Csütörtök- láb, Péntek- felsőtest, Szombat- kardió.

Szőlőcukor mindig van nálam, ha gondjaim vannak! Figyelek minden reakciót és ha kell, akkor legközelebb még 1 egységgel lejjebb veszem az inzulin adagomat.

20:00 => 10 gramm Ch

22:00 14 E inzulin

Az étkezéseimet ha összeadod, 120 gramm Ch jön ki. Ezt a párommal 180 grammról vittük le, a testépítő edzés miatt.

Étkezés:

A kis étkezéseknél általában almát szoktam felkockázni, hogy többnek tűnjön mert amióta kiderült a cukorbetegségem, folyton éhes vagyok! L Jó megoldás még, amit egy testépítő nem nagyon ehet, a virsli! J Persze vannak más húsok is! Ezt minden nap szintén felvagdosom magamnak és ha már végképp nem bírom, akkor hajrá!! Nincs benne szénhidrát és nagyon laktat!

Szóval vannak kis trükkök, amiket meg kell tapasztalnunk a saját bőrünkön.

Tanácsok:

Jó ha van a háztartásban egy digitális mérleged, én most vettem a LIDL –ben 2800 Ft –ért akciósan. Folyton nézni kell a leértékeléseket mert amúgy nagyon drágák. L Csak rárakod az ételt, beütöd a kódját és már ki is írja a CH mennyiséget. Étkezési naplót is vezetek napi szinten. Minden este előre elkészítem (lemérem) a másnapi adagokat. Kicsit macerás az elején, de bele lehet jönni. Én inkább megtanultam, mert szeretek élni!! J A vércukromat is rendszeresen mérem (most még napi 5 -ször) és ehhez igazítom az inzulin mennyiségét. Jó lenne tudni, te milyen inzulint használsz. Nekem napi 3 –szor kell szúrnom az Actrapidot és késő este az Insulatardot. Ezeket ugye kaja előtt kell beadni 30 illetve 15 perccel.

Az orvosom olyanokat is tanácsolt, hogy ha nagyon alacsony a vércukrom, akkor inzulin beadás után egyből ehetek vagy ha magasabb, akkor az inzulinbeadás után 45 percet is várhatok.

Egy dietetikussal is beszélhetnél, aki az étkezésekben nagyon sok tanácsot tud adni neked!

A méréshez pedig most ajánlottak egy ujjbegyszúrót, ami teljesen fájdalommentes!
Az Accu- Chek Softclix –et. Nagyon jó!!!!!!!!! 4.500 Ft körül van.

Szóval így ennyit jutott most eszembe, remélem tudtam egy picit segíteni! J

Ui.: bocsi, hogy csak most válaszoltam

 

#8412 1964susan hozzászólása: 2012.02.14. 17:13

Írj egy emlait a gyogyito9@citromail.hu -ra és megoldom minden problémád

 

#8411 Moncsi2011 hozzászólása: 2012.02.13. 14:26

Kedves Isabo!

Nagyon örültem a levelednek, már csak azért is, mert én ebbe a szituba csöppentem be 42. évesen, hogy I. típus lettem, én az NB-I-es volt kézilabdás, mindez édesapám halála után 4 nappal. Egyértelmű volt miért kaptam. Most egy éve kínlódok vele. Kínlódok, mert sportolok, még mindig, hetente háromszor megyek a konditerembe, 1 órát futok, vagy sífutógép, kicsit emelgetek. Vannak gondjaim, hogy mennyi szénhidrátot egyek előtte, nehogy bekómázzak, mindig ugyanakkor edzek, ezt igyekszek tartani, ahogy Fövényi prof. könyve írta, fél 5-től fél 6-ig. Utána hazamegyek vacsora szúrok de mennyit? és utána még jön az esti. Próbálok visszavenni egy egy egységet, több kevesebb sikerrel. Tudnál segíteni? Nagyon örülök, hogy sportolsz, abba ne hagyd! Megadom az e-mail címem : moncsi2006@yahoo.com   ra, ha tudnál pár tanácsot adni megköszönném!

szeretettel üdvözöl,

Moncsi

#8410 gyogyito hozzászólása: 2012.02.07. 19:13

Segíthetek és látogass el az oldalamra!

http://cms.gyogyitas.webnode.hu/

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close