Egy életre szól a BPPV?

Téma címkék:
2012.02.25. 20:48

Sziasztok! Nemrég diagnosztizálták nálam a BPPV-t (de már többször volt rohamom). Ez azt jelenti, hogy ez egész életemben végigkísér? Van, akinek nem jön vissza többé? Meg lehet ebből gyógyulni? Érti valaki, hogy a kálciumkristályoknak mi köze lehet a stresszhez? Köszi a válaszokat!

#8739 szutra hozzászólása: 2012.03.09. 13:53

Amikor rájöttem, hogy a betegségem a BPPV, akkor elolvastam itt minden történetet és hozzászólást, és ahol írták, hogy szerintük mi váltotta ki az első rohamot, azt kiírtam. Én ezekből semmi közös vonást nem tudtam kihámozni. Stressz, ütés, balaset, kiszáradás, egyéb betegség, stb. Az orvosok is csak annyit tudnak mondani, hogy nem tudják, mi váltja ki, mennyi időnként tér vissza, mitől függ a súlyossága.

#8738 lili1 hozzászólása: 2012.03.09. 12:40

Fél évig szédelegtem, először a nyakamra gyanakodtam. Egy hónappal ezelőtt szereztem infót az Epley-ről, és a 3. alkalomra elmúlt minden szédülésem, és nem is tért vissza! :) Nekem a fejem balra fordításakor jött elő iszonyú erővel. Nem is tudtam előírás szerint megcsinálni az Epleyt…csak leültem az ágy végébe, a “rossz”, azaz bal oldalra fordítottam a fejem, és lefeküdtem, de annyira szörnyű szédülés jött rám, hogy csak pár pillanatig tudtam maradni. Mikor felültem, még erősebb szédülésroham jött rám. Másnap detto…harmadnapra semmi…Lehet, hogy az Epley-től szétestek azok a kristályok? Egyébként 20 éve már volt bppv-m, csak akkor nem tudtam, hogy az. Akkor 4 hónapig tartott…Mi válthatja ki? Nekem mindkétszer a hirtelen hátradőlés után kezdődött. Most pl. Terra-Band labdán háttal fekve a fejemmel a földig lendültem, utána kapott el. Persze ez csak tipp…

#8737 szutra hozzászólása: 2012.03.03. 20:13

Nálam a BPPV először az indiai utazásom során jelentkezett. Így külön rémísztő volt, hogy nem tudtam, mi szörnyű betegség támadott meg ebben a távoli országban… No de ami a lényeg: nekem nyilván repülőre kellett ülnöm, hogy hazajöjjek. A repülőút semmit nem változtatott az állapotomon. Az, hogy akkor éjjel nem kellett feküdni, még kimondottan jó is volt:-)

#8736 Kendra hozzászólása: 2012.03.03. 18:24

A repülő engem is érdekelne, mert eddig nem mertem utazni ezzel… valaki próbálta már? Szirmai doktornő anno azt mondta, lehet repülni vele, de én nem merem kockáztatni, hogy jól előjöjjön megint! :(

#8735 Kendra hozzászólása: 2012.03.03. 18:22

Kedves Sorstársak! Ne rémisszetek meg… :((( Én másfél évig lábeltem ki ebbeől a szörnyűségből, és máig rettegek, hogy mikor bukkan elő megint. Nagyon lassan javultam, és máig sem kaptam választ arra, tulajdonképpen mi okozza. Elkeserítő, hogy még csak kivédeni sem tudjuk, mert fogalmunk sincs, mitől jön. És ez idegleg a legrosszabb! Nekem a masszírozás vált be, és ha kezdem érezni a labilisságot, azonnal beveszem a Vertigoheel homeopátiás cseppet. Ha fáradt vagyok, előjön a bizonytalanság, és sokszor fejfájás is kíséri. Reméltem, hogy az a nagy szédülés és az azt követő borzasztó időszak nem jön vissza többé, de az esetekből látva, sajnos nem sok remény van rá…

Szép napokat mindenkinek!

#8734 ocsisajt hozzászólása: 2012.02.28. 15:01

Köszönöm a válaszaitokat! Azért kérdeztem, meg lehet-e ebből gyógyulni, vagy ez egy örökre szóló diagnózis, mert nekem egyszer már volt 12 éve, aztán semmi 9 évig, 3 éve újra kezdődött, akkor nagyjából lecsengett egy hónap alatt, most januárban megint jöttek a rohamok. Csináltak MR-t is, az megerősítette, hogy “csak” BPPV. A stresszt azért kérdeztem, mert a fülész állítja, hogy stresszes időszakokban inkább megjelenik. Mikor mentem az MR-re, már napok óta nem szédültem, mert a neurolgóus rávett a tornára (nem volt könnyű…) de MR előtt egy órával újra kezdődött, olyan érzés volt, mintha valami kivágta volna a fejemben a biztosítékot, mintha a vizsgálattól való félelem váltotta volna ki a szédülést.

Szerintetek kell-e kerülni, hogy az ember az érintett oldalán aludjon? Tudunk-e olyan óvintézkedéseket tenni, amivel elkerülhetjük a tünetek kiújulását? Szedtetek-e rá nyugtatót? Nekem írtak fel, szedtem is két hétig, tompította, szinte megszüntette a szédlülés érzetét, de úgy éreztem, hogy olyan mértékben gázol bele a normális működésembe, hogy ezt nem szeretném. Úgyhogy tegnap óta nem szedem. Persze ha jön egy újabb roham, újra be fogom venni.

Ült-e már valaki repülőn BPPV-s időszakban? Vajon ront-e a dolgon?

Köszi a válaszokat, jó tudni, hogy nem vagyok egyedül ezzel a szarsággal…

#8733 edina8790 hozzászólása: 2012.02.28. 14:24

Sziasztok!

Nálam is egy jó pár évvel ezelött jelentkezett a BPPV kb egy évig voltak szédülések és lassan 2 éve hogy, semmi bár ki tudja mikor jelentkeznek ujra a tünetek. Lehet az is befolyásoló tényező nálam,hogy a párna amin alszom magas mert azóta tapasztaltam hogy nem szédülök. Tudom nem tesz jót a gerincnek de ha nem szédülök nekem az már jó. A legrosszabb ellenségemnek nem kívánok olyan szédülést mint amikor egyik oldaladról fordulsz a másikra és elsötétül minden!:(

Remélem segítettem vmit!:)

Üdv

#8732 1962 hozzászólása: 2012.02.28. 11:52

Sziasztok! Tavaly írtam utoljára ebbe a rovatba.Hogy meg lehet-e gyógyulni a BPPV-ből?Én nem hiszem.Azt hiszem ez a betegség alkati dolog.Én több mint 25 éve kezdtem, most 49 vagyok.Tavaly áprilisban tudtam csak meg egy átfogó vizsgálat alkalmával hogy ez a BPPV.Viszont előtte 11 évig nem jött elő.Hogy mi váltja ki?A jó isten se tudja.Csak az vigasztal hogy ez nem halálos.Valahogy túl kell élni a kellemetlen napokat heteket.Jobbulást mindenkinek!Sziasztok Anikó.

#8731 szutra hozzászólása: 2012.02.28. 09:18

Hogy végleg meggyógyul-e valaki, azt ennél a betegségnél szerintem nehéz eldönteni. Én azt gondolom, hogy az emberi elme nagy mértékben képes befolyásolni az egészségünket. Nemrég Svájcban végeztek egy vizsgálatot, amelyben beteg emberektől megkérdezték, hogy mit gondol, mennyi idő alatt fog meggyógyulni? Az esetek többségében épp annyi idő kellett a tényleges gyógyuláshoz!

Én egy percig sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a BPPV egy életre szól!

Nálam 2009 decemberében jelentkezett először és szünetekkel 2010 júniusáig szédültem. Sok mindent kipróbáltam, így nem tudom pontosan, mi használt, mi nem. De az Epley-manővet végeztem, ami ugyebár borzalmas élmény, és egy este úgy döntöttem, hogy élvezni fogom! A gyakorlat közben elképzeltem, hogy körhintán ülök és nagyon vidám vagyok. Hogy, hogy nem, másnap már nem szédültem, és nem is tért vissza 2011 októberéig! Ekkor a gyakorlatok közben megint eldöntöttem, hogy nagyon élvezem, csupa jó gondolatot társítottam a szédüléshez. Azonnal sokat csökkent a mértéke, pár hétog tartott, és azóta még nem tért vissza.

Annyit megfigyeltem még, hogy nálam a BPPV a kevés víz ivásához kapcsolódik. Mindig enyhültek, majd megszüntek a tüneteim rengeteg víz ivásával.

Hogy a stresszhez van-e köze, azt nem tudom, és egyszer sem voltam stresszes, amikor előjött, sőt jó passzban voltam. Voltak stresszes időszakaim, de akkor tünetmentes voltam.

#8730 Steasy hozzászólása: 2012.02.28. 08:44

Szia és jobbulást neked! Sajnos a magam és itt olvasva a korábbi hozzászólásokat is, nekem a stressz befolyásolta az állapotomat. Lehet a kristályokkal nincs kapcsolatban, DE a félelem, a pánik a rohamoktól, rontja az idegállapotot és pl. nálam pszichésen is sokat befolyásolt. De valóban van remény, nekem sem jött elő vagy másfél éve az erős roham. Kisebb tünetek jelentkeznek, mint bizonytalanságérzet, szédülés, de ezeket a frontokra fogom.

 

#8729 mimic71 hozzászólása: 2012.02.28. 08:17

szia! Nekem már egy éve nem volt. Úgyhogy nem reménytelen a helyzet! Én a magam részéről nem tudtam párhuzamot vonni a rohamok és a stressz között. Jobbulást! :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close