a cipralex hatása

Téma címkék:
2013.02.14. 17:09

már több mint 2 hete szedem és az elmult pár napban sokkal jobban éreztem magam…..csak most 2 napja megint ilyen ingadozo a hangulatom.Bár hála Istennek pánikrohamaim nincsenek és kicsit rősebbnek érzem az ellenállo képességemet ha elkezd gyorsabban verni a szivem…meg tudom fékezni,,,de akkor sem értem mi ez…edddig az utcár nm birtam mnni mert féltem de most a lakásban nem érzm jol magam,pláne ha egyedül vagyok és ha kimegyek sokkal jobb :((:( nem értem

#10926 elektor hozzászólása: 2013.02.19. 09:31

Citagent szedek már egy jó ideje( citalopram a hatóanyaga) SSRI gyógyszerek csoprtjába tartozik ez a szerotonin újrafelvételét gátló gyógyszerek. Reggel evés után bekapok egyet és egész nap eszembe sem jut. Nincsennek felerősödő öngyilkossági gondolataim teszem a dolgom de természtesen nekem is vannak rosszabb és kevésbé rosszab napjaim mint mindenkinek.Akkor lenne probléma ha nem így lenne mert akkor közömbössé,érzéketlenné válnék.

#10925 atlantiszi hozzászólása: 2013.02.15. 08:51

Kedves Georgina!

A mellékhatások  közül egy-kettőt bizonyára nem tudsz elkerülni, de a kapszuláknak pont ez a céljuk,hogy lassan de biztosan függővé tegyenek.A gyógyszeripar tapsolhat örömében és a betegek száma napról napra nő, a pszichológia tesztek szinte mindenkire illenek, így nagyon könnyű elültetni a fejekben, hogy ,,beteg vagyok”, pedig csak esetleg egy kicsit szorongok.A betegségek sora pedig lenyűgöző,az utóbbi 40 évben betegségek sorát találták ki a pszichiáterek és ,,szerencsére” nevet is adtak nekik.Elgondolkodtató, hogyha 5 pszichiátert felkeresel a problémáddal mindegyik másnak nevezi és esetleg más tudatmódosítót ír fel rá.Azt véletlenül sem mondják senkinek, hogy kezdjen el meditálni és szeresse Önmagát mert így rövid idő alatt elfeledheti mindenféle gyógyszeres elkezelés nélkül búját-baját.De persze a gyógyszerek,antidepresszánsok szedése a Te dolgod, saját magadnak árthatsz Vele és a Te döntésed lehet,hogy hátat fordítsál piruláidnak és a keletről bejött(olyan terület ahol ismeretlen a depresszió) meditációt részesíted előnyben.

Szeretettel üdvözöl:Tóth László lelki segítő(met.pszichoterapeuta spec.tanácsadó)

#10924 Borderlany2 hozzászólása: 2013.02.14. 18:15

Tudom, hogy néha túl sok sőt, felszínesnek tűnik egy idő után a pozitív duma, legalábbis számomra, de szerintem most mégis nézd az újdonságokat, és a jó oldalát annak, hogy már felszabadultabban jársz-kelsz, és otthon inkább unatkozol. Használj ki minden kint töltött percet!

#10923 Ipomoea hozzászólása: 2013.02.14. 18:11

Szia

Kimásoltam neked a cipralex mellékhatásait,hosszú lesz.Igazából gondold át jól mit szedsz,mit viszel a szervezetedbe ,mert úgy tünik jó sok mellékhatás  van és remélhetőleg te azok közé tartozol akiknél nem fog elő jönni,bár erre garánciát senki nem tud adni.Sok érdekes dolog van itt,példaul ha eddig szorongtál és depis is voltál ennek a szedésétől még öngyilkossági hajlam is kialakulhat mint mellékhatás,ez nagyon gáz szerintem.Szerintem próbáld meg pszicho szerek nélkül kezelni ezt,tudom hogy nagyon nehéz,én is átmentem ezen a stádiumon,amíg rá nem jöttem hogy mibe kerülhet nekem ez.Nagyon kevés ideje szeded még,én másfél évre függővé váltam.5 éve nem szedtem be semmit,azóta vagyok jobban.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.

 

Mint minden gyógyszer, így a Cipralex is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több betegségének tünete is lehet, amelyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):
- Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket.
Ritka mellékhatások (10000 betegből 1-10-et érint):
- ha bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanatot észlel, illetve légzési vagy nyelési nehézsége van (allergiás reakció), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba.
- a magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek. E tünetek jelentkezése esetén forduljon kezelőorvosához.
Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba:
- vizelési nehézség
- görcsrohamok (lásd szintén “A Cipralex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” pontot)
- a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitis) utalhat
- gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.
A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érint):
- Émelygés
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):
- orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
- csökkent vagy fokozott étvágy
- szorongás, nyugtalanság, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
- hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
- fokozott verejtékezés
- izom- és ízületi fájdalom
- szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
- fáradtság, láz
- testtömeg-növekedés
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):
- csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
- fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
- zavart álmok, ízérzékelési zavar, ájulás
- pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
- hajhullás
- hüvelyi vérzés
- testtömeg-csökkenés
- gyors szívverés
- kar- és lábduzzanat
- orrvérzés.
Ritka mellékhatások (10000 betegből 1-10-et érint):
- agresszió, elszemélytelenedés, hallucináció
- lassú szívverésNéhány beteg beszámolt az alábbiakról (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

- önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a “A Cipralex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” pontot.
- a nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
- felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
- kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
- rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
- a hímvessző fájdalmas merevedése
- vérzési rendellenességek, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést és az alacsony vérlemezkeszámot
- hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzzanat (angioödéma)
- megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott ADH kiválasztás)
- tejcsorgás nem szoptató nőknél
- mánia
- csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
- a szívritmus változása (ezt “QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható).
Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (a Cipralex hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:
- akaratlan izommozgások
- kóros étvágytalanság.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close