Találtam egy cikket a fülzúgás gyógyításáról

Téma címkék:
2013.03.03. 20:11

Érdekes lehet aki még nem olvasta.

“Megszületett a fülzúgás első igazi gyógymódja. Egy alig gyufaskatulya méretű elektromos berendezés segítségével néhány hónap alatt megszüntethető az idegölő fülzúgás…..

………..

………..

A forgalmas utak mentén lakók tudják, viszonylag erős zajokat is meg lehet szokni. Az agy normális működés mellett ugyanis megszűri a kívülről érkező zajokat, és egy idő után csak a fontos hangokat észleli, a lényegteleneket nem. A fülzúgástól szenvedőknél ez a szűrés nem működik, mivel az agy hibásan dolgozza fel a hallóidegek impulzusait. Idegrendszerük minden zajra reagál, folyamatosan készenlétben áll. A szűnni nem akaró zaj elviselhetetlen pszichikai terhelést jelent, alvászavart, depressziót, koncentrációs zavarokat okozhat, szélsőséges esetben öngyilkossághoz vezethet. A hallászavar agyi kompenzációja tehát egy téves észlelés, ami egyre erősebben rögzül. Az idegsejt-kapcsolatok erősödésével a panaszok is egyre makacsabbak. A fülzúgás elviselhetetlen, ezért eddig is számos terápiával próbálkoztak. A halláskiesésért néha bizonyos területek vérellátásának romlása okolható, ezért a leggyakrabban értágító gyógyszer infúziós beadásával igyekeznek enyhíteni a zúgást.

………..

………..

A hivatalosan Coordinated Reset, röviden CR®-neuromodulációnak nevezett új terápia lényege, hogy a hallókéreg önálló, kéretlen működésre ráállt, fantomhangot keltő idegsejtjeivel elfelejteti a kóros, egyidejű (szinkron) hangpótló jeladást. Alapja az agy természetes tanulási, azaz egyben felejtési képessége, amellyel új ingerre reagál. A fülbe megfelelő frekvenciájú és halk, de még jól hallható hangerejű hangokat kell adni, hogy megzavarjuk az idegsejtek szinkron működését. E hangokra az idegsejtek aszinkron – mondhatnánk összevissza – aktivitással válaszolnak, s ha ez kellő ideig tart, akkor az idegsejtek megtanulják új feladatukat; leépítik a szinkron működés idején kialakult erős szinaptikus kapcsolataikat, melynek következtében megszűnik a kóros hang. Az eljárást nevezhetnénk koordinált újraírásnak vagy feledtetésnek. A teljesen fájdalommentes akusztikus kezelés akár végleges megoldást is adhat.

…………

…………

A magyar családi gyökerekkel rendelkező, fiatal német professzor, Peter Tass a módszer kifejlesztője tíz éves kutatást követően 2010 tavaszán kezdte meg kísérleteit 63 tinnitusos beteggel. Három hónap után 71 százalékuknak jelentősen javult a fülzúgásuk, melynek hangereje átlagosan 40 százalékponttal csökkent. Az első tizenkét hetes terápia után a súlyos, nagyon súlyos tinnitus-fokozatú kategóriába tartozó páciensek száma 75%-kal csökkent. A hatás további egy hónap kezelés nélküli időszak után is megmaradt. A megfelelő eredmény érdekében érdemes további hat hónapig folytatni a kezelést. Ha ezután stressz vagy zajhatásra visszatérne a fülzúgás, csak rövid, pár órás, legfeljebb néhány napos kezelés szükséges, és visszaáll a fülben a csend. A magyar szakmai érdeklődésre válaszul egy évre a sikeres német kísérlet után elsőként hazánkban lett hozzáférhető a találmány.

………

………

A készülék azoknak a tinnitus-betegnek segít, akik rendelkeznek olyan mértékű hallással, hogy meghallják a készülék hangját, illetve az úgynevezett szubjektív és tonális tinnituszosoknak, akik sípoló, zúgó 200 és 10 KHz közötti frekvenciatartományba eső hangokat hallanak. Sajnos nagyfokú nagyothallás és siketség, valamint Méniére-betegség esetén ez a módszer sem segít. Az érintettek többnyire fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos ajánlására kerülnek a Centrumokba. De aki közvetlenül jelentkezik, az is először alapos általános fülészeti kivizsgáláson esik át. CT és MR vizsgálattal az agyi eltéréseket kell kizárni. Ezután a páciens tinnitus-frekvenciájának elemzésével meghatározzák az agyi célterületet, ahol a fantomhangokat keltő idegsejtek elhelyezkednek, majd számítógépes program segítségével beállítják, hogy a kezelés milyen frekvenciájú hangokkal, és milyen ritmusban történjék. A gyógyító hangok megtervezése és mintázata teljesen egyedi, ezért – bár meglepő – szerzői jog védi. Ezután a beteg megkapja saját fülkagylóra helyezhető, pontosan a panaszának megfelelően beprogramozott alig gyufaskatulyányi elektromos készülékét. Ha a fülére helyezi, és bekapcsolja, egy négy hangból álló apró hangsort, dallamot fog hallani. Ez felejteti el a szinkronizáltan működő idegsejtekkel az együttműködést, és visszatéríti őket az összevissza aktivitás egészséges állapotához. Összesen napi 4-6 órán át kell hallgatni a fülkagylóra helyezett készüléket. A betegek háromnegyede remélhet javulást. Kezdetben a fülzúgás átmenetileg erősödhet, de ez általában már a javulás jele. Ilyenkor vissza kell menni az orvoshoz, és rendszerint a készülék beállításának módosítása után már egyértelmű javulás következik. Egy-egy beteg kellemetlennek érezheti a hangokat, de egyéb mellékhatások nem várhatóak. Csupán a készülékhasználók 29 százalékánál nem sikerült eredményt elérni. Ők teljes árgarancia mellett visszaadhatják a készüléket, aminek egyelőre borsos ára van. Egyébként az eredményesség sem a beteg korától, sem attól nem függ, mióta küzd a fantomhangokkal. Elsőre riasztónak tűnhet állandóan ugyanazt az aprócska dallamot hallgatni. A feltaláló egy a zenekarban az üstdob közelében ülő klarinétost említett, aki ráadásul pont gyakorlás közben kezelte magát. Egyáltalán nem zavarta a halk zaj, és sikeresen megszabadult fülzúgásától.

………

………

A kezelés és a hozzá szükséges készülék április elejétől több önálló Tinnitus Centrum megnyitását követően lesz hozzáférhető a magyar páciensek számára. Az első Budapesten, a Corvin sétányon, a második Debrecenben működik majd. A Tinnitus Centrumok szolgáltatásait fül-orr-gégész szakorvosok ajánlásával lehet igénybe venni. A régóta fülzúgástól szenvedők egy része bizonyára örömmel kifizeti majd a fogászati magánrendelésen protézisre és fogbeültetésre felszámított árakkal összevehető, mintegy 2500 eurós önköltségi árat. Az eljárás meghonosítói igyekeznek hitelkonstrukcióval, később pedig esetleg társadalombiztosítási támogatással egyre több érintett számára elérhetővé tenni a gyógymódot.”

 

Várom a véleményeket. Nelem ebben lenne a legnagyobb bizodalmam. (az eddig olvasottak alapján) Csak ehhez kell még gyűjtenem pár évig. Üdv.

EN-ek
#24618 EN-ek hozzászólása: 2017.02.23. 10:01

Nos… TEJesen igaza vana mögöttem mérgelődőknek!

MA napság mkinek CSAK a LEhuzáson jár a kicsi e-sze, mert zsé kell neki! méghozzá sok és rögtön!:) (a munka + ugye büdös, RÁdásul n is trendi) BÁR e küttyü -elvi síkon- simán működ7, az árképzés a CSILLAgos ég!! :P
(bévall – ÉN mint polifónikus hisztor (és 100 éve Hi-Fi specialista), annakidején sokk-sokk idő zelőtt pl magam is csintam vmi hasonlót, sőt még elektronikus zajtalanító készüléket IS kifundált, a zsenialitásomnak hála!(Y) (n kerül túl sokba anyagáron;)

Jelen kórban viszont mkinek van (min) 1/2tucat okos teló (v 33db kínai empéHÁHÁrom plájer) a zsebébe, úh n 1 nagy szám… némi szakértelem birtokában spéczi progival sepercz összegenerál magánaka yomber megfelelő tonális mintákat amiccsak akar, oszt’ HAJrá! (HANEM használ, legább inygyé volt;)

(a füldugót N ajánlom: nemcsak gec kényelmetlen, DE csak mégjobban BELEtunkojja a trutyit az fülbe, amit 1ébként is qrva nehezen lehet KIpucc!!:P)

#24615 csaba1848 hozzászólása: 2017.02.23. 08:36

Átverés! Nagy kamu! Ha a melódikus zene, vagy bármilyen kellemes hang gyógyítaná ezt a tinnitus-t,akkor nem lennének tinnitus betegek ökrök! Jó tanácsaim Tinnitus betegeknek:
1.: ne hagyja, hogy az idióta orvos nyugtatókkal tömje
2.: ne hagyja, hogy rábeszéljék a zajkeltő, a hallását és fülzúgását tovább erősítő kütyükre
3.: minél kevesebb zajt engedjen be a fülébe, azaz zajos helyen (pl. autóvezetés) használjon füldugót. TV-t ne hangosan hallgassa.

#23080 csaba1848 hozzászólása: 2016.04.06. 19:26

Kedves Clubtársak!
Szégyen, hogy ezt az MP3 lejátszó költségű vackot, amit Akusztikus CR®-Neuromoduláció-nak hívnak, közel 1 millióért adnák az orvosnak álcázott kereskedők a rászorulóknak. Csak hangokat ad ki, mint bármilyen zenelejátszó készülék, semmi több! Ha tehát felveszed a megfelelő hangmintát bármire és azt lejátszod, ugyanott vagy, mint, ha megvennéd az Akusztikus CR®-Neuromoduláció-s átverést.
Undorító emberek az ilyenek és még orvosnak mondják magukat. Akkor már legalább ilyen jónak tartom ezt: Meghatározott frekvenciájú zenével történő kezelés:
“A beteg kiválasztja kedvenc zenéjét, melynek sávszélességét egy oktávval a beteg által hallott tinnitus hang alatt és fölött állítják be.”
A páciensnek – a lehetőségekhez mérten – állandóan hallgatnia kell ezt a zenét, de biztosan olcsóbb, mint ez az MP3-CR®-Neuromoduláció-s készülékecske. Biztos, hogy nem kerül többe a gyártása, mint 50 USD. Szóval kedves CR®-Neuromoduláció-s “magyar” ügynökök/dealer-ek, gratulálok, hogy hozzájárulnak a betegek kifosztásához.
Megjegyzem továbbá, hogy a 60 beteges állítólagos klinikai kísérlet eléggé nem reprezentatív szám…
Üdvözlettel: Csaba

#19453 stevie48 hozzászólása: 2014.11.08. 17:33

Sziasztok !
Elsősorban sorstársaim figyelmét szeretném felhvini,egyben közreadni egy “érdekes ” INFÓT.
Ki tud valamit, vagy van-e tudomása valakinek Thomas Coleman : Tinnitus Miracle;
…magyarul is megjelent (Tinnitus csoda ) “nagyművéről ” ???
Szándékosan nem véleményezem, nem akarok ugyanis előre senkit befolyásolni, rászedni…
Hogy könnyebb legyen megtalálni…
>>> Link : http://tinnituscsoda.hu
Azok, akik valamiért nem “érintettek”, de van véleményük,kérem adják közre !
Tisztelettel,

Stevie48

#24587 szog88 hozzászólása: 2017.02.19. 01:59

Elolvastam a linket, nagyon jól hangzik. te megrendelted a könyvet? Ha igen használt?

#24616 csaba1848 hozzászólása: 2017.02.23. 08:38

Nem tudok hinni az ilyen könyvekben, főleg nemtudnak az ilyen íról bármilyan klinikai kísérlettel alátámasztott “bizonyítékot” bemutatni.

#19414 stevie48 hozzászólása: 2014.11.03. 19:09

Sajnalom kicsit,hogy csak most talaltam ra erre az oldalra,de bizva benne; meg leteztek es aktualisak a “dolgok”, szeretnek erdeklodni mi a helyzet napjainkban.{?}.
Vegigolvastam ami a temaval kapcsolatos (persze nem csak ezzel a cikkel…), es nem nagyon ertem; a mai fejlett tudomany ennyire “visszafogott” sok esetben…
Persze nem csak a fulzugas, FULCSSENGES-re gondolva.
Kb. 15 eve probalkozok minden lehetseges ezkozzel, modszerrel, stb., eredmenytelenul.
A klasszikusnak szamito kivizsgalasokat kivetel nelkul “abszolvaltam”, sot az alternativ gyogymodokat, techmikakat is megprobaltam.
Sajnos eredmeny sehol, sot….
Romlik a helyzet.
Azt, hogy miit kell atelni es kibirni, csak az kepes megerteni, aki ugymond “benne van a dolgokban”, vagyis szenved a szobanforgo problemaktol!
Varok minden megjegyzest, jotanacsot, eszrevetelt.
Udv.,
Stevie48

#11374 hokedli hozzászólása: 2013.03.09. 19:58

. Bocs ha ezzel megtévesztettelek. Én nem vagyok ennyiren felkészült , mint Te. De ha már egy valaki ezáltal megszabadul a fülzúgástól. már megérte. A cikkben az is szerepel, hogy alapos kivizsgálás után alkalmazzák csak a megoldást.

“De aki közvetlenül jelentkezik, az is először alapos általános fülészeti kivizsgáláson esik át. CT és MR vizsgálattal az agyi eltéréseket kell kizárni. “

Kitér a Méniére betegségre is. Figyeld csak::

“Sajnos nagyfokú nagyothallás és siketség, valamint Méniére-betegség esetén ez a módszer sem segít”

A cím amit én adtam valóban megtévesztő lehet, ezért elnézésedet kérem.

Üdv.

#11373 crossmax hozzászólása: 2013.03.09. 16:29

Szia!

 

Ez mind szép és jó, csak éppen azt nem írtad le ami a lényeg.

A fülzúgás anatómai-kórélettani problémáját.

És az egész betegség patomechanizmusát.

Mert ez sem segít mindnekin.

Pl pont azokon,akiknek olyan anatómai elváltozás miatt alakult ki a zúgás mint nyakcsigolyameszesedés meg egyébb érelhalások a nyakban és a fül körül.

Akinek elhaltak az idegsejtjei az adott agykéreg területén egy fertőző agyhártyagyulladás(meningitis)agyvérzés vagy bármilyen tramuma fejsérülés ideggyulladás miatt azt nem lehet meggyógyítani.Az idegsejt semilyen kütyüvel sem pótólható.És az elhalt kapillárisok sem.Tehát az oxigénhiány továbbra is fennmarad.Ennyi.A zúgás marad tovább.

A meniere betegség meg a hozzá tartozó halló és egyensúlyózó(ezért van a szédülés  és a vele járó halláskárosodás-szövődménye a fűlzúgás-szédülés)idegpályasérülés(nyolcadik agyideg-és idegdaganat)sem gyógyítható.

A zúgás itt is marad a hallás és egyensúlyozó zavarral.

Biztos,hogy jó ez a kütyü egyébb betegségek miatt kialakult zúgás miatt,de a legtöbbön nem segít.Idegsejtet nem lehet semmivel sem pótólni.És a szövet oxigénellátását sem lehet semmivel sem fokozni,már pedig a legtöbbünknek ettől van.

 

Crossmax

 

klmaan
#11372 klmaan hozzászólása: 2013.03.04. 12:04

Szia Samuka!

Teljesen ígazad van! Ez elég cinikus megfogalmazás!Nekem a fogászatra sincs pénzem, pedig nagyon kellene mennem!

Talán megérjük az OEP támogatást! Ha nem, akkor…?

Üdv Neked és a Többieknek is:Klmáan

Samuka
#11371 Samuka hozzászólása: 2013.03.04. 11:45

“A régóta fülzúgástól szenvedők egy része bizonyára örömmel kifizeti majd a fogászati magánrendelésen protézisre és fogbeültetésre felszámított árakkal összevehető, mintegy 2500 eurós önköltségi árat.”

Durva egy mondat! Miből gondolják, hogy egy fülzúgós egyben magán fogászatra jár és ott költi el a 2500 Euróját, majd elmegy a magán fülcentrumba, hogy otthagyja a másik 2500-at? Egyébként a fog is éppen olyan fontos, mint a fül. Miért éppen ezt a kettőt veti össze ilyen aspektusban? Bár írhatta volna a szülészetet, vagy a reumás kezeléseket is.

Megjegyzem az átlag magyar embernek nincs 2500 Eurója sem erre, sem arra, sőt esetenként még hitelképtelen is. :(

Fenti mondat erősen megkérdőjelezi számomra a valódi eredményességet.

klmaan
#11370 klmaan hozzászólása: 2013.03.04. 09:41

Köszi az infót, megnézem.

Üdv: Klmáan

vakondka
#11369 vakondka hozzászólása: 2013.03.04. 07:59

Ez a borzasztó drága készülék a legtöbbünk számára megfizethetetlen és semmivel sem hatékonyabb az amit a TB is támogat.

Én a TB által támogatott noiser-t használom egy éve és nagyon sokat javult a fülzúgásom, ráadásul ez csak 35.000Ft/db.
http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310054177&termek=hansaton-sanus-noiser-mm2-mm3-mm4

klmaan
#11368 klmaan hozzászólása: 2013.03.04. 07:41

Sziasztok!

Ezt már olvastam. S azt is, hogy kérvényezték az OEP-nél a támogatást, de gondolom, nem kaptuk meg! Vagyis a pénzt a kezeléshez. Tovább kellene menni! ATinnitus Egyesületnek kellene felvállalni a harcot! Egy másik egyesületben is érdekelt vagyok, s tavaly hónapokig tartó küzdelem, demonstráció, beadványok stb., és sikerült elérni az OEP támogatást a legújabb kezeléshez. Jó, hogy terjed az infó, a talán lassan, de lesz majd eredmény! Ennyi pénzt nem tud egy átlagos magyar család kigazdálkodni.

Na! Szép napot Nektek! Üdv: klmáan

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close