Grapefruit gyógyszer, vagy méreg a májbetegek számára???

Téma címkék:
2013.03.10. 19:01

Kedves Sorstársak!

Az előző “történetem” sokakban ébresztett gondolatokat, ezt tudom, a téma csikarta ki belőletek, de én éreztem a személyem iránti aggódásotokat is, ami nagyon jó érzés és köszönöm nektek! Egyébként valóban sokat olvastam betegségünkkel kapcsolatban és szerencsémre úgy vettem észre, hogy kezelő orvosom nem vette kóklerkedésnek. Minden felmerült téma megbeszélését úgy kezdte, hogy mondjam el, milyen ismeretekkel rendelkezem az adott tárggyal kapcsolatban. Ha fals információval rendelkeztem, rögtön kijavított és pontosítottuk az információt.

Kérdeztétek, van-e valami infóm a grépfruit hatásaival kapcsolatban. Talán az alábbi a legvelősebb cikk erről a gyümölcsről, de megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy a kezelésünk során alkalmazott gyógyszerekre milyen hatással lehet ez a gyógyszer? Most nem tudom, ehetek-e grépfruitot, vagy ajándékozzam el feltöltött készletemet egy “egészséges” embernek??? Ezt a rejtélyt segítsetek megfejteni!

A grapefruit a citrusfélék legfiatalabb tagja, története alig 300 évre nyúlik vissza, szinte kölyöknek számít. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul „szőlő- gyümölcs”-öt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek. Nálunk nem nagyon kedvelt, mivel héja és a húsát borító vékony hártya rendkívül keserű. Ugyanakkor húsa általában zamatos, édes. Színe alapján fehér, illetve piros és rózsaszínfajtákat különböztetünk meg, melyek tápanyagaikban némileg különböznek egymástól. 

A grapefruit valószínűleg egy kertészeti „baleset” révén kereszteződött az 1700-as években, Jamaicában. Feltehetően a pomelo (nálunk kevéssé ismert, de néha kapható, nagyobb narancsméretű, kissé kesernyés, de nagyon zamatos gyümölcs) és a narancs az a két gyümölcs, melyekből a grapefruit megszületett. 1750-ben Barbadosban talál rá Griffíth Hughes, és tiltott gyümölcsnek nevezi el, mely elnevezés aztán Jamaicába is elterjed. 1789-re Jamaicában már termesztik. Ekkoriban a másik neve „kisebb shaddock”, utalva arra, hogy Shaddock hajóskaptány volt az első, aki a pomelo magját eljutatta Nyugat-Indiában 1693-ban (a pomelot hívták más néven ,,shaddock”-nak). Nem sokkal ezután már Nyugat-India szigetein nagy- mennyiségben termesztik a gyümölcsöt. Jamaicában azonban mégsem 
lett népszerű, helyette az 1900-as években megjelent az „ugli” névre hallgató, grapefruit és mandarin kereszteződéséből alkotott gyümölcs. Az ugli édesebb, mint a grapefruit és lédús gyümölcs, de ahogyan azt a neve is jelzi („ugly” angolul azt jelenti: csúnya, ronda) komoly esztétikai problémái vannak, mivel bőre vastag és ráncos, alakja pedig különösen szabálytalanul kerek, ráadásul az alja pedig teljesen lapos. 

A grapefruitot Amerikába Napóleon haditengerészeti sebésze, Odette Phillipi vitte 1823-ban. A termesztése Floridában indult meg, de egy darabig nem nyerte el az amerikaiak kegyeit, ugyanis egy korabeli kertészeti enciklopédia azt írta róla, hogy „vastag héjú és értéktelen”. Lassan azonban felismerték a gyümölcsben rejlő értékeket, sőt az 1900-as évek elejére, már megjelent a gyümölcs rózsaszín és piros változata is. Lényegében először a vörös változat lett népszerű, majd egy spontán mutáció révén 1929-ben ismertté vált a rózsaszín is. A gyümölcs népszerűsége gyorsan terjedt, hamarosan Mexikóban, Argentínában, Cipruson és Marokkóban is elkezdték termeszteni. Érdekes módon Közép-Amerikában nem kedvelik, ott inkább az édesebb gyümölcsöket fogyasztják (papaya, ananász, dinnye). 

Magyarországon a grapefruit egész évben kapható. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor nem hizlal. A reforméletmód népszerűsítői igyekeznek felhívni a gyümölcs értékeire a figyelmet, amelyet a tudományos vizsgálatok eredményei is alátámasztanak. A gyümölcsből és magjából nyert olajat bőrbetegségek kezelésére is alkalmazzák. 

Majenzim gátló hatás

A grapefruitban lévő anyagok egyik speciális és ismert hatása, hogy gátolni képesek azon májenzimek működését, melyek a szervezetben termelődő hormonok, valamint a gyógyszerek lebomlását szabályozzák. Ez azt jelenti, hogy a grapefruit elnyújthatja e szerek hatástartamát. Egyes esetekben ez jó. máskor viszont nem kívánatos. A gyümölcs pl. gátolja egyes vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, koleszterinszint csökkentők kiürülését, fokozva ezzel hatásukat. Gátolja a szexhormonok lebomlását is, ezáltal a hormonpótló terápiát felerősítheti azok mellékhatásaival együtt. Ugyanakkor egyes mérgezések esetén védik a májat és a szervezetet, mivel nem engedik a káros vegyületek elő- anyagainak átalakulását. Összességében elmondható, hogy ha valaki gyógyszert szed, akkor feltétlenül konzultáljon orvosával, gyógyszerészével a grapefruit fogyasztás kapcsán. 

Koleszteinszint csökkentő hatás

A grapefruit a magas koleszterinszint egyik ellenszere. A benne található flavonoid, a naringenin hatásosan gátolja a koleszterin észtereinek kialakulását, valamint az ún. apoB-lipoprotein elválasztást, aminek következtében a rossz koleszterin mennyisége 
is jelentősen csökken a vérben. Emellett kimutatták, hogy a gyümölcsben található pektin szintén hatásosan mérsékli a koleszterinszintet a szervezetben. Egy 16 hetes vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a grapefruit pektint fogyasztók esetében mind a plazma koleszterinszint, mind pedig a rossz koleszterinszint mennyisége kedvezően változott. Ezek alapján feltételezhető, hogy a grapefruit rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel, elsősorban a szívinfarktussal szemben. 

Vérképszabályzó hatás

Vérkép készítése után gyakran találkozunk a hematokrit érték fogalmával, ami azt fejezi ki, hogy a levett vérnek hány százalékát tartalmazzák a vérsejtek. Ha az érték alacsony, akkor vérszegénységről beszélünk, ha pedig magas, akkor a vér túl sűrű, és megnő a trombózisos betegségek esélye, így mindkét esetben változtatni kell az értéken. A grapefruit ideális erre a célra. Kimutatták, hogy 42 napos időtartamban napi fél-egy grapefruit elfogyasztása nagymértékben csökkenti a magas hematokrit értéket, kismértékben az enyhén magasat, és növeli az alacsony vérsejt számot. Mindez azt jelenti, hogy a grapefruit, feltehetően naringin tartalma miatt segít helyreállítani a kóros vérképet akár kevés, akár sok a vérsejtek száma. 

Vesekpképzpődést gátló hatás

A vesekövek gyakran kalcium-oxalátból állnak melynek kezelésére és megelőzésére leggyakrabban kálium-citrátot adnak. Kimutatták, hogy a grapefruit is hatékony lehet a vesekőképződés megelőzésében, ugyanis egyrészt nagymértékben fokozza a vizelet-elválasztást, másrészt jelentősen növeli a citromsav vizeletbe történő kiválasztását, ezáltal olyan körülményeket teremt, mely nem teszi lehetővé a kőképződést. így a grapefruit vagy facsart leve rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a fájdalmas, kő okozta vesegörcsöket és azok következményeit. 

Antibiotikus hatás

A grapefruit magjából nyert kivonat rendkívül erős antibiotikus hatással rendelkezik. A vizsgálatok szerint több mint 800 baktérium és vírus törzs ellen hatékony, emellett elpusztít legalább 100 gomba törzset, valamint számos élősködőt. Még százszoros hígításban is elöli a baktériumokat. Hatását feltételezhetően úgy fejti ki. hogy feloldja a baktériumokat és más mikroorganizmusokat körülvevő védőburkot, melynek következtében azok belső alkotói 15 percen belül kiáramlanak és a mikroba elpusztul. 

Étvágycsökkentő, fogyasztó hatás

A testsúlycsökkentéssel foglalkozó szakemberek egyre gyakrabban ajánlják a grapefruit rendszeres fogyasztását azoknak, akik súlyfelesleggel küzdenek. A gyümölcs egyrészt meggyorsítja a szervezetben a zsírégetést, másrészt rostjai a gyomor- és bélrendszerben megduzzadva teltség- 
érzetet okoznak, így csökkentik az éhségérzetet. A súlycsökkentéshez vizelethajtó hatása is hozzájárul, ugyanakkor magas kálium tartalma révén ez nem eredményez káliumvesztést. Ráadásul a gyümölcs alacsony kalóriatartalmú. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a grapefruit a testsúlycsökkentés ideális kiegészítője a kalóriamegvonás és az intenzív testmozgás mellett. 

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a grapefruitot többféle betegségre alkalmazzák, ezek természetesen külföldi népektől átvett tapasztalatok. A gyümölcsöt álmatlanság, epebetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, valamint vesebetegség kezelésére javasolják. A fenti hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült teljes mértékben igazolni. 

Dr. Gáspár Róbert sorait közzétette Museto e fórumon.

 

nora51
#11498 nora51 hozzászólása: 2013.03.13. 23:09

Nahát,Malvin ,ez igen! Gratulálok a nulládhoz! Ez óriási!!!! Na, ettől aztán lehetsz boldog, mert ez nagyon nagy dolog! Ha türelemmel végigcsinálod, amit még megkövetel a protokoll, akkor nulla is marad az eredmény! Aztán egy nap már jöhet a grapefruit, tonnaszámra.

Ha valaki nullás eredményről ír, attól nekem mindig könnybe lábad a szemem a meghatottságtól. Két sikertelen kezelés után vagyok két évvel,jelenleg 12millió700ezer vírus/ml az eredményem, és el se tudom képzelni, milyen lehet, ha nem tudnak kimutatni egy nyamvadt vírust se. De olyan jó ilyenről olvasni, úgy érzem ilyenkor, mintha már én is gyógyulnék.

Vigyázz magadra, mindent tarts be! Jó egészséget!!!!!!!!!!!!!!!!

nora51

museto
#11497 museto hozzászólása: 2013.03.13. 21:57

Szia Malvin,

Én is úgy vélem, egyenlőre felhagyok a grapefruittal, majd hétfőn konzultálok a dokimmal.

Museto

#11496 malvin hozzászólása: 2013.03.13. 18:29

Szia! Érdekes volt a cikk a Grapefruitrol . Nagyon egészséges gyümölcs. Énnekem a kedvenceim közé tartozik. Rengeteg vitamin van benne. De sajnos bár mennyire szeretem most a kezelés alatt azt mondta az orvos, hogy ha lehet kerűljem mert nem jó hatással van a gyogyszerekre . Ha az orvos igy látja akkor be kell tartanom az utasitásait. Még van három interferon injekciom. Na és mellé még a Ribavirin tabletta napi öt darab. Az én kezelésem az elsö 12 hét csak gyogyszeres volt és utána ujra 12 hét interferon plussz gyogyszer. De már nagyon nehezen viselem. Ez egy rémálom. Viszont a virusom most nulla. Én a vérvételek után már a következö héten mindig tudtam hogy állnak a virusaim. Március 28-ka az utolso kontrol utána csak havonta kell vissza menni . A végleges eredmény szeptember közepén fog megszületni. És ha az is nulla lessz akkor megérte ez a sok szenvedés. Én leszek a világ legboldogabb embere , hogy nem kell ezzel a gyilkos korral együtt élnem. Szoval ha befejezödik a kezelés ujra elkezdem enni a grapefruitot. mert meggyözödésem, hogy nagyon jó sok mindenre.

Szeretnék veled beszélgetni itt el érhetsz stiftinger_julia@hotmail.com

Kivánok mindenkinek jó egészséget és sok sikert.

 

 

nora51
#11495 nora51 hozzászólása: 2013.03.11. 12:45

Kedves Museto, én személy szerint azt hinném, hogy jó a gyúmölcs, mert még meg is nyújtja a gyógyszerek hatását De ha Te úgy érzed, hogy kételkedned kell, a grapefruit-hegyek meg ott várják a döntésedet,  hívd fel az orvosodat, vagy e-mailban küldd el neki a májenzimekre vonatkozó fejezetet, és ő mondja meg, mi legyen a csodagyümölcs sorsa! Ezt mi, jószándékú hepások nem dönthetjük el!

Amúgy a belövött interferon azért pegilált, vagyis polietilénglikolba csomagolt minden kis sejtje, hogy ezáltal elnyújtott hatása legyen… Tehát akkor még jobban elnyúlna a hatása, meg a ribaviriné is. Én azt hinném, ez hasznos, de ne hidd el nekem… Kérdezd meg, az a biztos!

Olvasd el a TALÁLKOZÁS c. meghívót, és ha van kedved, időd, erőd, menj el, klmáan-Klári és Anamary szervezik. Én sajna dolgozom este 6-ig.

Örülök, hogy nem vagy rosszul. Nagyon szép Tőled, hogy ilyen hosszan begépelted nekünk a grapefruit-cikket, ez igen hasznos. Minden jót Neked, és köszönjük a cikket! További hősies gyógyulást  kíván: nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close