Dörej okozta fülcsengés.

2013.06.19. 22:24

Sziasztok!

22 éves vagyok, egy hónapja folyamatosan cseng a bal fülem. A magas hangokat torzítva, recsegve hallom, az “sz” és “c,cs” betűket a bal fülemmel, alig-alig értem. A baj lőtérre vezethető vissza, koronglövés megkezdése előtt vettem észre, hogy otthon felejtettem a fülvédőmet, ezért nélküle kezdtem meg a gyakorlást, amit nagyon megbántam. 12-es kaliberű sörétes fegyverrel, elengedtem  fél óra alatt 100 darab sörétet, voltak páran, akiken nem volt fülvédő, (hozzátenném hogy eddig sosem lőttem nélküle) ők persze azt mondták, ne legyek kislány, nem lesz tőle semmi bajom, aztán ez lett a dologból. Jobb kezes vagyok, a jobb fülemből a csengés elmúlt másnap reggelre, viszont érdekes módon a bal fülem egy hónapja megállás nélkül cseng. Még a recsegés elviselhető, de ez a csengés borzasztó! Elmentem fül-orr-gégészetre, egy hetes Nootropilos infúziós kezelést írtak, valamint Cavinton Forte szedését. Az infúziós kezelés semmit sem segített, beszedzem már két doboz cavintot, de semmi változás. Nagy szükségem van a fülemre, mivel a munkám részét képzi, hivatásos vadász vagyok. Próbáltam mindenféle emberek által ajánlott löttyöket csepegtetni, semmit sem használtak.

Hálás lennék, ha valaki tudna nekem e dologgal kapcsolatban írni, akár gyógymódot, kezelést, vagy bármit. Esetleg ha valakivel történt már ilyen, elmúlt e vagy maradandó?!

 

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok, és hogy írtatok!

Üdv.:

Bálint

#13738 Janis hozzászólása: 2013.06.22. 13:38

Javulásban 3-4 hónapig lehet reménykedni.

Én vagyok az a tag,aki Kacifánt jeligével küldte be a történetét.Nekem egy jól sikerült diszkózás után sikerült beszereznem a kellemetlen betegséget,igaz nekem “csak” zajártalmat diagnosztizáltak,nálam csiga károsodás van,nem hallóideg mint neked,bizonyos frekvencián zúg.Átérzem ezt  a dolgot.

Az idegszálak sérültek a hallóidegen-nem csoda hogy a középfülig elérő löttyök nem használnak.A Cavinton Forte-től nem csoda hogy nincs javulás- azért nem a legjobb ilyenkor,mert annak nincs perifériás értágitó hatása,mint a másiknak.Nekem azt mondta egy nagy tudású kórházi gégész,hogy teljesen felesleges elkezdeni szedni a még akkor se ha elheverve lenne otthon,mert mire kiváltom addig a másik hatása már rég beérik-ha használ.

Mivel idegkárosodás történt,érdemes lenne a kezelést kiegésziteni nagydózisú B-vitaminnal (Milgamma-recept nélkül v Thiogamma receptre),illetőleg a Cavinton helyett megkezdeni a Chinotal 400 szedését szájon át.Mindegyiket kiirhatja háziorvos is.Alacsony vérnyomás esetén a Chinotal  óvatosággal alkalmazandó (130/80 alatt.De ha az infuzio alatt jó volt a közérzeted akkor ez nem áll meg)

Véleményem szerint menj el a háziorvosodhoz és tegyél-adj egy esélyt az esetleges javulásnak.

(A Thiogamma hatása erősebb.A fent felsorolt idegvédő vitaminok az ideg regenerációját segitik-oxigént-tápanyagot szállitanak,a Chinotal a vér viszkozitásának csökkentésével segithet-mellesleg tapasztalatom szerint az esetlegesen megmaradó zúgást is jobban csökkenti mint a Nootropil.Ez régebbi szer mint a Nootropil,de ahol feküdtem kórházba ott is adták mai napig infuzioban is.)

 

Lehet akár kombinácioban is szedni őket-legalább még 3 hónapig.

(Betasercet ne szedjél akkor se,ha utánad dobják,mert az csak szédülésre jó,és azt hiszik akinek zúg a füle az szédül is.)

Nálam akut esetben 85%-ra esett le mindkét fülem hallása,ez a hónapok alatt visszament 95%-ra.Tehát a maradandó hallásvesztésem 5%,de sajnos a zúgás nem javul annyit mint a halláscsökkenés.

Ez egyébként igy szokott lenni sajnos,hogy a halláscsökkenés előbb elmúlik mint a zúgás,még később adott infuzionál is.

Mit mutat az audimetria,van e perceptiod?

(Az infuzionál rengeteget számit az időfaktor.85%-ban sikeres a kezelés 24 órán belül,48 óránál 55% 72 óra után 25%,egy hét után ez az arány 15% alá esik-viszont a fent emlitett gyógyszerekkel még szerintem jelentős javulást lehetne elérni szerencsés esetben)

Üdv mégegyszer,és egy “kalappal”

Janis

#13737 BGyula hozzászólása: 2013.06.21. 10:14

Szia Bálint!

Nem akarlak elszomorítani, de……..

1986 juniusában kötelező katonáskodásom közepénél egy lövészet alkalmával közvetlenül mellettem lőtt a “kollega” gólyószóróval két rakasz lőszert, ( kb 600 db ) ezután 2 napig egyáltalán majd szép lassan egyre jobban hallottam mindkét fülemre. A hallásom a mai napig is 90-95% os. Viszont a fülemim azóta is csengenek hol jobban hol kevésbé. Már régen megtanultam nem figyelni rá, mert csak így lehet elviselni az örökös csengést. Az első időkben én is szedtem a kavintont meg mindenféle vitaminokat úgy két évig de sz…t se használt. Az egyetlen gyógymód az, hogy kerülöm a csöndet, és ha lehet “fehér zajt” hallgatok, az megnyugtat. Be is mérték a csengés hangmagasságát ez nekem 1-1,4Khz es tartományba esik. Az ide eső hangokat nem hallom, vagy nagyon halkan. Illetva a zenékben kimondottan zavar ez a hangfrekvencia, amikor túl erős.

Nekem azt mondták,hogy ezt a fajta csengést a kozépfülben lévő csilló szőrök pusztulása okozza. Ezek alakítják át a hangokat az ag számára. Salynos ezek nem regenerálódnak.

Kitartás….. még lehet szerencséd is.

Bocs ha elszomorítottalak.

üdv BGY

EN-ek
#13736 EN-ek hozzászólása: 2013.06.20. 09:29

Ui:

1ébként a fülre a LEGkárosabb tényező a (pancser) fülorvos!! Amióta aza béna picsa (BM) belebarmolt ill. barbár módon mosta KI a füleimet, azóta a 1ik nekem is csengett, pattogott sokáig, sőt még szédülés is Lfogott!!

EN-ek
#13735 EN-ek hozzászólása: 2013.06.20. 09:11

Hmm.. YO kérdés!

ÉN is kb. azt mondom erre, amit a “okos” orvosok szoktak: kb. 50% eséjed van RÁ h Lmúlik a füled; és uennyi h életed végéig csengeni fog minta 6os villamos!

Komojra ferditve a sót, sztem inkább a javulás a eséjesebb, perxe még ÉN is tévedhetek néha… 1 sörétes csúzlitól azért n túl valószinű a maradandó fül-kár; régebben ÉN is lövöldöztem ijesmivel, és még n is hallottunk fülvédőről!

(HA mongyuk tüzér lettél volna Borogyinóba – mint yomagam – , esetleg 1 atombomba 2m-ről… na AZ már bezavarhatna 1 kicsit! ) – Pálinkásat!

#13734 Darkman1001 hozzászólása: 2013.06.20. 08:29

Szia Bálint!

Én is 22 éves vagyok, és 18 éves korom óta cseng a fülem! Néha erősebb, néha gyengébben. Csak nekem a dolog pszichésen jött elő! Egyedül voltam Angliában, és a csendes ágyban egyszer csak elkezdett zúgni, gondoltam elmúlik, de sajnos nem…. Később még recsegni is kezdett ha magas hangot meghallottam. Miután hazajöttem a szüleimhez a recsegés elmúlt a zúgás nem! Kaptam nootropil kezelést én is 2hétig, az sem segített.

Viszont ami lényeges, nekem is volt hogy nagyon hangos volt, mikor elmentem bulizni! Azóta van fülvédőm és semmi gond! De ezt úgy képzeld el, hogy elmentem diszkóba és 2hónap kellett, mire normálisra visszaállt a csengés.

Sajnos érzékeny a fülünk, muszáj vigyáznunk rá! Öcsémnek például nagyon jó a füle, minden évben jár fülvédő nélkül szigetre és semmi baja… Kicsit irigylem. Viszont mindenkiben van valami olyan ami gyenge, hát nekünk sajnos a fülünk.

A lényeg, hogy nyugodj meg, legyél a családdal, ne parázz. Én nekem akkor volt a leghangosabb, mikor rágondoltam, hogy basszus ez örökké fog tartani… Még mindig bízom benne, hogy elmúlik! De már annyira halk, hogy rá se figyelek! Úgyhogy csak bíznod kell benne, és nem kell félni, mert csak rosszabb lesz!

Tudom ezt nehéz, mert nekem is sokan mondták, én sokáig altatót szedtem, annyira kész voltam emiatt! De mostmár ugyan úgy élem az életem mint előtte, csak ha pl egy mentő jön szirénával, befogom a kezemmel a fülem:) még akkor is ha hülyének tartanak emiatt!

Remélem tudtam segíteni!

Ha bármi segítségre lenne szükséged, írj nyugodtan!

darkman1002@gmail.com

Átérzem a helyzeted, mert én is átéltem :(

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close