Együttműködés kérése/ alvási apnoe-Meniere betegség

2014.01.10. 13:41

Tisztelt Meniere-es Közösség!

Dr. Buda Bernadett vagyok, fül-orr-gégész szakorvos, horkolás terápia specialista.

Elnézést, hogy részben avatatlanul, nem a betegséggel közvetlen érintettként jelentkezem itt.

A szakterületemen belül horkolással, és az alvásfüggő légzészavarok kezelésével foglalkozom. Külföldi szaklapokban az elmúlt időszakban forrongó témaként van jelen, hogy a Meniere-betegség összefügghet a kezeletlen alvási apnoe szindrómával. Mivel a Menier tüneteit Önöknek nem kell bemutatnom, az alvásfüggő légzészavarokról pár szót mondanék. Az alvási apnoe a légutak folyamatosan ismétlődő elzáródásával járó jelenség, mely az alvás közben észlelhető. A patológiás, vagy kóros horkoláskor a légzés idegi szabályozási zavara miatt is a felső légutak valamely szintjén elzáródás lép fel, ezért alvás közben a légvétel rövidebb-hosszabb időre kimarad. Ez az alvási apnoe. A légvétel hiánya miatt lecsökken a szervezetben az oxigén szintje, mely ébresztési reakciót vált ki, a beteg egy hangos horkantás után tovább folytatja a légzést, de ez a folyamat rendszeresen ismétlődik az alvás alatt. Az alvás természetes folyamata ilyenkor felszabdalódik, a páciens nem tudja kipihenni magát, ezért a nappali munkavégzését kínzó aluszékonyság, fáradékonyság vagy többszöri néhány másodperces elalvási roham zavarja meg, mely akár veszélyeztetheti a páciens életét pl. autóvezetés során. A kóros horkolásra jellemző, hogy a zavart, rossz alvási folyamat miatt csökken a szervezet oxigenizációs képessége, ezért jelentősen megnövekszik a keringési rendellenességek, a szívinfarktus, az agyi keringészavar, és sok más betegség kockázata is.

A betegség korrekt kezelésével a következményes betegségek kockázata is jelentősen csökken.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Fül-orr-Gége Klinikájával karöltve azt a célt tűztük ki, hogy megpróbáljuk a hazai betegpopulációnál is feltérképezni a lehetséges összefüggést a két betegség között, hiszen a külföldi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy az addig kezeletlen alvási apoe terápiájával a Meniere betegség is javulhat.

Abban kérném az Önök segítségét, hogy ha nyitottak a kooperációra, esetleg horkolnak, vagy alvás közben légzéskimaradást produkálnak vagy a Meniere-en kívül magas vérnyomás, cukorbetegség is jelen van, esetleg van némi súlyfeleslegük, kérem, vegyék fel a kapcsolatot velem, írjanak e-mailt a budber@yahoo.com e-mail címre.

A kapcsolatfelvétel után egy kérdőíves tesztet küldenék Önöknek, melynek kitöltése pár percet venne igénybe, és ez alapján meg tudjuk állapítani az alvási apnoe gyanúját. Az így kiszűrt betegeknél térítésmentesen elvégeznénk az alvásvizsgálatot, és korrektül bizonyítanánk az alvási apnoe jelenlétét, és ennek a terápiájával esetleg jó eséllyel csökkenthetnénk a Meniere-betegség tüneteit, a rohamok gyakoriságát.

Köszönettel az együttműködésért, tisztelettel:

Dr. Buda Bernadett

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close