Elhagyott a közérzetem

Téma címkék:
2014.03.07. 07:42

Kedves Mindenki!

 

Azért szántam rá magam az írásra egyrészt, hogy ne induljon el egy folyamat, amiben már többször volt részem, csak úgy érzem, hogy egyre nehezebb, másrészt eddig még nem volt rajtam különösebben észrevehető a változás és így könnyebb “ismeretlenül” megnyilvánulni, talán jobban találok magyarázatokat, megoldást.

Bizonytalan vagyok, nem tudom mivel is kellene kezdenem, hiszen az utóbbi másfél évem viszonylag csendesebben telt, talán annak következtében, hogy volt néhány hónap, amikor megijedtem attól, amit csinálok és segítséget kértem, akkor voltam 23 éves. Szégyelltem, hogy nem tartok ott, ahol lehetne (bár mihez képest), illetve a családban lévő problémákkal nem tudtam mit kezdeni, annak ellenére, hogy nem laktam akkor már otthon. Major depresszió volt az első diagnózis, fél évig szedtem többféle gyógyszert, de mire hatniuk kellett volna, elhagytam őket és nem értettem szót azzal az orvossal, akihez jártam, türelmetlen voltam és kevésbé együttműködő. Kevésnek éreztem azt az időt, amit egy gyógyszerfelírás foglalt magába, tudom, hogy emiatt nem ítélhető el senki sem, hiszen lelkiismeretesen végzik a munkájukat, csak a figyelem nem tud annyifelé oszlani, ahány embernek szüksége lenne rá.

Ami miatt úgy gondoltam, hogy írok, az az, hogy elmaradt a diagnózisom valahol, borderline és bipoláris II. volt a lehetőség, de nem vártam meg, mert sikerült valahogy összeszedni magamat és beindítani az életemet. Úgy érzem, mintha azóta is lebegne a fejem felett, mint egy be nem teljesülő ítélet, aminek utánaolvasva és utánajárva próbálom megszelídíteni szélsőségességét. Voltam egy rövidebb ideig kognitív viselkedésterápián és kipróbáltam különféle relaxációs technikákat, amik ha nem is mindig mennek, mert nem tudok lenyugodni, némileg segítenek. Elkezdtem ismét festeni, fényképezni, írogatni a magam örömére, ezek a tevékenységek olykor nagy méreteket tudnak ölteni, máskor viszont olyan, mintha soha nem foglalkoztam volna velük. Igyekszem rendszerességet tartani a napjaimban, de ez nem mindig sikerül,köszönhetően annak is, hogy ha semmihez nincs kedvem, akkor nehezen megyek emberek közé, a kötelező körökön kívül. Nehéz így ismeretségeket fenntartani, főleg azokkal, akikkel újonnan ismerkedek meg.

Nekem egyrészt segítettek a gyógyszerek, másrészt nem, az alvás jobban ment, illetve a gondolataim kevésbé cikáztak, viszont olyan volt, mintha elvesztettem volna azokat a gátlásaimat, amik visszatartottak attól, hogy hülyeségeket csináljak, illetve több gyógyszert egyek. Fél év alatt mondjuk nehéz is beállítani, mi a megfelelő, csak belőlem sárkány lett, aki kiabált és csapkodott a korábbi “ártatlan” hangulatingadozásokhoz képest és aki a dühkitöréseire harmadik gyógyszerként antipszichotikumot kapott.

Jelenleg az a tervem, hogy igyekszem elejét venni annak, hogy befelé forduljak, szeretném kipróbálni a pilates-t, illetve apróbb célokat teljesíteni, hogy azt érezzem, képes vagyok rá, mert ez folyton változik.

A másik gondolat, ami régóta bennem van, az az, hogy akihez jártam beszélgetésre, egyszer kérdeztem tőle, mit tegyek akkor, ha valami miatt ezt a tágabb értelemben vett környezetem észreveszi? Ha nem tudok úgy teljesíteni? El kell-e ezt mondani a munkahelyen vagy jobb hallgatni? Azt mondta, hogy ha tehetem, akkor ne mondjam el.

 

#17338 cherryblossom hozzászólása: 2014.03.09. 08:17

Kedves!
Én csak magamból kiindulva tudok reagálni Neked, hátha. Hasonlóan érzem magam sokszor, mint Te; a különbség, hogy a büszkeség ezidáig még sosem vitt el orvoshoz. “Majd én egyedül megoldom!” címszó alatt akármilyen mélyen is voltam, próbáltam rendet tenni. Persze ez így jól hangzik, de nem is ment ilyen könnyen sosem. Befelé forduló típus vagyok. Ha bajom van, és épp volna is mellettem valaki, biztos, hogy nem tudok nyitni. De általában nincs senki, Murphy-re is foghatjuk. Elég sok olyan helyzetet hozott már az élet, amiről úgy gondoltam, nem tudom sem megoldani, sem elviselni. Ez az én egyéni érzékenységem miatt is lehet, ezt szoktam a környezetemtől visszahallani, ugyanakkor bennem valami furcsa befordult, életunt és görcsölő érzés van. Sokszor próbálok túlteljesíteni mindent, gondolom ebből fakad, hogy ezt is egyedül kell megoldanom. Hogy ezt hogy lehet? Néha azt érzem, sehogy. Máskor meg, hogy jó takarózás azok a szavak, hogy: “depresszió”, “Borderline”, “Asperger”, stb.. Nem mondom, hogy jól vagyok. “Csendes” időszakokban is hol a csúcson járok, hol kiégettnek érzem magam. Sokszor azt érzem, nem valósítok meg semmit önmagamból. Ilyenkor meg indul a pámikroham.. Az évek alatt ezt megtanultam kezelni, már tudom, hogy valamennyi idő után, a kétségbeesés múlik, habár sokszor még végleges megoldások jutnak eszembe, azt hiszem nem lennék elég bátor végigcsinálni. Néha, jobb napokon, úgy vagyok vele, ez csak a pszichém kiáltása, mert figyelmet akar; néha meg ráfogom, hogy mindenkinek vannak “rossz napjai”. Többféle nem gyógyszer készítményt próbáltam; de egyértelművé vált: nem a nyugtatással van a gond. Diagnózis és gyógyszerek nélkül lavírozom már lassan 10 éve (fél éven belül leszek 25). Volt már egy-két krízispillanatom, bevallom, nem tudom, ott mi hozott ki belőlük. Nehéz ezt így kimondani, és persze mindenki más és más, de nekem, ami segít, egy szóval, azt hiszem az önuralom. Nem akarok rosszul lenni, szeretnék békés és nyugodt lenni, és boldog! Ilyeneknél meg attól rettegek, mikor jön megint egy mély pont.. Ördögi kör. De a “lelkem” azt hiszem sosem fog változni, nekem kell hozzászoknom a dolgokhoz, tudnom, mi mit vált ki, megvédenem magam, ha lehet.
Nem tudom, mennyit segít ez Neked, de remélem, megerősít valamelyest.
Drukkolok Neked!

#17337 Panna1 hozzászólása: 2014.03.07. 20:13

Érdekes történet,apage ! Én nézegettem Dr.Csernustól videókat,és más pszihiáterektől is,komoly lelki problémákat,függőséget tudnak gyógyítani.Nem értem,miért nem lehet Nálad,és hozzád hasonló betegeknél komolyabb eredményt elérni.Bizonytalanság a szakember részéről,információhiány,vagy Ti nem tudtok úgy együttműködni,de akkor váltani kell orvost,addig amíg nem megfelelő,segítőkész.Bocsáss meg,szeretném megérteni,miért nem tudják gyógyítani megfelelően.Az emberi agy,a legbonyolultabb szervünk,de nem hiszem,hogy nem létezik megoldás,komoly agysebészeink vannak,és közben pedig emberek sokasága küszködik gondolati zűrzavarokkal,ami teljesen padlóra küldi egészségeteket.A gyakorlatok nagyon jók,az hasznos,a légzéssel is lehet javítani,tudsz keresni a neten ilyet,ha kritikus a helyzet,akkor kell gyógyszert szedni,a gyógynövényes boltban vásároltam már elsősegély -cseppet,az is segít,amikor hirtelen jön valami durva gondolat,/a lányom depressziós időszakában ezt használta/.Jó még a citromfű,/tea,szirup,tabletta/ és C-vitamin,a B-vitaminok,D-vitamin ,immunerősítés,és amik az ideget erősítik,virágpor,méhpempő a legjobb idegerősítők.Jobbulást kívánok,remélem megtalálod a legmegfelelőbb megoldást Magadnak.Üdv:Panna.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close