Forgó szédülés – beavatkozás?

Téma címkék:
2015.01.09. 10:21

2010-ben egy éjszaka hirtelen majd leestem az ágyról a jobb oldalamra fordulva. Ekkor teljes kivizsgáláson vettem rész, koponya CT, 2 független egymástól lévő ideggyógyászati vizsgálat, stb. Kiderült, hogy BPPV.

Azóta minden évben legalább háromszor előjön ez az állapot ami kb. 4 hétig tart. Rettenetesen rossz állapot, a javasolt módszert nem tudom csinálni mert olyan állapotba kerülök, hogy szinte még rosszabb, így kivárom azt a bizonyos 3-4 hetet ebben a bizonytalanságban. Kérdésem, hogy létezik e a tornán kívül akár valami beavatkozás,  ami végleg megszüntetheti ezt az állapotot? Nem kívánom senkinek.

Köszönöm!

#25011 Jade123 hozzászólása: 2017.06.11. 15:13

Kedves Betegtársak!

Gondoltam leírom én is a történetemet, hátha segítek vele! Nekem is egy betegtárs fórum hozzászólása segített!

Kb. 2 hónapig szédültem. Minden éjjel álmomból ébredtem 6-8-10-szer is akár olyan forgó szédülési rohamokra, hogy azt hittem a fejem leesik. A forgó szédüléskor szemtekerezgés (szemmozgások), időnként fülzúgás, jobb fül pattogása, nyakmerevség. Nappal viszonylag jól voltam. Kis hányinger, bizonytalanság érzés maradt.

A neurológus és a fül-orr-gégész is, mivel az Epley menőver nem volt kiváltható, kizárta a BPPV-t. A neurológus pedig a negatív agyi MR után pszichiátriára küldött “ez pánikbetegség” címmel. Teljesen elképedtem és el is kenődtem rendesen. A BPPV egy viszonylag gyakori betegség, ennek ellenére kevés orvos rendelkezik róla kellő információval.

Idegileg a nem alvástól, forgó rohamok miatti stressztől teljesen tökre mentem. Végül az otoneurológiai rendelésen a vizsgálatok és az orvos szakértelme igazolta a BPPV-t. Nálam állítólag a migrén hozhatta ki a betegséget. Migrén idején kifejezetten rosszabbul is voltam, jobban szédültem. Volt, hogy ülve tudtam csak elaludni, mert lefeküdni a szédüléstől nem tudtam. Most kaptam egy gyógyszert (szteroid), ami migrénre és szédülésre is van. Így részben ennek, részben a labirintus tornának köszönhetően a forgó szédülés megszűnt, este, hajnalban még szédelgek.
Ha elmúlik is, sajnos minden hol azt olvasom, hogy elő fog jönni újból. :( De én már annak is örülök, ha “csak” szédelgek és szédülési rohamaim nincsenek.

A sorstársaknak leírok néhány hasznos infót, hátha segít! Igazából nem tudom megállapítani, hogy melyik mennyiben segített, de a betegség aktív időszakában kell valami kapaszkodó. Nekem ezek voltak azok:

Az éjszakákat egy idő után, este 1 tbl. Xanax segítségével tudtam átvészelni. Ez biztosított kb. 4 óra alvást egyhuzamban. Illetve relaxációra (net-ről hallgattam) aludtam el, ez is segített, hogy ne forgolódjak éjfélig vagy tovább.

Szintén éjjel szedtem, ha szédültem VertigoHeel nevű kombinált homeopátiás készítményt. Szédülésre, hányingerre van.

Elkezdtem Gingko Bilobát szedni. Állítólag kb. csak 1 hónap után fejti ki a hatását, de ártani nem árt – gondoltam. Jót tesz az agy keringésének.

Masszázs heti legalább 1x, főleg a nyak területén. Erős nyaki feszülés esetén jót tehet izomlazító gyógyszer is.

Nem ajánlott sokat enni egyszerre, főleg este, mert az emésztés elvonja az agytól a vért. Én sokkal rosszabbul voltam, ha túl sokat vagy megterhelőt ettem. Sőt már evés alatt szédelegtem a legtöbbször.

Ha az Epley manőver nem kiváltható, helyette lehet alkalmazni a Semont manővert. Bár nálam egyik sem váltotta ki a szédülést, ami előbb-utóbb javulást eredményezhetett volna. Azért az utóbbit csinálgattam.

Valóban a labirintus torna a megoldás. Esetemben csupán egy gyakorlat volt, amit nem tudtam megcsinálni szédülésmentesen. (Hanyatt fekve, fej jobbra fordít nyitott, majd csukott szemmel, szédülés végéig így maradni, majd vissza középre. Ugyan így a másik oldalra is. Kb. 15 percen keresztül. Illetve szemtorna föl-le, jobbra-balra, fejfordítással is.) Nálam, úgy gondolom, ennek a gyakorlatnak a napi többszöri ismétlése hozta meg a javulást.

A manőverek és a (Szirmai dr.) labirintus torna megtalálhatók a net-en (youtube).

Le a kalappal mindenki előtt, aki ezt a betegséget végig csinálja, illetve ezzel küzd időről-időre. Mint megtudtam és mint tapasztaltam is, a stresszt, pánikrohamokat ez a betegség automatikusan magával hozza. De ha tudjuk mi a baj és tudjuk, hogy lesz kiút belőle, vagy lesznek jobb időszakok talán könnyebben átvészeljük! Sok erőt és kitartást kívánok minden érintettnek! Jade

#19877 magdi55 hozzászólása: 2015.01.09. 14:03

Valóban csak a torna a megoldás,az eply művelet,ami rémes,de ha pl Frontint veszek be,nem félek annyira .A következők már nem biztos ,h ugyan ilyenek..egyre kevésbé.A megelőzés lehet a rendszeres labirintustorna végzése és a Betagen folyamatos szedése.Sajnos nem zárja ki,de a gyakoriságot és a súlyosságot,időtartamot csökkenti. Szirmai drnő ezt jól elmagyarázza.Van egy cd.je,azon a szemtorna gyakorlatok is ott vannak.Sajnos az erős légnyomás változás besegít”,h rosszabbodik,stressz,altatás../nekem ezek voltak pl.betörés után…/ Lehet még akupunktúrával,biorezonanciával segíteni,gyorsítja a gyógyulást,enyhébbek a tünetek.Nekem segít!
Jobbulást!:)

#19876 laacika hozzászólása: 2015.01.09. 13:23

Szia.Nekem is épp BBPV-m van,cirka 7 hónapja szenvedtet de már kicsit jobb és remélem nem sok van már hátra,a te helyzeted sem sokkal jobb,évente 3x jelentkezik?nagyon rosz lehet,én bele se merek gondolni hogy nekem mégegyszer ez előjöjjön (még ki se mentem belőle).Nem akarok negativ dolgokat irni de eddig mindenhol azt olvastam hogy akinek már egyszer volt annak lesz is! :( :( Ez igy milyen élet kérdezem én??Semmi más nincs,csak az Epley,én nem csináltam,megpróbáltam de nagyon szar!!!Állitólag volt egyszer akin végrehajtottak egy műtétet (fémlapokat helyeztek el neki a belső fülében) de nem vezetett eredményre és kockázatos volt a műtét,beteg társaim,egy betegség sem jó na de mi kifogtuk ezek szerint az egyik legszarabbat?Ezért születtünk meg?

#19905 bgabi hozzászólása: 2015.01.12. 18:05

Szia! Jol olvasom h 7 honapja szenvedsz! Nekem is bppv- van 2honapja de en mar iszonyatosan szenvedek sajnos nekem meg panik is rarakodott! Neked kell ra szedni vmit? Ha igen jobb?

#19875 nagyeszter7 hozzászólása: 2015.01.09. 13:20

Kedves lytwyn!
Az én diagnózisom ugyanez.Nem tudok belenyugodni ebbe a kiszolgáltatott és kínzó állapotba én sem.Ezen a honlapon egy sorstársunk azt tanácsolta nekem,hogy térjek át a nyers kosztra, neki ez “bejött”.Nos,én ezt nem tudom teljesíteni,de fokoztam a nyers étkek és magvak,gyógyteák fogyasztását.ÉLETMÓD váltás,sokat javíthat!RENDSZERES (napi!!) torna,gyaloglás a szabad levegőn és persze sok-sok olvasás,a gondolkodás az életről,egészségről,betegségről…Ki tehet legtöbbet értem?…szerintem én,magam.
Roham-mentes napokat kívánok és erőt,bátorságot a változtatáshoz!

agimisi
#19874 agimisi hozzászólása: 2015.01.09. 13:08

Sajnos az epley manőveren kívül semmi sem segít. Ezzel együtt kell élni.Minden reggel úgy ébredek,hogy reménykedem ma nem jön elő a szédülés.Őrület !!!!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close