Pánikbetegség, szorongás

Téma címkék:
2015.11.25. 10:42

Kedves Mindenki!

Szeretném Veletek megosztani a pánikbetegségem történetét és jelenlegi helyzetem.

2005 óta szenvedek pánikbetegséggel, akkor egy rosszulléttel kezdődött egy buszjáraton. Nagyon nagyon rosszul lettem, halálfélelemmel, légszomjjal + ami kell.

Ez a roham annyira megpecsételt, hogy a következő napokban, hetekben, hónapokban is csak arra tudtam gondolni, hogy “nehogy megint ilyen rosszul legyek”. Kialakult nálam egy enyhe lefolyású depresszió is, nem tudtam kimozdulni a szobából, a lakásból, féltem társasági életet élni, mert mi van, hogyha rosszul leszek.

Talán 2-3 hónappal az első rosszullétem után arra jutottam, hogy ez már nem normális dolog, szükségem van orvosi segítségre. Meg is kerestem egy pszichiátert, elmeséltem neki a tüneteim (addig nem is tudtam hogy létezik olyan, hogy pánikbetegség), milyen rosszul érzem magam lelkileg az elmúlt egy-két hónapban.

Ugye az állandó aggódás, a szorongás, a félelem behálózta minden napom.

A diagnózis természetesen pánikbetegség lett, amit el is kezdtünk kezelni gyógyszerrel.

Egy antidepresszánst kaptam melyet annak rendje, módja szerint el kezdtem szedni.Viszont egy hét múlva elég riasztó mellékhatások jelentkeztek, úgymint izomrágás, izületi fájdalom. Visszamentem a dokihoz, írt egy másikat, ez lett a Dalsan nevű bogyó, ami ugye ha jól tévedek vmi szerotonin visszavétel gátló dilibogyó.

Na ez a gyógyszert szedtem talán 3 évig, már pontos dátumot nem tudok, amitől majdnem tünetmentes lettem. Elmúltak az aggódások, a félelmek, majdhogynem a rohamok is. Ugyan voltak rosszulléteim, de közel sem olyan súlyosak, mint a kezelés előtt.

A későbbiekben el.el követtem azokat a hibákat, hogy magamtól abbahagytam a gyógyszert, mert azt hittem meggyógyultam, de szépen lassan vissza-visszatértek a rohamok. Először enyhe lefolyásúak, majd egyre erőteljesebbek.

Talán 2010 környékén visszamentem a z orvoshoz és elmondtam neki a panaszaim, meg hogy hol szedtem a gyógyszert, hol nem.Akkor az orvos ajánlott egy másik gyógyszert, merthogy létezik már egy ugyanolyan hatóanyaggal, de kevesebb mellékhatással bíró készítmény. Végül váltottunk erre, ami a Cipralex nevű gyógyszer. Hogy jobb lett-e, mint a másik?hmm talán, de azért voltak mellékhatások. Sajnos próbálkoztunk kellett többbel az elmúlt évek során, pl. szájban oldódóval, de nem volt jó mert rossz szájíz maradt utána, aztán jött a Scippa nevú gyógyszer, attól megint izületi fájdalmak gyötörtek.

Az elmúlt egy évben viszont valami változott!

Egy éve kikerültem a családi házból, lakásba költöztünk a párommal.

Hogy mi változott?:

Azt tudnám mondani, nagyon sokat aggódtam saját magam miatt, ha valami fáj, már a legrosszabbra gondolok.

Fáj a hasam=vastagbélrák

Aranyérszerű tünetek=végbélrák és hasonló szépségek.

Ezek a gondolatok szinte mindennaposak voltak, halálfélelemmel állandó szorongással…

Viszont ami a napokban a legrosszabb tünetek:

- mintha nem a valóságban lennék, azt hiszem álmodok,

- nem merek belenézni a tükörbe, nem akarom magam meglátni,

- mintha nem ismerném meg a családtagjaimat, mintha nem is ismerném őket érzés

- zavart álmok gyötörnekl.

Nagyon félek az egésztől!!! Már reggel amikor felkelek már kattog az agyam ezen és nem tudok elvonatkoztatni.

Napi szintem frontint veszek be, mert attól sokkal jobban érzem magam és el tudok lazulni.

Nos végezetül annyit írnék, hogy ezt elmondtam a orvosomnak, aki el is mondta hogy az elmúlt időszakban egy markáns depresszió lett úrrá rajtam, de ez a pánikbetegség velejárója. Új gyógyszert próbálunk egy hete, ami a Valdoxan névre hallgat,Jah és elkezdtem járni terapeutához is.

Remélem nem vagyok egyedül és más is érzett így és remélem meg fognak szűnni ezek a tünetek, mert már igazán elegem van belőlük!!!

Üdv.

#22799 hopihe64 hozzászólása: 2016.02.27. 12:54

Kedves beteg társam ez a pánikroham nagyon sokszor elkap engem mondhatom,hogy napi szinten van amikkor előjele sincs,de van amikkor a víz kiver végtag zsibadással járó tünetek este lefekvés után mellkas szúró fájdalom és hol fázok hol meg ki ver a víz.A gyógyszerekkel meg az a helyzet nem tud az orvosom semilyen gyógyszert felírni mert a mellék hatásaik miatt mindegyiktől gondom volt,Egyszer úgy be gyógyszereztek azt sem tudtam fiú vagyok vagy lány.A házi orvosom ajálot egy másik szakorvost aki nem probálkózott mindenféle gyógyszerrel mert látta hogy csak rosszabb az állapotom egyetlen egyet szedek HELEX 2 mg 3.1 et szedek be,de még ez mellett is vannak rohamaim.se gyógyszerrel sem pedig terápiás kezeléssel nem javult az állapotom tehát ezzel együtt kell éljek mert nincs más módszer ami javítaná a betegségem.

Berci65
#22345 Berci65 hozzászólása: 2015.12.22. 23:13

Üdv! Talán érdemes lenne elolvasnunk ezt a könyvet! Szendi Gábor: Pánik, tények és tévhitek. Rövid tartalama: A könyv egyik fő célja, hogy lerombolja azt a hamis mítoszt, amit a pánik körül a biológiai pszichiátria, a gyógyszeripar és a média évtizedek alatt felépített. A pánik fogalma mára elvesztette tudományos tartalmát, s helyette a gyógyszeripar és a biológiai pszichiátria marketingfogalmává vált. A könyv röviden bemutatja, hogyan igyekezett a pszichiátria szabadulni átkos múltjától, melyben hatalmi eszköz volt csupán, s hogyan rombolta le a pszichiátrián belüli pozitív törekvéseket a gyógyszeripar a biológiai pszichiátria uralomra juttatásával. Az utóbbi évtizedekben szemtanúi és áldozatai vagyunk annak, hogyan vált a biológiai pszichiátria a gyógyszeripar hatékony kereskedőjévé, s hogyan teszi az embereket “fogyasztókká”. A kereskedőszerep része a gyógyszerek forgalmának mesterséges növelése, és az új és új betegségek kitalálása és árusítása is. A könyv bemutatja, hogy a pánik evolúciósan jól értelmezhető természetes életjelenség, amelyet a gyógyszeripari-pszichiátriai propaganda tett félelmetessé. Elemzi a pánik kezelésére javasolt gyógyszerek hatástalanságát, a “szerotonin mítosz” tarthatatlanságát. Bemutatja a pánik modern szemléletét, a pszichoterápiás megközelítés elveit. A szerző szerint a pszichoterápia lényege az élet új szemléletének, a konfliktusok, a problémák újszerű megközelítésének elsajátítása. Hogyan tanuljuk a félelmet, és hogyan győzzük le. Hogyan dagadnak a problémák óriásivá megoldási próbálkozásainktól? Az utolsó fejezet elemzi a pánikkal kapcsolatos tévhiedelemeket, a pánikként félrekezelt kórképeket, és szó esik arról, mit is tehet a pániktól szenvedő ember félelmeivel.

EN-ek
#22349 EN-ek hozzászólása: 2015.12.23. 22:19

ya. a simlis ésa Szendi!:D ne fárasszadmá szegényt…;)

#22159 Tomi1984 hozzászólása: 2015.11.27. 13:09

Kedves “iamme”!

Köszönöm a válaszod, legalább most már tudom mihez kötni ezeket az érzéseket.

#22156 iamme hozzászólása: 2015.11.27. 01:04

Udv! Ezek az elidegenedes erzesek onmagadtol es ismerosoktol, csaladtagoktol a szorongas tunetei. A neve deperszonalizacio, igy nezz utana google-on. Az pedig, hogy olyan mintha nem tudnad hogy a valosagban vagy-e, cselekszel-e (nyilvan tudod, csak olyan mintha), az az ugynevezett derealizacio, mikor alomszerunek eled meg a dolgokat. Mindketto tunet elofordul panikbetegeknel, vkinel kisebb, vkinel nagyobb mertekben. Nalam is sokaig fennalltak, meg neha elojonnek ujra. Ez sajnos ilyen. Szorongasoldo gyogyszerek megakadalyozzak vagy csokkentik az elofordulasat. Illetve magatol is elmulhat. Remelem tudtam segiteni. Nyugi, nem vagy egyedul. En evekig azt hittem. :-D

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close