COPD

Téma címkék:
2016.10.12. 18:19

Van olyan akinek COPD tüdő tágulata van? Mik a tapasztalatai?

#24144 nminmi hozzászólása: 2016.11.16. 16:35

COPD-s betegként indítottam egy blogot: http://szuszogoblog.hu/
Szeretném, ha minél több betegtársamhoz eljutna.
Elsősorban a légzőtornákat, helyes légzéstechnikát, gyógytornát igyekszem népszerűsíteni és azt terjeszteni, hogy a tüdőbetegek tudnak javítani az állapotukon.
Nagyon érdekelne, hogy sorstársak mennyire tartják hasznosnak, mit hiányolnak belőle.

#23983 gesztenye76 hozzászólása: 2016.10.25. 19:01

Sziasztok!Még engem is érhet meglepetés.Pedig azt hinné az ember,hogy így közel a 100-hoz már nem jön olyan sok meglepi.Erre bummmm!Emiatt a szemét COPD miatt eltanácsoltak egy álláskeresés során.De én nem érzem betegnek magam.Na jó egy kicsit talán.De nem annyira,hogy ezért elutasítsanak.Nem vagyok letört.Inkább dühösnek érzem magam.Ezt az égést.Nem valami baromi nehéz fizikai munkára jelentkeztem ám.A cég üzemdokija szerint azonban még ezt sem bírnám.Még esélyt sem kaptam.Legalább kipróbálhattam volna.De még ennyi sem jutott.Bocsánat a nyafogásért,de ez az egész helyzet olyan furcsa.Ez most már mindig így lesz?Vagy hallgatok vagy nem vesznek fel?Folytatom a keresést.Ha hasonló cipőben járkálók olvassák ezt a pár sort,örülnék ha írnának.Köszi!!!!

#23973 gesztenye76 hozzászólása: 2016.10.22. 19:48

Ma végre kertészkedhettem egy kicsit.Oltári jó volt.Úgy lekötött a pakolászás,motoszkálás,hogy elmaradt a fulladás.Lehet,hogy csak nem kellene rá annyira figyelnem???Szokás szerint ezt is túlreagálnám?Nem ez lenne az első eset.Én egy placebomanci vagyok.Vagy képzelt beteg.Vagy simán csak dinka.Várom a szavazatokat!:)
Szép estét:gesztenye

#23960 cirmoska hozzászólása: 2016.10.18. 19:49

Gesztenye76 még azt szeretném kérdezni,attól,hogy a cigit abba hagytad nem lett jobb a betegséged? Én csak pipázok,nem szedek gyógyszert. Ha akarod levelezhetünk vagy skypolhatunk! üdv.

#23961 gesztenye76 hozzászólása: 2016.10.19. 19:05

Szia cirmoska!Köszi,hogy jelentkeztél!Máris jobb,hogy tudom,nem vagyok egyedül ezzel a mocsok tüdőbigyóval.A cigit gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra tettem le.Javultam utána,de nem annyira,mint számítottam rá.Inhalátort és bogyókat is szedek,használok.Párás időben elég vacak a létezés.Utálom a cipekedést,a járkálást.Utálom ezt a rohadt fulladós érzést.Most épp egy állásváltoztatás kellős közepén vagyok.A kétkedők szerint nem fogom bírni.Hát azért is megpróbálom.Ha addig élek is,megpróbálom..Emilcímem:gesztenye76@citromail.hu
Várom a leveled itt és emilben is.Szia!

#23969 cirmoska hozzászólása: 2016.10.20. 20:27

Szia Gesztenye! Köszi,hogy írtál,én nem fulladok még annyira,nekem inkább a hörgöm gyullad be sürün,izom fájdalmaim vannak,legyengülök. Én direkt sokat megyek még akkor is ha rosszul vagyok,lépcsözök,tornászok. Ne hagyd el magad,akkor is vállald be a másik állást,mozogj akkor is amikor nem vagy jól! Én a cigi miatt vagyok elkeseredve,minden elismerésem neked! Levelezni nem igen szeretek,jó lenne skypolni ha te is akarod. Vigyázz magadra!! Szia!

#23959 cirmoska hozzászólása: 2016.10.18. 19:32

Szia Gesztenye 76! Am

Szia Gestenye 76! én is copd vagyok amint olvastad,még a cigiről nem tudtam leszokni. Neked ,hogy sikerült? Milyen tüneteid vannak? Én nagyon sokat sétálok,ne zárkozzál be. Én is meg vagyok ijedve,mert nem tudok a cigiről leszokni,de probálok erős lenni,. Ne zárkozz be ,minnél többet mozogjál,sétálj,lépcsözz,tornázzál föleg a felső testedet. Fel a fejjel!!

#23952 gesztenye76 hozzászólása: 2016.10.16. 16:25

Sziasztok!Kezdő COPD-s vagyok.Május közepe óta van hivatalos diagnózisom a tüdőbajomról.Cigit 20 év után jan.5-én tettem le.Gyógyszert szedek,kicsit mozgok.40 éves vagyok,de úgy begubóztam,mint egy 101 éves nyanyó.A baráti köröm sem tud kirángatni,mert oltári cikinek érzem,hogy mindig én vagyok a sereghajtó még a rövidtávú sétákon is.Kirándulás a Parlamentbe nekem nem volt élmény.Csak arra a rohadt sok lépcsőre emlékszem.Mire utolértem a csoportot,már száguldottunk is tovább.Hát elegem van ebből a korlátozott létből.Talpra rángatom magam.Segítséget kérek olyan sorstársaktól,akik gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek.Milyen torna,milyen mozgás,milyen légzéstechnika?????A neten a bőség zavara miatt elvesztem.Ma délelőtt tüzifát pakolásztam,most jól érzem magam.De elfogyott a fa.Segítségeteket előre is köszönöm!Anikó

nora51
#23956 nora51 hozzászólása: 2016.10.18. 01:55

Anikó, a begubózást felejtsd el, nem vagy te selyemhernyó. Majd jobb lesz a helyzet, meglásd!!!!!! Nem lehet még olyan súlyos a COPD-d, mint a férjemé. (Aki nem mozog, nem tornázik, csak ül.) Neki a dokik Mátraházán és Budakeszin javasolták az úszást , kerékpározást vagy szobabiciklizést, és a rendszeres sétát. Egyikre se hajlandó. De te ki akarod rángatni magad a gödörből, hát valamelyiket csináld rendszeresen, ha nem is mind a hármat. A másik, hogy van egy DVD, amin a COPD-sek tornája van. Na mármost ha ez téged érdekel, szívesen elküldöm neked.
Ha érdekel, írd meg a postacímed a nora51@citromail.hu-ra, és akkor elküldöm postán. Ingyér, mert örülök ha segíthetek valakin, ha már a férjemen nem lehet, mert lusta, mint a lajhár. Egy feltételem van: begubózás nélkül naponta pár percig csináld a tornát!
Üdv: nora51

#23942 cirmoska hozzászólása: 2016.10.13. 20:59

Köszi,hohy írtál Nora 51. Én nagyon elvagyok keseredve,34éve dohányzom,nekem is mondtál,hogy lekell tenem a cigitde nagyon nehéz. Én még nem fulladok,nem is köhögök,a hörgök gyulladnak be sokszor és ettől levagyok gyengülve.nekem tüdő tágulatom van. nem tudom,hogy szokjak le a cigiről,lehet már csak akkor tudok mikor majd nem kapok levegőt! Azt szeretném megkérdezni,a férjének nem voltak kiütései,nekem vannak,lehet ez miatt, nem tudom mit tegyek,hogyan szokjak le a cigiről,lecsökentettem,de leszokni nem igazán tudok. üdv.

nora51
#23943 nora51 hozzászólása: 2016.10.14. 00:35

Kedves Cirmoska,az én férjem akkor nyomta el az utolsó cigijét, mikor először fuldokolni kezdett, letépte magáról az inget, és őrült pánikba esett. Na azóta se gyújtott rá, annyira megijedt ettől az élménytől…pedig láncdohányos volt.Még egy-két évig szenvedett ettől, álmodott is vele sokáig. De annyira megijedt, hogy nem gyújtott rá többet, a maradék fél doboz cigijét apróra törve lehúzta a WC-n.
Én is dohányoztam ekkor még, de csak napi 10-et-12-t. Nem tehettem őt ki az én dohányfüstömnek, így egyik napról a másikra leszoktam úgy, hogy nem vettem többé cigit. Bevallom, 2 hónapig rettenetes küzdelmeket éltem meg. De eszembe jutott már nem élő anyukám mondása: az igazi nagy győzelem nem az, ha mást legyőzöl, hanem ha saját magadat. Bebeszéltem magamnak, hogy egy jellemtelen rongy alak vagyok, ha nem tudok leszokni. Tic-Tac cukrot hordtam magamnál, és mikor rámjött a cigizhetnék, akkor bekaptam egyet. (Nem hízlal). Ennek dacára meghíztam 10 kilót a köv. hónapokban, mert a nagyfene cigihiánytól többet ettem a kelleténél. A neten láttam egy nőt, akinek szájüregi és gégerákja volt a cigitől, kivágtak belőle mindent, a fél arcát is, beszélni se tudott többé…Rettenetes volt. Na erre gondoltam, mikor rágyújthatnékom volt… aztán teltek múltak a hónapok, és egyre kevesebbet gondoltam a cigire. Kínálgattak ismerősök, én meg hősiesen ellenálltam, mert arra gondoltam, hogy ha most elfogadom, akkor teljesen hiába szenvedtem hónapokig! És meg tudtam állni, emiatt. Ma már eszembe se jut, hogy rágyújtsak, és olyan jó érzés, hogy nem vagyok függő…
Ismerősöm most elektromos cigarettával van leszokóban, egy másik pedig valami tapaszt vett a patikában, na ennek érdeklődj utána, mit mond a patikus.
Néha látni hirdetéseket, amik valami programot kínálnak a leszokásra, ennek is a neten kéne utánanézni.
Sokan vallják, hogy egyre csökkentve a cigit, úgy nem lehet leszokni. Az unokanővéremnek sikerült. Hetenként egy cigivel kevesebbet szívott, aztán már sokáig csak napi egyet, vacsora után. Aztán már azt se.
Jut eszembe, emléxem, hogy azért feküdtem le korábban aludni, hogy ne kelljen ébren szenvednem a cigihiánytól…
Ha ez mind nem járható út részedről, beszélgess el a háziorvosoddal! Hátha tud valamit erre mondani!
Nem voltak kiütései a férjemnek. A cigitől, vagy a COPD-től, hát ez ki van zárva! Mástól lehet az!
Ha gondolod, számolj be ezen az oldalon, hogy mit mond a háziorvosod. Arról is, ha valami módszert elkezdtél! Hátha az erőt ad, hogy tudod, én DRUKKOLOK NEKED!!!! Tudom, mi az a cigiről leszokás!
Van egy nagyon kedves volt kolléganőm, aki sajnos amiatt szokott le, mert találtak valamit a tüdején, ami rosszindulatú. Rémesen aggódom miatta.
Várom, mit lépsz!
Szeretettel: nora51

panzer
#23945 panzer hozzászólása: 2016.10.14. 02:53

Kedves cirmoska és sorstársaim ! A dohányzásról úgy kell leszokni, hogy már a cigit sem szabad megvenni, mert bizonyára te is tapasztaltad, hogy minden szál megvett cigi el lesz szívva ( Bocs a németes kifejezésért ) ! Magyarul, a dohánybolt előtt kell elgondolkozni. Saját magadat áltatod, ha úgy gondolod, hogy a megvett cigit majd beosztod meg majd kevesebbet szívsz el belőle und so weiter stb.
Van egyúttal egy alternatív és kellően cinikus válaszom is. Az úgy szól, hogy minél több cigit szívj el és minél rövidebb idő alatt, mert a haláloddal egyidőben le is fogsz szokni a dohányzásról! Ez utóbbi elképzelés még mindig bevált !

nora51
#23937 nora51 hozzászólása: 2016.10.12. 23:46

Cirmoska! A férjem COPD-s. Több mint 2 doboz cigit szívott naponta, és 30 évi bagózás után egyszercsak befulladt, rosszul lett, majd pedig a budakeszi Korányi szaniban kötött ki, az intenzíven. Ez 1999-ben volt. Azóta egy szálat se szívott! Most a cigipénzt gyógyszerre, inhalátorokra , oxigénre költi. Óriásiakat köhög, és egy emeletet is csak zihálva tud megtenni. Párás levegőben, nagy eső idején külön spray-t kell beszívnia, annyira fullad. Fél évenként kell tüdőszakorvosnál megjelennie, aki kiadja az engedélyt arra, hogy a háziorvos felírhassa a COPD-gyogyikat. Évente jelentkezik Budakeszin, beutalóval, ahol három hetet lehet eltölteni az isteni levegőn, naponta spéci légzőtornával, ez amolyan rehab.
Nemrég fedeztük fel Budán a szemlőhegyi barlangot, ahol naponta lehet SZTK-ra két órát bent üldögélni a spéci levegőben, ami jó hatással van a COPD-re és az asztmára, meg felsőlégúti krónikus nyavalyákra. Ott egy rendkívülien lelkiismeretes orvosnő rendel, a barlanghoz tartozó épületben.
A COPD egy gyógyíthatatlan betegség, melyet karban lehet tartani gyógyszerrel, inhalátorokkal, rehabbal, jó levegőn tartózkodással, és füst, dohányzás nélkül. Így csak nagyon lassan romlik a beteg állapota. Aki a COPD dacára cigizik, az öngyilkosságot követ el. Nem tudom szebben mondani.
Férjemnél 17 éve diagnosztizálták. És ahogy elnézem, lassan, nagyon lassan romlik csak az állapota.
Ha van kérdésed, írd meg ide. Őt is meg tudom kérdezni, ha valamire még kiváncsi vagy.
Füstös helyen tartózkodás vagy dohányzás KIZÁRVA, ez a lényeg. És együtt kell működni az orvossal, akkor jók a kilátások.
Üdvözöl:
nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close