Új helyzetben

Téma címkék:
2017.06.29. 12:55

Sziasztok!

Egy kicsit hosszú megfogalmazásom lesz. Én ma találkoztam ezzel az állapottal először. Tavaly befogadtuk magunkhoz egy lányt (unokatestvérem barátnője), aki addig nevelőszülőknél élt. Sajnos nagyon viszontagságos múltja volt…pár lényegesebb elem…nemi erőszak családon belül (bátyja,két barátjával), alkoholista szülők, családból kiemelés, nevelőszülőről nevelőszülőre kerülés….Az utolsó nevelőszülője kitette, mikor 18 lett, mondván innentől úgyse kap utána pénzt. Mi befogadtuk, cserébe annyit kértünk tanuljon, legyen belőle valaki a jövőben. Mikor elmondta mik történtek vele, rögtön kértük, hogy járjon iskolapszichológushoz, hátha segít feldolgozni a múltját, esetleg járhat csoportterápiára is. Az utóbbi 1-2 hónapban düh kitörései voltak, önmagában olyan szinten tett kárt, hogy megkarcolgatta az alkarját. Legutóbbi esetnél bevitték a pszichiátriára, mivel bezárkózott, nem akart felkelni, halálvágya volt és megint karcolta a karját. Itt derült ki a mai nap, hogy a megállapított diagnózis borderline személyiségzavar. Mi nagyon szeretjük őt, szeretnénk ha kikerülne ebből az állapotból, hisz tudom neki is rossz de ugyanakkor azoknak is akik szeretik őt. Mit tanácsoltok? Akár a benne lévők, akár családtagok…Honnan induljunk, hogyan segítsünk?

#25134 ember hozzászólása: 2017.06.29. 16:16

A legfontosabb az lenne, hogy keressetek egy olyan szakembert, aki kifejezetten borderlinera szakosodott. Egy sima pszichiáter, aki nem kifejezetten ezzel foglalkozik, az nem valószínű, hogy tud majd segíteni, akár ronthat is a helyzeten! Én a Nap-kört ajánlom, hogy telefonáljatok hozzájuk, mert ott tudnak ajánlani olyan orvost, aki segíthet, ismeri és alkalmazza a kognitív viselkedésterápiát!
Tudom, nem a legolcsóbb, ha az ember magándokihoz jár, de ha tényleg szeretitek ezt a lányt, akkor nincs más megoldás!
Fotnosnak tartom, hogy ti is, ő is, tájékozódjatok a betegségről! Marsha M. Linehan könyét tudom nagyon ajánlani! A borderline átlagos rehabilitációja 8 év! A gyógyulás nem egyik percről a másikra várható. Persze már hamarabb is látványos lehet a javulás, de ez nagyon függ a betegség súlyosságától, a beteg elhatározásától, a környezet hozzáállásától és a terapeuta képesítésétől.
Ezen az oldalon is sok a hasznos tanács, itt van pl .egy nem is régi történet, hasonló helyzetben lévő személy írta: http://www.varoszoba.hu/2017/03/30/borderline-15/
Nekem is írhatsz, én is ezzel a betegséggel küzdök már pár éve. purballkitten@gmail.com a címem.

#25141 Ditta988 hozzászólása: 2017.06.30. 22:01

Szia, köszönöm a tanácsot, írtam neked e-mailt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close