Rémhír, vagy valóság?

Téma címkék:
2018.04.24. 18:39

Idézek egy betegtárs hozzám írott üzenetéből:

“Szia Museto! Ma voltam ……..-n, vettek vért, és azt mondták, hogy csak októberben lehet vírusszámlálás.

Csak júliusban kell mennem megint vérvételre.

Állítólag a Hepregen van valami levél, hogy most nem engedélyezik a vírusszámlálást.”

Mivel én már vírusmentes vagyok, csak fél évente járok kontrollra, ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Ha tud valaki ezzel kapcsolatban hiteles infót, kérem ossza meg velem, mert szegény sorstárs nagyon be van ijedve. Üdv, Museto

#26677 veronik4 hozzászólása: 2018.04.30. 18:39

Kedves Makara Doktor Úr!

Az előbb osztottam meg én is kételyeimet Oldfiker Hol vagytok gyógyszerezők? levelére hozzászólva, hogy ti. rendben, hogy tökéletesek a májértékeim, de a kezelőorvosom azt mondta, hogy mivel a májenzimeim annyira jók (“mint egy gyereknek” – ahogy próbálta érzékeltetni : ), nem lesz PRC, pedig a kezelés utáni 6 hónapra végzett vírusszám vizsgálatról én is olvastam már.
A fenti tömör, de a leglényegesebb információkat tartalmazó levele nekem is nagy megnyugvás (mint ahogy valószínűleg másnak is az lesz), hogy mégiscsak kerek lesz a történet!

Szeretetteljes tisztelettel: Vera

#26644 Szemi hozzászólása: 2018.04.25. 21:32

Tisztelt Doktor úr!

Nekem még 3 hete a kezelő orvosom -Dr. Lengyel Gabriella- azt mondta, hogy május 10-én csináltat egy HCV PCR-t. Akkor elmarad ez a vizsgálat?

1968 óta (gyerekkori közúti baleset, több liter vér, plazma stb) vagyok Hepa “C”-s. Ez 50 év. 2016-ban derült ki és ez év februárjában kezdődött a DAA kezelésem.

Ne haragudjon, de én ezt nem értem. Május 4-én letelik a 12 hét. Honnan tudják, hogy vírusmentes lettem? Tapasztalati adatokból? Érdemes elmenni egy fibroscan vizsgálatra, ha az ember ilyen hitetlen?

Üdvözlettel

museto
#26634 museto hozzászólása: 2018.04.25. 06:20

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönjük gyors és megnyugtató válaszát! Tisztelettel Museto.

#26631 Makara_dr hozzászólása: 2018.04.24. 23:34

Tisztelt Museto,
A kezelés végén nem lesz vírusszámlálás, mivel mindenki negatív!
Csak a kezelés után 6 hónappal, egyetlen alkalommal lesz HCV PCR. Ha ezen időpontban a vizsgálat negatív (vírus nem kimutatható – target not detected), akkor végleges a vírusmentesség és soha többé nem szükséges vírusszámlálás.
A máj regenerációjának vizsgálatára azonban – a hepetológus által meghatározott időpontokban – vissza kell járni ellenőrzésre.
Tisztelettel
Makara dr.

#26692 veronik4 hozzászólása: 2018.05.05. 18:19

Kedves Makara Doktor Úr!

Mégiscsak maradt bennem egy kis nyugtalanság: azt írja Doktor úr, hogy a kezelés végén azért nincsen vírusszámlálás, mert mindenki negatív. Mégsem történhet meg az, hogy a tökéletes májértékek ellenére marad valamennyi vírus, és amikorra 6 hónap múlva sorra kerül a PCR, addigra már x számúra szaporodnak? Nem kell még akár igen csekély maradvány létszámukban azonnal elcsípni őket, és még plusz adag gyógyszerrel eltüntetni? Ha 6 hónap múlva megint kimutathatóak, mi történik?
Van olyan információm, hogy a csekély számú vírust esetleg az immunrendszer is legyőzheti – de ha nem? Ilyen helyzetben várható további kezelés? Vagy ismét várakozni szükséges?
Lenne még egy kérdésem: a nyirokrendszerben is elpusztulnak a C vírusok, vagy onnan esetleg újra a vérbe kerülve újra kezdődhet minden?

Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Tisztelettel: Vera (veronik4)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close