Hasimoto – merre induljak? Tudtok megbízható endokrinológust?

2018.06.29. 07:33

Sziasztok!

Gyerekkorom óra meglévő pajzsmirigy problémám mostanra diagnózisra lelt.
Nem volt felügyelet nélküli, de mivel a laboreredmények nem tértek el a normálistól – minden orvos azt mondta nem kell vele foglalkozni, majd ha gond lesz, illetve olyan életszakaszba érek, hogy gyermeket vállalnék akkor feltétlenül menjek vissza, mert baj lesz.

Az évek során elvégzett ultrahang felvételeken megjelentek kisebb- nagyobb göbök, amik hol sokasodtak, hol méretben és számban lecsökkentek.
Az utóbbi időben érezni kezdtem kisebb szorításra – pici görcsre emlékeztető – pár pillanatig tartó dolgokat – felszaladt rám masszív 10 kg, álmatlansági periódusaim vannak, hajam kopottas lett, nem nő olyan mértékben, mint eddig, néha ok nélkül szapora szívverésem van és lever a víz – gondoltam itt az ideje utánanézni mit is csinál a pajzsmirigy.
Illetve mostanra értem olyan szakaszba, hogy gyermekvállalás szóba jöhetne – de mivel azt mondták a tervezéskor majd menjek vissza – hát bejelentkeztem mindenhova.

A helyi háziorvossal megvívtam a harcot – igen, szó szerint – hogy beutalót adjon pajzsmirigy ultrahangra és laborra – mert Minek az magának? Miért kell? – a kórtörténetemben le van írva, hogy ezt rendszeresen félévente nézni kell…amúgy.
Az eredmények után azt tanácsolták menjek inkább szakorvoshoz. Mondom rendben van.

Elmentem, magánba, fizetőshöz. Nos.
Itt sem szerettek volna először ultrahangot nézni, holott messziről is, jól láthatóan megnagyobbodott pajzsmirigyem van.
Elmondtam mit tervezünk, miért jöttem, vittem minden korábbi eredményt – mégis lett ultrahang, ami után rögtön mintát is vettek a pajzsmirigyből, mert a doktor szerint furcsa dolgokat mutatott a felvétel – ami a vizsgálat után – jó indulatú gömbnek van titulálva ami erekkel átszőtt és körben teljesen gyulladt az egész pajzsmirigy. A pajzsmirigyem alakja az ultrahangos doktor elmondása alapján inkább pálmalevél alakú, ami azért nem normális….
Az ultrahang Hasimoto-t állapított meg. Ok – illetve nem ok, de ez van – lehet vele élni, de azért hormont/ gyógyszert kell szedni (mindenhol ezt olvastam).

Az endokrin orvosom nem nézte meg az eredményt, elment szabadságra – amivel nincs gond, csak ezzel csúszott két hónap.
Mikor visszatért bejelentkeztem hozzá.Kérdezte a laboromat – mondtam csak 4 hónappal korábbi van, mert nem kért amikor először bejelentkeztem hozzá. Hú hát akkor csináljunk – mondtam ok.
Az ő szabadsága alatt persze néztem az internetet, olvastam pro – és kontra, mindenféle véleményt és felmerültek bennem kérdések -amit szerettem volna megbeszélni/ átbeszélni.
A kérdéseimet fel is tettem. És a válasz ennyi: túl sok hülyeséget olvas a neten. A Hasimoto és a teherbeesés nincs semmilyen összefüggésben.
Nos, azt hiszem, ha nálam esetleg nem is akkora még a baj hormonálisan, azért ez nem így van. Hozzáteszem, hogy a labor eredményem, ami ezt megmutatná – a csúcs szuper fizetős gyors laborban – már több, mint 3 hete nincs meg…

Eddig jutottam – ismét várok és ismét telnek a hetek – megoldás, javaslat, terápia, vagy “tudás” nélkül.
Szóval a hosszú történetem rövidre zárásaként, a kérdésem:
Tudna valaki egy normálisabb endokrinológust, esetleg endokrinológus-nőgyógyászt javasolni?

Mindegy milyen megye.
Mert ez, hogy utazom órákat, fizetek, várok hónapokat és fizetek és folyamatosan lenéznek és nem akarnak velem foglalkozni vagy megbeszélni a kérdéseimet ez eléggé felháborít és elkeserít.
Köszönöm előre is a tippeket és javaslatokat!

#27805 Romanov hozzászólása: 2019.01.04. 12:03

Több endokrinológussal is volt dolgom. A legnagyobb probléma, ha nem elég alaposak. Amúgy itt van egy lista a budapesti endokrinológusokról, többnél értékelés is van, azokat szoktam elolvasni https://budapest.doklist.com/hu/s3/

#26966 Dido29 hozzászólása: 2018.07.13. 15:20

Sziasztok!
Köszönöm nektek a hozzászólásokat és a tippeket is!
Jobbulást mindenkinek!

#26957 vinczu hozzászólása: 2018.07.12. 10:56

Itt voltam, jo dontes volt, szépen elmondott mindent
https://foglaljorvost.hu/endokrinologus/dr-lehoczki-viktor/

#26936 mnesza hozzászólása: 2018.07.03. 20:32

Kedves Levélíró!

A lányom ugyanebben a cipőben jár. Ő az alábbi orvosnál volt és nagyon jó a véleménye.
Üdvözlettel
Mészárosné Szabó Anna – Békés

Bemutatkozás
Dr. Solymosi Tamas

1988 óta vagyok orvos. 1991 óta egyre inkább, 1996 óta pedig gyakorlatilag kizárólag pajzsmirigybetegekkel foglalkozom.

1993-ban szereztem belgyógyászatból szakvizsgát, 1996-ban pedig az addigi gyakorlati és oktatói tvékenységem révén citológia-hisztológia-pathohisztológiából szakképesítést. (Utóbbira azért vagyok külön büszke, mert nagyon kevesen, tudtommal csak 5-6 nem pathológus szakember kapta meg összesen e szakképesítést köszönhetően a jelentős gyakorlati tapasztalatának és oktatási tevékenységének.)

Az endokrin szervek ultrahang diagnosztikai jártasságáról 1997-ben szereztem működési bizonyítványt.

2004-ben védtem meg PhD disszertációmat, melyet a göbös pajzsmirigyelváltozások kivizsgálásáról írtam.

Több mint 135.000 pajzsmirigybeteget láttam eddig rendeléseimen.

Több mint 100.000 pajzsmirigy-ultrahang vizsgálatot és több mint 42.000 pajzsmirigy citológiai vizsgálatot végeztem eddig. Ez a két vizsgálatszám a legtöbb Magyarországon, s – tudomásom szerint – a nemzetközi szakirodalomban sem számolt be egyetlen orvos sem ennél több pajzsmirigy-ultrahang és citológiai vizsgálatról. >>>

Dr. Solymosi Tamás, Ph.D. belgyógyász-citopatológus
Gyors segítség – 1.

A legtöbb pajzsmirigyproblémára igaz, hogy az embernek az élettartamát nem rövidíti meg.
A pajzsmirigybetegségek 99%-ban nincs tartós életminőségromlás.
Elképzelhetetlen , hogy valakinek pajzsmirigybetegség miatt ne lehessen soha gyermeke!

Gyors segítség – 2.

Pajzsmirigyalulműködés

Az emberi betegségek közül talán a legideálisabban kezelhető. Nem más, mint egy tökéletesen pótolható hiányállapot, amivel kivétel nélkül teljes és korlátozás nélküli élet élhető .

Pajzsmirigytúlműködés

A betegség – attól függően, hogy mi okozza és milyen súlyosságú – változó ideig akár igen komoly, rövidtávon az életminőséget is komolyan rontó tüneteket okoz. Egyáltalán nem ritka, hogy valamilyen végleges kezelésre lesz szükség. Lehet, hogy egy-két évi gyógyszeres kezelés után is kiújul a túlműködés. De idővel kivétel nélkül mindenki megszabadítható a pajzsmirigytúlműködéstől . Sok esetben azon az áron, hogy végleges alulműködés alakul ki. Ennek kapcsán ld. az előző megjegyzést.

A Basedow-típusú pajzsmirigytúlműködés

esetén a betegek közel felénél szemprobléma alakul ki. A látás nincs vszélyben, ugyanakkor ha a szem dülledtté válik, akkor ez sok esetben egész életre megmarad. Ezt megszüntetni mindenkinél jelen tudásunk szerint nem tudjuk, s ez sajnos sokaknak érthetően komoly lelki problémát okoz.

Göbös pajzsmirigyelváltozás

Magyarországon az emberek több mint felénél kialakuló rendellenesség. Kétségbe esni egy göbös elváltozás miatt pont annyira indokolt, mint egy bőrünkön lévő anyajegy miatt. Magyarországon a pajzsmirigygöbök 98-99%-a jóindulatú. Ha a göb panaszt okoz vagy jelentős nagyságra megnőtt vagy túlműködést okoz vagy pedig daganatatra gyanús, akkor meg kell műteni. Egyéb esetekben, időnként egy-egy ellenőrzést kell végezni. A göbös emberek háromnegyedénél sosem lesz szükség kezelésre, és leélik az életüket anélkül, hogy valaha is bármilyen problémát okozna nekik. Aki műtétre szorul, átmeneti, annál a néhány hónap után spontán megszűnő problémák mellett kialakulhat végleges pajzsmirigyalulműködés (ld. alulműködés). Pajzsmirigyben jártas sebész esetében 1% annak valószínűsége, hogy megsérül műtét közben a hangszalagot ellátó ideg. Ez esetben egy életre kissé rekedtes lesz a hang, de pl. pedagógusoknak sem kell ilyen szövődmény esetén pályát módosítani. Tehát a göb vagy soha nem igényel kezelést vagy 98-99%-ban tartós életminőségromlás nélkül meg lehet tőle szabadulni.

Pajzsmirigygyulladások

A gyakorlatban az egyik forma a Hashimoto-gyulladás. A nők 10-15%-a éli ezzel az életét. Nagy részük anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. Egyetlen negatív köveztkezménye, hogy alulműködésra hajlamosít, ami az érintettek közül minden második embernél idővel kialakul (ld. alulműködés) – tehát semmilyen életminoség korlátozást nem okoz .
A szubakut, de Quervain-típusú gyulladás igen komoly nyaki fájdalmat és magas lázat szokott okozni. Kivétel nélkül végleg és nyom nélkül meggyógyul – de sokszor néhány hónapig tartó gyógyszeres kezelés indokolt.

Rosszindulatú pajzsmirigyelváltozás

A leggyakoribb pajzsmirigyrák a papilláris forma. Ez a szervezet legjobb indulatú, nem jóindulatú daganata. Átlagosan 90% körüli a véglegesen meggyógyulók arány. A 40 év alatti nők esetében ez az arány gyakorlatilag 100%.

A follikuláris típus esetében a végleges gyógyulási arány 80% körül i.

A jóval ritkább medulláris rák esetében rosszabbak az esélyek, a gyakorlatilag kivétel nélkül 60 év felettieknél jelentkező anaplasticus rák esetében sajnos csak időleges segítségre van lehetőség.

#26935 KissLaci hozzászólása: 2018.07.03. 14:02

Tényleg nem egyszerű olyan hozzáértő endokrinológust találni, aki összefüggésében látja a problémát.
Őt ajánlom:
https://www.robertkorhaz.hu/kollegaink/dr-szigeti-sandor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close