Pánikbetegség

Téma címkék:
2018.08.27. 08:56

Sziasztok. 19 éves korom óta vagyok kb pánikbeteg most 23 éves vagyok. Kinek milyen tünetei vannak? Kialvatlanságtol elő jön nektek a pánik? Vagy ha izgultok mint pl vizsga? Frontokra érzékenyek vagytok? Azért szeretném hogyha tudnék veletek kicsit beszélgetni erről mert végleg meg szeretném szüntetni ezt az undoritó pánikot. Anya is pánikbeteg volt sok éven keresztül és most semmi baja.

#27264 Csabi28 hozzászólása: 2018.09.03. 12:24

Ilyenkor tudom hogy nem én vagyok az idegrendszer beteg hanem az olyanok mint az a csávó.

boldogbordi
#27258 boldogbordi hozzászólása: 2018.09.03. 00:00

Jeszus gyerekek…. túl sok hülyeséget olvastok emlékhakmucinácó ilyet az életbe nem hallotam. Holdsugár ne halluz be magadnak sokkal rosszabb álapotot mint ami. Nem kell bele pörgeni, magunkat a sz.rba

Na de,hogy a kérdésre válaszoljak. Nem vagyok pánik beteg,de vannak olyan helyzetek amik kihozták belőlem a rohamot már életem során. Az egyik az pont a kialvatlanság és, a nagyon nagyon sok sterssz komboja volt.
Összefogalva nekem mi volt: heves szìvdobogás érzés mintha lenne egy raklal tégla a melkasomon,szapora légzés,légszomj,hányinger halalfélelm. És nem tudtam megmaradni ott ahol ez rámjött ki kellet mennem onnan főleg kis zárt helyek,terek mert az éreztem ha nem megyek ki meghalok( nem tudok pl sátroban aludni mert amikor egyszer ez rámjött épp ott kellet volna aludnom… nem jött össze)

A vizsgák, hat azokat már kezdem megszokni, de a felkészülés allat néhe szétcsúszok a szorongástol. Aztán valahogy a vizsgákat már rutinból letolom. A front… huh hát az néha a hangulatomat repìti a béka segge alá….

Holdsugar
#27259 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.03. 07:52

Kedves Boldogbordi!
Nem én találtam ki, orvos diagnosztizálta az emlék(ezet)hallucinációt és az akusztikus hallucinációt is. Évekig antipszichotikimmal kezelték a pszichotikus tüneteket, majd leállították. Az hogy nem hallottál róla, nem jelenti azt, hogy ilyen tünetek nincsenek. Emlékezethaluról én sem sok infót találtam neten, nem lep meg, hogy nem hallottál róla. Akusztikus haluról neten is bőven van anyag. Nem tiszta a kórképem, egyértelműen egyik diaghoz sem tudták besorolni a pszichotikus tüneteket. Skizofréniát diagoltak először, 2 évvel később a diagot elvették, azt mondták, hogy border okozza. Majd elmentem egy olyan helyre (Alapítvány), ahol sok bordert kezelnek, nagy a terápiás tapasztalatuk e téren. Ott kizárták, hogy személyiség zavar eredetű a halu. Ott skizoaffektív zavart diagoltak, de azt is mondták, h az a diag sem teljesen passzol rám, nálam más a kórlefolyás (5 éve nem szedek AP-t, komoly visszaesés nem volt, de valamennyi halum rendszeresen van).
Tekintettel arra, hogy bizonyos gyógyszerek függőséget okozhatnak + krónikus májgyulladásom van, így nagyon igyekeznek minimalizálni a gyszereket, főként mivel a gyszer szedéshez javasolt gyakori (májgyulladás miatt ) laborkontroll sem megoldható. Magánrendelésnek nincs laborkapcsolata, háziorvos évi max 1-2 x tud beutalót adni. Az is szempont, hogy erősen szedáló gyszerekkel nem tudnék dolgozni és gazdag amerikai nagybácsim sincs. Egyéb oka is van, hogy gyszer leállítás mellett tettem le a voksot.
Üdv,
Holdsugár

boldogbordi
#27276 boldogbordi hozzászólása: 2018.09.03. 19:13

Szia nen azt mondom,hogy ilyen nincs. Hanem azt mondom,hogy van olyan amikkor az emberte probálnak ráhúzni mindent és produkálja a dolgokat, olyan önbeteljesìtő joslat. És nekem is volt,hogy olvastam valamit,osztán teljesen bele pörögtem….
Aztán úgy voltam vele,hogy na jó én ez engem nem érdekel…. és tényleg volt egy csomó olyan tünet,vagy nem is a tünet hanem annak a súlyosága. Hogy az azért volt mert bele pörgetem magam. Ha amúgy az ap nélkül úgy elvagy az tényleg tök jó, és nem is baj,hogy így döntötél. Igen a rivo fronya durván addikt arrol elég rossz lejönni… na szóval azt akarom mondani,h szerintem van olyan h le kell tojni az összes diganozist és az össze leìrást és mindent és csak úgy lenni. Mert csúnyán bele lehet ebbe pörögni és kvázi saját maguknak sikerül produkálni tüneteket….

Holdsugar
#27281 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.04. 01:03

A kezelőorvosom nem engedte mèg az AP csökkentését sem, nemhogy az elhagyást. Amikor kevessbbet vettem be az AP-ból, injekcióra állított át. Orvost váltottam. 10 hónap alatt fokozatosan állították le és amikor már egyáltalán nem adtak, 5 hétig kórházban felügyeltek. Utána is havi kontroll mellett tartottak AP mentesen. Akusztikus halum vègig volt, az emlékhalu 1,5 évvel az elhagyása után tért vissza, akut pszichózis formájában. Elképzelésem sem volt, h mi ez, csak azt tudtam, hogy korábban is volt ilyenkor, mielőtt még elkezdtek gyszerrel kezelni. Ekkor mondták, h ez is halu, évekkel később egy másik orvos mondta, h emlékezethallucináció. Azt mondta, hogy ha nem szűnik meg magától, szedni kellene újra a gyszert.
Én nemhogy belepörgök, kevesebb a tünetem mint másoknak és munkaképes vagyok. Az a csoda, h nem volt nagy visszaesésem és eddig kihúztam az AP nélkül. Az áterek többsége élethosszig szedeti az AP-t, kevesen merik gyszer nélkül hagyni a beteget, főleg ha gyszer mellett sem tünetmentes. Sokkal jellemzőbb az, h a beteg önként hagyja el és többnyire visszaeséssel végződik a próbálkozása.
Gyszerrel éjjel-nappal aludtam, nagyon le voltam lassulva. Képtelen lettem volna teljes munkaidőben dolgozni napi 12-14 óra alvásigénnyel. Többször próbáltam 7-9 órára csökkenteni az alvással töltött időt, 2 nap után szétestem és 16 órát aludtam. Megélhetésben a család nem tudott segíteni, leszázalékolásra orvosom szerint esélyem sem volt, emiatt kerestem olyan átert, aki pártolja a csökkentést v elhagyást. Elhagyása után évekig fő és másodállásom is volt, sokkal könnyebb volt AP nélkül.

boldogbordi
#27283 boldogbordi hozzászólása: 2018.09.04. 07:52

Na ezt nem értem,hogy valaki kitalálta h haluzni tilos. Vagy valaki szerint még mindig jobb,ha a a gyógyszertöl romlik az életminőséged és nem a halutul…. Na mindegy nem értem én ezt
Ha AP nélkül neked könnyebb és ha egybkét elvagy azzal a valamennyi haluval ami rendszeresen van. Akko most mé ne?
Nek értem azokat az orvosokat akik teljesen diktátrok és rohadtul nem kezzelnek felnötként. Söt a biztonság kedvért még erőszakot is alkalmaz. egynémelyik. Vagyok olyan szerencsés,h csak antidepit szedtem egy darabig. De azért hagytam abba,mert egyszerüen nem birtam elviselni,h kivagyokszolgáltva alávagyok rendelüdve az orvosnak rendszernek…. na arról ne nem is besszélve h nekem is írtak mar fel olyat még gyerekoromban ami szereintem többet árt mint használ ( 13 évesen AP-ét úgy h semilyen ilyesmi tünetem volt ami sztem indokolta volna….) na de volt bennem valami ősztön h hagytam a francba és sose vettem be….

Na de az eredeti kerdés a pánik betegség volt és tünetei. És kicsit elkanyarodtunk. Ami nem olyan nagy baj,csak ez most nem bizos h segìt a kérdezönek

EN-ek
#27286 EN-ek hozzászólása: 2018.09.04. 10:26

mit csod My Bodri? tudod yól, h eb bea Lb*tt cuplerájba (orbanisztán) mki 1 G dikktátor! (a többi + 1 raklap birka) :(

a mi pd a Ny-i óvostudományt illeti, az már Paracelsus óta TOTÁLIS TÉVÚTON jár, ehhe nincs is mit hozzáfűzni. max h azóta már a EGÉSZ Ny. civilizésön IS…
HAL le Lujah!!! :/
- – -
e-sőmentes sstenverte szép napot nekem! (HA! majd úszni óhajtok, lekközelebb HALLnak születek!!) :P

EN-ek
#27260 EN-ek hozzászólása: 2018.09.03. 10:00

Ejj… mé n csicsilla ÉN másik mihaszna bodrim a éj(1/2)nek idején ?? :P

Absolute! attó h még vammit n lácc, mégnem bittos h létezik! pl. UFFót se láttál bittos, DE minden művelt mber tugygya. (h van) ÉN pl. a saját szemével még hajjdanában volt szerencsém! (Y)

Titeket viszont téll n értlek… HA 1ccer súúújos bátegek wattok, MINEK akartok még fojton melózni is??? :O (hiszen a még a egésséges mbernek is ártalmas!) Fojtoncsakaza HA!rácsolás + a örökös tel7tetlenség! a mber legyen serény, és elégeggyen + AZZAL, a mije van! NYUGALOM a hosszú élet tikta! NE talán rátok ragatt aza náci orbánféle rabszolgahajcsár, “álatpógárt-minélelőbb-kidögleszteni!” szemlélet? :D

Holdsugar
#27261 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.03. 10:06

Sajnos vagy nem, de leszázalékoláshoz keveslik a nyavajám, eltartani senki nem tud, számlák jönnek és éhen halni sem szeretnék.

boldogbordi
#27277 boldogbordi hozzászólása: 2018.09.03. 19:21

Há talán ezért,mert ha valaki otthon nézi a falat. Az ezért nem túl egészséges. És nem akarja nézni a falat És van olyan,hogy valaki midezek elletére szeretne normális életet élni. Jah meg talán azé mert az a pénz amit megváltozott munkaképeség miatt kapsz (amit úgye felúl lehet bìrálni) a rokkantságit (vagy mi a tökömnek hìjak mannapság) azt nem. De egyik sem akkora összeg,hogy biztos ne halj éhen. Meg egybkent is én azt gondolom,hogy attól h valakinek ilyen problémai vannak, miért kénne kiszoroljon annak a lehetőségéből,h élje az életét mint mindeki más? Persze van olyan állapot amikkor ez nem játszik, az ok…. de szerintem ha valaki,nem dolgozik,nem tanul. Vagy nem csinál valamit ahol van valakikel és nem erzi a saját prodtivitásat. Nah abba bele lehet ennél is jobban kattani. Hát nem elég ennyi kattanás ? :)

EN-ek
#27279 EN-ek hozzászólása: 2018.09.03. 20:14

DE. még sokis :D sóval ne nézd a falat, ink 1él halat! (ill mégse: mer manapság azis frankón TELE wan 1 kis Hg, Pb, Cd, + még 1 tuczat jó kis nehézfémecskével! é sakk or még n beszéltem Fukushimáról!) :(

HA nagyon kattox, gyee és majd sziw jól BEolajozlak… ;) – - -
nade cajjok ÉN most itt BErekesztem, majd máshol; ugyanis van rrefele 1 majjommber ésa modora SE kifogástalan!

Holdsugar
#27282 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.04. 02:55

Egyetértek. Van aki munkaképtelen, olyan állapotban van, hogy fel sem vennék dolgozni, ha mégis, nem tudná ellátni a munkát.
Aki képes dolgozni vagy tanulni, az szerintem jobban jár, ha ezt teszi, akkor is ha ezt erőltetni kell. Keretet ad a napnak, sokat segíthet ha vannak céljai, tervei az embernek, nem lecsúszik, hanem előre halad. Fontos, hogy legalább az alapvető szükségleteit ki tudja elégíteni. Még jobb ha meg tudja venni, amire vágyik, tud költeni szórakozásra, hobbikra, ruhára stb. Ezek épp abban segíthetnek, hogy jobban legyen. Nem azt mondom, hogy szórni kell a pénzt az ablakon, milliós utazásra gyűjteni, Mercedest vásárolni stb. Kisebb dolgokra gondolok, elmenni kirándulni, moziba, állatkertbe, gyógyfürdőbe, beülni egy hangulatos cukrászdába, kávézóba, teaházba, múzeumba, strandra, pár napra elmenni a balatonra vagy egy fesztiválra stb Egyedül vagy társasággal. Ha valaki legalább havi 1-2x ki tud kapcsolódni, az sokat dobhat a hangulatán.
Ismerek több olyan beteget, aki családi segítséggel vagy leszázalékoltként meg tud élni. De nem egy beteget láttam, aki nagyon minimális összeget kapott, családja nem volt vagy nem tudta támogatni, szinte éhezett, nem volt fűtése/áram, a ruhái szinte leszakadtak róla. Olyan nyomorban élt, amiben egy egészséges ember sem tudna jól lenni. Ez eléggé lefele húzó spirál.
Sajnos az én esetem egy harmadik szitu. Túl sokat kellett dolgoznom ahhoz (2 mhely), hogy rendeződjön a pü-i helyzet, alapvető dolgokra jusson. A munka elvette az időt a pihenéstől/szórakozástól, épp azoktól amiből töltekezni lehet és visszahúzott. Ha csak 1 helyen dolgozok marad időm/erőm kimozdulni is.

Holdsugar
#27225 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.29. 23:49

Szia!
Éjjel rémálmom van, ébredéskor (minden reggel) vegetatív szinten zajlik le egy pánikroham. Úgy remegek, hogy szinte kiesik a kezemből a kávé, légszomjam van, le vagyok izzadva. Rettegek az élettől, a haláltól. Élethalálfélelmem van. A szívem majd kiugrik a helyéről, de ezt (tekintettel arra, hogy rettegek) normálisnak tartom, meg sem fordul a fejemben, hogy a szívemnek bármi baja lenne. (ezért írtam h vegetatív szinten zajlik). Egyszer pszichiáter noszogatott, h fáradjak el kardiológiára a 120-as pulzusommal, de feleslegesnek véltem, betudtam az akkor leállított gyszereim megvonási tünetének.
A reggeli roham spontán lezajlik, nappal nincs. Az egész halálvágyba átfordul.
Nappal hulla fáradt vagyok, zombi üzemmódban működök, néha úgy érzem, hogy agyf@szt kapok. Ha heti 60 óránál többet dolgozok már ahhoz sincs erőm, h dühös legyek. Ilyenkor a szellemi munka is túl fárasztó fizikailag. (nehéz a mappa, a fénymásolóig eljutni is megerőltető séta). Nehéz ülni, sajnos fekvő munkát még nem találtam. Este a fizikai szellemileg is kifog rajtam. (sokáig heti 40 óra szellemit kombináltam 20-30 óra fizikaival) Rövid távú memóriám nem működik, köszönni elfelejtek, észre sem veszem a másikat. Dolgaimat elhagyom, keresgélek, elfelejtem honnan jöttem és hova tartok, mit csináltam meg és mit nem, tájékozódni sem tudok. Buszról, villamosról elfelejtek leszállni, utána rossz irányba megyek.
Állandóan álmos vagyok. 2 hete már azon gondolkodtam, hogy magamra zárom az ajtót, ráborulok az asztalra és alszok. Majd ha valami S.O.S úgy is hívnak…Nem csak elfelejtek dolgokat, olyanra is emlékszek, ami nem történt meg (emlékhallucináció) és némi akusztikus hallucináció is fűszerezi a képet, a depresszió mellett néha mániás vagy mániaszerű tünetek is megjelennek.
Estére az élethalálfélelemből halálvágylesz, de pesszimistán meg szoktam állapítani, hogy nekem még az öngyilkosság sem sikerülne és nem szeretném a toxikológia/sebészet/intenzív és hasonló helyek vendégszeretetét élvezni és a jelenlegi problémáim halmozni valami maradandó károsodással. Van elég vajom. Csüggedtem tudomásul veszem, hogy bár jó lenne, igen kis esélyem van éjszaka spontán kimúlni, másnap is kell dolgoznom. Irigylem a hülyére gyógyszerezett sorstársakat, szeretnék bevonulni egy nagyon zárt osztályra és egesz álló nap semmit sem csinálni. Igyekszem azzal nyugtatni magam, hogy egészen biztos, hogy idő kérdése és meghalok, csak türelmesen ki kell várni és soha többet nem kell reggel felkelni és dolgozni.
Majd jönnek a rémálmok és az élethalálfélelmetes reggel. Nem értem, hogy lefekvés és felébredes között (a rémálmokon kívül) mi történik, mi okozza a változást.
Gyszert hol elveszik, hol mini adag nyugtatót, néha altatót is kapok majd ezt is elhagyatni próbálják. Kis adag gyszer mellett jobban alszok, de ezek a tünetek nem változnak. Nagy adag (de azt nem kapok) gyszer mellett nincs reggel rohamom, de sokkal álmosabb vagyok nappal, ami még zavaróbb.
Ha kevésbé vagyok leterhelt, jobb dolgok történnek, akkor a halálvágyam enyhül v elmúlik.
Talán az segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy az erős szorongás, sportolás teljesen természetes módon okozza a pulzus emelkedèsét, ebben nincs semmi kóros.
Holdsugár

EN-ek
#27226 EN-ek hozzászólása: 2018.08.30. 08:13

WAO! e naggyon álat volt! (Y) ;)

tod a zabaj itt eb bea hányadék balkánon (a mellett, h 1 náci diktatúra!) h HA monnyuk vmi ojan bajod van a mi n esik bele a első 3 leggyakoribba -azt még nagy nehezen ált. felismerik ezeka alulképzett szarlatánok- akk eséjed SINCS! vmi ritka betegséggel pd jobb HA 1ből a Dunnának mécc! (n most, me most alig van benne víz) :D

ÉN pölö tegn majd’ FELdobtaa őszes talpát, és HIÁBA is mennék akárhova vele, LF se tudnak vele kezdeni! (év100dok óta!) még dg. sincs nemh theráPIA… LoLoK! :(

#27228 Tiborca hozzászólása: 2018.08.30. 13:32

Szia!
Sajnos amit írtál azt én is írhattam volna annyira hasonlóan érzem magam, ill. a tüneteim is ugyanazok. 48 éves 120 kg-os férfi vagyok sok antidepit próbáltam már, de egyik sem használt csak a xa..x. Napi 3 mg-al valahogy elviselhető az élet ezt már 5-ik éve szedem. Most a Brintellixel próbálkozok de semmi hatását nem érzem.

Holdsugar
#27250 Holdsugar hozzászólása: 2018.08.31. 22:03

Szia Tiborca!
Antidepit összeszámolni sincs kedvem hány félét szedtem. Hatástalan. Nyugi bogyóm (hol Xanax, hol Rivó) egyre minimálisabb. Most napi 0 és 1 mg között variálok vele, azaz ha máshogy nem megy veszek be, ha megy, nem veszek be, de a leállítást szorgalmazzák. Egy idő után a megvonási tünet miatt is be kell vennem. Fizikailag is rosszul leszek: migrén, hányás, hasmenés stb. Leállítani csak akkor tudom, amikor nem dolgozok.
A hallucinációkkal jobban boldogulok. 5 éve nem szedek rá antipszichotikumot és viszonylag jól együtt tudok élni vele.
Depresszióra azt mondják, h addig marad míg itt lakok (bántalmazó környezet, kis lakás), itt mindenki szarul lenne. 6 napot dolgozok, a 7-en hanyatt homlok menekülök mert a másik bekattant…Bárhol máshol 2 héten belül sokat javul. Kh-ban is. Gyszer nélkül!!!
Üdv,
Holdsugár

EN-ek
#27251 EN-ek hozzászólása: 2018.09.01. 10:21

HŐHA! 120kg az G sokk!! 70 körül bőven elegendő! szép, sudár, formás, fiatalos, csajjoknak teccő formátum ajó. (mint pl ÉN) ;)
3mg canaks szintén –> 1-re csökkentendő! (1. körben)
a.depik köztudottan LF se érnek, ill. csak annyit, h impi leszel tőle… :D – - -
tepedig HA 1ccer Holtsugár v mé Nap rax ki?? :P

Holdsugar
#27252 Holdsugar hozzászólása: 2018.09.01. 15:11

A HCV-s topikok egyikében Oldfikier azt kívánta, hogy fényes Napsugárra változzak. Hát elkezdtem, napocskas a képem.
HOLTsugár??

EN-ek
#27208 EN-ek hozzászólása: 2018.08.28. 14:04

Yééjeee! csaknem 1 (másik) Crimson itten?? :O hihi ;)

#27213 Crimson hozzászólása: 2018.08.28. 16:46

Vaczakul mennek a dolgok mostanság itt lenn :)

EN-ek
#27216 EN-ek hozzászólása: 2018.08.28. 19:13

mémá? n ért… hisz’ düböröGAGAzdaság, Világzik a ószág + minden, s mki verihepi benne! hehe :D
na kivégezted máa sulimat? + mi wan nálad am??
- – -
hugyrohaggy+!vanboraképeden4évigLElépnicsakúgySÓnélkül???!!!

#27217 Crimson hozzászólása: 2018.08.28. 20:20

Őrültborsot mindig jobban csíptem, az is engem. Na hát még a paprika! Kenőcsben az igazi, egy kicsi ide-kicsi oda, aztán ég a zsír, meg a toka + nem árt 1 kis diéta -> lassan lemegyek mínuszba. Kedves, Sulink már kimúlt, mikor bevették a szerzetesrendik. Alkalmatlan grafikusnak bizonyultam, bizonyítvánnyal a hónban. De ez már régi nóta. Csak úgy kapkodok az agyam után, egyszer majd el is dobom, változásokk érnek lépten-nyomon.

EN-ek
#27219 EN-ek hozzászólása: 2018.08.29. 10:19

Őrülők, h yókedve wan babája!<3:P nek sajn épp fája mája, s a hasa tája!!! :(
(ú lácc +int ea hosszú, dőgmeeg utáni nagy lehülés tett BE neki bassza+! n kiv. méga ellenségednek SE!!)

A zért látod -veled ellentétben- n tűnik L, hanem még súúújos senyvedés közepette is erőt vett magán és idekapart pársort! <– dicséretet kérek!!:)
(HA majd ismét kajakul lesz, mehetünk Skippire is csucsogni! v mittomén;)

N ment a grafiKUSSág?? :O pd nekem még +van aza jó kis LÓfejű képed, tod amit attá!:D + a többi is ofc. (Y)
- – -
Vége van a nyájnak | hűvös szelek jájj!nak | a kiss cunci-punczik a suliba másznak! :D

#27197 Crimson hozzászólása: 2018.08.28. 07:48

Szia!

Nálam teljesen random helyzetekben jönnek a rohamok. Év elején egy sor vizsgálaton túlestem, de semmi szervi ok nem áll fenn. A szívem is rendben van, nagyobb a tüdőkapacitásom és a vérem oxigénszállító képessége, mint Katinkának, mégis van, hogy “lefulladok”, mint egy rosszul berántott motor.

Főleg éjszaka jelentkeznek a tünetek: ijedten, csuromvizesen és büdösen felébredek, kolibrik szárnycsapásait megszégyenítő sebességgel kalapál a szívem, mély, nehéz dobbanásokat be-beiktatva csak a ritmus változatossága kedvéért.

Nem tudom, ennek köze van-e hozzá, de a nap végére kivétel nélkül belázasodom. Semmi fertőzésem nincs, szuper a vérképem is, nincs mi ellen küzdjön az immunrendszerem, legfeljebb én magam.

Vizsgák, jelenés előtt kivételes nyugalmat tanúsítok mindig, így amit kell, sikerre tudom vinni. Talán a nagy magabiztosság ára az utólagos összeomlás egy váratlan, gyenge pillanatban.

Előfordul, hogy az utcán vagy boltban kezdem kellemetlenül érezni magam, amikor is el kellene döntenem, hogy darabolt paradicsomot vagy paradicsompürét vegyek-e a kövnapi ebédbe. Egy kis lebegést érzek, elernyednek az izmaim, mint pl. egy ájulás előtt, amikor már semmit sem érzel. A saját elérzéketlenedett világom és a külvilág intenzív, színes impresszióinak határán aztán egy pillanat alatt mintha – *klikk* – átkapcsoltak volna valamit bennem, és hirtelen minden ijesztő és idegen lesz. Kiszakadok a világból, mintha burkot repesztettek volna egy magzaton, és érzem, csak az hiányzik, hogy én is torkom szakadtából üvöltsek a nagy riadalomtól.

Persze ez nem így megy :)

A testelhagyós-érzéses kulimászra, derealizációra állítólag jó, ha megelőzésképpen tornázgatunk egy csöppet, meg-megfeszítjük különböző végtagjaink izmait, mielőtt érzed, hogy jön. Szóval a koncentráció a fontos, hogy “ne hagyd el magad”, ne menekülj a helyzetből, hanem összpontosítsd a figyelmed a saját tested működésére (ahogy ez a nejlonfelső hozzáér a bőrömhöz, érzem, hogy könnyű és hideg -> ideje őszi ruhákat is venni; érzem, hogy a nadrágom gombjai belesüppednek a bőrömbe -> lehet, ma valami könnyűt reggelizem).

Mostanság mondjuk inkább az állandó feszültség jellemző rám, amit kiválóan leplezek, csupán az éjszakai fogcsikorgatás árulkodik az állapotról…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close