A krónikus HCV májon kívüli tünetei

Téma címkék:
2018.09.20. 08:47

Kedves Mindenki!

Azt tudtam, hogy a hepatitis C vírusok a májon kívül másutt is panaszt/panaszokat okoz(hat)nak a szervezetben. De pontosan nem, milyen tünetek, betegségek hozhatóak velük összefüggésbe.

Ahogy egyre több információhoz jutottam a VIMOR-nak és a VSZ-nak köszönhetően, saját, korábban meglévő tüneteimre is magyarázatot kaptam – jó érzés, hogy tudom, miért is voltak. Szerencsére ezek a tünetek (ízület gyulladás, olykor már riasztó mértékű lábzsibbadás, és megkeserítő szemszárazság) Viekrax-Exveira kezelésnek köszönhetően eltűntek! Bár az autoimmun ízületi gyulladásra újra el kellett kezdenem szedni a gyógyszert, de kisebb adagban, és nem az ízületek fájdalma miatt.

A júniusi VIMOR Klubban a C vírus májon kívüli tüneteiről, az okozott betegségekről esett szó. Jegyzetelgettem, és arra gondoltam, hogy megosztom Veletek ezeket az információkat – bizonyára Nektek is nagyon hasznos lesz, hogy alábbi, esetleges tüneteitekre magyarázatot kaptok. Mindenkinek sikeres ifn mentes kezelést és tünet(ek) mentességet kívánok!!

Vera

És most lássuk az információkat:

A krónikus HCV májon kívüli tünetei:

Ezeket a tüneteket

- maga a C círus jelenléte→ az immunrendszer által védekezésként termelt ellenanyagok, melyek lerakódnak a szervekben,

- illetve a C vírus által termelt kóros fehérje

okozzák.

A tünetek a következők lehetnek:

• Polyneuropathia – főleg az alsó végtagok zsibbadása

• Ízületi gyulladások.

• Pajzsmirigy működési zavarok.

• Krónikus vesebetegség.

• Vasculitis (érgyulladás) – lilásvörös, enyhén viszkető foltok testszerte

• Szív-, és érrendszeri betegségek

• Depresszió

• Sicca szindróma (száraz szem)

• Szájszárazság

• ITP: ismeretlen eredetű alacsony thrombocyta (vérlemezke) szám

Ezekre a betegségekre nagyon oda kell figyelni, mert következtükben a halálozás magasabb a HCV-s betegek körében.

A HCV-ből gyógyulás után:

Az ízületi gyulladások javulhatnak, de nem fognak teljesen megszűnni.

A szív-, és érrendszeri betegségek kockázata csökken.

Ha a HCV-hez köthető a depresszió, megtörténhet a gyógyulás, de ez hosszú időbe telik.

Egy fontos kérdés: valóban eltűnhet-e az összes c vírus a szervezetből?

Maradhatnak: kevés számú vírus nem biztos, hogy kimutatható, „elrejtőzhetnek”, viszont az immunrendszer már legyőzheti őket. Jó hír az autoimmun betegséggel élőknek: a túlműködés nem gyengíti az immunrendszer vírusölő hatását, ellenkezőleg: erősíti.

Kati Laczko
#27470 Kati Laczko hozzászólása: 2018.10.17. 22:31

T.Nora51!Mint már írtam,8éve tudtam meg h.hepaC lappang bennem.(sajna volt egy két műtétem anno,vért is kaptam.)2010-ben kaptam az első kezelést:Interferonnal. Félbe kellett hagyni,borzalmas mellékhatásai voltak.Akkor egy kicsit feladtam,sok családi esemény miatt is.Közben elhunyt öcsém,nővérem,apukám.2016-ban nyugdíjba mentem és úgy gondoltam most már magammal is foglalkozhatom.Házi orvosom rábeszélt hogy adjam be az új kezelésre a kérvényemet.Felkerestem hát a régi kezelő orvosomat,aki előtt le a kalappal,1héten belül elintézte a Fibroscan vizsgálatot Sz.fehérváron.Sajna. az eredmények nem adtak bizakodásra okot.Med.érték 20,12 kPa, St. deviatio 4.69 kPa. Vélemény:F4 Akkori eredményeim:GOT146, GPT164, GGT64, AP462 TCT64, HGB143. Megkaptam az új kezelést:Interferonmentes Harvoni+Ribavirin(2-0-3).aug 21-én telt le a 3 havi kezelés. Kérte háziorvosomtól egy vérvételt ami szeptemberben történt.Jelenlegi eredményeim: GOT58,GPT59,GGT28, AP385,TCT55 , HGB317. Dec 12-én kell visszamennem vírusszámlálás miatt. Jelenlegi tüneteim szemszárazság,derék táji fájdalom,néha letörtség,idegesség. Amiért aggódom az a Thrombocita alacsony értéke. Megköszönném ha válaszolna leírt történetemre. Feladatom sok van,unokám segítése. Mindig hatalmas étvágy is van,holott sose ettem sokat,bizony most rajtam van plussz 8 kg. Előre is köszönöm válaszát. Üdv.LK.

nora51
#27474 nora51 hozzászólása: 2018.10.18. 21:58

Kedves Kati!
Nem találom a kérdést, amire válaszolnom kéne. Mi a kérdés?
Úgy tűnik, a májemzimek szépen javulnak. A gyógyszer még mindig dolgozik utólag is, ezért december 12-ig és tovább is még javulnak majd az értékek. A trombocita szám is. A máj valamelyest regenerálódni tud, még kb. három évig, van akinél tovább is. Ha a szemszárazság és a deréktáji fájdalom tartós, azt bizony szakorvossal kell megnézetni. A hízást vissza kéne fogni úgy, hogy lehetőleg édességet, főtt tésztát , rizst ne, krumplit módjával,, a kenyeret napi 15 deka alá vinni, és naponta sétálni, tornázni, az úszás és kerékpározás is jó. A séta és torna ingyen megoldható. A 8 kilót lassanként le kéne fogyni, mondjuk 3-4 hónap alatt, mert ha zsírmáj alakul ki, az veszélyes! Cukor helyett édesítőt tenni a kávéba, teába. Tej helyett joghurt, kefír. A paradicsomlé nem hízlal!
Sokaknak van farkasétvágya a kezelés után. Nagy éhség ellen jó, ha
mindig van otthon zölduborka, sárgarépa, karalábé, alma, amiből lehet ropogtatni, és tömi a gyomrot, de nem hízlal. Kefír is mindig legyen otthon. Reggelihez vacsorához egy-egy kemény vagy lágytojás, sovány sonka, paradicsom, paprika, uborka, retek, hagyma.
Nagyon jó a gyakori gomba-evés, mert alacsony a kalóriatartalma. Csirke, pulyka,hal is ehető.
Mozogni muszáj!!!
Üdv: nora51

#30019 tengerzugas hozzászólása: 2024.02.03. 21:36

Szia.Olvasgatom a régi bejegyzéseket…Gyógyszerszedés után miért nő meg az étvágy?

nora51
#30029 nora51 hozzászólása: 2024.02.14. 01:12

Mert a gyógyszerszedés után az ember meggyógyul, lelkileg-testileg felszabadul, és ez egyeseknél boldog súlygyarapodást okoz, mivel örömmel és felszabadultan táplálkozik.

museto
#27460 museto hozzászólása: 2018.10.14. 10:40

Kedves Veronika! Minden szavad aranyat ér, én sajnos rendelkezem néhánnyal az általad leírt mellékhatásokból. Az izületi bántalmakon túl most egyfajta izomfájdalom gyötör. Ez akkor jelenkezik, ha kissé megerőltetem magam olyan dolgokkal, amik azelőtt meg sem kottyantak. Volt egy pár hónapos lakásfelújításunk és az azzal járó cipekedések után nem a megszokott izomláz, hanem egy nagyon erős,intenzív izommfájdalo jelentkezett. Most is ebben vagyok, már két napja fetrengek a fájdalomtól, ami délutánra kissé szűnik, de éjjel és reggelre megint letaglóz. Szóval úgy érzem a régi énem már nem jön vissza, ez a mocsadék vírus egy életre nyomot hagyott bennem. Üdv, Museto

#27464 veronik4 hozzászólása: 2018.10.15. 19:55

Kedves Museto!

Te, ha jól emlékszem, sokkal rosszabb máj-állapotban voltál, mint én. Én csak 7.8 F2-vel kezdtem meg az ifn mentes kezelést. Talán emiatt nem is lehet csodálkozni, hogy amit Benned tönkre vágtak a nyomorultak, az nem lesz már a régi – nem tudom, mások is tapasztalnak-e hasonlót. Az én hepászom mondogatta mindig, hogy ez egy nagyon alattomos betegség, az egész szervezetet megbetegíti. De talán enyhítheti lélekben az izomfájdalmat, hogy eltűnt már a C osztály, és nem okozhatják közvetlen durva hatásaikat.
Csak egy pici vigasztalás: én se virgonckodok már nagyon – újra viháncol az ízületi gyulladásom…De én is abban reménykedem, hogy a novemberi PCR majd megerősíti, hogy ezúttal nem a cések felhergelésére mulat Gyulladás őkelme…

Szeretettel: Vera/Veronik/Veronik

pikirt67
#27449 pikirt67 hozzászólása: 2018.10.10. 23:46

Kedves Veronik!
Nagyon köszönöm az információkat! Nagyon kedves vagy!
Üdv: pikirt67

#27452 veronik4 hozzászólása: 2018.10.11. 19:36

Szia Pikirt!

Jó érzés, hogy segíthettem!
Te hogy vagy mostanság?

Rádgondolással: Vera/Veronik

#27373 veronik4 hozzászólása: 2018.09.25. 13:14

Kedves Nóra és Mindenki!
Azért is fontos ezt tudni, mert meg tudjuk magyarázni, hogy az elsődleges, májat érintő romlások mellett miért is nagyon fontos a kezelés és a gyógyulás. Szerencsés esetben a HCV-s beteg környezetében élők számára ez nem is kérdés, de mint tudjuk, 2018 ellenére akadhatnak, akik nem így gondolkoznak – nekik nyújthatunk felvilágosítást. Ikremnek nyíltan kimondta az egyik (volt) kollégája: “Minek azt kezelni, van egy barátom, nem jár orvoshoz, mégis elél vele…”. Kimondja, és nem szégyelli, milyen tájékozatlan.
Nem csodálkoznék, ha más is találkozott már volna , vagy fog találkozni hasonló kijelentéssel.
Nekünk is nagy szerepünk van a felvilágosításban, tájékoztatásban! Az én környezetemben is sokan a tőlem kapott információk alapján tudják már helyén kezelni a HCV-t. Ne szégyelljük magunkat!
Természetesen tudom, nem könnyű megmondani, és tudnunk, éreznünk kell, kivel közölhetjük. De már ez is sokat számít.
Vera

nora51
#27371 nora51 hozzászólása: 2018.09.25. 01:24

Kedves Veronik, nagyon köszönjük, hogy ilyen alapos összefoglalást kaptunk a fránya hepaC esetleges szövődményeiről. Ebből is azt lehet leszűrni, hogy minél előbb kiderül a fertőzöttség, annál kisebb a valószínűsége, hogy a májkárosodással együtt valami más nyavalyát is kapunk ajándékba.
Köszi, hogy leírtad!!!
nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close