Hepatitis C-ből kikezeltek, gyógyultak figyelmébe!

2018.10.24. 22:56

Egyszer leírtam, milyen információkkal gazdagodtunk egy hepaklub-délutánon, Doktornőnk által. Időnként előhúzom és közzéteszem ezt a kis összefoglalót, mert különben eltűnik az éji homályban. Márpedig mostanság sokan gyógyulunk, ezért kötöm az alábbiakat a lelketekre. (Májatokra!) Tehát akinek épp aktuális, az olvassa buzgón!!! A legutóbbi hepaklubdélutánon is erről volt szó.

Ha a sikeres kezelés lejárta után fél évvel sem mutatható ki vírus jelenléte, akkor gyógyultnak tekinthető az addig HCV-s beteg. A máj a kezelés végétől számítva kb. 3 azaz három évig regenerálódik, majd ez a folyamat leáll, és a máj úgy marad. Feltéve, ha vigyáznak rá…

Akinek F4 a státusa a vírusmentesség elérésekor, az félévente végeztessen laborvizsgálatot és ultrahang-vizsgálatot! Azért ily sűrűn, mert az F4-esek veszélyeztetettek a daganatos megbetegedésre, tehát gyakrabban kell kontrollálni őket. Mivel a cirrózis szövődménye a portális hipertónia, (a máj körüli erekben megnő a nyomás) így a nyelőcső visszeressé válhat, esetleg az ér megrepedhet (varikozitás), ami vérzést okoz. Ennek elkerülésére szükséges gasztroszkópiás vizsgálatot végeztetni, ha a hepatológus ajánlja.

Aki F4-es a Fibroscan szerint, annak 3-4 évig még ajánlatos fél évenként meglátogatni a hepatológust. Fibroscant lehetőség szerint 1-2 évente lehet csináltatni. A sikeres kezelés lejárta után kb. másfél-2 évvel van értelme először Fibroscant csináltatni.

Aki a vírusból meggyógyult és nincs cirrózisa (vagyis F0-F3), az is jól teszi, ha 3-4 évig évente meglátogatja a hepatológusát, és labort, ultrahangot csináltat.

Később már a háziorvos is elég az utógondozásra, ami a vizsgálatokra való beutalást, és az odafigyelést biztosítja, és csak akkor kell a hepatológushoz menni, ha valami rossz irányba változott.

A CT-vizsgálat nem tartozik bele rutinszerűen a gondozásba.

PCR vizsgálat (vagyis vírus-számlálás) rutinszerűen nem kell, felesleges, mivel a vérképből a májfunkciók és egyebek úgyis jelzik, ha netán baj van. PCR csak extrém esetekben, betegségekben, csontvelőátültetés esetén stb. kell.

Aki meggyógyult a C vírusból, az örök életére C-pozitív marad, hiszen az ellenanyagok jelzik, hogy szervezete találkozott a C vírussal. Ez nem azt jelenti hogy beteg maradt, de már sohasem lesz többé olyan a vére, mintha mi sem történt volna… (Ezen nem kell csodálkozni. Véradás kizárva!Azonnal kiderül a gyorstesztnél, hogy ellenanyaga van.Ilyenkor nem vizsgálgatják részletesebben, hanem közlik, hogy ne adj vért.)) Ezért felesleges kiváncsiságból is gyorsteszt csináltatása.)

A krioglobulin előbb-utóbb eltűnik a vérből, ha nincs már C vírus. (A vérkép kontrollja ezért is fontos.)

Ha a kezelés alatt a pajzsmirigy alul- vagy túlműködött, akkor a pajzsmirigyműködést is követni kell! (TSH, vagyis pajzsmirigyhormon-vizsgálat vérvétellel)

A gyógyult beteg NE HÍZZON, NE ALKOHOLIZÁLJON, NE EGYÉK FELESLEGESEN GYÓGYSZEREKET, SEMMIVEL NE MÉRGEZZE MAGÁT, MOZOGJON ÉS EGÉSZSÉGESEN ÉTKEZZÉK!

Mivel a májbetegség csökkenti a csontvelő értékeit, ronthatja veseműködést a belső hormonrendszeren keresztül, és a C vírus maga is tud vesebetegséget okozni, erre is figyelni kell, ezért jó a vérkép – és vizeletvizsgálat. (a krioglobulin, karbamid, kreatinin és thrombocita értékei sok mindent elárulnak!).

Ha visszértágulat van, évente kell kontrolláltatni!

Vigyázat, a cirrózis növeli a csontritkulás kockázatát! Erre is figyelni kell! Májcirrózis esetén évente szükséges a csontsűrűségvizsgálat! Csontritkulás elleni szereket nyugodtan szedhetünk! D-vitamint kell szedni – még a teljesen egészségeseknek is- , mert szinte minden embernek alacsony a D-vitamin szintje. Mellé szükséges kálciumot szedni, mert különben nem épül be. (Háziorvossal írassuk fel, beszéljük meg.)

A D-VITAMIN CSÖKKENTI A DAGANATOS BETEGSÉG KOCKÁZATÁT IS!

Béres cseppet lehet szedni, de interferonmentes kezelésben nem javallt.

Ha még eszembe jut valami, megírom!

Üdv: nora51

Frissítem az alábbiakkal:

Többen farkaséhségről számolnak be az infmentes kezelés vége utáni időszakban. Na ekkor kell vigyázni, mit eszünk, mennyit, és mozgunk-e eleget. Mert ne felejtsük: az elzsírosodott máj épp oly veszélyes, mint a vírus általi fibrózistól károsodott máj. A különbség az, hogy ha zsírmájra teszünk szert, azt megfelelő étkezéssel és mozgással el lehet mulasztani (az esetek többségében), míg a fibrózist okozó vírust csakis antivirális szerekkel lehet kikezelni.

Ha többször eszünk keveset, nem alakul ki a farkaséhség, és nem lesz belőle óriási nagy falás. A napi séta, torna, vagy úszás,(biciklizés, szobabiciklizés) avagy heti csak háromszori intenzív testmozgás nagyon fontos, kinek-kinek pénztárcája, ideje, lehetőségei szerint. A séta és az otthoni torna ((én TV-nézés közben szoktam, mert különben halálra unnám) INGYEN van!

Ha pocsékak az ízületeid, írass fel a rheumászoddal 15 gyógyfürdőzést. A meleg vízben ázáson és az abban való kímélő mozgatáson kívül mindig ússzál is a hűvösebb vízben. Ez az izületeid számára a legkíméletesebb mozgásforma,!!!!!!!

Na most már annyit okoskodtam, hogy elegem van magamból… Várjuk ide a hozzászólásokat gyógyult társainktól! Infók, ötletek, tanácsok, ez kell ide!

Üdv: nora51

Ui: Ha fáradékony vagy, nem árt TSH-t nézetni! Vagyis pajzsmirigyhormont ellenőriztetni vérből. Háziorvos ad beutalót a laborba.

#27552 Kalapos hozzászólása: 2018.11.08. 09:59

Ez most nagyon fura érzés.
20 éven át úgy éltem, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok, előbb halok meg mint ahogy vártam, és mindez pár nyomorult vírus miatt, amit azt sem tudom hogyan szedtem össze.
20 év ennek tudatában, majd egy telefon ma…

Nem vagyok érzékeny típus, de ez most valahogy… hát pár könnyem kicsordult.

Oldfiker
#27553 Oldfiker hozzászólása: 2018.11.08. 11:31

Kedves VM Kalapos!

Veled örülök meghatódva! További szép életet – a NAP süssön Rád még sokáig!!!!

Szeretettel: Oldfiker

#27555 Kalapos hozzászólása: 2018.11.08. 11:55

Köszönöm, Boldog életet kívánok én is Neked, kedves Oldfiker!
Innen már minden csak jobb lehet.

nora51
#27561 nora51 hozzászólása: 2018.11.11. 00:41

Kedves Kalapos! Földhöz vágom a kalapomat mindjárt! Jaj tudtam, tudtam! Miért is nem fogadtam, 15 milába, hogy negatív leszel! :))) Hát nagy gratula neked!!!!!!!!!Látod, mondtam én, hogy ilyen jó májfunkci-leletekkel tuti, hogy vírusmentes vagy! Nagyon örülök, nagyon!!!!!
Hasonlóan hozzád, mikor megtudtam a hihetetlen jó eredményemet nyáron, én is elmorzsoltam pár könnyet…de én 39 évi fertőzöttség után.
Vigyázz a visszakapott májadra és életedre nagyon! És arra is, hogy ne hízz meg véletlenül sem, mert a zsírmáj ránk nézve épp oly veszélyes…Sokan meghíznak ilyenkor. Nem szabad!
Ha erre vigyázol és nem rongálod a májad, akkor szolgálni fog neked nagyon sokáig!!!
Szeretettel:
nora51

#27542 Kalapos hozzászólása: 2018.11.06. 11:01

Szervusztok sorstársak!
Rég jártam itt.
Ma voltam vérvételen, csütörtökön kiderül, hogy vírusmentes vagyok-e. Kíváncsian várom.
Amit jelenleg tudok egy másik labor miatt, hogy a májértékeim beálltak kvázi tökéletesre, szinte minden a határérték közepén van.
Csütörtökön majd megírom mit mond a lelet.
Addig is mindenkinek szépet és jót!

nora51
#27546 nora51 hozzászólása: 2018.11.06. 17:09

Végre előkerültél kedves Kalapos, Vera már megszólított a “Hol vagytok, hol vagytok Hibiszkusz és Kalapos?” c. történetében! Olvasd el szépen, tüstént!
Nagyon jó hír, hogy májértékeid tökéletesek! Fogadnék veled 15 milába, hogy nincs egy árva büdös megveszekedett vírusod se!
Csütörtökön írjál ám!
Drukkolunk!!!!!!!!
nora51

#27550 Kalapos hozzászólása: 2018.11.08. 09:47

Még jó, hogy nem fogadtunk, nem akartam volna elszegényedni. :)

endrebandi52
#27535 endrebandi52 hozzászólása: 2018.11.04. 19:01

Kedves Nora 51 köszönjük okos gondolataid.

nora51
#27545 nora51 hozzászólása: 2018.11.06. 17:02

Szív! De nem az én okos gondolataim, hanem Doktornőnké ott a hepaklubban. Az ő szavait jegyzeteltem le, hogy senki ne maradjon ki az ő jótanácsaiból!

#27526 Csmicky hozzászólása: 2018.10.31. 19:57

Köszönjük az infókat!Makara doktor Úrat szeretném megkérdezni,hogy a kezelés utáni 6honap útán elvégzett HCV-PCR vizsgálat ideje a mennyi időt vesz igénybe?2-3 hét vagy lehet esetleg több idő is?
Köszönöm előre a VÁLASZT!
üDVÖZLETTEL CSmicky

nora51
#27532 nora51 hozzászólása: 2018.11.03. 23:49

Szia Csmicky! Nem biztos, hogy a Doktor Úr látja ezt a beírásodat. Ezért ha megengeded, én azt válaszolom neked, hogy az idén az én esetemben ez úgy volt, hogy a vérvételtől számított 10 nap múlva kellett az orvosomat felhívni, és akkor ő már meg tudta mondani az eredményt.
Ez Bp-n történt. (2.sz.Belklinika) Már nem kell hónapokig várni, mint régen.
Üdv: nora51

#27521 veronik4 hozzászólása: 2018.10.28. 20:00

Kedves Nóra!

Én is nagyon köszönöm ezeket a fontos információkat!!! :D

Szeretettel: Vera/Veronik

nora51
#27522 nora51 hozzászólása: 2018.10.28. 22:02

Nagyon szívesen! Levél megy!
nora51

nora51
#27512 nora51 hozzászólása: 2018.10.25. 01:15

Kedves gyógyult, vírusmentes társaim!
Az alábbiakkal egészíteném ki a fentieket:
ha gyógyultként fáradékonyságot észlelsz, háziorvosodtól kérj beutalót a laborba, és csináltasson TSH-vizsgálatot vérből. (Pajzsmirigyhormon)
Más: mivel a májbetegség fokozza a csontritkulást, ezt is ellenőriztesd!
nora51

nora51
#27511 nora51 hozzászólása: 2018.10.25. 01:12

Kedves Hetvenes! Azért ne akarjon a gyógyult hepás vért adni, mert a gyorsteszt, amit a véradásnál előzőleg csinálnak, tuti hogy szeropozitivitást mutat ki. (Az ellenanyag jelenlétét) Az ilyen véreket automatikusan nem használják fel, tehát feleslegesen megyünk vért adni. Ők nem csinálnak 35 ezerbe kerülő PCR-t, hogy megnézzék, hány vírusod van: nulla-e vagy öt millió. Csak gyorstesztet csinálnak, az meg ugye pozitív, még ha a PCR-ed nulla eredményű lenne is.
Üdv: nora51

Kati Laczko
#26999 Kati Laczko hozzászólása: 2018.07.27. 03:04

Julius25.-én kezdem a 3. 28napos Harvoni+Ribavirin kúrát.Vérvétel eredményeim: vörösvértest 3.47 Hemoglobin111 Hematokrit 0.329 Trombocita 52.0 Fehérvérsejtszám 3.77. Az orvos szerint minden rendben és Dec.5.-re adott időpontot vírusszám ellenőrzés céljából vérvételre.Ilyen eredményekkel nem kellene ismételt vérvétel?Gyakran fáj a fejem ébredéskor,gyenge vagyok és szokatlanul ideges.Ha valaki átesett már ilyen kezelésen megkérném, hogy segítsen válaszával.Köszönöm

nora51
#27049 nora51 hozzászólása: 2018.08.08. 16:40

Kedves L.Kati!
A Harvoni szedése alatt nekem is fájt néha a fejem ébredéskor, aztán ez elmaradt. Mást nem éreztem.
Ám de régebbi tapasztalataimból merítem azt, hogy a gyengeség, idegesség inkább a ribavirin bűne lehet. Ezt én régebben interferon mellé kaptam. A ribavirin le tudja amortizálni az ember vérképét, ezért hepatológusodat informáld hogylétedről, és kérhetnéd, hogy néha egy vérvizsgálattal ellenőrizze a vérképedet. Ezt a háziorvos is megteheti.
A vírusszám ellenőrzése komplikált, drága vizsgálat, ezért az csak akkor lehet, amikor hepatológusod előírja. De a vérkép figyelése rutin-vizsgálat, és szerintem is indokolt ribavirin szedése esetén, pláne ha az zavaró panaszokat okoz.
Gyógyulást neked!
nora51

#27055 Mikonu hozzászólása: 2018.08.11. 08:39

Szia Kati :)

Tarts ki!
A Harvoni+Ribavirin kombót szedtem én is. Nem volt felhőtlen a három hónap. Fejfájás, fáradtság, depi, ínyvérzés. Gondolom a Ribavirin nem véletlenül kapta a Ribancvirin becenevet…
De túléltem:), utólag nem is volt olyan borzasztó.

Sokat paráztam én is a vírusszámláláson. Azon túl, hogy drága, mire mész egy közbülső eredménnyel?
Úgy döntöttem, meggyógyulok, jó lesz majd a vírus-számlálás eredményem novemberben. Ha meg nem, akkor egy új fejezet kezdődik. Erősen fejlődik a HCV gyógyítása az utóbbi időben.

A kezelés lejárta után még mindig ki kellett tartani, gondolom a vírusölő szereknek ki kell ürülni.
De van jó hírem is, ami ugyan az enyém, de ígéretes lehet számodra is. A kísérő betegségem (ruber planus) kezd enyhülni, ezt jó jelnek tekintem. Az ínyvérzésem mostanában kezd megszűnni.
Tehát türelem, gyakorold a türelem erényét :).

A kezelés után, tanácsra, elkezdtem Brandenburg Neuro-t szedni. Nagyon jó hatással volt a pszichés tüneteimre. Te ezt most még nem teheted, majd csak a kezelés után, ha szükséged lesz rá. Nekem nagyon bejött.

szeretettel, és jó egészséget kívánva,
Mikonu

Kati Laczko
#27517 Kati Laczko hozzászólása: 2018.10.27. 10:20

Ok,kösz a biztatást.

Kati Laczko
#27516 Kati Laczko hozzászólása: 2018.10.27. 10:18

Köszönöm válaszát.

#26970 Mikonu hozzászólása: 2018.07.14. 13:31

Drága Nóra,

Őszinte szívvel gratulálok a negatívságodhoz :) !

Köszönet a kitartó támogatásodért, az általad megosztott információkért, amikhez másképpen nem, vagy csak nagyon keservesen juthatunk hozzá.
Ezeket a sorokat nem pusztán udvariasságból írom, hanem tapasztalatból. Tényleg hálás vagyok Neked!

Jó egészséget,
Mikonú

nora51
#26972 nora51 hozzászólása: 2018.07.15. 01:05

Kedves vagy Mikonu, köszönöm! Igyexem továbbra is minden infót megosztani Veletek!
Szeretettel: nora51

endrebandi52
#27541 endrebandi52 hozzászólása: 2018.11.05. 14:13

Kedves nora 51. Most látom te is nemrég lettél negatív, bocsánat,látod el is felejtettem meg kérdezni,tőled. Utólag nagyon örülök neki, hogy te is teljesen meggyógyultál!

endrebandi52
#27536 endrebandi52 hozzászólása: 2018.11.04. 19:03

Köszönjük szépen.

endrebandi52
#26967 endrebandi52 hozzászólása: 2018.07.13. 18:31

Kedves nora 51! A sorstársaim nevében is köszönjük a fentebbi fontos információkat.További jó egészséget kiván- endrebandi.

nora51
#26969 nora51 hozzászólása: 2018.07.13. 23:40

Nagyon köszönöm Endrebandi, én is neked! És örülnék, ha a lelked is mindig egyensúlyban lenne! Szeretettel: nora51

#26956 bama59 hozzászólása: 2018.07.11. 23:05

Szia Nóra! Boldog névnapot kívánok!
Üdv.:Magdi.

nora51
#26958 nora51 hozzászólása: 2018.07.13. 00:44

Köszönöm szépen! Boldogság van, valóban. Friss hír: a féléves kontrollom eredménye: negatív.
Szeretettel üdv: nora51

#26960 mumus hozzászólása: 2018.07.13. 07:18

Gratulálok, kedves Nóra!
Szeretettel
Mumus

#26965 bama59 hozzászólása: 2018.07.13. 14:20

De jó! Ennek igazán örülök,gratulálok! Nekem lejárt a gyógyszeres kúra,majd decemberben lesz vírus számlálás. Tegnap voltam laborban,kiváncsi vagyok az eredményre.
Üdv:Magdi.

museto
#26952 museto hozzászólása: 2018.07.10. 21:36

Szúnyogmentes viharok nélküli szép estét kívánok minden jó Gyógytársnak! Most, hogy már majd’ mindenki “gyorstalpalón” végzi el a HCV oskolát, mi veteránik, akik mi még ehhez képest palatáblával, spongyával, palavesszővel (2-es kezelés), jobb esetben kalamárisba mártogatott, tintapaca gyártó pennával (3-as kezelés) jártuk ki – nem egyszer bukásokkal, osztályismétlésekkel tarkítva – ezt a nehéz iskolát, boldogan olvassuk a jobbnál jobb híreket. Jól van ez így, már csak azért is, mert szemünk előtt lett eredménye egy küzdelmes korszaknak, ami rengeteg munkát adott a kutatóknak, orvosoknak, és kárhoztatta szenvedésre a sok többnyire önhibáján kívül megfertőződött embert. Közel 20 év telt el a vírus felfedezése és annak hatékonnyá vált irtása között, ez még egy emberölő sem! Bár csak a tumoros betegségekre is sikerülne egy ilyen hatékony és gyors gyógyulást eredményező szert találni!
Nóra gyógytárs írta, hogy a máj – jelen ismereteink szerint – kb 3 évig képes regenerálódni. Nos, én igyekszem erre rácáfolni, hisz a 2013 februárjában mért 50,3 kPa FibroScan értékem 4 év alatt eddig folyamatosan csokkent, tavaj augusztusban 8 kPa volt (!) és remélem, az idei mérés további javulást fog mutatni. Úgy vélem, én azon szerencsések közé tartozom, akik mája a vírusmentesség elérése után szeveszett módon igyekszik elérni eredeti állapotát. Szerintem ez így is logikus, ha a szervezet önszabályzó mechanizmusa teszi a dolgát. Persze ebben én is segítségemre vagyok magamnak, nem akadályozom a javulást alkoholizálással, túlzott zabálással, stresszeléssel. Ebben segít életvitelem is, vannak céljaim, igaz a család azért becsempész némi kanyarokat, de ennek is nézem a jó oldalát, nem enged tespedtségbe süllyedni.
Szóval érdemes belevágni a kúrába, mert a gyógyult állapot egészen új perspektavákat nyit meg előttünk. Öszinte gyógytársi üdvözlettel: Museto

#26953 mumus hozzászólása: 2018.07.10. 22:17

Kedvesek! Nagyon jól jönnek nekem, kedves Museto, a jó hírek Tőled, nagyon köszönöm! Persze nem csak a saját gyógyulásomba vetett bizalmam növekedésének örülök ezen keresztül, hanem ismeretlenül is Veled örülök a Te gyógyulásodnak! Ahogy remélem, Nóráénak is holnaptól!
Picit belenyugodtam, hogy vissza kell vennem a hajtásból, és most jobban is érzem magam.
Szeretettel gondolok Rátok! Mumus

Oldfiker
#26951 Oldfiker hozzászólása: 2018.07.10. 08:08

Kedves Nóra és Mumus!
Köszönöm mindkettőtöknek én is, hogy megbeszélhettük ezt a kérdést, én is úgy gondoltam valahol, hogy ez a komoly gyógyszer azért önmagában nagy feladat a szervezetnek, de hát egyedül az ember csak agyal és agyal, aztán egy kicsit elbizonytalanodik. Na de ekkor jönnek a kedves sorstesók, s továbblendítik a pácienst.

A nap süssön Rátok ma is!!!
Szeretettel: Oldfiker

(Nóra! Csütörtökön írj ám majd!)

nora51
#26954 nora51 hozzászólása: 2018.07.10. 23:07

Csütörtökön halnapot tartok, ami nálam azt jelenti, hogy irány a Velencei tó, és ott felveszem a versenyt a halakkal. Egész nap úszom, aztán irány a vonat, vissza Pestre. Néha kivetődöm a partra is, és olyankor telefonon fogom bombázni hepászomat. Majd jó késő este megírom az eredményt.
Museto, régi bajtársam, de jó hogy néha felbukkansz! Elképesztő csoda vagy ám, azt tudod-e?
50,3 kPa-ból 8-ig eljutni, ezt nem hinném el, ha nem te írnád! Vajon régi harcostársunk, Panzer hol tart a kPa-k letornászásában? Panzer, bújj elő!
Museto, nem 20 év az, hanem 30. Ugyanis a hepaC-t 1988-ban fedezték fel. (92-óta szűrik)
De így is gyönyörű, hogy 30 év alatt megoldódott a hepaC emberekre alkalmas gyógyítása.
(Mert az interferonos kezelés nem embernek való. Ezt orvos szájából hallottam! Milyen igaz!) Máriatövismag-kapszulát is szedsz még, Museto? Te vagy a hepások példaképe! Na így kell gyógyulni, tessék leutánozni!
Mumus, Oldfiker, örülök, hogy megértitek azt, hogy a szervezetetekben történelmi léptékű óriási háború dúl! A gyogyi a dögök ellen harcol, megveszekedett erővel. És ti vagytok a hadszíntér! Na most ezen a hadszíntéren még sportversenyt is szervezni, hát nem éppen praktikus. Lehet, de nem az a fontosabb. És hogy nem olyan jók az eredmények, na bumm.
Most az erő a háborúhoz kell.
Fő a nyugalom, ne aggódjunk, ne agyaljunk, annyit mozogjunk amennyi épp jól esik, eredmény nem fontos. Csak a háború kimenetele a fontos.
Vigyázó szemeiteket vessétek Musetora, és higyjétek el, meg fogtok szabadulni a dögöktől!
Szeretettel: nora51

museto
#26955 museto hozzászólása: 2018.07.11. 02:17

Csupán napi 1 db 140 mg-os Legalon az adagom, és napi 1-2 csésze Pannonhalmi Májvédő tea. És semmi cukros üdítő, inkább egy doboz herélt (alkoholmentes) serital esetenként. Mivel izületeinket az INF kezelés kissé megtépázta, ha nagyon bolond a helyzet, bekapok egy–két szem Naprozint. De inkább tűrök, majd csak elvonul a front, mint most is….Üdv, Museto

endrebandi52
#26968 endrebandi52 hozzászólása: 2018.07.13. 18:40

Kedves museto! A érdekes a ” herélt”- szót tőled függetlenül én is használom már régóta a Alkoholmentes italokra és a Koffein mentes kávéra is- ilyen mikor “nagy elmék” találkoznak . Szép nyarat, és jó egészséget kívánok- endrebandi/ Bandi.

#26945 mumus hozzászólása: 2018.07.08. 20:50

Sziasztok! Másfél hetem van hátra a gyógyszerszedésből. Kevésbé vagyok erős, mint az elkezdésekor. Mire számíthatok utána? Alig merek reménykedni! Gyógyultak, Ti hogy vagytok?

nora51
#26946 nora51 hozzászólása: 2018.07.08. 23:20

Mit jelent, hogy kevésbé vagy erős? Legyengültél?
Én csak csütörtökön tudom meg, hogy végleg meggyógyultam-e.
Magadhoz fogsz térni. Reménykedjél, mert ezek az infmentesek nagyon hatékonyak!

#26947 mumus hozzászólása: 2018.07.09. 03:26

60 éves koromhoz képest sokat sportolok, ennek köszönhetem a jó állapotomat, de mióta a gyógyszert szedem, nem tudom a szokásos edzésmennyiséget megcsinálni, vagy ha mégis, akkor annyira fáradt vagyok, hogy nem tudok aludni. A lelkemet is a mozgással tartom karban, és az, hogy ez most a töredékére esett vissza, aggodalommal tölt el. Azért kérdezem, hogy megfigyeltél-e hasonlót, vagy a kezelés leteltével változott-e valami a közérzetedben?
Drukkolok Neked, hogy vírusmentes maradj és jól is érezd magad!

Oldfiker
#26948 Oldfiker hozzászólása: 2018.07.09. 11:24

Szia Mumus!
Nálam is a jövő héten zárul a gyógyszerezési időszak, én is elég intenzíven sportolok (én még “csak” 59 vagyok), s én egy kicsit azon aggódok, hogy a kezelési időszakban (hat hónap) nem tudtam növelni az edzésmennyiséget, nem jól reagálta a szervezet, bár összességében – Veled ellentétben – csökkentenem nem kellett az adagot. Én transzplantált is vagyok.Az alvással nekem is vannak gondjaim, keveset alszok, azt sem jól. Kb 10 napja reggel 150/100 körül mozog a vérnyomásom, ami aztán később beáll a normál szintre, ezen is aggódok egy kicsit. Eddig van már két vírusmentességi igazolásom, nagyon remélem, hogy véglegesen távoztak a dögök, és kicsit szorongva, de azért nagyon bizakodva várom, hogy a gyógyszer után tudom majd növelni a teljesítményt is. Mindenesetre jelentkezz majd, hogy Nálad hogyan alakul a helyzet, s én is várom, ha erről már tapasztalatból tud írni valaki.
A Nap süssön Rád!
Üdvözöl szeretettel: Oldfiker

nora51
#26949 nora51 hozzászólása: 2018.07.10. 00:08

Kedves Mumus és Oldfiker!
Én a szokásos gályázást végzem, amit egy háziasszony csinál, súlyemeléssel (cipekedés) rengeteg talpalással, meg valamennyi tornával. Bevallom, én semmit nem vettem észre. Erőm hasonlatos a kafferbivalyéhoz, így volt ez a Harvonizálás közben is, és azóta is.
Hanem úgy őszintén: nem hiszem, hogy mialatt a szervezetnek egy bitangul hatékony vírusirtással kell elfoglalnia magát, aközben még sportteljesítményt is tartani, vagy növelnie kéne. Nem ez a legfontosabb momentán.
Ha majd kimegy belőletek a gyógyszer maradék hatása is, és a szervezetetek visszatér a régi kerékvágásba, immár feltehetően vírusok nélkül, akkor számításom szerint újra fokozatosan visszanyeritek a formátokat. Ha nem, akkor meg kell beszélni az orvossal.
Alvászavarokat okozhat a kezelés, ezt másoktól is hallottam.
Én túl jól és nagyokat aludtam, nekem ez volt a szokatlan a kezelés alatt. Minő szerencse!
Legyetek türelemmel, és még elsősorban a dög-irtásra koncentráljatok, ne a sportteljesítményre.
Gyógyuljatok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szeretettel: nora51

#26950 mumus hozzászólása: 2018.07.10. 02:30

Kedves Nóra és Oldfiker!
Nagyon köszönöm a gyors reagálásotokat! Nagy segítség nekem, hogy nem vagyok egyedül ebben a nehéz időszakban. Azért nehéz, mert a bizalmam ingatag lábakon áll, alig merem elhinni, hogy meg fogok gyógyulni. Igazad van Nóra, most nem a teljesítményre kell koncentrálnom, hanem a gyógyulásra. Különben a kezelés elején nekem is kilengett kicsit a vérnyomásom fölfelé is, de összességében azért inkább normális.
Feltétlenül jelentkezem majd később is és én is várom Tőletek a továbbbi jó híreket! Engedd meg Oldfiker, hogy én is ezt a kedves fordulatodat használjam:
a nap süssön Rátok!
Szeretettel Mumus

Oldfiker
#26930 Oldfiker hozzászólása: 2018.06.29. 19:07

Drága Nóra! Köszönöm, hogy mindig odafigyelsz ránk! Hozzátenni egyenlőre nem tudok semmit, csak megerősíteni mindent, amit leírtál. A mozgás és az étkezés mindenképpen kiemelendő, nagyon nagy figyelmet kíván és kell a bíztatás is! Nálam, hálisten a mozgás megvan, az étkezéssel még azért vannak gondjaim, de nem vészes.
(Még két hetem van a gyógyszerrel, aztán vége!!!! S van már kettő vírusmentességi igazolásom!!!)
Nálad meg, ha jól figyeltem, a jövő héten már visszamérés? Csak jó lehet!

A Nap süssön Rád!
Szeretettel: Oldfiker

nora51
#26932 nora51 hozzászólása: 2018.06.30. 22:40

Nagyon jó úton haladsz kedves Oldfiker, szép hosszú karcsapásokkal. Én hetente egyszer a Velencei tóban tartok halnapot, ugyan halat még nem fogtam, viszont az úszástól meg lefogytam.
Lehetséges, hogy másnap a 3000 méteres úszkálástól van izomlázam? No ennél nagyobb bajom ne legyen.
Igen, holnap után jön a féléves kontroll. Ha neked már két piros pontod van, akkor meglesz a jelesed!Juhééééé!
Rád is süssön, de alaposan!
nora51

nora51
#26927 nora51 hozzászólása: 2018.06.29. 11:08

Praktikus: a híradót naponta tornázva lehet megnézni, az napi fél óra torna. Nagyon odanézni úgysem kell, elég azt hallani is…
Törzshajlítás,
nyakkörzés,
karral kaszálás,
leguggolás-felállás,
előre-hátra hajolgatás,
helyben futás,
helyben járás magasra emelt térdekkel,
lábnyújtogatás előre-hátra,,
lábujjhegyre állás és vissza,
behajlított és nyújtott karral körzés,
ezeket lehet állva csinálni, nem kell tornaszőnyeg se. Ha ragaszkodsz a foteledhez, ülve emelgesd fel egyszerre a két összezárt lábad, aztán felváltva. Fogod érezni, hogy dolgozik a hasizmod!
Aki ezután azt mondja, hogy nincs ideje tornázni, az LUSTA! Mert napi fél óra Tv-zésre van ideje… Nem kell mindenáron híradót nézni, lehet mást is! De közben tilos tespedni! Nassolni meg egyenesen vérlázító.
Most elhallgatok, mert mára már elegetek lehet belőlem.
nora51

#26926 bama59 hozzászólása: 2018.06.29. 10:56

Köszi Nóra! Már el is olvastam,nagyon tanulságos!
Üdv::Magdi!

nora51
#24792 nora51 hozzászólása: 2017.03.28. 19:40

Olvassátok el a gyógyszeres mellékhatások bejelentéséről szóló új történetemet!
nora51

museto
#24784 museto hozzászólása: 2017.03.26. 00:37

Te kedves tyúkanyó Nóra! Hoztad a formád, gyönyörű és tartalmas összefoglalóval ajándékoztál meg bennünket, köszönet érte! Bizony igen kevés információval rendelkezünk kezelő orvosainktól, még jó, hogy vannak kivételek, ilyen volt az én néhai orvosom, Dr Szentgyörgyi László és akik fáradhatatlanul kitartanak mellettünk Klára és Krisztina doktornők. Ő nem csak a testet, de a lelkeket is gyógyítják okos szavaikkal, emberséges hozzáállásukkal, empátiájukkal. Kell is nekünk ez a támasz, aki kezelésre vár, annak a várakozás megkönnyítésére, aki kezelés alatt van, annak a megprőbáltatások elviselésére, a vírusmentes állapotot elértek részére pedig az új élethelyzethez való helyes alkalmazkodásra. Hisz a többség a “Nem detektálható” eredmény után már el is felejt mindent, de bizony vagyunk jó néhányan, akik leromlott májával azért még lenne tenni való. Na, ezt a részét hiányolom a dolgoknak, ha mi nem vigyázunk állapotunkra, akkor bizony hamar ledarál bennünket a magyar egészségügy eléggé furán kattogó géprzete. Hát köszi mégegyszer Te lelkes nagymama, “az erő legyen Veled” ahogy nagyobbik unokám harsogná csillagközi repülő szekereivel rohangálva. Üdv, Museto.

nora51
#24786 nora51 hozzászólása: 2017.03.26. 02:26

Jó Museto, régi harctársam, örülök, ha felbukkansz. Hej, régi szép idők, mikor még együtt agonizáltunk a hármaskezelésben itt jó páran, és néha nem tudtuk, túléljük-e egyáltalán, de szép is volt…Na nem a fertelmes, veszélyes mellékhatás-özön volt szép, hanem ahogy egymásban tartottuk a lelket… Milyen jó, hogy többségében meggyógyultatok az azóta megszüntetett borzalmas kezelésektől, nekem meg hál’Istennek lehet még egy dobásom…Hogy ne unjam szét az agyvelőmet immár a várólistán a nagy várakozásban, hamarost leírom nektek, miről okosodtunk 3 napja az OGYÉI konferenciáján Klárival (klmáan) , akivel a VIMOR szineiben jelentünk meg, és hasznosan töltöttünk ott egy fél napot.
Amíg megírom, addig itt küldöm szeretettel az OGYÉI honlapját, és ha nincs jobb dolgotok, tanulmányozzátok.
https://www.ogyei.gov.hu/nyitooldal/

Veled is az erő legyen, és süssön rád a Nap! Oldfiker gyünyörű jókivánsága itt szállóige lesz!
Szeretettel: nora51

Cserepes Virag
#24783 Cserepes Virag hozzászólása: 2017.03.25. 22:45

Kedves Nóra! Nagyon köszönöm, a sokrétű tájékoztatásról. Én három hete szedem a tablettákat, (Ribavirin és Harvorin) és várom a gyógyulást. Az orvosokat illetően nekem is az a tapasztalatom, hogy nem adnak szinte semmi tájékoztatást, eligazítást, felvilágosítást, stb. Még jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Te is vagy. Szép napokat kívánok neked és mindenkinek, fel a fejjel és bízzunk magunkban és egymásban.
Üdvözlettel: Cserepes Virág

nora51
#24785 nora51 hozzászólása: 2017.03.26. 01:54

Kedves Virág! Nem HARVONI-t szedsz? Mert ha tényleg Harvorint, arról még nem hallottam. Én csak a Harvoniról tudom, hogy nagyon tuti szer, egy társunk keményen dolgozott mellette, semmi mellékhatást nem érzett. Persze nem vagyunk egyformák, de az biztos, hogy ha befigyel valami mellékhatás, az egy kéjmámor az interferon-alapú kezelések mellékhatásaihoz képest.
Az orvosokról annyit, hogy míg kint vár 40 beteg a folyosón,egyszerűen nincs mód részletes felvilágosításra! Ezért van a VIMOR hepaklubja, hogy ott orvosok válaszoljanak a tengernyi kérdésre, és eloszlassák a tévhiteket, és ontsák az info-özönt. Türelemmel, kimerítően válaszolnak a kérdéseinkre, ezeket gyűjtöttem csokorba és írtam le nektek.
Jó harvonizálást neked, a ribavirintől persze kicsit vérszegény leszel, de ez már nem lesz horror-kezelés, mint amit annak idején átéltél!
Gyógyulj meg! Szeretettel: nora51

nora51
#24776 nora51 hozzászólása: 2017.03.25. 00:11

Igen, így igaz. Ha egy HCV-ből gyógyult ember gyorstesztet csináltat egy szűrésen kíváncsiságból, az ugyanazt fogja jelezni, mintha tele lenne vírussal.(Immunválasz) Ezt értjük pozitivitás alatt.
Immunrendszere találkozott a C vírussal, de nincsenek aktív vírusai, valóban!
A sikeres kezelés végén a leletre azt írják, nem detektálható. Vagyis nem kimutatható, nem mérhető . Egy-két kimutathatatlan vírus maradhat, amit az immunrendszer legyűr, és nem szaporodik el. Ez bizony benn van a pakliban, és tán ezért köztudott, hogy gyógyult HCV-s ne adjon többé vért! Ezt még régebben mondta a Doktornő a klubban.
A család és a környezet nem veszélyeztetett. A gyógyult nem fertőzőképes, de ennek ellenére ne adjon vért.
Igen, hát ez elég ellentmondásos. Ezt a témát még egyszer átvesszük majd a Doktornővel a hepaklubban, április 21-én, és ezen az oldalon leközlöm.
Üdv néked:
nora51

Hetvenes
#24766 Hetvenes hozzászólása: 2017.03.24. 09:15

Kedves Nóra !
Köszönöm , hogy ilyen figyelmes és aktív vagy . Bár mi még csak reménykedünk , hogy valamikor ezek ránk is vonatkoznak , a gyógyultaknak igen hasznos és szükséges tanácsok . Mi pedig így leírva bármikor megtaláljuk ha sor kerül rá .
Sajnos orvosaink a napi darálóban nem beszélgethetnek ilyen részletességgel betegeikkel . Írott kiadvány , szórólap pedig a C-vírus mai kezelésével , utókezelésével kapcsolatban hiányzik .

Írásodból egy dolgot nem értek : ” Aki meggyógyult a C vírusból, az örök életére C-pozitív marad! ”
Ezek szerint továbbra is fertőzőképes ? Család és környezet veszélyeztetett ?
Én úgy emlékszem Makara főorvos úr egyik válaszából , hogy a vérben az immunválasz kimutatható , ez csak azt jelzi hogy immunrendszere már találkozott a C vírussal , de már nincsenek aktív vírusai .
Erre jó lenne valahol rákérdezni , és pontosítani .

Üdvözlettel : Hetvenes

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close