Nyelési zavar , pánikbetegség

Téma címkék:
2018.12.28. 20:37

4 éve pánikbetegséggel kezelnek, kb . 3 és fél.évig szedtem a Scippa 15mg- ot, este 0, 5 mg Frontint. Az állapotom kb 2 évig nagyon jó volt , de egyszer csak evés közben jött egy riadt gondolat, mi lenne, ha nem tudnám lenyelni az ételt. Azóta ez a gondom egyre jobban rámerősödött, nehezemre esik a napi etkezés, evés- ivás. Asztalnál abszolút nem tudok enni- inni. Gyakran ki kell köpnöm az ételt, vizet, mert nem jön a nyelési inger. Az akkori pszihiáterem a Frontin adagját emelte, de nem lett jobb. Orvost váltottam. 3 hétig szedtem a Brintelixet, majd a Rexetint, csak a tüneteket erősítették fel . Kérem, segítsen valaki, fel akarom nevelni a kislányomat.üdvözlettel: Judit

#29961 Gyuszi42 hozzászólása: 2022.09.24. 16:22

Szia sikerült a problémát megoldani? Ugyanebben a cibőben járok én is. Nekem most jött ki. Aki tud segítsen. Köszönöm!

#28209 csonika89 hozzászólása: 2019.03.27. 00:32

Kedves Jucihelga!

Nekem ez a cikk rengeteget segített, pontosabban a nyelési fázis rész.
Nálam kb fél éve kezdődött a probléma arra lettem figyelmes hogy a falat lecsúszik a torkomba még mielőtt nyelnék. Amikor már egymás után 4.alkalommal is megtörtént olyan félelemérzet alakult ki bennem hogy attól fogva nem mertem nyelni.Egyszerűen nem volt nyelési ingerem csak râgtam az ételt de az is gond volt hogy megtartsam a számban a falatot anélkül hogy ne menne le akaratlanul is.
A mai nappal azonban végre látok reményt a problémámra.
A cikk lényegét kiemeltem:
http://www.afazia.info/eloadasok/tapasztalataim-a-betegekkel-valo-elso-talalkozasokkal-kapcsolatban/alkalmazott-terapia-elemei/5-nyelesi-problemak-lekuezdesere-javaslatok

“A táplálék feldolgozás a szájban

A nyelvünkkel a táplálékot az őrlőfogakra irányítjuk és megindul a rágás, fokozódik a nyálelválasztás. Pépes anyag keletkezik, ami sem a pofazacskóba, sem a fogakon belüli szájtérbe nem kerül.

Miért?

Kívülre azért nem, mert az arcizmok kissé megfeszülnek, a nyelv mozgása a fogak közé keveri a táplálékot.
Belülre azért nem, mert a nyelv pereme kanálszerű alakot vesz fel, s ez pedig megakadályozza a visszacsúszást a fogakon belülre.

3. Nyelés
a táplálék összegyűjtése a nyelv elülső-középső táján

a nyelv hátraviszi a táplálékot

vákuum alakul ki a szájüregben

a nyelv legesleghegye az alsó fogsoron támaszkodik, majd innen boltosodik felfelé, a nyelvhegy elől a fogrészeket takarja

a nyelvmozgás nemcsak egy vízszintes irányú mozgás, hanem egy perisztaltikus mozgás! Erről általában a garattól lefelé szoktunk beszélni. A perisztaltika az ajaknál kezdődik!”

Amikor megpróbáltam úgy enni hogy a falatot az őrlőfogak között tartottam elmúlt az érzés hogy a falat le akar csúszni.
Ez már egy hatalmas megkönnyebbülés volt.
Ezután nyelésnél a nyelv hegyét tényleg az alsó fogsorhoz vagy középre nyomjuk, a nyelvet pedig a szájpadlás felé és így kialakul az a vákum amivel már jól irányíthatóvà válik a nyelés folyamata.
Nàlam mind2 alsó nagyőrlő fogam hiànyzott pótlás után a még fennálló probléma (sokáig rágás) is szinte megszűnt.
Remélem tudtam segíteni.

Holdsugar
#27790 Holdsugar hozzászólása: 2018.12.29. 11:11

Kedves Judit!
Pszichoterápiát javaslok.
Üdv,
Holdsugár

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close