Bppv szédülés, egyensúly zavar

2020.05.20. 09:25

Sziasztok!

Sok helyen olvastam az interneten, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal ami immár nálam 8 éve tart! A történetemet azért írom le,hogy hátha valaki hasznos tanáccsal tudni ellátni vagy esetleg én segítek neki a leírtakkal. Nos én 2012 őszén egyik reggel borzalmas forgó szédülésre keltem fel, ahogy próbáltam felülni teljes erővel a fejem balra húzott és mint aki egy körhintan ült hatalmas sebességgel forgott a szoba, pontosabban inkább az agyam. Mert ez a szédülés elég jellegzetes és aki ezzel küzd tudja miről beszélek. Inkább olyan mintha túl könnyű lenne a fejed és az agyad mozogna a koponyád alatt. Ekkor bele kerültem az egészségügyi rendszer körforgásaba. Elküldtek 2x is koponya MR-ra, kontrasztanyagos koponya CT-re, számtalan rontgenre, EEG vizsgálatra, rengeteg vérvétel stb. Sehol semmi..elkeserítő volt,hogy mivel nincs meg a probléma forrása így megoldás sem lesz. Így 1 éves orvosokhoz jarkalas után beletörődtem, és gyakorlatilag magamat sikerült diagnosztizalnom, mivel egyik orvos sem mondta hogy valószínűleg a fülben van a gond. A szédülés viszont maradt de talán Nem ennyire intenzíven. Amiket én tapasztaltam : ha túl lapos párnan fekszem akkor szinte garantált , Hogy reggelre szedulessel kelek, így elég magasan van a fejem.

Ha reggel Oldalra fordulásnal érzem,hogy szedulok akkor felkelek és már nem fekszem vissza, mert amikor még ezek után is vissza feküdtem rosszabb lett.

Az Epley manőver nekem mindig segített,akkor igazán hatásos ha beindítja a szédülést , utána javulás következik. Azt tapasztaltam hogy az első években sokkal tovább tartottak a szedulesek, volt hogy 2-3 hétig is rettentően szédületem, mostmár ha reggel jelentkezik is általában estére elmúlik.

A dolog érdekessége, hogy MINDIG csak ősszel vagy tavasszal jönnek ezek a az szédüléses rohamok. Nyáron vagy télen szinte soha . Már előre tudom kb hogyha szeptember akkor fel kell rá keszulnom, főleg ha erős frontok jönnek. Amit viszont nehéz lekuzdeni de sajnos ezzel együtt jár az a szédüléskor kialakult szorongás. Amint érzem hogy jön már hevesebben ver a szívem és izzadok, és meg a pánik is rátesz. Ezt az utobbi években próbáltam higgadtan kezelni és úgy felfogni h hamarosan elmúlik és túl leszek rajta . Persze ha az utcán jön az emberre teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül és ebbe bele gondolni is szörnyű.. ami a leginkább aggaszt, hogy ennyi év alatt sem találtam olyan gyógymódot ami ezt megszüntetné . Számtalan “csodaszert” kipróbáltam már de semmi.. ha esetleg valakinek van bevált módszere szívesen fogadnam!

#29270 temes hozzászólása: 2020.05.28. 18:00

Szia! Dr Szirmai Ágbes docensasszonyt javasolnám Neked Sote klinika,ő a legprofibb ebben a témában ma magyarországon!! Lépj be a neten a Meniere betegek közé,ott sok hasznos infót is találsz!! Üdv Temesvári Ildikó

#29267 Bubu46 hozzászólása: 2020.05.26. 05:40

Üdvözlet Mindenkinek !

Nálam is 7 év után , Húsvét hétfőn ismét jelentkezett ez a nyavaja, azóta is változó intenzitással, de megkeseríti a mindennapjaimat. Szinte ülve alszom és teljesen lelassultam, mert a hirtelen felállás, a le-fel nézés , apró lehajlás, stb, stb – beindítja.
Szeretek kertészkedni és bár óvatosan ,aggódva de csinálom…Reggel az óvatos nyak és válltornát sem hagytam abba, remélem az is segít
Ami a legrosszabb – az a közlekedés bizonytalansága…
Szeretem a Nordik Walking gyaloglást, de még nem mertem elindulni – de nem adom fel !
Mindenkinek kitartás, javulni fogunk !

#29266 SzOrsika hozzászólása: 2020.05.25. 20:47

Sziasztok!
Mindig elfacsarodik a szivem, amikor valaki újabb történetet ír le, hogy milyen sokan szenvednek ebben a szerintem inkább rosszindulatúnak nevezhető betegségben. Nekem az Epley segített és a Betahistin. Sajnos, automatikusan az ellenkezőjét csinálja az ember, mint ami segítene. Vagyis én is próbáltam olyan pózban tartani a fejem, amiben nem szédültem, pedig pont hogy mozgatni kell. Nálam se tünt el egycsapásra, évekig “szédelegtem”, még most is előfordul, hogy megszédülök, de már nem a BPPV miatt. Én amint tudtam járni, elmentem teniszezni. Ajánlották is nekem, mivel gyors mozdulatokat kell tenni benne, követni a labdát a tekintetetemmel, iránytváltoztatni, stb. Két órán át a napon…Azt hittem, baj lesz belőle, de nem!!! Megkönnyebbültem, jobb lett az egyensúlyérzékem! Szóval a tollast, a teniszt, focit, tornát, kutyánkkal játszani, bármit érdemes lehet kipróbálni, amiben nem egy helyben áll a fejünk, persze az Epley manőver mellett.

#29268 Bubu46 hozzászólása: 2020.05.26. 05:47

Kedves Orsika !
Köszönöm a hozzászólásodat , megerősített abban, hogy az intenzív mozgás nem ronthat a helyzeten sőt javíthat !
Szóval azokon a napokon, amikor stabilabb a világ körülöttem – előkapom a Nordic Walking botomat és elindulok fokozatosan, reménykedve !
Szép napot , jó egészséget kívánok !

#29264 dvk71 hozzászólása: 2020.05.25. 18:55

Szia!
Nekem is éppen ősz és tavasz , most sem vagyok 100-as , de nem forgó reggelente ami ovlt kétszer is 3 év alatt, hanem az utána nekem jellemző fejnehézség , egyensúly-zavar, pl lehajlás v. felfelé nézés…stb Nekem a nyakam nem okés, van némi meszesedés összecsúszás, de nem sérv….két Mri nyaki uh. vérnyomás jó…A nyakam vagy 10 éve be van állva…nagyon , alig bírom oldalra fordítani..szerintem nekem ez is rájátszik.. :( Ami engem a forgatásnál jobban idegesít, az a több hétig v. hónapig tartó fáradtság érzés állandóan mintha aludnék, bambaság..mintha spicces lennék…Kb egy hete jött megint reggelre… betarevin, gingko biloba…elkezdtem szedni , meglátjuk…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close