Egyensúlyzavar, szédülés, BPPV

Téma címkék:
2020.11.08. 20:17

Sziasztok, kicsit hosszabb történet lesz, de remélem más is ráismer magára (amivel szenved) mint én mások sztorijait olvasva.

Először is amikor megláttam, hogy nem csak én szenvedek ettől az állapottól, jó érzés fogott el, hogy nem vagyok egyedül. Volt már nagyon kilátástalan a helyzetem, azthittem ebbe belehalok, vagy ha nem is akkor majd megteszem én, mert ez így nem élet. Azóta javult (ha az állapotom nem is, a kedélyállapotom biztosan), de eddig ez életem legrosszabb éve.

25 éves vagyok, 2019 december 20-án este munka után, sorozatozás közben arra lettem figyelmes, mintha kóvályogna a fejem, felkelés után forgó szédülés/járásbizonytalanság jelentkezett, nagyon erős volt a szédülés, azthittem mentőt kell hívni, de nagynehezen sikerült elaludnom. Másnap és a héten egyre kevésbe éreztem, mondom csak el múlik lassan magától. Karácsony napján összegyűlt a család, megittam egy sört, na akkor jöttem rá, hogy ez nem múlt el, megint szédülök, irány a sürgősségi. Megcsináltattak velem ilyen alap neurológiai feladatokat, minthogy nyújtott kar helyzetből érintsem meg az orrom, csukott szemmel járjak egy helyben, csukott szemmel sétáljak. Kaptam Arlevertet, szedjem azt. Egész januárban szedtem, semmit nem használt.

Előzmények: 2019 szeptember végén elájultam, álló helyzetből hátraestem és bevertem a fejem. Akkor még nem jelenkezett szinte semmi, egyetemre jártam, mellette dolgoztam, néha ha leültem megingott a világ egy pillanatra de semmi más. 19 December elején hihetetlen módon megfáztam, orrom olyan szinten eldugult, mint még soha, ha a számat valaki letakarta volna akkor biztosan megfulladok. Véres váladékot fújtam hetekig, majd elkezdődött a szédülés. Az orrom néha még most is visszadugul, koponya CT-n duzzadt orrnyálkahártya szerepel csak.

Akkor kezdődött el a vizsgálatról vizsgálatra járás, neurológia (a szédüléses neurológiai orrfogdosás, egyhelyben járástól már a falra mászok), fül-orr gégészet (vagy 5 helyen jártam már), koponya MR, koponya CT, nyaki gerinc CT, nyaki gerinc MR, vérvétel, immunológia, carotis-doppler vizsgálat, pajzsmirigy UH, oto-neurológia, kalorikus teszt (2x is, azthittem meghalok közben), jártam manuálterápiára is, de semmi eredmény, felváltva állami és magán egészségügy: eddig nagyjából 200 ezret költhettem diagnosztizálásokra, illetve különböző kezelésekre. (Pajzsmirigy ultrahang után endokrinológián megállapítottak egy autoimmun betegséget, ami majd a jövőben okozhat pajzsmirigy alulműködést) Lehetséges, hogy egy megerőltetés során okoztam magamnak egy kisebb gerincsérvet, nem okoz problémát nem is érzem legtöbbször, több mint egy éves sztori, de lehet ezt is kilehetne vizsgáltatni.

Végül idén augusztusban az amerikai úti neurológián megállapították nálam a bal oldali BPPV-t, láthatóan reagáltam a hátradőléses tesztre, ott helyben kezelték is, a forgószédülés megszűnt, ha helyzetet változtatok mostmár nem forog velem a világ, de az általános egyensúlyzavar, dőlésérzet, bizonytalan járás megmaradt, azt érzem folyamatosan mintha megpörgettek volna, vagy megittam volna 3-4 felest. Ülőmunkát végzek, van, hogy nézem a monitort és émelygek, mert azt érzem mintha egy körhintán ülnék. Ha egy helyben vagyok, lefekszem vagy úgy ülök hogy nem mozgatom a fejem akkor jobban vagyok, viszont ha edzés előtti bemelegítés, a törzskörzést csinálom, utána meginog alattam a föld, illetve futópadról is kellett már leszállnom, mert rámjött a hányinger, úgy ingott a világ.

Októberben voltam dr. Szirmai Ágnes fül-orr-gégész rendelésén, és ő sem tapasztalta, hogy még lenne BPPV-m, azonban felírt nekem Betagent, és adott egy szédüléstornát, szedem a gyógyszert és csinálom a tornát, és azt kell mondjam valamelyest javult a helyzetem, azonban a szinuszgörbe állapotom (hol jobban vagyok hol rosszabbul) megmaradt, lassan 11. hónapja szenvedek, nem mehetek ki a haverokkal meginni egy sört, mert utána még rosszabb az imbolygó érzés, nem tudok rendesen edzeni sem, mert megterhelés, erőltetés esetén is romlik a helyzet. Hozzá kell tennem, akkor is jelentkezik a szédülés vagyis inkább imbolygás érzet, ha olyat látok, filmen, videón, forgás, dőlés, vagy ha a videó a felvevő szemszögéből van felvéve és nézelődik fel-le, jobbra-balra, kb meg se tudom nézni.

Van akin segített a torna? Biztosan BPPV utóhatása ez, vagy esetleg mással kellene megpróbálkozni, pedig minden más eredményem negatív?

#29436 kmoniqa3@gmail.com hozzászólása: 2020.11.24. 15:07

Szia.
Én is ugyanebben a bppv nevű betegségben szenvedek elvileg. Én ma voltam a Szigony utcai klinikán, picit többet vártam, mert ezeket a vizsgálatokat meg csinálták nekem itthon Dunaújvárosban. Nekem 2 hete volt a szédüléses rohamom, azóta imbolygó járásom van, hol jól vagyok hol rosszabbul. Nekem az Arlevert tabletta segít, annyi, hogy én folyamatosan szedem. Ezt az eaply tornát nem fogom csinálni az biztos, hiszen ezt az állapotot akarod elkerülni, nem előidézni. Annyi, hogy ma megyek Neurológiára, hátha ott nagyobb segítséget kapok. Mielőbbi gyógyulást és kitartást neked.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close