A Parkinson-kór második felvonása (2. rész) – nem szájon át adott gyógyszeres terápia

Téma címkék:
2015.04.10. 11:42
diboprof350x460

Cikksorozatunk második részében dr. Dibó György, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke a pumpával vezérelt gyógyszer adásának módszerét mutatja be, majd további általános tájékoztatást ad az előrehaladott stádiumú Parkinson-kór két, hazánkban elérhető terápiája közötti választás szempontjairól.

Rögtön az elején le kell szögezni, hogy ez a kezelés is a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában lévő betegek számára ajánlott, a súlyos motoros fluktuáció, az akarattól független mozgások naponta többszöri jelentkezése indikálja – kezdte beszámolóját a szakmai társaság elnöke.

A gél állagú gyógyszer direkt vékonybélbe vitelének lényege, hogy közvetlenül a felszívódás helyére juttatja a Parkinson-kór kezelésére egyébként szájon keresztüli gyógyszerként is alkalmazott hatóanyagot, amelynek egész napi adagját egy külső pumpához kapcsolt kazettában tárolják. A hatóanyag adagolása a beteg egyéni igényeinek megfelelően a pumpa segítségével történik, biztosítva a hatóanyag egyenletes szérumszintjét. Ezáltal ki lehet kerülni a fluktuáció “perifériás” okát – vagyis azt, hogy már a felszívódási rendszer hibái miatt sem tökéletesen jut be a véráramba, majd az agyba a hatóanyag.

Érdekes, hogy a levodopa kezelés amerikai atyja, George Cotzias professzor már 1967-ben leírta, hogy a hatóanyag szájon keresztüli alkalmazása kifejezett motoros fluktuációhoz és akarattól független mozgásokhoz vezet.

A pumpa szabályozható, programozható, sőt a páciensnek lehetősége van extra adag gyógyszer beadására is. A terápia megkezdése gasztroenterológus és sebész szakorvos közreműködésével történik.
Fontos segítség, hogy állandóan telefonon keresztül elérhető egészségügyi szakember, speciális szaktudású ápoló áll a pumpa kezelésben részesülő betegek és hozzátartozóik rendelkezésére minden a terápiával kapcsolatos gondjuk, problémájuk megoldására. Velük a betegek az osztályos tesztelési időszakban már találkoznak, tőlük is tanulják a kezeléshez szükséges ismereteket.

Milyen gyakorlati tennivalók járnak a pumpa beültetésével?

Ehhez a kezeléshez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyedi méltányossági engedélyével lehet hozzájutni. Az indikáló orvos előterjesztése után a Magyar Tudományos Parkinson Társaság vezetősége adja ki a szakmai javaslatot, mely alapján a Hatóság megadja az engedélyt. Az életvitelt a pumpa használata nem befolyásolja drámaian. A pumpát a kanülről éjszakára, vagy más alkalomkor le lehet csatolni.

A Parkinson-kór előrehaladott fázisának terápiáiról összehasonlításban, általában

A bemutatásokból jól érzékelhető, hogy a két eljárás más jellegű, van, akinek az egyik, míg másoknak a másik módszer javíthat állapotán, illetve az is lehet, hogy valakinek neurológiai státusza alapján nem javasolt egyik kezelés sem. Ilyen fontos tényező a súlyos gondolkodás zavar, kognitív veszteség, a súlyos tartási instabilitás. Rendkívül megnehezíti mindkét eszköz használatát, ha nincs gondozó, hozzátartozó. Ezt mérlegelni kell az adott beteg estén már a felvilágosítás idején.

Mindkét esetben a páciens a kivizsgálás után mérlegelheti, hogy írásbeli beleegyezését adja, kéri-e az adott kezelést. Az orvosi felvilágosítás a megfelelő gondozási munka alapján a sikeres kezelés alapja. Ehhez a mindennapokban szükség van a megfelelő gyakoriságú és esetenként elegendő ideig tartó (valószínűleg több, mint 20 perc) orvos-beteg találkozókra. Ez minden szakaszban nagyon fontos a Parkinson-kórban szenvedő betegek kezelésében és hozzátartozóik meghallgatásában. Az állapot felmérésére alkalmaznak otthon kitölthető teszteket, pl. rendelkezésre áll magyar nyelven validált, harminckilenc kérdésből álló életminőséget felmérő teszt (PDQ-39) is, amelyet ha a páciens kitöltve átnyújt orvosának, a szakember máris kaphat egy képet betege aktuális állapotáról és ebből levonhatja a következtetést, hogy mi az, amit aznap feltétlen meg kell beszélniük a terápiával kapcsolatban – hangsúlyozta a tudományos társaság elnöke.

A pumpa és a stimulátor önmagában képes egyensúlyban tartani a betegség egyébként kínzó tüneteit – a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában drámai javulást hozhat – de hatásuk kiegészíthető más antiparkinsonos gyógyszerekkel is.

Általánosságban elmondható, hogy a betegséggel együtt járó (pl. pszichés) problémákat a betegség minden szakaszában gondosan értékelni és kezelni kell a szükséges szakorvosi konzultációk igénybe vételével. Dr. Dibó György mindenképpen ajánlja a tájékozódni vágyó pácienseknek, hogy vegyék fel a betegszervezeteken keresztül azokkal a betegtársaikkal a kapcsolatot, akik használják mindennap ezen kezelési formákat, és így hitelesen be tudnak arról számolni, nekik mit jelentett, mit jelent a mély agyi elektrostimulátor, illetve a nem szájon át adott gyógyszer alkalmazása az életükben. A módszerekkel kapcsolatos részleteket célszerű a választott neurológiai központ neurológusával és a DBS esetén idegsebészével megbeszélni.

A két módszerről a Magyar Tudományos Parkinson Társaság honlapján regisztráció/ belépés után a betegek  oldalán olvasható összefoglaló.
A Várószoba is kapcsolatban áll kezelésen átesett betegekkel, akik akár telefonon is választ adnak a betegtársak kérdéseire, illetve a Delta Parkinson Egyesület is
elősegíti a betegek közötti kapcsolatot.

(Radnai Anna)

A Parkinson-kór második felvonása (1. rész) – A mély agyi stimuláció (DBS) 

 

#25188 ritasebo hozzászólása: 2017.07.16. 16:14

Anyukám 8 éve Parkinson kóros. Jumex-et és Madopar 200mg-ot szed. Az utóbbi időben rohamosan romlott az állapota. A gyógyszerek közötti “jó” időszak rövid. Beveszi a gyógyszert 10 perc utan kanyszeres mozgása van majd rövid időn belül letapad. Olyankor meggornyed es csak vezetve tud járni. Nem lehetséges hogy már más gyógyszerre lenne szüksége? Hallottam az orvosi kannabiszrol. Tud róla valaki valamit?

#24788 Misi11 hozzászólása: 2017.03.27. 14:13

Tisztelt Dibo Gyorgy doktor ur,
Az On altal ismertetett, nem szajon at adott gyogyszeres terapiaval kapcsolatosan volna egy kerdesem.
Az emesztorendszer melyik reszebe kell bevinni a gyogyszert, es ez mikent oldhato meg?Fennall – e annak a lehetosege , hogy meghibasodas miatt ,a gyomorba jut a pumpa altal a szervezetbe bevitt hatoanyag ? Es ha igen , ez helyre hozhato ?
Elore is nagyon szepen koszonom turelmet, es a valaszat.
Tisztelettel, Misi11

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close