A zeneterápia áldásos hatásai Parkinson-kórban

Téma címkék:
2016.04.12. 17:11
Virageknal eg a vilag_kotta

A Pécsett futó, Parkinson-kórral élő emberek számára tartott aktív zeneterápia program vezetőjét, Méhes Vera harmadéves gyógytornász hallgatót kérdeztük arról, hogy miként zajlik egy ilyen foglalkozás, és mi értelme van ennek a módszernek.

 

 

 

Memória

A zeneterápiának több változata ismert, az egyik ezek közül, mikor az egybegyűltek népdalokat énekelnek, egyrészt mert ezeknek a daraboknak jó a ritmusuk, másrészt azért, mert többé-kevésbé mindenki ismeri a nótákat – kezdte a tájékoztatást a szakértő. Ez Pécsett sem volt másként, igaz, további versszakokat, egy-egy éneket így is otthon sajátítottak el a résztvevők az eseményre készülve. Ehhez segítségül szöveget és kottát is kaptak előzetesen a leendő gyógytornásztól. A foglalkozás így a memória edzéséről is szól.

De mi egyébre jó még az aktív zeneterápia Parkinson-kórban?

Dalolás közben a páciensek a szakember utasítása alapján, a saját képességeiknek megfelelően mozognak a ritmusra. A speciális mozgásforma tartalmazza a kéz tornáját, ezzel az apróbb, precíziós fogások megőrzését segítve, valamint az ízületi mozgások beszűkülését késleltetve.

A zeneterápia a lefagyás leküzdésében is támaszt jelenthet. Egy dalban adódó „hej” például valóban segíthet elindítani egy mozdulatot. A hanyag tartás, görbe hát ellen tartásjavító gyakorlatok is beépülnek a terápiába, amely nem nélkülözi a klasszikus táncelemeket sem teljesen, néhány egyszerű lépésben meghatározva. A csoszogó járás is javulhat a direkt hosszabb, illetve magasabb gyógytorna-lépések által – magyarázta Méhes Vera.

Nem véletlen maga a közös énekelés sem, hiszen ezzel egyrészt az arcizmok fejleszthetőek, az artikuláció tehető kifejezőbbé, másrészt a depresszió, szorongás ellenében is hat.

Szumma-szummárumMehes Vera gyogytornasz

Összességében elmondható, hogy a zene segíti a mozgást – márpedig ebben a betegségben ez a funkció (is) sérül – az éneklés a beszédet, artikulációt, valamint fejleszti a memóriát és jobb kedvre is derít.

Méhes Vera két hónapja tartja a terápiát heti egy alkalommal, de már látott fejlődést kliensei mozgásában – pl. a kézmozdulatokban. A hatásosságot a szakértő fel is méri egy állapotra vonatkozó részletes kérdőív segítségével, melyet a résztvevők a foglalkozás-sorozat első és utolsó napján is kitöltenek. Pécsett lesz nyári szünet a zenés tornaórák folyamában, Budapesten Hasznosi Judit tart ilyen jellegű foglalkozásokat – tudtuk meg Méhes Verától.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close