A PCOS, mint lelki teher (3. rész)

Téma címkék:
2016.10.18. 17:34
no_lany_magany625x400

Mekkora hatással van ez a betegség az ember mindennapjaira? Milyen lelki és pszichés terhet jelent PCOS-val együtt élni? Cikksorozatunk harmadik részében ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. László Dániel szülész-nőgyógyász endokrinológussal, a CompletMed orvosával.


Lehet-e ezzel a betegséggel teljes életet élni?

Abszolút mértékben lehet. Igaz, már-már filozofikus kérdés, hogy mi a teljes élet – akinek ehhez hozzátartozik a mértéktelen életvitel, vagy egyet jelent a mozgásszegény mindennapokkal, annak sajnos csorbul ez a teljesség, mert a kórkép karbantartásának kulcsa a helyes táplálkozás és a rendszeres testedzés.

Testedzés, de mikor?
A hétköznapokban sokaknak a rendszeres mozgás okozza a legnagyobb nehézséget, hiszen jellemzően reggel munkába mennek, késő délután érnek haza, és a családi-háztartási kötelességek után, mielőtt lefeküdnének aludni, tévénézéssel, olvasással, internetezéssel kapcsolódnak ki. Aki napi 12 órát dolgozik, azt nehéz rávenni, hogy kocogjon egy héten hatszor fél órát. A kezelés éppen ezért akkor lehet eredményes, ha orvos és dietetikus a pácienst személyre szóló tanácsokkal látja el. Mindig megkérdezem pácienseimet, hogy miként tudnák beépíteni életmódjukba a mozgást, és az a tapasztalatom, hogy ez általában végül sikerül, de tény, hogy ha a napi időbeosztáshoz valamit hozzáteszünk, akkor valami mást cserébe el kell venni.

Fogyókúra életfogytig?
A mindennapi étkezés is az elején nehezebbnek bizonyul, hiszen számolni kell a bevitt szénhidrát és kalória mennyiségeket, de pár hónap alatt belejön az ember és végül ránézésre meg tudja már mondani, hogy egy tál ételben hozzávetőleg mennyi szénhidrát és kalória található. A „majd ha éhes leszek, akkor bekapok valamit” étkezési stílust azonban el kell felejteni, előre meg kell tervezni, hogy milyen táplálékot veszek magamhoz és mikor. Az alkoholfogyasztást is vissza kell szorítani, ami van, akinek szintén megterhelő, másoknak nem – megint visszakanyarodunk oda, hogy mindenkinek mást jelenthet a teljes élet. Az egészséges életmódot azonban meg lehet szokni, és azzal együtt teljes lehet az élet.

Hangsúlyozom azonban, hogy nem fogyókúrára van szükség, hanem egészséges étrend kialakítására, melynek része a szénhidrát és a zsírbevitel bizonyos mértékű szabályozása, de ez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk meg egy szelet süteményt ebéd után, hanem azt, hogy ha például ebédre a desszert mellett döntöttünk, akkor aznap vacsorára kevesebb szénhidrátot fogyasszunk. Olyan étrendet kell kialakítani, amit az ember negyven éven át is be tud tartani, és a családja számára is elfogadható elemeket tartalmaz – utóbbi szempont szintén segít a hosszútávú megvalósításban.

Mi okozhatja a legnagyobb lelki terhet PCOS-val élve az érintettek számára?
Amennyiben bőrgyógyászati tünetek jelentkeznek, annak kozmetikai jelentősége is van. A tüneteket alapvetően rendező terápia mellett helyi bőrgyógyászati és/vagy kozmetikai kezelés is sokat segíthet. Lelkileg megterhelő továbbá, ha az erre irányuló vágy ellenére nem jön össze a gyermekáldás, ebben a kérdésben azonban teljesen megalapozott megnyugtatni a hölgyeket, hogy (a kezelés betartása mellett) csak némi kitartásra és türelemre van szükség, feltéve, ha valóban csupán a PCOS áll a probléma hátterében, és nincs egyéb meddőségi ok.

Lelki teher lehet ezen kívül a betegségtudat maga. Ez az állapot fiatal, egészséges hölgyeknél jelentkezik, akik számára nyilván megterhelő, hogy közlik velük: kicsit másként működik szervezetük, mint a többi nőnek, valamilyen rendellenesség áll ennek hátterében – „betegség” – bár én nem szeretem PCOS-re ezt a kifejezést használni, mert ez a kórkép sokkal inkább egy karbantartható állapot. Mindenesetre minimum életmódot kell váltani ahhoz, hogy az érintett hölgy jól legyen, erre-arra pluszban oda kell figyelni, és meg kell birkózni a „más vagyok, mint a többiek” érzéssel. Fontosnak tartom a betegségtudatot a lehetőségekhez képest minimálisra csökkenteni. Tudatosítsuk, hogy egészségesen kell élni, de ezt sem kell túlzásba vinni, és különösen nem szabad elhinni, hogy PCOS miatt valakinek nem lehet gyermeke. A testsúly 5-10 %-ának elvesztése (az anyagcsere állapot rendezése) már sokszor önmagában a ciklus rendszeressé válását eredményezi, elősegíti a tüszőérést és a fogantatást.

Önnek van-e olyan PCOS-val élő betege, akinek hozzáállását szívesen felírná receptre a többieknek is? Hogyan jellemezné az ő attitűdjét?
Sok ilyen páciensem van. Egyénenként mást jelent a hosszútávon elfogadható, egészséges életvitel, amit a legtöbben meg is valósítanak, ettől rendeződnek tüneteik, és teljes életet élnek. Ez egy reális lehetőség ebben a kórképben.

(RA)

További cikkek a témában:
A félrevezető nevű szindróma – PCOS (1. rész)
PCOS – sokszor elég az életmódváltás (2. rész)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close