PCOS – sokszor elég az életmódváltás (2. rész)

2016.09.27. 20:46
milanoi venus nőalak kover szobor350x460

PCOS-t műtéttel kezelni elavult, számos esetben életmódváltás is elegendő a kórkép karbantartásához. Akinek továbbra is panasza van, az tünetei alapján kiválasztott gyógyszeres terápiával érheti el a jó életminőséget. A diagnózis pontos felállítása kulcsszerepet játszik az egyénre szabott terápia meghatározásában. A szindróma komplex kezeléséről dr. László Dániel tájékoztat cikksorozatunk második részében.

Mit jelent a PCOS komplex kezelése napjainkban, a betegség mely tünetcsoportjának jelenlétekor milyen beavatkozásra van-lehet szükség?
Az állapot nagyon jól karbantartható, de nem gyógyítható meg.
A komplex kezelés egyrészt célozza az aktuális panasz csökkentését, másrészt az anyagcserezavar megszüntetését. Ez a két dolog sokszor összefügg – mikor megfelelő anyagcserehelyzetet teremtünk, és a páciens mindeközben eléri ideális testsúlyát is, a tünetek javulnak vagy elmúlnak. Ugyanakkor időnként fontos a panaszokat külön is kezelni, valamint az is előfordul, hogy az anyagcserezavarnak nincs nyoma, csak tüneteket észlelünk.

Életmódváltoztatás
Az anyagcsere javítása sokszor életmódbeli változtatásokat igényel. Nem fogyókúrázni kell, hanem egészséges étrendet tartani, amitől sokszor sokan elcsúszunk a mai világban, mert minél gyorsabban meg akarjuk oldani a táplálkozást és ipari módon előállított, relatíve magas kalória-, és szénhidrát-tartalmú termékeket fogyasztunk. Ehhez társul a mozgásszegény életmód. Az elsődleges cél tehát a mozgás bevezetése, ami a WHO ajánlásának megfelelően legalább heti négy-ötszöri alkalommal legalább félóráig tartó, aerob, más néven kardió tevékenységet takar, ami lehet akár úszás, biciklizés, tempósabb séta is. Számos esetben ez nem valósul meg pácienseink életében, pedig sokszor már ennyi is rengeteget lendít állapotukon, adott estben meg is oldhatja a problémát. Az izommunka sok szénhidrátot igényel, az izom inzulinérzékenysége javul, és a leadott kalóriák száma nagy mértékben növekszik.

Az étrend beállítása – amennyiben túlsúlyt észlelünk – a fogyást is célozza, de ha a páciensnek nincs túlsúlya, a szindróma kezelése érdekében akkor is sokszor szükséges bizonyos megszorítás a kalória- és szénhidrát-bevitelben. Ezt dietetikus segítségével, egyénileg kell beállítani, figyelembe véve a páciens testtömegindexét, alapanyagcseréjét, életmódját (fizikai munkát végez-e, vagy ülőmunkát, milyen hosszan dolgozik, hányszor van alkalma enni egy nap, stb.) A szakorvos határozza meg, hogy mi az elérendő cél, de hogy azt hogyan érjük el, azt a dietetikus tudja megmondani. A magazinokból elérhető diétás tippek ebben az esetben nem segítenek, ráadásul ezek sokszor nem is korszerűek, nem egyénre szabottak ezért jojó effektushoz vezetnek.

Milyen gyógyszerek állnak a PCOS-val élő nők rendelkezésére?

  • Étrendkiegészítők
    A gyógyszeres kezelés első körben étrendkiegészítőkkel történik. A D-vitamin mindenképp szerepet kap a terápiában. A magyar lakosság jelentős része D-vitamin-hiányos, de az a tapasztalat, hogy a PCOS-val élő hölgyeknél fokozott ez a hiányállapot, és a tünetek is nagyon jól reagálnak a megfelelő D-vitamin-bevitelre. A D3-vitamin-pótlást tehát szinte mindenkinek javasoljuk, rendszeres D-vitamin-szint ellenőrzés mellett.A másik étrendkiegészítő, amely főként akkor segíthet sokat, ha a babavárás elősegítése érdekében a petefészek működésének rendezése a cél, a mio-inozitol, amelynek a sejten belüli jelátvitelben van szerepe, illetve az inzulinreceptor hatásában is ez a molekula vesz részt. Az anyag növelése jó hatással van a tüszőérés mennyiségi és minőségi mutatójára egyaránt, ezért segítheti a teherbeesést.
  • Metformin
    A gyógyszeres kezelés egyik eleme az eredetileg cukorbetegség ellen kifejlesztett metformin, melyet 2-es típusú cukorbetegségben széles körben alkalmaztak már, mikor felmerült használata a betegséget megelőző állapotban, az inzulinrezisztenciában is. Ez a gyógyszer sok esetben kedvező lehet. A kórkép specialistái között azonban vitatéma, hogy mikor adjuk és mikor ne adjuk ezt a szert, ezért ezt egyénileg kell eldönteni, jó, ha orvos és páciens együtt döntenek a kérdésről. Elsősorban terhesség igénye esetén szokott felmerülni ez a terápia, de ha egyértelmű az inzulinrezisztencia és a túlsúly fokozott, szintén hasznos lehet.
  • Fogamzásgátlók
    Fiatal hölgyeknél általában a férfihormon-túlsúly tünetei, illetve a vérzési rendellenességek merülnek fel. A kezelés ebben az esetben a fogamzásgátlók szedése a ciklus-, valamint a férfihormon-túlsúly rendezése érdekében. Amennyiben utóbbi megvalósul, az a bőrtüneteket, a szőrösödést is visszaszorítja és általában jó életminőség érhető el. A fogamzásgátlóktól sokan félnek. Tény, hogy léteznek mellékhatásai, melyek extrém esetben akár súlyosak is lehetnek, de azt is tudjuk, hogy nők milliói szednek ilyen készítményeket szerte a világon, minden probléma nélkül. A fogamzásgátlók PCOS-ban sokszor nagyon kedvező a hatásúak, a szedéssel járó előnyök lényegesen meghaladják esetleges kockázatot, hiszen leállítják a tüneteket okozó kóros petefészekműködést.
  • Tüszőérést elősegítő szerek
    Amennyiben a panasz a csökkent fogamzóképesség, akkor a fogamzásgátló terápia nyilván nem jön szóba. Ilyenkor az anyagcsereállapot rendezése az első lépés, amitől többek között a tüszőérés rendeződése is várható. A testsúly 5-10 %-nak elvesztése, a mozgás beiktatása a legtöbb esetben önmagában meghozza az eredményt, még ha kicsit várni is kell rá. Nem szabad ijesztgetni a PCOS-val élő hölgyeket, hogy lombik beavatkozásra és egyebekre lesz szükség, mert három-hat hónap alatt jól eséllyel rendeződik a ciklus és összejön a baba. Ha mégsem, akkor a petefészek működését stimuláló és a tüszőérést erősítő gyógyszerek alkalmazására is lehetőség van. Ha ez sem segít, akkor javasolni szoktuk a komplex meddőségi kivizsgálást, mert nem kizárt, hogy más ok is áll a probléma hátterében.

Van-e műtéti technika a PCOS szindróma kezelésére?
Sokáig a műtét számított a hagyományos kezelésnek a szindróma leírása után. A beavatkozás lényege, hogy valamilyen módon eltüntetjük a félig megérett tüszőket, ennek pedig az a korszerű módja, hogy hastükrözés (laporoszkópia) során elektromos tűvel kiszúrjuk ezeket. Petefészek drilling az eljárás hivatalos neve. A műtét után ugyan fél-egy évre helyreáll a petefészek működés és beindul a tüszőérés – a páciens teherbe eshet – ám a siker átmeneti, fél-egy év elteltével újra megjelennek a félig érett tüszők és a betegség halad tovább a maga útján. A beavatkozásnak ugyanakkor általános műtéti kockázatai vannak, így valamennyi nemzetközi szakmai társaság véleménye szerint önmagában PCOS miatt nem ajánlott a műtét, kizárólag akkor, ha valakinél valamiért semmi más megoldás nem jöhet szóba. Gyakorlatilag ma már csak akkor nyúlunk az elektromos tűhöz, ha van valamilyen társindikációja a hastükrözés elvégzésének, pl. külső végén lezárt petevezeték, amelyet mindenképpen meg kellene műteni.

Bővül-e a gyógyszerpaletta ezen a területen?
A mio-inozitolt három-négy éve alkalmazzuk ebben a kórképben és a D-vitamin-pótlás fontossága is viszonylag új felismerés. Arra vonatkozóan történnek vizsgálatok, hogy amennyiben a metformin használ PCOS-ban, vajon a többi cukorbetegségben adandó gyógyszerrel milyen eredményeket lehet elérni? Ma már tudjuk, hogy a többi készítmény is hat, de nem érhető el ezekkel sem nagyobb terápiás siker, mint a metforminnal.

Kifejezetten ebben a betegségben gyógyszerfejlesztések Magyarországon nincsenek, és nem tudok róla, hogy bárhol a világon nagy energiákat mozgósítanának ezen a téren. Ennek az lehet az oka, hogy a PCOS a jelenlegi komplex kezeléssel nagyon jól karbantartható. Ez egy genetikailag örökölhető állapot, de kialakulásában nagy szerepe van a környezeti tényezőknek, és hangsúlyozom, hogy azoknál, akiknek sikerül megvalósítania egy egészséges életmódot, az egész probléma nagyon sokszor minden további beavatkozás nélkül rendeződik. Egyéni persze, hogy a két alapvető ok: a genetika és a környezeti hatások közül melyik van erőteljesebben jelen. Olyan páciensem is van, aki vékony, karcsú, egészségesen él, és mégis PCOS-ban szenved. Ilyen esetekben a génkészlet miatt kevesebbet lehet elérni az életmódváltással.

Az életmódváltással vagy a gyógyszerekkel ugyanakkor mindenkinél biztosan elérhető ugyanaz a jó eredmény, vagy ez függ bizonyos tényezőktől?
Az eredmény elsősorban attól függ, hogy mekkora szerepe van a genetikának a betegség kialakulásában. A gyakorlatban azonban azon szokott múlni a terápiás siker, hogy az érintett hölgy mennyire működik együtt orvosával, ezen belül, hogy mennyire sikerül megvalósítania az életmódváltást. Aki valóban elkezd sportolni és a dietetikus személyre szabott tanácsai szerint étkezik, az el szokta érni a kívánt, jó életminőséget.

Összetéveszthetik a pajzsmirigy alulműködéssel

Amikor a diagnózis felállításának menetéről beszéltem, hangsúlyoztam, hogy fontos minden más endokrin betegség meglétét kizárni, és ezt azért említem, mert ha nem érjük el a jó életminőséget, el kell gondolkodnunk azon, hogy vajon valóban PCOS-val állunk-e szemben. A nemzetközi ajánlásokhoz hasonlóan vallom azt az elvet, hogy a PCOS-val élő hölgyeknek legalább a diagnózis felállításának idején el kellene jutniuk endokrinológus szakorvoshoz. Magyarországon nincs annyi szakorvos, ahányra az érintettek számát tekintve szükség lenne. A Magyar Diabetológus Társaság ajánlása szerint a PCOS diagnózisát felállíthatja belgyógyász, nőgyógyász vagy gyermekorvos is. Ez egyfelől jó, mert több beteg kaphat így ellátást, másfelől az egyéb betegségek kizárásának elve csorbát szenvedhet. A PCOS gyakoribb majdnem valamennyi endokrin betegségnél, de ugyancsak gyakori a pajzsmirigy alulműködése, ami nagyon hasonló tünetekkel jelentkezhet, ám más kezelést igényel (pajzsmirigyhormon-pótlás).

Az említett gyógyszeres kezeléseknek lehetnek-e olyan mellékhatásaik, amelyekre oda kell figyelni?
A fogamzásgátlók súlyos mellékhatása a mélyvénás trombózis lehet. Fiatal, egészséges hölgyeknél, akiknek családjában nem volt mélyvénás trombózis, 10.000:2 az esélye annak, hogy kialakul ez a betegség. A fogamzásgátló szedése esetükben két és félszeresére növeli a kockázatot, vagyis az esély 10.000:5-re nő, ami azért nem nagy abszolút rizikó. Azt mindig elmondjuk pácienseinknek, hogy amennyiben mélyvénás trombózisra utaló tünetet észlelnek – egyik lábuk fájdalmassá, nehézzé, duzzadttá válik, akkor menjenek el belgyógyászhoz vagy sürgősségi osztályra, ahol vénás ultrahang vizsgálattal meg tudja állapítani az orvos, hogy erről a kórképről van-e szó. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az említett panaszok mögött más okok, kevésbé veszélyes kórképek is állhatnak.

A metformin gyakori mellékhatásai a kellemetlen emésztőszervi tünetek, úgy, mint hasmenés, émelygés, puffadás, de ezek a panaszok általában csak a gyógyszerszedés kezdetén jelentkeznek, és később elmúlnak, ezért is kell a gyógyszer alkalmazását fokozatosan bevezetni. Extrém ritka mellékhatása a készítménynek a vér savassá válásával együtt járó állapot, ez azonban csak súlyos társbetegség esetén merülhet fel.

Az enyhe petefészek stimuláció nem kívánt hatásai rendkívül ritkák és általában nem veszélyesek. Ezek közül a legismertebb az ikerterhesség. D-vitamin túladagolás elvileg létezik, ám gyakorlatilag egészen extrém dózisban kell ahhoz adni, hogy ez előfordulhasson, az életmódváltás mellékhatása pedig legfeljebb az izomláz lehet.

(RA)

A cikk első része: A félrevezető nevű szindróma – PCOS

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close