“A betegségtudat hiánya legtöbbször neuro-biológiai károsodás következménye!” Hogyan segíthetünk skizofréniával élő hozzátartozónknak? I.

Téma címkék:
2013.09.26. 08:58

A skizofrénia egy olyan pszichés betegség, amellyel gyakran nem jár betegségtudat – vagyis az érintett nincs tisztában azzal, hogy az általa megélt panaszok valójában egy betegség tünetei. Ez azért baj, mert így az érintettek a terápiát is nehezebben fogadják el – aki nem gondolja betegnek magát – sőt, sokszor küzd az ellen, hogy mások annak tartsák – az az ember természetesen orvoshoz sem akar fordulni, gyógyszert sem kíván szedni. A kezelés nélkül maradó skizofrénia pedig egyre rosszabb állapotba sodorja az érintetteket, hiszen a betegség fellángolásai maradandó károsodásokat okozhatnak (pszichoszociális készségei és funkciói egyre rosszabbá válnak). Ma már azonban az ilyen helyzetek sem tekinthetőek reménytelennek. Cikksorozatunkat dr. Pilling Jánossal a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Kommunikációs Részlegének vezetőjével folytatott beszélgetés alapján készítettük.

A betegségtudat hiánya bizonyos pszichiátriai kórképeknél nem pszichés elhárító mechanizmus, hanem a betegséggel összefüggő neuro-biológiai károsodás következménye.. Mivel ez a skizofrén betegek jelentős részére is érvényes, ezért a korábbi megközelítés, mely szerint a skizofréniával élő emberek terápiába való bevonását betegségtudatuk felélesztésével igyekeztek elérni (pszichoedukatív módszerekkel), gyakran eredménytelenségre /images/0000/0279/Pilling_Janos.jpgítélt próbálkozás. (Bár Pilling János hozzáteszi, hogy a betegségtudat lehet részleges is,  és egyes páciensek képesek megtanulni betegségük tüneteiről, hogy azok a skizofrénia jelei – ám nem ez az általános, így a pszichoedukatív módszerek önmagukban nem tekinthetőek elegendőnek.) Ezek helyett inkább “páciensünk személyiségének ép részeivel kötünk egyezséget” – fogalmaz a szakértő – cikksorozatunk második részéből az is kiderül, hogy ez miként lehetséges.

Hogyan lehet akkor segíteni?

Létezik egy új, pszichiáterek és hozzátartozók számára egyaránt kidolgozott módszer, melynek lényege a betegségtudat felélesztése helyett a közös célok megtalálása, amelyek mentén együtt tud működni az érintett a kezelést javasló orvossal-hozzátartozóval. A módszert Xavier Amador, pszichiátriai osztályon dolgozó pszichológus dolgozta ki, aki fivére révén családilag is érintett ebben a problémában. A könyv hozzátartozók számára tartalmaz az elmélet mellett különböző, gyakorlatban is alkalmazható technikákat és módszereket. Ezeket az elveket és gyakorlatokat ültette át egy pszichiátriai munkacsoport  – melynek Pilling János is tagja – az orvosi praxisba, és az eredményt KOMP modellnek nevezték el. A KOMP mozaikszó – magyarázata mentén ki is bontakoznak a modell lényeges elemei: K, mint kapcsolat, melyet az orvos a betegének szentelt aktív figyelemmel alapoz meg, O, mint odafigyelés, mely az empátia tanulható módszereivel valósítható meg az orvosi gyakorlatban, M, mint a motiváció megkeresése – melynek során a parancsoló magatartás helyett a pszichiáter pl. motivációs interjúval a páciens egyéni belső motivációit ismeri meg és P, mint partneri együttműködés, amely többek között a közös döntéshozatalt foglalja magában. 

A szakember javasolja valamennyi skizofréniával élő ember hozzátartozójának, hogy ismerkedjen meg Xavier Amador könyvével. Számukra is nagyon nehéz elfogadni egy ilyen súlyos diagnózist. A skizofrénia általában érettségi környékén, fiatal felnőttkorban jelentkezik, és a szülők óriási csapásként élik meg, hogy gyermekük, akinek addig nem volt semmi baja, egyszerre érintett lesz egy ilyen súlyos betegségben. Pedig amíg a család is ellenzi a terápiát, “nincs neked szükséged dilibogyóra” – típusú hozzáállással, addig biztos, hogy a pszichiáter sem tud segíteni. Nehéz feladat, de az első fontos lépés, hogy az érintett szerettei is felismerjék: az egész család érdeke, hogy minél jobb életminőséget tudjanak biztosítani skizofréniával élő rokonuk számára. A terápia – mely nem kizárólag gyógyszerszedést jelent – esélyt jelent arra, hogy a skizofréniával élő ember meg tudjon birkózni életének természetes feladataival, le tudja pl. tenni a vizsgáit, el tudjon helyezkedni a munkaerőpiacon, társas kapcsolatokat tudjon kialakítani, stb.

A gyógyszerszedés kapcsán tudni kell, hogy  – mivel a skizofrénia súlyos diagnózis – az orvosok nem mondják ki valamennyi tévhitektől vagy hallucinációktól szenvedő páciensükről azonnal, hogy ez a baja. Előfordul, hogy valaki csak átmeneti pszichotikus zavar állapotában volt. Amennyiben ennek esélye fennáll, a pszichiáterek maguk is megkísérlik a gyógyszeradás elhagyását, és ha az enyhébb kórkép gyanúja beigazolódik, a tünetek nem térnek vissza. A valóban skizofréniával élő embereknek viszont sokat segíthetünk pl. azzal, ha hangsúlyozzuk: az, hogy valaki egy életen át szed gyógyszert, nem szégyen, hiszen ezáltal tud teljesebb életet élni. Nem tesznek másként a cukorbetegek, a magasvérnyomás betegséggel élők, stb. sem. A gyógyszerszedésig azonban általában nehéz utat kell bejárni, melyről a legrészletesebben az említett könyvben lehet tájékozódni, valamint cikksorozatunk második részében a szakértő segítségével itt a Várószobán is összefoglalót közlünk olvasóink számára.

#25429 segitsetek hozzászólása: 2017.09.27. 04:25

Kérem a segítségüket!Az én férjem sajnos egyre jobban beteg és nem hajlandó elmenni orvoshoz,mert úgy gondolja,hogy őt mindenki meg akarja mérgezni és el akarják tenni láb alól! Nem vallja be,hogy beteg,de sajnos rengeteg tévképzete van,ami most már rámegy a gyerekek és az én idegrendszeremre is!Most már nem tudjuk kezelni,nem hallgat ránk,nem bízik senkiben! Tavaly elment adtam neki egy ultimátumot(mert már nem láttam másban kiutat),hogy vagy elválnak útjaink vagy elmegy egy pszichiáterhez,mert már nagyon rosszul érezte magát,azt hitte őt meg fogják támadni az oroszok és minden körülötte lévő ember besúgó és beépített ember! Nem engedte,hogy elkísérjem,egyedül akart menni,nem is tudhattam,hogy hová megy! Hazajött egy papírral a kezében,miszerint téveszmékkel és üldözési mániával,szorongással küzd!(Sajnos ezt a diagnózisos papírt azóta eltüntette) !Kapott rá frontint és egy Trittico nevezetű gyógyszert,amit becsületesen el is kezdett szedni,és egy hónapig (nem mindig) de jól is volt az előzőekhez képest. Aztán ahogy ő úgy gondolta,hogy meggyógyult ,lerakta és nem akart menni további kezelésre.Most ugyanott vagyunk megint,mint akkor,de most már néha még valamilyen állatnak is képzeli magát! Rá tudtam beszélni augusztusban,hogy menjen el megint a pszichiátriára,mert ebben tönkre fogunk menni!Szerencsére jó pillanatában mondtam,így el is ment,ami meglepett. Kapott kétfajta új gyógyszert,plusz a Frontint,de nekem azt mondta,hogy szóban azt mondta neki az orvos,hogy azt mégse szedje.A régi diagnózis melle még odaírták a többszemélyiséget is.
Sajnos ezek nem jó hatással voltak rá,még inkább ingerült lett tőlük,ráadásul az egyik gyógyszerre az volt írva,hogy szükség esetén,ami az ő esetében jó nagy marhaság,mert amikor szüksége lenne rá ,ő olyankor azt pont nem úgy gondolja!
Most azt mondja,soha többé nem szed be kémiai gyógyszert,ezért természetgyógyászt is kerestünk már neki,de azokat a gyógyszereket is csak hébe-hóba szedi,így semmi javulás,csak napról-napra rosszabb!Három gyerekünk van nagyon félünk! Volt már többször,hogy csak zárt ajtóknál mertünk külön szobában aludni,mert olyan hülyeségeket beszélt!
Az a baj,hogy mindenhonnan csak azt hallom,hogy nincs segítség,de akkor könyörgöm,mi lesz így velünk! ???
Attól félek,hogy a vállalkozásunkat is tönkreteszi,mert már ott is észrevette mindenki,hogy problémája van és sorra hagynak ott az alkalmazottak,mert indok nélkül beléjük köt,ahogy a könyvelőnkbe is!
Egyik nap felhívta az ismerősünket ,hogy segítsen neki abban,hogy hogy tarthatna itthon fegyvert?
Már befekvős magánklinikára is gondoltunk a nővérével,mert a pénz ilyen téren nem lenne akadály,de nem találunk semmi ilyen betegséggel foglalkozó magánintézetet!Ha valaki ebben is tudna segíteni,azt is megköszönném!Mondjuk a mási tényező,hogy nagyon erős ,MMA -val is foglalkozott sokáig!Ha magátol ,a saját lábán nem jön velünk,másképp nem is tudjuk oda elvinni !
Kérem,aki bármilyen úton tud segíteni,jelezzen!!!
Köszönöm

Sziklacukor
#28155 Sziklacukor hozzászólása: 2019.03.22. 13:48

Kedves Segítsetek!
A férje nagyon nehéz időszakon megy keresztül.
Menjenek el kirándulni.Gyerekek nélkül és egy nyugodt helyen magyarázza el neki,hogy te megérti mit érez,tudja milyen nehéz nost neki.Ha ezt nem érti meg,mondja meg neki,hogy oltást kap és akkor beadják neki az injekciót.Ilyen kezelésre hónaponta kéne járni.A gyerekeknek meg magyarázza el,hogy az apa most nagyon beteg és,hogy igazából nem ilyen,csak időre van szüksége.Átérzem mit él át a férjed.Bár nekem nem ilyen súlyos volt.(szerencsére)

#14782 gyomorfekely2 hozzászólása: 2014.02.19. 14:51

Hazugság, ha leteszem a bogyókat, jó lesz. Beilleszkedni, azt nem akarni. Semmi társadalmi izébe.

EN-ek
#28203 EN-ek hozzászólása: 2019.03.25. 14:51

(Hát e 1 qrva régi czikk, de mit keresek ÉN itt?:D (mind1…a tanulság -ésa iGazság- ÖRÖK!)

1t értek, mer yo mber vagyok: a társas-alom 1 kész szánalom! (n) – annak LLenére, h éwek otta teis yol Ltünt-é a G-be! –> ROHAGGY+
- – -
“Dugni kell, mer’ dugni YÓ! (kora reggel ritkán fütyül a LÓ…)” ;)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close