A lupus ezer arca

Téma címkék:
2012.10.18. 08:08

Az orvostudomány az egyik legszínesebb kórképként tartja számon a lupust, mely érintheti ízületi rendszerünket, de különböző belső szerveinket is károsíthatja. Az egészségkárosodás mögött álló fiziológiai folyamatról és a betegség különböző formáiról kérdeztük Prof. dr. Szekanecz Zoltánt, a DEOEC Reumatológiai Tanszék vezetőjét.

Mennyire gyakori kórkép Magyarországon a lupus?
/images/0000/0097/Lupus_szakan_8650_RV-2.jpg
A lupus 100 000 lakosból körülbelül 10-50 embert érint, így hazánkban 1000-5000 beteg élhet. Az SLE kezelésére (is) szakosodott centrumokban 1000-2000 között mozog a terápiában részesülő páciensek száma . Az autoimmun betegségek körében a gyakrabban előforduló kórképnek között tartjuk számon.

Hogyan lehet felismerni a betegséget?
Klinikai tünetek és laboratóriumi eltérések egyaránt utalhatnak a kórképre. A legkönnyebben bőrtünetek jelentkezése esetén lehet felismerni – innen származik a kór neve is. A lupus vagy más néven bőrfarkas az arcon, pillangószerű bőrpír formájában jelenik meg. A belszervi érintettség azonban nem látszik, sokszor jelentős időn keresztül még fájdalom sem árulkodik róla. Ha a betegség a vesét, a központi idegrendszert, a tüdőt vagy a szívet támadja meg, arra csupán valamilyen panasz miatt elvégzett széleskörű kivizsgálás deríthet fényt. A diagnózis gyanúja esetén a megfelelő centrumba kell irányítani a beteget, ahol elvégzik azokat a laborvizsgálatokat (immunlabor), ami alapján biztosat mondhatunk.

Milyen módon romlik az érintettek életminősége?

Az ízületek érintettsége mozgáskorlátozottságot okozhat, gyulladás alakul ki, akár jelentős mértékűvé is válhat az ízületek és az izmok fájdalma. A belszervi érintettség az adott szerv működési zavarát, valamint általános fáradságot okoz, még a létezés is nehézzé válhat. A szervérintettségtől függően veseelégtelenség, légzési vagy keringési zavarok léphetnek fel.

Vannak-e a betegségnek különböző formái?

Az egyik legszínesebb képet mutató betegség a lupus, számos különböző formáját ismerjük. Szinte bármely szervet érintheti és vannak korra specializált formái is – ezek között tartjuk számon a ritkán előforduló időskori-, vagy a gyakoribb, 30-40 éves korosztály nő képviselőit érintő típust, de elkülönítjük a gyógyszer által kiváltott és a veleszületett lupus formáit is. Valamennyi forma más képet mutat és várható kimenetele sem azonos.

Melyik ezek közül a legsúlyosabb és a legenyhébb forma?
A legnehezebb dolgunk akkor van, ha a betegség a vesét, a központi idegrendszert vagy még súlyosabb esetben egyszerre mindkét szervet érinti. Ezekben a formákban nagyon rövid idő alatt súlyos állapot jön létre, akár a halál is bekövetkezhet. A vese gyulladását labor és szövettani vizsgálat útján időben fel kell fedezni, hogy megkezdhessük a kezelést. A központi idegrendszernél is nehéz lehet a betegség felismerése, sokszor csak fejfájás, zavartság, epilepszia vagy depresszió utal rá. Az időskori vagy a gyógyszer kiváltotta SLE ezekkel szemben általában kedvező prognózisú, viszonylag könnyebb kezelni és kevésbé progresszív.

Hogyan alakul ki ez a betegség?

Az SLE kialakulásában az elsődleges folyamat a normál védekezőkészség meggyengülése, bizonyos tolerancia csökkenése. Ez a károsodás lehetővé teszi, hogy elszaporodjanak az autóimmunitást vezérlő sejtek a szervezetben. Az egyik ilyen sejt a B sejt – melyet a lupus ellen fejlesztett legújabb biológiai terápia célzottan gátol. Egy olyan agresszív folyamatról van tehát szó, amelyben a normál esetben védekező mechanizmussal bíró immunrendszer fokozott termelődést mutat. Az ellenanyagok un. immun komplexeket képeznek, amelyek lerakódnak a különböző szerveken és gyulladást okozva károsítják azokat.

Fontosnak tartja-e Professzor Úr a betegegyesület működését ebben a kórképben?

Rendkívül fontosnak tartom, egyrészt mert kellenek olyan informális csatornák, amelyeken keresztül a társadalom is megismerheti ezt a betegséget, másrészt a betegegyesület rendezvényein az érintettek életmódi tanácsokat adhatnak egymásnak, megoszthatják tapasztalataikat. Könnyebb ráadásul annak az embernek elviselnie a betegséget, aki látja, hogy nincs egyedül problémájával. Nemrég előadást tartottam a Lupus Betegegyesület rendezvényén és örömmel láttam, hogy szinte családot alkotnak a szervezet tagjai.

varoszoba
#21021 varoszoba hozzászólása: 2015.06.04. 16:49

Kedves Klári!

Kérlek a hozzászólást másold át történetté, hogy az esetleges lupusos olvasók értesítő emailt kaphassanak róla.
Kategória: Ritka betegségek
Címkéhez írd be, hogy lupusz.
Köszönjük!
Üdv: VSZ

klmaan
#21019 klmaan hozzászólása: 2015.06.04. 13:39

Üdv!
Örülnék, ha találnék itt a VSZ-en olyan lupuszos beteget, aki megosztaná velem, hogy milyen tünetekkel kezdődött neki ez a baj? Mikor, hány vizsgálat után, és milyen tünetekkel rendelkezett, amikor leírták azt, hogy ez: LUPUSZ/SLE.
Évek óta “lehet is, meg nem is”, ezt hallom. Most találtam erre a cikkre, s remélem, hogy valaki olvassa kérdésemet!
Szeretettel: Klmáan-Klári

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close