Új esély középsúlyos SLE-vel élők számára – Az OEP még nem finanszírozza

Téma címkék:
2012.10.24. 15:27

Új biológiai gyógyszerrel bővült a középsúlyos lupusszal élő betegek terápiás palettája. A hagyományos kezelési lehetőségekről és az életmódbeli szabályokról is kérdeztük prof. dr. Szekanecz Zoltánt, a DEOEC Reumatológiai Tanszék vezetőjét.

Milyen kezelési lehetőségek állnak lupus kórkép esetén a gyógyítók rendelkezésére?
Ez egy krónikus betegség, amely jó esetben karbantartható, de egyszer és mindenkorra sajnos nem lehet meggyógyítani. Az elmúlt 40-50 évben – egészen mostanáig – nem jelent meg új gyógyszer a terápiás palettán. A hagyományos gyógymódnak köszönhetően jelentősen megnőtt az érintettek túlélési esélye és ideje, az SLE-ben szenvedő hölgyek pedig a lupus nőgyógyászati vonatkozásaiban jártas szülészorvosok felügyelete alatt gyermeket vállalhatnak. Az első körben adható szerek máig a szteroid készítmények és a szteroidok helyett hosszútávon is alkalmazható immungátló készítmények és jó hír, hogy nemrég biológiai terápiával bővült a lupus terápiás köre. Ezt a kezelési formát rheumatoid arthritisben már évek óta alkalmazzuk, jelenleg 7 különböző készítmény közül választhatunk, lupusban azonban eddig egy biológiai gyógyszer sem volt elérhető, így ez forradalmi változásnak tekinthető. Magyarországon is törzskönyvezték a B sejteket gátló biológiai terápiát, egyenlőre azonban még nem kaptak rá OEP támogatást a betegek. Ígéret szerint egy-két éven belül várható, hogy a terápia szélesebb körben is elérhető lesz. Egy felmérés szerint egy lupuszos beteg ellátása az államnak jelenleg 1,7 millió forintjába kerül. Egy új, hatásos gyógyszer – annak ellenére, hogy drága – hosszútávon óriási megtakarítást jelenthet, ugyanis az említett összeg jelentős részét az érintettek munkaképtelensége okozza.

Nemzetközi viszonylatban milyen eredményeket értek el az új gyógyszerrel?
A tapasztalatok szerint középsúlyos lupusban hatékony a kezelés. Bőrtünetek és néhány belszervi tünet esetén nagyon jól csökkenthető e szerrel a betegség aktivitása, azoknál a betegeknél is, akik a hagyományos gyógyszerekre nem reagáltak. (Vese- és központi idegrendszeri érintettség esetén sajnos ez a készítmény sem hatásos kellő mértékben.) Részben a készítmény ára miatt olyan páciensek kaphatják majd, akiknek a hagyományos 5-6 féle gyógyszer alkalmazása mellett is aktív marad betegsége.

Nekik milyen mellékhatásokkal kell majd számolniuk?
Kevesebb mellékhatásra számíthatunk, mint az SLE hagyományos terápiájában alkalmazott készítményeknél – különösen a szteroidoknál – ugyanakkor még csak rövidtávú hatásosságára vonatkozóan vannak tapasztalataink. A kezelésben részesülő pácienseknél vérkép-, vese-, májfunkciós ellenőrzést rendszeresen kell végezni.

Milyen életmódra vonatkozó tanácsokat kell betartaniuk a lupusszal élő embereknek?
A betegségből és a gyógyszer-mellékhatásokból adódóan az érintetteknek az átlagosnál nagyobb fertőzésveszéllyel kell számolniuk. A szteroid készítmények miatt különösen ügyelni kell a bőr tisztaságára. Érdemes a valamennyiünknek ajánlott egészséges táplálkozási elveket követni. Mivel az SLE-t negatívan befolyásolja a napfény, a direkt napsugárzást kerülni kell. Rendelkezésünkre állnak a várandósság ideje alatt is szedhető gyógyszerek, ill. akinél ez lehetséges, tervezhető úgy is a terhesség, hogy a 9 hónapban ne kelljen gyógyszert szedni, de a női nemi hormon fokozhatja a kór aktivitását, ezért kizárólag erre szakosodott centrumokban, speciális szaktudású nőgyógyász vezényletével szabad az érintett hölgyeknek szülésre vállalkozniuk. A rendszeres gyógytorna és a fizikoterápia is fontos részei lehetnek a komplex kezelésnek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close