“Anonim-varázs” – Ha abba akarod hagyni az ivást

Téma címkék:
2016.04.29. 14:02
bor_borvacsora625x400

Az alkoholizmusból, vagy más nevén alkohol betegségből kigyógyulni a világon az egyik legnehezebb feladat. Az Anonim Alkoholisták egyedülálló módon, és sokak szerint utánozhatatlan sikerrel segít(enek) ebben.

 

 

A híre szerint valami olyan erő van a csoportban, ami lehetővé teszi a lehetetlent az arra eltökélt emberek számára. A médiafelelős Zoltánt kértük meg, hogy beszéljen nekünk az A.A. működéséről. Mivel hagyomány, hogy a közösségről nyilatkozni a közösség nevében nem, csak saját tapasztalatok alapján lehet, Zoltán nem csak informatív, hanem nagyon mély beszélgetéssel tisztelt meg bennünket.

“Az egyetlen hiteles dolog, amiről beszélhetünk, hogy a beszélő milyennek látja azt az adott dolgot” – magyarázza mélyen szántó, mégis mindenki számára érthető stílusban. Csatlakozunk elvéhez, és leszögezzük: Zoltán élményei, gondolatai és meglátásai mellett a szerző vele való beszélgetésből nyert személyes tapasztalatai jelennek még meg az alábbi sorok között.

Elsőre talán kicsit furcsának tűnhet ez a “Kikinek a nevében nyilatkozhat?” hagyomány, ám, mint az A.A. esetében minden rögzített szónak, ennek is van értelme. Éppen a közösség gerincét képező 12 un. hagyomány, valamint a Névtelen Alkoholisták 12 lépése az, ami garantálja minden hozzájuk forduló ember számára azt a meg nem fogható erőt, ami világszerte több millió embernek segített már abban, hogy felépüljön reménytelennek hitt állapotából. Az egészben ugyanakkor nincs semmi ködös, éppen ellenkezőleg – tudtuk meg Zoltántól. Első beszélgetésünkben részletesebben a 12 hagyományról esett szó, ugyanakkor Zoltán azt is elmagyarázta, hogy mit takar a 12 lépés.

Tizenkét lépés, a végén ott a cél

A 12 lépés az, amit az A.A. tagok megvalósítanak a saját maguk ritmusában. Mivel cikksorozatunk első részei a hagyományokon keresztül mutatják be, hogy mi is az A.A., illetve mire számíthat az, aki hozzájuk fordul segítségért, itt most csak az első három lépést soroljuk fel (még) Zoltán kommentjei nélkül.

  1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.
  2. Meggyőződtünk arról, hogy egy nálunknál hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket
  3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket – a saját felfogásunk szerinti – Isten gondviselésére bízzuk.

“…megosztják egymással…”

Még egy kicsit a deklarált szavaknál maradva – Zoltánt először az A.A. rövid definíciója fogta meg: azt elolvasva érezte először, hogy jó helyen jár, ez a közösség lehet, hogy se több, se kevesebb annál, mint amire szüksége van. Ez a rövid szöveg így szól:

Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.
Tagsági díj nincs. A társaság a tagok önkéntes adományaiból tartja fenn magát.
Az AA nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, politikai irányzattal, közösségtel vagy intézménnyel; nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat és nem ellenez semmilyen ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.”

A hagyományok

És akkor térjünk a hagyományokra. A pontokat végigolvasva ugyanaz az érzés merül fel bennem, amit a Zoltánnal való beszélgetés közben is végig éreztem: ettől az embertől – ahogyan a közösségtől magától is – nagyon sokat tanulhatunk. Sokkal többet, mint azt, hogy mi segíthet hozzá az alkoholizmus elhagyásához. Valami olyan életszemléletet, értékrendet közvetít rendkívül hiteles módon, ami a józanságnál többhöz: tiszta élethez vezethet.

Cikksorozatunk első részében még felsoroljuk a Hagyományokat, a második részben Zoltánt ismerhetjük meg egy kicsit közelebbről, majd a következőkben sorra vesszük a 12 hagyományt és a 12 lépést. Más szóval meghívjuk kedves olvasóinkat az utazásra, amely Zoltán hozzáfűzött meglátásai és tapasztalatai által bevezet ennek a “tiszta életnek” a részleteibe.

A hagyományok

  1. Közös boldogulásunk mindennél előbbre való, egyéni felépülésünk az A.A. egységétől függ.
  2. Csoportjaink számára csak egy abszolút tekintély létezik – a szerető Isten, ahogyan csoportjaink lelkületében megnyilvánul. Megbízott vezetőink szolgálnak bennünket, nem uralkodnak rajtunk.
  3. Az AA. tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.
  4. Minden csoport legyen önálló, kivéve a más csoportokat, vagy az A.A. egészét érintő ügyeket.
  5. Minden csoport elsődleges célja az, hogy eljuttassa üzenetét a még szenvedő alkoholistához.
  6. Az A.A. csoport soha nem támogathat, finanszírozhat semmilyen vele kapcsolatban álló intézményt vagy külső vállalkozást, és nem engedheti át az A.A. nevet ezek használatára – nehogy pénz, vagyon és presztízs eltérítsen bennünket elsődleges célunktól.
  7. Minden A.A. csoport legyen önfenntartó, utasítson vissza minden külső hozzájárulást.
  8. Az A.A. maradjon mindig nem hivatásos, bár szolgálati központjaink alkalmazhatnak szakembereket.
  9. Az A.A. mint olyan, soha ne szerveződjék, bár lehet szolgálati választmányokat vagy bizottságokat alakítani. Ezek közvetlenül felelnek azoknak, akiket szolgálnak.
  10. Az A.A. nem alkot véleményt kívülálló ügyekben, ezért az A.A. soha nem vonható be nyilvános vitába.
  11. A nagy nyilvánossággal való kapcsolatunk nem a hírverésen, hanem a vonzerőn alapul. Személyes névtelenségünket a sajtóban, a rádióban és a film világában egyaránt meg kell őriznünk.
  12. Minden hagyományunk lelki alapja a névtelenség, folyamatosan emlékeztetve bennünket arra, hogy az elvek előbbre valók, mint az egyes személyek.

Folyt köv.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close