Fókuszban a zsírmáj – egy résztvevő beszámolója a decemberi VIMOR-klubról

Téma címkék:
2018.02.06. 17:18
beszelgetes_talalkozo_emberek_625x400

Nora51 ismét tollat ragadott, hogy megossza a Hepa közösség tagjaival azokat az érdekességeket és hasznos tudnivalókat, amiket a VIMOR klub berkein belül hallhattak a jelen lévők. December lévén természetesen az ünnepi hangulat sem hiányzott.

Kedves és tartalmas adventi klubdélutánunk volt december 8-án. Taggyűléssel kezdődött, melynek során Dr. Werling Klára tanárnő lemondott elnöki tisztségéről, hogy több időt szentelhessen a gyógyításnak. Szerepet játszott a döntésében az is, hogy más országokban a civil betegegyesületek élén elnökként egy beteg vagy gyógyult beteg áll. Így hát a VIMOR új elnökévé gyógyult társunkat , Nagy Antalné Tündét választottuk meg. Werling Klára Doktornő alelnöki tisztségben nyújt továbbra is nagy segítséget. Új elnökségi tagként Jakó Ferencnét, azaz szerény személyemet szavazták meg. 2018 január 1-től már ezekkel a személyi változásokkal működik tovább a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete.

Ezután Werling Klára tanárnő egy sokakat érdeklő témáról tartott előadást, melyet dr. Nemesi Krisztina egészített ki praktikus tudnivalókkal. A nem alkoholos eredetű zsírmáj témakörével ismertettek meg bennünket, amit azért tartok fontosnak itt a VSZ-n leközölni, mert sajnos többeket érintő, egyáltalán nem mellékes elváltozásról van szó. Előadásáról jegyzetet készítettem, amit most elétek tárok.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj

A zsírmáj (steatosis hepatis) jelentése kóros zsírfelhalmozódás a májban, amely előrehaladottságától függően 3 szövettani formában lehet jelen: steatosis, steatohepatitis (gyulladás) és fibrózis-cirrhózis.
A steatózis (nemzetközi rövidítése NASL) visszafordítható folyamat és nem növeli ugyan a halálozást, azonban az esetleg belőle kifejlődő, vissza már nem fordítható steatohepatitis igen (nemzetközi rövidítése: NASH). Ebből később májzsugor, azaz cirrhózis és májrák is kialakulhat.

Hajlamosító tényezők: elhízás, inzulinrezisztencia, Hepatitis C, (a Hepatitis B nem okoz zsírmájat!) Diabétesz mellitus (2-es típus), egyéb anyagcserebetegségek pld. Wilson-kór, gyors testsúly csökkenés, endokrinológiai betegségek pld. polycystás ovarium syndroma, pancreasbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, terhességi akut zsírmáj.

Panaszok, tünetek, diagnózis

A NASL tünetmentes. Ha van tünet, ezek nem-jellemző panaszok: fáradtság, gyengeség, levertség, teltségérzet, esetleg jobb bordaív alatti fájdalom, a beteg „érzi a máját”. Fizikális vizsgálat során steatohepatitisben a máj esetleg érzékeny lehet.

Diagnózisának kritériumai: nem alkohol okozta a májkárosodást; az alkoholfogyasztás kevesebb, mint 20-30g naponta; a steatózis hasi ultrahanggal igazolt; egyéb eredetű májbetegségek (pl. vírus-hepatitisek) kizárása. Fibroscan vizsgálattal kimutatható a legsúlyosabb fokozat, az S3 illetve májbiopsziával is ki lehet mutatni.

Mit tehetünk ellene?

A hepatitis kezeléstől a vírusok elpusztulnak, majd előbb-utóbb a zsírmáj is megszűnik. Az is előfordulhat azonban, hogy magától nem tűnik el a zsír, be kell segíteni a szervezetnek egy kis fogyással. Diétával és testmozgással kell elérnünk a zsírmáj csökkenését.
Ajánlott, hogy naponta 500 kilokalóriával együnk kevesebbet. Javasolt diéta: csirke és hal fogyasztása, zsíros húsok kerülése. Mellőzzük a krumplit, kenyeret, tésztát, édességet. Körítésnek zöldségféléket, rizst fogyaszthatunk. Alacsony zsírtartalmú tej, túró, sovány sajt, zöldség, gyümölcs lehet az eledelünk. Teljesen zsírmentesen nem lehet étkezni, nem is kell.
Zsírégető mozgásként elsősorban a futás, biciklizés és úszás jön számításba. Nagyon jó a lendületes séta, 30 perc hetente 2-4 alkalommal. Három hónapos diéta és mozgás már látványos javulást idéz elő, sőt, a a steatózis mértéke négy hét alatt is csökken.

Amíg a steatózist magunk is gyógyíthatjuk diétával, testmozgással, addig a veszélyes steatohepatitiszt nem, és kezelésére sajnos jelenleg nincs engedélyezett gyógyszer sem. A terápiás lehetőségek: inzulinrezisztencia csökkentésére adott szerek, antioxidánsok, pl. E-vitamin, amiből napi 200-300mg-ot lehet szedni, és 3 hónap után 1-2 hónap szünetet kell tartani. A vérzsírcsökkentők (koleszterincsökkentők) is fontos szerepet játszanak, és ursodeoxycholic acid hatóanyagot tartalmazó sejtvédő is jótékony hatású lehet. A vérzsírcsökkentők (statinok) adása zsírmájasnak kötelező, kivéve, ha a vérzsírszint normális. A kezelés kiegészítői lehetnek még a probiotikumok is igazolt kedvező hatásuk miatt, ugyanis csökkentik a sejtzsírosodást (joghurt, kefír).

Májbetegségben mindig jó hatásúak a DEKA vitaminok, azaz a D, E, K, A vitaminok. Ezek zsírban oldódó vitaminok. Milyen zsírt, olajat használjunk? Az állati zsírok közül a legegészségesebb a libazsír. A növényi zsírok, olajok közül a kókusz-zsírt (ne kókuszolajat) használjuk. Sütéshez jó a napraforgóolaj, repceolaj, mogyoróolaj, kukoricacsíraolaj, szőlőmagolaj. Hidegen, pl. salátákhoz ajánlatos az olívaolaj (különösen extraszüzet), tökmagolaj, szezámmagolaj, szőlőmagolaj, szójaolaja vagy kukoricacsíraolaj.

A legújabb vizsgálatok szerint a vaj egészségesebb a margarinnál. Utóbbi napraforgóolajból készül, és az eljárás során az egészségnek nem kedvező un. transzzsírok is előfordulnak, ezért a margarinnak már nem olyan jó a megítélése.

A számok tükrében

Döbbenetes adat, hogy a nem-alkoholos zsírmáj jelenleg világviszonylatban az egyik legelterjedtebb májbetegség, Európa lakosságának 20-30 százaléka zsírmájjal él. Elhízott egyénekben 90 százalékos az előfordulás, középkorú nőkre inkább jellemző.
Az Amerikai Egyesült Államokban elsősorban a NASH az oka a májtranszplantációnak. Tegyünk ellene!

Közös ünneplés

Az előadásokat meghitt karácsonyi hangulat követte. Gitárkíséretemmel két karácsonyi dalt énekeltem, melybe belevontam a kedves hallgatóságot. Jó volt együtt énekelni, kicsit elfeledve a betegséget és az aggodalmakat. Majd Vereb Balázs hegedűművész játékát hallgathattuk meg: Johann Sebastian Bach d-moll Chaconne-ját adta elő nagyon mély átéléssel, kiváló tolmácsolásban. Ez a komoly, gyönyörű zene igazi ajándék volt számunkra.

A klub háziasszonya Katih azonban kézzelfogható karácsonyi ajándékokról is gondoskodott, így mindenki átnyújthatott egy társának egy szépen becsomagolt meglepetést. Ha kedvet kaptatok a klub-élethez, íme az 2018-as klubdélutánok dátuma: február 9, április 6, június 8, augusztus 31, október 19 és december 7.

Mindenkit szeretettel várunk!

nora51

nora51
#26159 nora51 hozzászólása: 2018.02.11. 02:08

Ezúton közlöm, hogy a fenti írásom végén található klub-dátumokban módosulás van.
Sajnos elmarad az április 6-i klub!!!
Ugyanis egy nagyon fontos ügyben muszáj taggyűlést tartanunk április 7-én szombaton a Szentkirályi u. 46-ban, a 2.Belklinika A épületében, orvosi előadással összekötve. Erre lehetőleg minden kedves VIMOR tagot várunk! Megerőltető lenne előző nap klubba is jönni, így ezúttal a klub kivételesen elmarad. Június 8-án azonban lesz!
nora51

endrebandi52
#26173 endrebandi52 hozzászólása: 2018.02.14. 09:30

Üdvözöllek kedves sorstársak a “C”-benn! Sajnos a zsír máj engem is érint. Remélem eredményes lesz a kezelésen túl leszek,ez is meg oldódik.Amúgy az első hónapon túl leszek lassan. A kezelés tényleg teljesen tünet mentes. A Bisosprolol, felezés ugyan okozott,úgy egy 20- vérnyomás növekedést ,de valamit, valamiért. Sok gyógyulást,és boldog sok- sok évet kívánok mindenkinek
,

#26133 klmaan hozzászólása: 2018.02.07. 02:31

Köszi Nóra!
Jó volt újra elolvasni!
Üdv szeretettel! Klári

nora51
#26132 nora51 hozzászólása: 2018.02.07. 01:14

Február 9-én máris VIMOR-klub! Gyertek!
Üdv: nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Akadémiai Kiadó Zrt.

H-1519 Budapest, Pf. 245

Telefon: (06 1) 464 8200

Email: varoszoba@akademiai.hu

© Akadémiai Kiadó Zrt.

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala, az Akadémiai Kiadó gondozásában. Orvosok szakmai portálja: nota.hu

Precognox

Close
Close