Milyen betegség az arthritis psoriatica (AP)?

Téma címkék:
2016.03.03. 17:26
kerdojel2

Az arthritis psoriatica (AP) a pikkelysömör (= psoriasis, ejtsd: pszoriázis) szövődményeként fellépő idült ízületi gyulladás (= arthritis, ejtsd: artritisz). A tudomány mai állása szerint sem a pikkelysömör, sem az ehhez csatlakozó ízületi gyulladás nem gyógyítható meg véglegesen; ezek a beteget egész életén át elkísérik, jobb-rosszabb állapotváltozásokat okozva.

A népesség 2–3%-át érintő pikkelysömörben szenvedő betegek mintegy 10%-ában társulhat a pik-kelysömörhöz ízületi gyulladás is. Ebben a betegségben ma Magyarországon – becslések szerint – 10–20.000 ember szenved. A korai diagnózis sokat segíthet az életminőség, valamint a munkaképesség és a munkahely megtartásában.

A pikkelysömörről röviden

A pikkelysömör a bőr megbetegedése. Hámló, vörös, gyulladt foltok formájában jelentkezik szétszórva, esetenként az egész testen. A foltok lehetnek fájdalmasak, viszkethetnek, néha azonban semmilyen panaszt sem okoznak. Látványuk a beteg számra sem kellemes, míg má-sok számára visszataszító, kirekesztő hatású lehet, jóllehet nem fertőző. (Emlékezetes egy betegtárs beszámolója arról, hogy milyen jól esik neki, amikor 3 éves unokája szeretettel meg-megsimogatja pikkelyekkel tele karját.) A pikkelysömör diagnosztizálása nem csak emiatt hat sokkolóan a betegre. A nagyobb gond az, hogy az orvostudomány mai eszközeivel nem gyógyítható, csak kezelhető. A pikkelysömör érintheti a körmöket is. A kézkörmök érin-tettsége önértékelési zavarokhoz vezethet, egyes foglalkozásokban komoly akadályt jelent-het.

A társbetegség

Vannak azonban olyan pikkelysömörben szenvedő emberek, akiknél – bőrbetegségük szövődményeként – idült ízületi gyulladás is fellép. Sok esetben a pikkelysömör bőrtünetei szinte észrevétlenek; az el-eltűnő kisebb foltokra a beteg ügyet sem vet. Gyakran csak az ízületi problémák megjelenése után derül ki, hogy pikkelysömöre is van – vagyis hogy AP-beteg. A hullámzó módon fel-fellobbanó ízületi gyulladás egy vagy több ízületet érinthet (gyakran a gerincet is), ami kezelés nélkül az ízületek súlyos károsodásához vezethet. Az ízületi gyulladás egy része hamar megnyugszik, általában azonban krónikusan zajlik, spontán nem gyógyul meg és deformitásokat, mozgáskorlátozottságot okoz.
Ízületi betegségben szenvedő betegek weboldala: www.izuletibetegsegek.hu

Az AP-ben szenvedő emberek egy időben két betegséggel kell együtt éljenek; ez a kettős lelki teher azonban enyhülhet a környezet megértő hozzáállásával. Maga a bőrelváltozás (főleg, ha a külvilág számára is látható helyeken fordul elő) önmagában is nyomasztóan hat. Másfelől a járulékos ízületi gyulladás tartós fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, ami megkeserítheti a mindennapokat és korlátozhatja a munkavégző képességet. Anyagilag és lelkileg is nagy segítséget jelent, ha a változó munkaképességű munkavállalónál a munka-adó nem csak azt nézi, hogy éppen mit nem tud elvégezni beosztottja, hanem azt is, hogy átképzéssel, megfelelő munkakörbe helyezéssel hogyan tudna számára munkát biztosítani. Ebben az esetben sok múlik tehát azon, hogy mennyire kreatív a munkavállaló hozzáállása.

Kitől kérhetsz segítséget?

Az AP-ben szenvedő emberek jellegzetesen visszahúzódóak a társas kapcsolatok kiépítését illetően. Ezért számukra igen fontos, hogy találjanak olyan közösséget, amelynek tagjai problémáikat megértik, akikkel betegségük okozta gondjaikat őszintén megbeszélhetik, ahol életvezetésükhöz segítséget kaphatnak.

Ilyen közösség pld. a 2001-ben alakult, a Budai Irgalmas-rendi Kórház (BIK) keretein belül működő Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesülete (APBE), illetve az ország különböző helyein működő pszoriázis klubok, egyesületek.
Ezek a szervezetek nem csak baráti közösséget kínálnak, hanem betegtársaik egészségügyi felvilágosítása céljából rendszeresen szakmai előadásokat szerveznek, kiadványokat készítenek, továbbá életmódbeli, életviteli (táplálkozás, gyógytorna, hasznos szabadidő eltöltés stb.) tanácsokkal segítik a betegség által megváltoztatott élethelyzethez való alkalmazkodást.

Találd meg a hozzád legközelebb eső közösséget és keresd őket bizalommal!

#22847 Dream-1 hozzászólása: 2016.03.04. 08:25

A psoriazis (pikkelysömör, PS) jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de hosszú távra tünet-mentesíthető..A PS nem bőrbetegség, hanem az egész szervezet betegsége, de leginkább látható jelei a bőrtünetek..az AP is gyakori a megjelentek között, ez főleg a későbbi fázisban jelenik meg és a leghatékonyabb gyógyszere a tünetek enyhítésére a methotrexan tartalmú gyógyszerek (tb, inj.) különböző nevek alatt..jellemzőjük, h kis dózisban kell alkalmazni őket (általában hetente 1X9 és hosszú, hónapokig tart a a terápia, melyet időnként labor vizsgálattal is követni kell..a szteroidok NEM A PS GYÓGYSZEREI, a BIOLÓGIAI TERÁPIA csak akkor jöhet szóba, ha már minden járható utat megpróbált a beteg..dremak@citromail.hu

klmaan
#22846 klmaan hozzászólása: 2016.03.04. 02:15

Üdv!
Pont jókor jött elém ez a tudomány!
Van itt Sorstàrs, aki ebben a témában “profi”?
Szeretném tudni, hogyan lehet eljutni/bejutni az Irgalmadrendi Kórházba?
Izgatottan várok válaszokat, persze, annak is van előnye, ha nem jön válasz. Akkor nincs senkinek ilyen nyavajája, s az jó!
Szeretettel: Klmáan-Klári

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close