Psoriasis – mitől alakul ki és mit tehetünk ellene?

2015.10.07. 22:02
DrPappErika350x460_Borgyogyasz

A pikkelysömör – psoriasis – egyike azon betegségeknek, amelyek ellen bevethető a biológiai terápia. A kórképnek ugyanakkor vannak enyhébb formái is, ezeket enyhébb kezeléssel is karban lehet tartani. Mit jelent a betegség súlyos és enyhe formája, mire számíthatnak az érintettek és milyen életmódbeli szabályokat érdemes betartaniuk? Dr. Papp Malvina Erika bőrgyógyász szakorvost kérdeztük minderről.

 

 

 

 

Mi okozza a psoriasist, mennyire gyakori ez a betegség?
Magyarországon a lakosság 4-5 % él ezzel a betegséggel, amely – ma már tudjuk – génhiba következménye. A psoriasis öröklődik, de jellemzően egy generáció kihagyásával, vagyis az érintettek unokáin jelennek meg a kórkép tünetei.

Mennyire valószínű, hogy az unokák öröklik ezt a bőrbetegséget?
Kiszámíthatatlan, ugyanis poligénes öröklődés nyomán alakul ki a betegség, vagyis egyszerre több génmutáció együttállása okozza. Az ilyen betegségek valószínűségét nem tudjuk minden kétséget kizáróan meghatározni.

Milyen korosztályt érint leginkább a psoriasis és milyen tünetek utalnak a kórképre?
Általában felnőttkorban jelentkezik a betegség. A psoriasisra utaló plakkok részben kerek, hámló, ezüstfehér pikkelyes hámlást mutatnak, amelyek leggyakrabban a térden és a könyökön jelennek meg, de akár az egész testet is elboríthatják. Előfordul, hogy kizárólag a fejbőrön okoz problémát a kórkép: vaskos, szívósan tapadó, szürkés-fehéres felrakódás alakul ki a hajtőnél. Arcon ritkán jelenik meg, de sajnos még ez is előfordulhat. Szintén ritka, hogy kizárólag a körmökön mutatkoznak a tünetek. Ezekben az esetekben sokan összekeverik a körömgombásodással a betegséget, ám míg a gomba esetében megvastagodik és elszíneződik a köröm, a psoriasisnál pontszerű szurkáltság és hosszanti barázdáltság jelenik meg. Akinél csupán egy plakk észlelhető, annál is megbizonyosodhatunk a diagnózisról. Ha kicsit megdörzsöljük a tünetes bőrfelületet és ezüstfehér hámlást tapasztalunk, akkor minden bizonnyal ezzel a betegséggel állunk szemben.

Milyen jellegű kellemetlenséget okozhatnak a tünetek?
Ritkán viszketnek, de ez sem jellemző. Az egész testre kiterjedő psoriasis azért kellemetlen, mert a plakkok folyamatosan hámlanak, így mikor a páciens leveszi a ruháját, “ömlik” belőle az ezüstösfehér pikkely. Így közösségi helyen nem mer levetkőzni, aki érintett.

Vannak-e súlyosabb és kevésbé súlyos formái a betegségnek? Min múlik, hogy a beteg milyen állapotban van?
A psoriasisnak valóban létezik súlyosabb és kevésbé súlyos formája. Ma már nem jellemző, hogy elhanyagolnák az érintettek betegségüket, általában mindenki orvoshoz fordul. Aki a kórkép súlyos formájában szenved, annak a leggondosabb kezelés mellett is terjedhetnek testén a tünetek. Sokaknak azonban nem lesz nagyobb problémájuk, minthogy térdükön, könyökükön többé-kevésbé jelen vannak a tünetek.

Miből áll a modern kezelési stratégia psoriasis esetén?
Helyi oldatos, krémes kezeléssel kezdjük a terápiát, amennyiben ez nem segít, szájon át szedhető szerekre válthatunk, és ma már az előbb említett kezelésekre nem reagáló, kiterjedt pikkelysömör ellen a biológiai terápiát is bevethetjük. Magyarországon az ellátás csúcsát képező centrumokban juthatnak hozzá a betegek ehhez a lehetőséghez.

Érinthet-e a psoriasis a bőrön kívül más szervet is?
A psoriasis az ízületeket is megtámadhatja fájdalmas deformitásokat okozva, ebben az esetben is a biológiai terápia segíthet. Figyelni kell azonban arra, hogy a psoriasis mellett kialakuló, vagy épp a kórkép tüneteként megjelenő ízületi gyulladásra nem szabad belső steroid terápiát adni, mert azt követően a pikkelysömör fellobban, és akár az egész testet elboríthatják a plakkok.

Vannak-e olyan életmódbeli vagy egyéb környezeti hatások, amelyek fellobbanthatják a betegséget?
A psoriasisos betegek körében nem ritka az alkoholizmus, ám nem tudjuk, hogy a kórképpel járó nehézségek teszik kiszolgáltatottabbá az érintetteket a szenvedélybetegségre, vagy fordítva – az alkoholizmus a psoriasis egyik kockázati tényezője. Az biztos, hogy az alkohol nem tesz jót a betegségnek, rontja a tüneteket. A várandósság szintén rontja az érintettek állapotát, a napfény azonban jót tesz a psoriasisos bőrnek, ezért a betegek állapota általában télen rosszabb, mint nyáron, illetve a széles spektrumú, UVB sugárzást is magában foglaló fényterápia is gyógyhatású lehet számukra. Pikkelysömörrel élve figyelni kell továbbá arra, hogy lehetőleg semmilyen gyulladás ne álljon fenn az érintett szervezetében – a gócos fog, a gócos mandula, stb. szintén belobbanást okozhat. Az általános szűrővizsgálatokra mindenképp érdemes elmenni. Korábban diétát is előírtak a psoriasisos betegek számára, azonban nem igazolódott, hogy ez valóban szükséges lenne. A túlzottan zsíros és fűszeres ételeket mindenesetre nem árt kiiktatni az étrendből, mert az ilyen ételek az arra hajlamosaknál bélgyulladást okozhatnak – ami, mint minden szervezetben jelenlévő gyulladás – ronthatja a bőrbetegség tüneteit.

(RA)

A felmerülő kérdéseket hozzászólásban várjuk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close