Pikkelysömör – a hajlam öröklött, a lefolyás befolyásolható

Téma címkék:
2013.01.11. 17:53

A pikkelysömör egyáltalán nem ritka betegség – mintegy kétszázezer embert érint Magyarországon. Van, akinél állandósulnak a tünetek, mások életében váltják egymást a fellángolások és tünetmentes időszakok. Egyeseknek csak testük kisebb felületét támadja meg a betegség, ami ugyanakkor súlyosabb esetben ízületi gyulladást is okozhat. Dr. Kalán Júlia bőrgyógyászt kérdeztük, mit tud az orvostudomány 2012-ben erről a kórképről.

Mi okozza a pikkelysömört, örökölhető-e /images/0000/0159/psoriasis_kalan.julia.jpgez a betegség?
A pikkelysömör, más néven Psoriasis egy több gén által meghatározott, öröklődő betegség,  a genetikai hajlamon kívül azonban számos külső és belső faktor befolyásolja kialakulását és lefolyását. A legismertebb pikkelysömört kiváltó, vagy a betegség állapotát rontó tényezők: a szervezetben lévő krónikus gyulladás, lázzal járó fertőzések, egyes gyógyszerek, stressz, alkohol, dohányzás és elhízás.

Milyen életkorban jelentkezik általában, van-e összefüggés az érintett kora és a betegség súlyossága vagy a tünetek elhelyezkedése között?
Bármely életkorban kezdődhet, de leggyakrabban 20-30 éves korban jelentkezik először.  Lefolyása minden érintettnél másképp zajlik – nincs két egyforma beteg. Van akinél kis területre lokalizálódva évtizedeken át szinte egy állapotban marad, másoknál hirtelen fellángolások és tünetmentes időszakok követik egymást.

Milyen kockázati tényezők játszanak szerepet kialakulásában?
Kockázatot jelent a stressz, egyes gyógyszerek, sziv- és érrendszeri betegségek, alkohol, dohányzás, fertőzések, elhízás, krónikus gyulladások, és még néhány egyéb tényező.

Milyen életmódbeli szabályokkal lehet csökkenteni a fellángolások súlyosságát, ill. megnyújtani a két fellángolás közötti időszakot?
Az életmódbeli szabályok lényege, hogy elkerüljük az imént említett kockázati tényezőket. A legfontosabb célok közé tartozik a fennálló betegségek (sziv- és érrendszeri, diabetes, magas vérnyomás, krónikus gyulladások) megfelelő kezelése, az alkoholfogyasztás és a dohányzás elhagyása, a testsúlycsökkentés, a szedett gyógyszerek felülvizsgálata, szükség szerinti lecserélése.

Mik a pikkelysömör korszerű terápiájának lehetőségei, zajlanak-e olyan kutatások, amelyek a betegség teljes gyógyulását szolgálják?
A pikkelysömört jelenleg csak tünetmentesíteni lehet, végleges gyógyulást még nem tudunk elérni. A terápiánál figyelembe kell venni a betegség súlyosságát, kiterjedését és az esetleges ízületi érintettséget. Enyhébb formákra különböző szteroidos, dithranolos ill. D vitamin tartalmú kenőcsöket adunk. Súlyosabb estekben fényterápiás kezeléseket ill. belső gyógyszereket alkalmazunk. A fényterápia lehet keskeny hullámhosszú UV B  besugárzás  vagy un. PUVA kezelés, ami egy fényérzékenyítő tabletta  bevételét követő UV A besugárzást jelent.  A belső tablettás kezeléseknek is többféle lehetősége van, de a mellékhatások miatt mindegyik igen szoros  orvosi és laboratóriumi kontrollal jár.   A legújabb terápiás lehetőség az un. biológiai terápia, melynek során a pikkelysömör kóroktanában lényeges szerepet játszó molekulát blokkolják. Ez a kezelés igen drága, kizárólag centrumokban alkalmazzák és csak súlyos bőrtünetek esetén, ha egyéb terápiás eljárások hatástalannak bizonyultak.

Milyen alternatív kezelési módszereket ismerünk, milyen szerepük van ezeknek az eszközöknek a komplex terápiában?
Igen jó eredményt hozhat a napfénybesugárzás,  a fürdőterápia és a klímaváltozás. Magyarországon hatásosak pl. a harkányi vagy a parádi kénes vizek, de persze a Holt tengeri kúránál szinte nincs jobb. No persze a stressz mentes környezet is fontos lenne.

Miben nyilvánul meg  és milyen tünetekkel jár a betegség legenyhébb és legsúlyosabb formája?
A legenyhébb formában csak egy–egy vöröses beszűrődést látunk fehér pikkelyes felrakódással, többnyire a könyökön, térden vagy a hajas fejbőrön. Súlyos esetben ezek a plackok elterjednek, akár az egész testet ellephetik, illetve ízületi gyulladással társulhatnak.

Min múlik a betegség progressziója, mi utalhat arra, hogy valakinél súlyosabb formát ölt majd idővel a betegség?
A betegség előrehaladását befolyásolják az un. provokáló (kiváltó) tényezőknek a folyamatos fennállása (pl. stressz, egyes gyógyszerek szedése, alkohol, dohányzás,stressz stb.), a társuló betegségek (szív- és érrendszeri, diabetes, magas vérnyomás stb.), valamint a kezeletlen állapot. Súlyosabbá válását gyakran az ízületi problémák megjelenése jelzi.

#10514 biokal hozzászólása: 2013.01.12. 10:27

Csak annyit szeretnék a cikkhez hozzáfüzni, hogy pikkelysömör már újszülőtt korban is megjelenik, 3-4 hónapos babát is láttam akinek a testfelületét 50 %-ban terítette a piriss foltok kisebb nagyobb mérete.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close