A terápiás fegyelem a szövődmények megelőzése miatt fontos!

2013.11.14. 11:38

A diabétesz világnap (okt. 15.) idei jelmondata: „Óvjuk a jövőnket”. Ez az intelem vonatkozik a cukorbetegséggel élőkre és azokra az emberekre egyaránt, akik még megelőzhetik az egészségkárosodás kialakulását.

Magyarországon 700 ezer diabétesszel élő embert kezelnek, ám legalább ennyien élnek közöttünk, akik nem tudják magukról, hogy érintettek ebben a kórképben – tájékoztatott a világnap kapcsán a Magyar Diabetes Társaság.  A máig ismeretlen eredetű, gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága növekszik, de a 2-es típusú diabétesz incidenciája is emelkedő tendenciát mutat. Utóbbi kórkép teszi ki az összes diabéteszes diagnózis 90 %-át, és ez az a forma, amely egészséges életmóddal sok esetben megelőzhető lenne. Egyik legfontosabb kockázati tényezője a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód – vagyis a súlyfelesleg.

A diabétesz “celeb képviselője”, Erős Antónia, a 2005-től működő Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója idén is hasznos tanácsokkal látta el az érintetteket, hiszen ő maga is 1-es típusú diabétesszel él. A világnap apropóján ismét felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos messzemenőkig tájékozódni a betegségről és a kezeléséhez szükséges életmódról, valamint arra is, hogy az érintetteknek bátran szembe kell nézniük a diagnózissal és a későbbi szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen fegyelmezetten együttműködni a diabetológus szakorvossal.
A vércukorszint megemelkedését nem lehet megérezni, tehát ha valaki nem ellenőrzi azt rendszeresen, szervezetében észrevétlenül is kialakulhatnak a tartósan magas vércukorszint okozta súlyos szövődmények.  A diabétesz kockázati tényezőinek elkerülése a későbbi súlyos egészségkárosodások megelőzésének záloga.  Szeme, lába, érrendszere egészségét óvhatja meg az a beteg, aki betartja a diétát, rendszeresen mozog, szigorúan veszi a terápiás fegyelmet, rendszeresen ellenőrzi vércukrát.

“Jelen tudásunk szerint a késői szövődmények megelőzésének egyetlen módja, hogy el kell érni az optimális anyagcsere beállítást. A késői szövődmények ugyanis azoknál a betegeknél alakulnak ki, akiknek az anyagcsere-kontrollja nem volt megfelelő. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a korai elváltozások még visszafordíthatók, illetve a romlás lelassítható. Mindenképp lényeges, hogy a szövődmények ne jussanak el ebbe a súlyos fázisba, mert ha ez megtörténik, akkor már nagyon nehéz segíteni.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar DiabetesTársaság elnöke.
A vércukorszint folyamatos ellenőrzése és a terápiás fegyelem megvalósítása idővel a napi rutin részévé válik és így az érintettek élete sokkal egészségesebb irányt vesz – biztatott mindenkit a kitartásra Erős Antónia.

Az időben megkezdett inzulinkezeléssel ma már az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel élő emberek életfunkciói az egészséges szervezetéhez hasonlóak lehetnek, és a későbbi szövődmények kialakulása is jobb eséllyel megelőzhető – hangzott el továbbá. Ez azonban ez nem volt mindig így. Az inzulint 90 évvel ezelőtt fedezték fel a Lilly gyógyszergyár munkájának eredményeképpen, és az emberiség történelmében jelentős esemény alkalmából a Lilly Hungária Kft. dokumentumregényt jelentetett meg. A szerzők (Thea Cooper és Arthur Ainsberg) egy kislány élettörténetén keresztül mutatják be azt a küzdelmet, amely végül lehetővé tette az inzulin tömegtermelését. A mű címe: „Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története.” Ajánljuk mindenkinek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close